Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    OT-varning nu!

    Jag vet för lite om vaccinationer för att kunna uttala mig, men ville ändå påpeka att i en artikel i Expressen i dag säger den kända tv-läkaren Göran Sjönell att han tycker man ska vägra att vaccinera sina friska barn.
    "Det är ändå en främmande substans som man sprutar in i deras gulliga kroppar", säger han. Och han tänker se till så att hans barnbarn inte blir vaccinerade.

  • abuelita
    sundsvallstjej skrev 2009-10-23 14:13:36 följande:
    en fråga, jag vill såklart avnavla sent, men exakt vad ska man skriva i förlossningsbrevet?Räcker det med att skriva att jag vill ha sen avnavling eller ska man skriva mer?
    Hej Sundsvallstjejen!
    Nej det räcker inte att skriva sen avnavling eftersom de olika sjukhusen  ofta har olika uppfattning om vad som menas med sen avnavling, och det kan skilja sig från bm till bm också. . En del klampar redan efter 30 sekunder- 1 minut och kallar det för sen avnavling.

    De kanske har sen avnavling som rutin på Sundsvalls förlossning?  Det var länge sen jag hörde något om det nu men  för ca ett och ett halvt år sen var det en pappa från Sundsvall som hade följt min blogg och därför begärt sen avnavling när hans barn föddes, och att han t.o.m hade lyckats övertyga hela förlossningsavdelningen att sluta med tidig avnavling. 

    Men kanske de änså inte väntar tills navelsträngen slutat pulsera? I Nationella riktlinjerna står det ju att man ska vänta 2-3 minuter och att de första 30 sekunderna ska barnet hållas under placentanivån samtidigt som de tar pH-provet från navelsträngen , innan barnet får komma till mammas famn. Det här är alltså något som personerna som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat. Det är bara om barnet av någon anledning snabbt måste ut till akutrummet som man först ska hålla det i lägre nivå, och ev "mjölka" navelsträngen samtidigt  (beroende på hur bråttom det är), för att barnet på så sätt ska hinna få i sig så mycket blod och syre som möjligt på kortast möjliga tid innan avnavling.

    Så mitt råd är att du skriver i förlossningsbrevet att de ska vänta med avklampiningen tills moderkan är framfödd (men man behöver inte ens klampa då eftersom kärlen i navelsträngen sluter sig av sig själv efter ett tag och man kan då klippa utan att först klampa), eller åtminstone vänta tills navelsträngen har slutat pulsera och är vit och slapp och helt tömd på blod, vilket kan ta upp till en halvtimme, jag ibland  t.o.m. längre.  Det brukar vara svårt att få dem att vänta med avnavlingen tills moderkakan kommit ut, av någon anledning som ja gännnu inte förstått, men antagligen för att det sitter så djupt rotat det här att det första man måste göra när ett barn föds är att navla av, och att personalen vill känna att de gör  "nytta", trots att den största nytta de kan göra är att låte naturen sköta sig själv så länge det inte uppstår några komplikationer,.

    Det är viktigt att säga till muntligt ockå, även till uskan eftersom det oftast är hon som sköter klampningen och att bm ofta glömmer tala om för henne vad som står i förlossningsbrevet. Och även om det blir personalbyte måste man säga till. Och pappan bör hålla koll på att det inte kommer fram någon peang för tidigt.

    Titta gärna på förlossningbreven på sidan 1 här i tråden och se om du får några uppslag att ha med i ditt eget brev.
  • abuelita

    Hmmmmm, kanske ni som ska föda i Göteborg även borde avsäga er pH-provet?  Man vet aldrig.
    Hittade nu nämligen det här, om att det finns  olika metoder att samla navelsträngsblod för blodbankning - det går att suga upp ALLT blodet med spruta från pulserande navelsträng!!!   Om man inte har koll på det här kanske man förleds att tro  att barnet blir  ”sent avnavlat” eftersom  navelsträngen får fortsätta att pulsera, och att det bara är pH-provet som tas?  Ja det smusslas ju så mycket bakom ryggen på föräldrar (bl.a undanhålls ju  informationen om att Sverige har  nationella riktlinjer för avnavling nu, att WHO  och IFOG rekommenderar sen avnavling, och  att man enligt HSL har rätt att bestämma över det här själv) så det är nog säkrast att vara på sin vakt. 

