• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • abuelita

    Något jag tycker vore väldigt intressant att får veta är  på vilka olika sätt ni som läser den här tråden gör för att sprida informationen vidare,  så att  andra blivande föräldrar också får veta det här.

    Tror det skulle kunna inspirera andra att göra likadant om ni berättar här  hur ni gör. 

  • abuelita

    Informationen som går ut till gravida i Göteborgsområdet om donation av navelsträngsblod kallar jag både vilseledande  och undanhållande av viktig information:



    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."

    Att navelsträngen och moderkakan inte fyller någon funktion efter att barnet fötts är ju ren lögn!!!  Vilket personen som skrivit det här känner till, eftersom jag redan sommaren 07 skickade en massa länkar  till honom om tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling.

    Åtminstone efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades i oktober förra året borde han ha gjort ett tillägg i texten. Ungefär i den här stilen:

    "Svenska riktlinjer, liksom Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella Federationen för Obstetrik och Gynekologi (IFOG)  rekommenderar sen avnavling, men vid donation av navelsträngsblod krävs avnavling före första andetaget, därför fortsäter vi med det i Göteborg. Men om du inte vill donera ditt barns blod har du naturligtvis rätt att begära sen avnavling, " 



     

  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-10 08:13:53 följande:
    Något jag tycker vore väldigt intressant att får veta är  på vilka olika sätt ni som läser den här tråden gör för att sprida informationen vidare,  så att  andra blivande föräldrar också får veta det här. Tror det skulle kunna inspirera andra att göra likadant om ni berättar här  hur ni gör. 
    Jag pratar med alla som är intresserade om det här, de flesta vännerna är ju mer eller mindre intresserade av att prata om vår kommande förlossning så tillfälle ges ganska ofta. Sedan kommer jag antagligen posta ett inlägg i min blogg ganska snart om detta eftersom det är en grej jag själv funderar över.
  • abuelita
    Anaiah skrev 2009-10-10 10:24:02 följande:
    Jag pratar med alla som är intresserade om det här, de flesta vännerna är ju mer eller mindre intresserade av att prata om vår kommande förlossning så tillfälle ges ganska ofta. Sedan kommer jag antagligen posta ett inlägg i min blogg ganska snart om detta eftersom det är en grej jag själv funderar över.
    Jättebra!!!! Jag blir helt överlycklig för varje litet tecken jag får på att någon hjälper till med det här.
  • Ekorrfamiljen
    abuelita: Det var det jag kände också! Jag vill ha upp barnet direkt i min famn, inte låta honom ligga ensam där nere i 30 sekunder. Som du säger; Moder Natur är väl inte korkad heller, hur skulle då mänskligheten ha överlevt innan det fanns sjukvård öht? {#lang_emotions_undecided} Nä, jag får snacka allvar med maken och han får föra min talan så att de ger mig barnet och låter navelsträngen göra sitt jobb klart innan de är där och "bråkar".

    Det där provet kan jag lätt strunta i, det är ju troligare att barnet mår dåligt om det INTE får blodet, eller hur? Vi kan skriva varsitt kontrakt; ett där jag säger att jag tar fullt ansvar för att provet inte tas och ett där vårdpersonalen förbinder sig att inte störa om det inte är av yttersta nöd..
    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Minivalpen Bf 091103
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-10 10:48:24 följande:
    abuelita: Det var det jag kände också! Jag vill ha upp barnet direkt i min famn, inte låta honom ligga ensam där nere i 30 sekunder. Som du säger; Moder Natur är väl inte korkad heller, hur skulle då mänskligheten ha överlevt innan det fanns sjukvård öht?  Nä, jag får snacka allvar med maken och han får föra min talan så att de ger mig barnet och låter navelsträngen göra sitt jobb klart innan de är där och "bråkar". Det där provet kan jag lätt strunta i, det är ju troligare att barnet mår dåligt om det INTE får blodet, eller hur? Vi kan skriva varsitt kontrakt; ett där jag säger att jag tar fullt ansvar för att provet inte tas och ett där vårdpersonalen förbinder sig att inte störa om det inte är av yttersta nöd..

    Precis, Moder natur har klarat det här i miljoner år, så det ska hon nog kunna i fortsättningen också, trots att vissa experter tror att de kan det här bättre.

    Absolut, det är mycket troligt att barnet mår sämre när det blir av med 30-50% av sin totala blodvolym (vem skulle inte gör det?) . Så de som navlar av meddesamma enbart för att ta pH-provet borde verkligen tänka om  om de är måna om barnet.
    Att ta det från pulserande navelsträng tror jag dock inte gör någon skada, åtminstone inte  om de tar det när barnet ligger i mammas famn och de gör det så diskret så varken barnet eller föräldrarna märker något. Det är en så liten blodmäng det rör sig om (tror jag i alla fall, men egentligen vet jag faktiskt inte hur mycket det är)  så jag tror inte det kan vara så farligt. 
    Men om det stämmer som George Morley säger (och jag litar faktiskt på honom) att provet tas  enbart för personalens skull, och inte för barnets, så  skulle jag avsäga mig det.

    Så här lyder min kommentar till artikeln i Läkartidningen  med nationella riktlinjerna (se länk i TS) :

    " Tyvärr tycks man ha glömt bort något så viktigt som bondingen (bindningsprocessen) i det här vårdprogrammet.
    De gravida kvinnor jag haft kontakt med sedan riktlinjerna för avnavling presenterades uttrycker stor besvikelse över att de inte ska få hålla sitt barn i famnen förrän efter 30 sekunder.


    I synnerhet under de allra första fem minuterna, ”livets heligaste stund”, då ett unikt hormonspel mellan mor och barn äger rum, bör man inte störa med någonting över huvud taget (såvida det inte är absolut nödvändigt), utan bara övervaka det hela under tystnad, beredd att gripa in om det skulle behövas.
    Man bör alltså även vänta med avnavlingen åtminstone tills dessa första 5 minuter har gått.
    Och en kort navelsträng behöver inte amputeras i förtid om det bara är för att den hindrar barnet från att nå mammas bröst. Hon kan då istället sätta sig upp med barnet i knät och luta sig lite framåt.


    Och vi får nog lita på att Moder natur kan det här med barnafödande och att placentatransfusionen därför sker i alldeles rätt takt och att barnet får precis rätt mängd blod när det ligger i mammas famn.


    “At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ‘case’. (Sarah J Buckley, australisk obstetriker)  "

  • Jazza

    Ville meddela att jag födde en flicka igår natt på SÄS, de gjorde som vi önskade och lät navelsträngen pulsera klart innan den klampades och klipptes. Jag fick upp lilla Sunna på bröstet, direkt och provet togs från pulserande navelsträng. Hon mår jättebra och jag med

  • abuelita
    Jazza skrev 2009-10-10 16:02:48 följande:
    Ville meddela att jag födde en flicka igår natt på SÄS, de gjorde som vi önskade och lät navelsträngen pulsera klart innan den klampades och klipptes. Jag fick upp lilla Sunna på bröstet, direkt och provet togs från pulserande navelsträng. Hon mår jättebra och jag med
    Jättegrattis, Jazza!!!  Vad roligt att höra  

    Behövde inte en pappan agera hök?
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)