Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Emsingen76 skrev 2009-10-13 11:52:46 följande:
    Jag pratade med en kompis igår som har BF om ungefär 2 veckor. Vi pratade om sen avnavling (hon har redan köpt alla mina argument) och hur svårt det är att få vissa människor att ta till sig viss information. Hon berättade i alla fall att när hon hade varit på "förlossningsföreläsningen" på Huddinge sjukhus hade de berättat för alla att på Huddige tillämpar de sen avnavling.Heja! Bra att de säger detta till alla. Vi får bara hoppas att det är så i verkligheten också...
    Så bra att din kompis har köpt alla dina argument. Det är det ju tyvärr långt ifrån alla som gör, så det kan kännas rätt hopplöst ibland när man av ren välvilja försöker upplysa blivande föräldrar om den här viktiga informationen.

    Hmmmm...undrar just vad de menar med "sen avnavling" på Huddinge?  Har nämligen fått flera rapporter från KS, både Solna och Huddinge, och de övriga Stockholmssjukhusen också förresten, liksom Akademiska i Uppsala, att de klampar efter 30 sek - 1 minut, och att de uppger gulsotsrisken som orsak (trots att det alltså inte finns några studier som visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot). Så jag misstänker starkt att det är de där KS-forskarna som vill ha moderkakor med blod kvar i som ligger bakom detta.

    Och sen kan man ju undra om man kan lita mer på det som sades på den här förlossningsföreläsningen än på de föreläsningar som varit i Göteborg då barnmorskan berättat att de övergått till sen avnavling trots att  jag fått andra uppgifter per mail från en chefsläkare och muntligt från en barnmorska när jag ringde Mölndals förlossning i somras och frågade om det här stämde. Båda dessa personer uppgav att de fortfarande klampar före första andetaget för att ta pH-provet. och det var även en uska från Mölndal som deltiog här i tråden i somras som skrev att de inte alls har börjat med sen avnavling.

    Så det är nog säkrast att din kompis säger till att de väntar med klampningen tills moderkakan fötts fram, eller åtminstone tills navelsträngen slutat pulsera.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-13 12:52:39 följande:
    Jag blir mer och mer lockad av tanken på att föda hemma. På förhand vet vi ju att det inte kommer att ta lång tid för mig att föda oavsett var vi är, men då är ju frågan i stället om det verkligen är någon idé att åka in till sjukhus i alla fall?Igår på föräldragruppen så hade vi en vikarie, Liisa Svensson, som tillsammant med doulan Susanna Heli har föräldrakurser i mental avslappning och andningsteknik (bygger mycket på dyktekniken och grundar sig i Susannas bok "Föda uran rädsla"). Liisa jobbar tydligen också dessutom ofta i barnmorske-team med min barnmorska vid hemförlossningar och hon verkade verkligen toppen (för att få landstingsstöd för hemförlossning måste man ju ha två barnmorskor på plats)! Tillochmed sambon var lite kär och då är det han som är mest avig inför idén att föda hemma! Hon var en sån där bra barnmorska - rak men ändå väldigt mjuk. Det är lite svårt att beskriva men hon verkade väldigt sympatisk.Visst, sjukhusförlossningar har ju sin poäng och sin säkerhet, men tanken på att få föda barn tillsammans med människor man på förhand byggt upp ett förtroende för känns väldigt lockande nu. Vi får se hur det blir...
    Förstår att du blir mer och mer lockad av tanken på att föda hemma. Själv blir jag bara mer och mer positiv till det ( jag var medlem i Föreningen föda hemma redan på 80-talet) och bara mer negativ till sjukhusförlossningar när jag kommunicerar med mina facebookvänner och läser de länkar de vidarebefordrar. De flesta av dem är barnmorskor, doulor, förlossningsläkare och barnläkare, som alla är mycket skeptiska till sjukhus förlossningar.  Men i deras länder (främst USA, Australien, Canada och England) är det i regel mer rutinmässig inblandning i det naturliga födelseförloppet in än i Sverige, och därmed förstås fler komplikationer och högre barnadödlighet .