    “All hospitals may not use the exact same method to collect the cord blood. Usually the doctor or nurse inserts a needle into a vein of the umbilical cord and drains the blood into a blood bag. This can be done before or after the mother delivers the placenta. The collection process takes less than 10 minutes . The blood is flowing into a bag instead of your baby…”


    http://health-baby-care-mart.com/2009/07/27/umbilical-cord-banking-umbilical-cord-blood-is-dangerous/

  • abuelita
    vinterkatt skrev 2009-10-24 08:46:47 följande:
    Hm, jag bor i Göteborg och de verkar krångla något enormt här. Var på föräldrautbildningen i september - där fick vi veta (efter att jag frågat) att Göteborgs sjukhus följer nu de riktlinjerna som finns eftersom man äntligen fattat att sen avnavling är det bästa för barnet. Fine, tänkte jag, då är det bara att skriva i brevet att vi vill vänta tills navelsträngen helt slutat pulsera...Men nähe, nu i oktober var vi på ett infomöte på Östra och där frågade jag om deras rutiner... "Jättebra fråga, jättebra" - fick jag höra, BM förklarar lite för mötesdeltagare vad det går ut på, många har ju ingen koll alls, och att Socialstyrelsens rekommendationer är såna för att det är bra för barnet att få i sig allt syre... Men sen säger hon... "Jo, vi försökte avnavla sent men vi gör det inte längre, uskor blir så stressade när de ska ta PH-provet och ska klämma till navelsträngen utan att klampa av, de sticker sig i fingrarna och det blir bara för rörigt så nu struntar vi i rekommendationerna och klampar av tidigt." Men hallå! Struntar i vad som är bra för barnet för att uskor just i Gbg anser det vara omöjligt att ta PH-provet ur en intakt navelsträng... Jag är sjukt orolig för skador orsakade av syrebrist, jag vill att de tar PH-provet, men ska det vara så himla svårt...? Funderar på allvar om vi inte ska till Borås eller Trollhättan när det väl sätter igång... Vet någon vad de har för rutiner där.Ska man skriva i förl.brevet att man inte vill att de sparar något till blodbanken alls? Så att de kanske fattar att de inte har något att hämta där och lämnar oss i fred...

    Hej Vinterkatt!
    Det var det värsta, ATT de inte SKÄMS!!!  Har de kommit fram till att barnet mår bäst av sen avnavling och ÄNDÅ fortsätter de med tidig avnavling  FÖR ATT USKORNA STICKER SIG I FINGRARNA ( trots att uskor på andra sjukhus klarar det här utmärkt). Ursäkta att jag skriker, men det här var bara för mycket.

     Enligt George M Morley, en av de läkare i världen som  är mest insatta i det här, så har analysen av pH-provet absolut ingen betydelse för behandling eller livräddning av barnet. Det är rent rättsmedicinska bevis för att förlossningsperonal och sjukhuset ska skyddas.  Provet tas för att bevisa att barnet mådde bra vid födelseögonblicket, i hopp om slippa rättsliga påföljder om barnet dör eller får förlossningsskador (att själva provet gör att barnet mår skit struntar de i).
     
    “The analysis of cord blood gases has absolutely no bearing on the therapy or resuscitaion of a newborn. It is pure medico-legal evidence for doctor/hospital protection, taken in the forlorn hope that normal readings might reduce a settlement by a million pounds or dollars. Rational medical care requires comprehension of physiology, then the maintenance or the restoration of the physiological state - health; the guiding principle to avoid settlements is "First, do no harm!"  “  läs George M Morleys  "Cerebral Palsy and cord blood gases" .  http://www.bmj.com/cgi/eletters/323/7315/727#21915


    Så här skrev sign Lilla JJ  8/4  i den här tråden www.familjeliv.se/Gravid/Forum-2-13/m31299523-15.html


     ”På SÄS klampas numer navelsträngen direkt för att Ph prov skall tas. Denna rutin ändrades någongång under 2005 om jag inte har helt fel innan dess tog man Ph i pulserande navelsträng ”
    (Nationella biobanken för navelsträngsblod  på Sahlgrenska öppnades i den vevan......hmmmmm)

    Så vitt jag vet fortsätter Borås med omedelbar avklampning (googla på:  SÄS går emot experternas rön om avnavling).
    Trollhättan (NÄL ) har tydligen övergått till sen avnavling, men det är säkrast att kolla upp.
    Varberg har jag fått flera rapporter om, från källor som jag bedömer som säkra, att de övergick till sen avnavling i december förra året.
    (men akta dig för Halmstad!!!)

  • abuelita
    vinterkatt skrev 2009-10-24 08:46:47 följande:
    .Ska man skriva i förl.brevet att man inte vill att de sparar något till blodbanken alls? Så att de kanske fattar att de inte har något att hämta där och lämnar oss i fred...
    Jag tycker alla som ska föda på sjukhus där det är problem med att få personalen att låta bli att klampa  ska skriva i förlossningsabrevet att de tänker ta moderkakan med sig hem, för att gäva ner den i trädgården.
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-10-24 12:13:13 följande:
    Det tror jag är skitsnack att de sticker sig en massa fingrarna..... Redan innan rekommendationen kom ut så skyllde Östra på att det var risk att uskor stack sig i fingrar osv vid ph prov. När jag då mailade tillbaka till ansvarig för förlossningen fick jag inget vettigt svar när jag ställde frågan men hur kommer det sig att det funkar fint på andra kliniker?Kan man inte anmäla Östra någonstans för att medvetet strunta i rekomendationerna?
    Ja det vore ju mycket märkligt om det bara var uskor i Västra Götaland som inte kan det här utan att sticka sig i fingrarna.
    Jag tycker det är hög tid att informera  media om det här, åtminstone Västnytt , GT, GP, BT m.fl  i Västra Götaland, framför allt Uppdrag Gransknings Göteborgsredaktion
    Själv har jag  redan kontaktat alla de här så många gånger, och de enda som har reagerat är Borås Tidning  ("SÄS går emot experternas rön om avnavling") . Övriga tänker säkert att jag bara är en galen kärring . Men om många andra kommer med den här informationen så kanske de börjar  inse att det ligger något i detta.. 
      Skriva insändare är ju också ett effektivt sätt att nå ut till många gravida, och man kan då skriva under pseudonym  om man inte vill uppge sitt namn, men det är större chans att de publicerar ens text om man inte är anonym och om man dessutom skriver en så kort text som möjligt (titta i tidningarna hur långa texter de brukar ta in) .

