Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Man kan också ha med sig en utskrift av inlägg nr 1 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m42527033-1.html Maila mig om du vill ha det i word-dokument.

    En stasmcellsforskare på KS Huddinge deltrog i mina trådar under hela sin graviditet  (hennes barn blev sent avnavlat) berättade att det är stor efterfrågan på moderkakor med blod kvar i bland forskarna på Karolinska.  Så det liggger nära tillhands att misstänka att det är därför de skyller på gulsotsrisken och klampar efter bara 30-sekunder-1 minut istället för att låta det pulsera färdigt. 

    Det har alltså aldirg funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för gulsot. Men  även OM så vore, så går det ju lätt att behandla när det upptäcks i tid, och det är ju mycket bättre att barnet har sina stamcellsr för resten av livet, som skydd mot sjukdomar, än att klampa tidigt för att det eventuellt ska behöva behandlas för gulsot så. Eller hur?

    Och det är inte bara Socialstyrelsen  (HA, de som var så nonschalanta, ja vissa   näst intill oförskämda, mot mig när jag mailbombade dem för ett par år sen med information om avnavling!) som rekommenderar sen avnavling nu, utan även WHO (världshälsoorganisationen) och IFOG (International Federation of Obstetrics and Gynecology)

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-21 13:28:23 följande:
    De kan säga: 1)Vi har alltid klampat tidigt                    2) Vi måste klampa tidigt för att ta PHprov (Något som INTE är nödvändigt och som kan göras utan att klampa genom att ta med spruta och bara klämma åt tillfälligt med fingrarna                    3) Barnet riskerar gulsotAlla 3 andledningrana är bara dåliga ursäkter. Godtag INGEN av dem!
    och pH-provet är dessutom , enligt George Morley, inte till för barnets skull, utan för förlossningspersonalens. Om de med hjälp av det här provet kan bevisa att barnet mådde bra i födelseögonblicket så har de ryggen fri om det senare  skulle visa sig att barnet fått en förlossningsskada eller t.o.m. dö. Att det mår dåligt av att bli avnavlat för att provet ska tas struntar de tydligen i .
    Jag litar på att George Morley vet vad han pratar om eftersom han har ägnat all sin tid sedan han gick i pension för ca 10 år sen åt att forska i det här. Han har alltså varit förlossningsläkare sedan 1957, och strax innan han gick i pension fick han i uppdrag att ta reda på varför det är 4 gånger så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion, trots att det är mammorna som blöder och inte barnen. Det var så han kom det här med  avnavlingen på spåren.
  • abuelita
    Jolfo skrev 2009-10-20 14:03:29 följande:
    Jag har inte skrivit eller läst på över en vecka för jag födde en liten flicka den 10/10 och sedan dess har vi kämpat med amning som inte fungerat som den ska, men det har äntligen löst sig.Jag hade skivit i mitt förlossningsbrev att jag ville ha sen avnavling och inte livmodersammandragande eller värkstimulerande. Jag födde i Halmstad och var beredd på att ta en strid eftersom de har en studie med avnavlingen. Studien var visst avslutad berättade man, samt att sjukhuset hade som rutin med tidig avnavling. Men jag kunde NOG få sen avnavling om allt gick bra och beroende på vilken barnmorska jag skulle få. Jag sa att de barnmorskor som inte kunde tänka sig sen avnavling var inte välkomna i mitt rumJag fick reda på att jag skulle få livmodersammandragande eftersom att jag har fragminsprutor och risken var stor att jag förblöder om jag får en blödning. Jag skrev inget om k-vitamin för jag ville att min bebis skulle få den sprutan eftersom att hennes blod också var förtunnat av fragminsprutorna.Jag födde med enbart lustgas som jag fick först när jag var öppen 6 cm. Precis när jag fick ut henne lade de upp henne på mitt bröst, det hade jag skrivit i mitt brev att jag ville. Jag bad dem visa mig navelsträngen hela tiden så att ingen skulle klampa den för tidigt, men det var det ingen som gjorde. Min BM var noga med att tala om för uskan och läkaren att jag vill he sen avnavling. När väl moderkakan kom ut visade de mig den och den var aldelles slapp och sladdrig. Min man som har två barn sedan tidigare sa att det var stor skillnad på min moderkaka och de tidigare barnens moderkakor. Deras var aldelles tjocka och fulla med blod. De tryckte på magen för att få ut moderkakan, trots att jag skrivit att jag inte ville det. Detta pga de ville ha ut den snabbt för att ge mig livmodersamandragande i och med att jag hade blodförtunnande.Jag höll på att klämma ihjäl bebisen när den var på väg ut så läkaren kom och sa att det blir sugklocka, men då lyckades jag skärpa mig och fick ut henne själv. Det visade sig att hon hade navelsträngen flera varv runt sig och att det var det som gjorde att hon inte mådde så bra hela tiden under förlossningen. De sa att om hon inte mår så bra så kommer de att ta henne från mig direkt och det blir ingen sen avnavling. Tror ni att jag gick i taket mitt bland krystningarna? Jag förklarade att de skulle allt mjölka navelsträngen och hålle henne under placenta, så som jag skrivit i mitt brev. Men det blev aldrig aktuellt för hon hämtade sig fint när jag väl lyckades skärpa mig. Jag tycker att de tog mig och mitt brev på allvar, de gick igenom det noga med mig och förklarade vad de kunde gå med på och vad de inte gick med på, samt varför. Jag är väldigt nöjd med min förlossning och med den personalen som jag fick.
    Men OJ Jolfo, jag har ju inte grattat än dig till din flicka och den bra förlossningen. GRATTIS!   Himla tur att hon mådde så bra trots navelsträngen runt halsen, annars hade de väl navlat av henne meddetsamma.
    BRA att du ifrånsa dig barnmorskor som inte kunde tänka sig sen avnavling!  