    Och sen ÄR det faktiskt onaturligt att vara omgiven av främligar, och dessutom på en främmande plats, när man föder barn, vilket naturligtvis ökar riskerna för komplikationer eftersom barnafödande har så mycket med trygghet att göra..
    Enligt mina facebookvänner som jobbar med hemföslossningar förekommer i princip aldrig några komlikationer  hemma , när den födande kvinnan är omgiven av personer som hon redan känner och  känner sig trygg med (att ha en doula med sig när man föder på sjukhus är alltså väldigt bra för tryggheten)
     Och om ett barn föds medtaget, kanske p.g.a. att navelsträngen varit i kläm , så åetrhämtar de sig oftast efter bara någon minut, när de fått i sig tillräckligt mycket av det syrerika moderkaksblodet.

    (Liisa och Susanna har en grupp på facebook som heter Föda utan smärta)
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-13 13:01:13 följande:
    Jag väntas ju dessutom föda mitt i RS-säsongen, den är ju ett betydligt större hot! Och ett verkligt sådant också! Vår barnläkare har tillochmed avrått oss från att skola in vårt äldsta barn på dagis utan att vänta tills bebisen är några månader med det. Tydligen så var RS-säsongen mild och sen förra året och då kan man förutspå att den kommer bli "tidig" och kraftig i år.Visserligen finns det en risk att den nya influensan bryter ut ordentligt först nu när det börjar bli kallt och folk håller sig inomhus, men den har ju faktiskt inte visat sig vara farligare än en vanlig influensa (även om de inte heller är att leka med som riskgrupp). Faran består egentligen bara i att så få är resistenta mot den nya influensan i jämförelse med den årliga så att smittspridningen KAN bli mycket värre, men det återstår att se om den hotbilden som målats upp verkligen kommer införlivas - jag börjar bli skeptisk (och då är jag ändå hypokondriker).Jag kommer ändå vaccinera mig nu nästa vecka eftersom det dels är det enda sätt jag kan skydda bebisen mot influensan, plus att jag själv tillhör en riskgrupp, samt att mitt äldsta barn har förkylningsastma (som inte räknas till riskgrupperna så han kommer inte att vaccineras eftersom han är yngre än 3 år) och blir väldigt dålig av bara vanlig snuva. Sambon kommer också vaccinera sig för sonens skull, men i övrigt tänker vi nog inte direkt hålla karantän direkt. Det känns meningslöst och överförsiktigt.
    RS-virus  låter inget vidare. Jag minns när jag jobbade med nyfödda sjuka barn på St Görans barnsjukhus under nästan hela 80-talet, och när det var RS-säsong. Då önskade man att det de små sjuklingarna hade kunnat få vårdas hemma istället.

    Angående hotbild, så har jag nu blivit mer rädd för vaccinet än själva influensan. Det är helt annan information som går ut i massmedia än på facebook , twitter, bloggar m.m..
    Jag hade visserligen bestämt mig för att inte dra in  vaccinationsdebatten  här i tråden, men vill ändå råda er som är gravida och har småbarn att söka efter information på nätet innan ni bestämmer er för hur ni ska göra med vaccinationen. 
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-13 14:23:39 följande:
    Sitter som alltid och kollar på förlossningskliniken och fick för första gången se en bebis som man kan säga blev sent avnavlad! Vid ett snitt till och med.. Men det hade mest att göra med att de skulle kunna sätta ner ett intubationsrör i bebis hals pga en sjukdom. Men den tiden som det tog för dem att göra det så fick inte navelsträngen röras..
    Vilken tur för det barnet att det slapp tidig avnavling.

    Själv klarar jag inte att titta på såna program. Jag lever mig  totalt in i hur det är för barnet, så jag upplever det  som värsta skräckfilmera (och det är det  som driver mig  att fortsätta det här "korståget", som en engelsk vänninna kallar det för )

    Var det alltså någon som sa till övrig personal att de inte fick röra navelsträngen förrän intuberingen var klar?  I så fall kanske det  trots allt var någon som förstod att det var viktigt för barnet att få sitt moderkaksblod.
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-13 22:29:36 följande:
    Vet varken ut eller in angående vaccinet, men just nu lutar det åt att jag inte tar det.. Känns bättre att utsättas för smitta och bli livslångt immun istället för att ta vaccination och bara ha kortvarigt skydd. Det är så svåååårt!Måste (för att återgå till ämnet) fråga på förlossningen varför de bara kör 30-sekundersvarianten. Jag vill ha bebisen hos mig tills det slutat pulsera i navelsträngen och då som först får de komma och klippa. Undrar hur man får dem att gå med på det.. Jag som inte ens fick lustgas när jag kom in trots ordentliga värkar. Först när jag vrålade att jag behövde krysta kände de efter, insåg att jag var fullt öppen och gav mig lustgasen.. *suck*
    Precis som Anaiah skrev så har man som patient i Sverige rätt att bestämma över sin behandling. Men det verkar många inom sjukvården glömt.
    Det gäller alltså att stå på sig och kräva sin rätt.
    Men jag vet att det inte alltid är så lätt, i synnerhet inte när man är ung och dessutom gravid och hormonstinn.  Jag minns hur jag som nybliven ung mamma darrade med underläppen när en totalt okänslig och dominant barnsköterska  på BB knäppte med fingret i huvudet på min lilla bebis och nöp henne i fötterna för att få henne att vakna när det var amningstid - och jag vågade inte säga ifrån!!! (det är annat nu det)

    Därför kan det vara bra att ta de blivande mor/farföräldrarna till hjälp och låta dem sköta snacket med förlossningspersonalen.  hade det varit jag som skulle bli mormor nu skulle jag be ansvarig läkare läsa igenom och skriva under  det här http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    Man bör förstås själv förstå allt  som står där för att skriva under.
    Jag har påbörjat en översättning, men jag har ju aldrig tid att göra den färdig.
    Finns det kanske någon anna  som har lust att åta sig det?
  • abuelita

     Den här webbadressen har blivit kapad  av ett "Cord blood banking"-företag!!!{#lang_emotions_surprised} 

    http://www.cordclamp.com/

    Adressen ledde  tidigare till George M Morley´s m.fl.  webbsbida, som var full med information om  tidig avnavlings skadeverkningar , tidig avnavling som alltså krävs för  att den här typen av företag ska kunna göra profit på bebisblod.

    Tack och lov så finns fortfarande de  övriga två sidorna kvar. Så passa på och läs dem! Man vet aldrig....

    http://www.birth-brain-injury.org/

    http://www.autism-end-it-now.org/

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-14 11:50:23 följande:
    Detta barn hade någon sjukdom så de visste att de skulle intubera eftersom att barnet inte skulle klara att andas så jag tror att det var därför som de var nogsa med att låte navelsträngen varar ifred..
    Om de var noga med att låta navelsträngen vara ifred så måste de alltså ha varit medvetna om att det var viktigt för barnet  att få syre och blod från den. 

    Men  då är det väldigt underligt att de inte begriper att ALLA barn behöver det.  {#lang_emotions_undecided}
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-14 12:51:36 följande:
    Lite skrattretande att det första de skriver är "Olidligt många timmars plågsamt krystande är många kvinnors största skräck inför förlossningen", men man krystar ju inte i flera timmar, som mest två innan man talar om hjälpmedel eller akut kejsarsnitt.Det känns som fel väg att gå att behandla med ytterligare läkemedel när den utdragna förlossningen antagligen ändå mest beror på att man fått i sig läkemedel, ryggbedövning och känner sig allmänt obekväm. Mer resurser på att göra så att förlossningssalarna känns som lugna trygga miljöer, fler barnmorskor och undersköterskor som kan lära ut avslappningsmetoder och fler badkar (trot det eller ej) skulle antagligen få samma resultat som detta läkemedel.Dessutom tycker jag att man måste fråga sig om förlossnings förlopp verkligen är något man vill gambla med?
    Amen!!!
  • abuelita
    Chaktio skrev 2009-10-14 14:32:33 följande:
    Förhoppningsvis kommer jag att ha fött alla mina barn om fem år, så man slipper bli pådyvlad och försöka säga nej till ännu ett läkemedel!
    Själv är jag 59 år och kommer inte föda några fler barn, men jag oroar mig ändå för sånt här. 
     
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)