    Ingen som känner sig manad att hjälpa till med det här?
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-10-24 12:25:46 följande:
    De 3 ggr jag förr på Östra har vagnen för att donera blod kommit först efter förlossningarna. Så jag tror verkligen inte man gör så på Östra. Men vem vet de kanske börjar med de om de inte får tillräckligt med blod och fler säger att de vill ha sen avnavling?Men jag måste ställa mig lite frågande. Det måste ändå passera förbi en hel del blod till barnet när de ha i nål för att suga upp. Nålen är ju "tunn" och inte hinner suga upp så mycket för annars skulle det inte ta 10 min.Jag är helt för sen avnavling och jag är så glad att denna tråden fanns när jag födde för 1 år sedan.Men att suga upp blod med spruta medan naveln pulserar kan kanske vara ett alternativ för de som blint tror på läkare att tidig avnavling är bäst och gärna vill donera blod. Barnet får i allafall en del av sitt blod och det är bättre än inget .Men då skulle det behövas info från läkare med alternativ och kruxet är väl att det förmodligen inte kommer att ges info om alternativ (alltså sen avnavling och dess fördelar).

    Ja man kan ju undra hur mycket blod barnet får behålla själv?

    Här är 3 kommentarer som en amerikansk kvinna skrivit på fans-sidan till Leaving A Baby´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping) på facebook  som jag har översatt.
     
    (jag har ställt frågor mellan hennes kommentarer, men de tar jag inte med här):

    "Jag var på en ammningskonferens där en representant från ett blodbanksföretag var närvarande och kvinnan sa att blodet dras med en spruta medan moderkakan fortfarande pulserar. Vad är allas åsikt om detta? "


    "Om jag minns rätt tar de vad som såg ut att vara en pint, samma storlek på påse som när man själv donerar blod. Det företaget är ute efter donationer  från African American och spansktalande personer eftersom båda dessa etniska grupper donerar minst. De sa att för en minorit av dessa är  det bättre med navelsträngsblod från deras egen etniska grupp. "

    "Jag vet inte. De sa att navelsträngsblod bara kan användas om det tas medan moderkakan fortfarande pulserar. Några av de närvarande doulorna var mycket upprörda.
    Representanten från bolaget sa: Ja jag är säker på att de skulle kunna  vänta, Jag ser inte att det är något problem."

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-24 08:42:08 följande:
    Det gjorde så på Förlossningskliniken häromdagen
    Jag antar att  du menar tv-serien, den som jag inte klarat att titta på.  Rena rysaren!
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-24 09:20:21 följande:
    Jag har ju talat om EDAns nackdelar förut, men nu hittade jag den australiensiska studie som påvisar ett samband mellan maningens varande och icke-varande och användandet av ryggbedövning.Enligt studien så ammade 72% av de mammor som inte använt ryggbedövning under förlossningen fortfarande 24 veckor efter förlossningen medan bara 53% procent av de som fått ryggbedövning ammade efter samma tidsperiod. Anledningen till att det ser ut såhär tror man beror på att den första anknytningen som sker direkt efter förlossningen kan påverkas av att barnet fortfarande har morfinpreparatet i kroppen och att detta då försvårar att maningen får en bra start - något som uppenbarligen påverkar mycket mer långtidsmässigt än man tidigare trott!Användandet av EDA riskerar alltså att påverka barnet upp till ett halvår efter förlossningen! Och även om man är bekväm med en sådan statistik så tycker jag att det är förfärligt att blivande föräldrar INTE upplyses om dessa samband. Studien publicerades 2006 så den är inte heller purfärsk, dvs man borde ha börjat upplysa om denna risk för länge sedan.(www.internationalbreastfeedingjournal.com/con...)
    Tack för jätteviktig information!!!

    Håller fullkomligt med om att det är förfärligt att blivande föräldrar inte upplyses om dessa samband. Precis som med avnavlingsfrågan.  Mödra- och förlossningsvården verkar ju ta mej f*n mer och mer likna  någon slags skräckfilm. Ska man verkligen inte kunna lita på att de är helt ärliga och gör det allra bästa för både barns och mödrars fysiska och mentala hälsa ???

    Ursäkta, men det har varit så mycket sånt här skit på sista tiden så jag kan bara inte låta bli att svära och gorma.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)