    Alltså, vad är det för fel på Halmstads förlossning egentligen????  Barnläkaren som är chef för barn-och ungdomskliniken, OCH förlossningschefen, vilka alltså ledde den här studien, är ju helt införstådda i de negativa konsekvanserna på barnets fysiska och psykiska hälsa och utveckling, och det var de rredan INNAN de startade den här studien. Bl.a. har de fått en massa information av mig som jag i min tur fått  från Geoerge Morley, Sarah Buckley, David Hutchon m.fl. och det var bl.a. med hjälp av den informationen som den här barnläkaren lyckades övertyga de läkare och barnmorskor som deltog på Perinatalmötet i Stockholm oktober 07, om att man nu skulle sluta med tisig avnavling i Sverige, vilket alltså ledde till att nationella riktlinjer togs fram och presenterades ett år senare (23 oktober 08).

    Jag har lagt ut de här länkarna  många gånger tidigare men lägger nu in dem igen
    .
    Den första handlar om perinatalmötet 07
    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-stod-for-senare-klipp/index.xml
    Och den här artikeln är skriven av den här barnläkaren,  som alltså visste en hel del om de negativa konsekvenserna av tidig avnavling redan ett år innan perinatalmötet.
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4611
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-21 09:56:07 följande:
    FruganL: Instämmer i dina funderingar om PSD! Faktorer som man kan styra över (tjocka täcken, för mjuka kuddar, etc) borde ju inte räknas in i studier om plötslig (oförutsedd) död!Har skrivit mycket tydligt i mitt förlossningsbrev nu att vi önskar sen avnavling, att vi inte vill att någon stör de första minuterna efter födseln och att vi inte vill ha klampning förrän navelsträngen slutat pulsera! Igår var jag hos en ny barnmorska på MVC och hon läste igenom brevet och sa att allt som stod där var fullt rimliga önskemål och hon kunde inte se någon anledning till att jag inte skulle få igenom dem! *blev nästan kär i henne* Min egen bm är lite för vag i sina åsikter, men jag ska få maken att vara väldigt tydlig och stark inne på förlossningen!!
    Vad jätteskönt med en så förstående barnmorska! För det är ju SÅÅ viktigt. Och när de är det är det lätt att bli *kär*  
    Hade du även tagit med  hur du vill att de ska göra om barnet mår dåligt när det föds? 
  • abuelita
    snattran skrev 2009-10-21 14:38:49 följande:
    Jag måste bara kommentera detta. Man kan inte jämföra getter och andra idisslare med människor på det sättet, eftersom de har en helt annan anatomisk uppbyggnad av sin moderkaka än vad vi har - den är inte inväxt i livmoderns slemhinna utan sitter liksom "uppträdd" på små knoppar (kotyledoner), och fostrets och moderns vävnader är mer åtskilda, med flera olika vävnadslager emellan. När moderkakan släpper följer endast minimalt med vävnad från livmodern med (hos hästar och grisar inget alls), och såret på livmoderns insida blir inte alls lika stort som hos primater.Att moderkakan blir kvar efter förlossningen ökar därför inte risken för blödning hos idisslare (däremot om de krystar ur sig hela livmodern, vilket händer ibland). Skälet till att man ibland tar bort efterbörden manuellt (då efter flera dagar) om den inte lossnat av sig själv är i stället risken för livmodersinfektion (fast egentligen finns det inga vetenskapliga belägg för att åtgärden skulle minska den risken, så man kan lika gärna låta bli).Jag är absolut för sen avnavling och uppskattar TS informationsspridning i frågan, men tycker det är viktigt att informationen är saklig och vetenskapligt underbyggd. För en lekman kan det vara svårt att avgöra tillförlitligheten och relevansen av olika argument som presenteras, så därför vill jag klargöra detta. Med grundläggande kunskaper i veterinär anatomi är det lätt att inse att när getter föder fram sina moderkakor saknar relevans för när vi bör göra det. (Observera att jag inte kommenterat resten av argumentationen - det är jag inte tillräckligt insatt för att göra.)
    Hej Snattran och tack för väldigt intressant information om hur moderkakan fungerar hos olika djurarter!
    Nu var det visserligen inte getternas moderkakor som var avgörande i det här, utan det var  det som fick  Jan Tritten att börja fundera och därför ställa den här frågan till Michel Odent, som är en internationellt känd och aktad förlossningsläkare sedan flera decennier. Och det var det  han berättade som var det intressanta i det hela.
  • abuelita
    Petrellie skrev 2009-10-21 14:38:51 följande:
    Min dotter fick dessutom gulsot (vilket ju inte är särskilt ovanligt eller ens farligt) när hon föddes förra sommaren så det verkar inte vara någon garanti att man slipper det även om avnavlingen sker tidigt.
    Nej precis, det verkar faktiskt inte vara någon garanti.
    Att behandlingskrävande gulsot är vanligt bland tidig avnavlade barn vet jag, men jag vet faktiskt  inte om det är lika vanligt bland sent avnavlade, bara att de oftare än tidigt avnavlade får den helt naturliga och ofarliga nyföddhetsgulsoten. När jag jobbade   inom neonatalvården på 80-talet var det mest tidigt avnavlade prematurer  vi hade innne för  gulsotsbehandling.
  • abuelita
    Cherrybabe71 skrev 2009-10-21 15:17:40 följande:
    Ville bara säga att jag uppskattar denna tråden! har faktiskt aldrig tänkt på detta med avnavlingen innan så jag tycker det är värdefullt med information och intressant ! Tack!
    Hej Cherrybabe! Vad roligt att höra att du uppskattar tråden
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-21 20:54:44 följande:
    Nej, det har jag inte skrivit uttryckligen. Standard här är ju att de håller barnet lägre än moderkakan och låter rinna i 30 sek. innan de tar ev. prov men vid en akutsituation vet jag inte.. *skriver in i brevet*
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-21 20:54:44 följande:
    Nej, det har jag inte skrivit uttryckligen. Standard här är ju att de håller barnet lägre än moderkakan och låter rinna i 30 sek. innan de tar ev. prov men vid en akutsituation vet jag inte.. *skriver in i brevet*
    Ja det är nog säkrast att du skriver in det.  För OM barnet skulle må dåligt  så är det  ännu farligare än för ett piggt barn att  bli utsatt för akut blodförlust och  samtidigt gå miste om syret från navelsträngen.

    Tyvärr så är det här såå svååårt att nå fram med till  de ansvariga inom förlossnings- och neonatalvården. Antagligen för att det helt vore för traumatiskt för dem om det skulle visa sig att  i princip alla förlossningsskador, och även många dödsfall,   är orsakade av deras heroiska räddningsinsatser.
    Alla männsikor vet ju att det är farligt med blodförlust, i synnerhet när den är så kraftig som 30-50% av den totala blodvolymen, och att då samtidigt gå miste om sin naturliga syrekälla, som navelsträngen fortfarande är upp till en halvtimme efter födseln.  Lungorna har  väldigt svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem, och dessutom behövs det blod för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ.
    Detta borde man inte ha särskilt mycket medicinska kunskaper för att förstå. Därför är det totalt ofattbart att inte läkare och barnmorskor begriper detta. Så jag kan faktiskt inte komma på någon annan förklaring än att det helt enkelt är för traumatiskt för dem att ta in det här.
    Någon annan som har någon förklaring till varför de inte vill börja göra HLR med intakt navelsträng?
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-21 21:28:06 följande:
    Idag har jag varit på besök hos min barnmorska på Vidarkliniken och enligt henne så ska alla tillämpa sen avnavling, de direktiv hon hade fått var mycket tydliga (tidigast efter 2 minuter) och hon blev uppriktigt sagt förvånad när hon hörde att det verkar vara så många som fortfarande tillämpar tidig avnavling på ren rutin. Som hon såg det var sen avnavling en självklarhet (vilket kändes betryggande eftersom vi funderar på att ha henne som barnmorska vid hemförlossning).Enligt henne var det inga som helst problem att ta pH-test genom att tillfälligt klampa av med fingrarna och att det förutom personalens säkerhet (om hjärnskador upptäcks först efter 5, 10, 15 år och föräldrarna hävdar att detta är en förlossningsskada och man då kan gå tillbaka till journalen och se om just syrebrist faktiskt var ett problem för barnet) ju ändå kan vara av intresse för föräldrarna att veta om barnet mådde bra under förlossningen (framförallt om apgar ser dåligt ut).Men för hennes del var det i alla fall inget snack om alternativ till tidig avnavling om man menade avklampning innan första andetaget, hon såg det som uteslutet.
    Det låter ju rätt betryggande. Men, 2 minuter? Varför så snabbt? Sa hon något om det? Varför måste man klampa över huvud taget, när navelsträngen ändå "klampar" sig själv efter ett tag? Då kan man klippa direkt eftersom det inte längre kommer något blod.
    Mina "avnavlingsmotståndarvänner" på Facebook ( barnmorskor, förlossningslsäkaren, barnläkare och doulor) menar att klampning är helt onödigt, men om man absolut inte kan låta bli att göra det så ska man vänta tills  moderkakan är framfödd.
  • abuelita
    Januaritösen skrev 2009-10-22 09:13:41 följande:
    Hoppar in och säger hej! Ville bara kolla av hur det går här. Min (sent avnavlade) son Tyr är nu drygt nio månader och växer så att det är inte klokt. Underbar är han. Vill än en gång tacka för all information de här trådarna har gett. Lustigt att de gånger jag har kollat av tråden, har det varit någon från Halmstad som nyss har skrivit. så att jag fått lite uppdatering. De verkar ju inte vara riktigt lika motsträviga till sen avnavling, även om man fortfarande betona noga att man vill ha det.Skönt att se att diskussionen fortfarande är i full gång och att så många bryr sig och engagerade...inte minst du, abuelita!Ha det fint!
    Men hej Januaritösen!  Vad roligt att du tittade in  
    Oj, är han redan nio månader! 

    Vad jag förstått så är det fortfarande tidig avnvlaving som gäller i Halmstad trots att avnavlingsstudien tydligen är avslutad nu.  Jag fårstår verkligen inte vad de håller på med! De här läkarna är ju fullt insatta i tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling. Och dessutom så rekommenderar både WHO, IFOG och svenska riktlinjer sen avnavling (ursäkta att jag tjatar om det här så ofta, men det är viktigt att ingen som tittar in i tråden missar detta). Hur kan de då få göra så här???

    Och lokaltidningarna i Halland har alltså fortfarande inte tagit upp det här, och inte heller insändarskribenterna?
    En vacker dag kommer nog föräldrar till förlossningsskadade barn gå man ur huse och ställa de ansvariga mot väggen, när de får reda på att det smusslats bakom ryggen på dem, att barnen alltså har använts  som försökskaniner utan att föräldrarna  fått  information  om de då redan kända  riskerna ..
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)