Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
Nyföddhetsgulsot
Det finns ings studier som visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot, vilket förlossningspersonal har trott under massor med år, och många tror så än i dag och vill därför navla av tidigt.
Så här skriver den australiska obstetriken Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly
www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-...
(här har jag fått hjälp av Cyberdansken med översättningen )
”Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ”
Det finns ings studier som visar att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot, vilket förlossningspersonal har trott under massor med år, och många tror så än i dag och vill därför navla av tidigt.
Så här skriver den australiska obstetriken Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly
www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-...
(här har jag fått hjälp av Cyberdansken med översättningen )
”Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ”