• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Chaktio

    Vilken intressant information! Jag är nygravid och har således lååångt kvar innan det ens är dags att börja fundera så mycket över förlossning. Men jag har alltid föreställt mig att jag vill ha min förlossning så "naturlig" som möjligt. Liksom fruganL så är jag lite överkänslig mot morfin, och man vill ju inte direkt ligga och kräkas timmarna efter förlossningen...

    Hamnade i denna tråden eftersom jag någonstans hörde "sen avnavling" nämnas och jag hade ingen aning om vad det innebar! Nu vet jag ju, och det låter så fullständigt ologiskt att någon med denna info sedan kan ens överväga att använda sig av tidig avnavling (om de är läkare eller BM) eller låta sina barn avnavlas tidigt som förälder!

    Kommer nog att hinna läsa mycket om det här innan det är dags för mig och det är nog tur, så att jag hinner övertala sambon om fördelarna. Han har en tendens att lita väldigt hårt på läkarvetenskapen och anse att "om de gör på detta sätt finns det nog ett bra skäl".

    Finns det någon lista över vilka sjukhus som börjat använda sig av sen avnavling? Jag ska föda på ett litet sjukhus i södra norrland, frågan är om de är mer eller mindre konservativa?

  • Anaiah
    fruganL skrev 2009-10-08 10:13:46 följande:
    Är det alltid så? Jag tål inte morfin, blir mer illamående än gemene man. Jag vill under inga som helst omständigheter, någonsin, ha morfin (syntetisk eller riktig) i min kropp. Om EDA innehåller ett morfinpreparat så borde min fysiska reaktion vara den samma alltså? Och hur agerar de om jag bara skulle säga att morfin under alla omständigheter är big no no, skulle de lägga till EDA i icke-kategorin då? *nyfiken*
    Bra fråga, min barnmorska sa att EDAn innehåller ett morfinpreparat. Vad det betyder exakt vet jag inte, men det kan ju vara bra om du kollar upp det med din barnmorska/läkare så att du på förhand vet om du skulle tåla EDAn eller inte.

    Som jag förstår det så somnar i alla fall barnen alltid efter att EDAn lagts så det torde vara så att det alltid är ett morfonpreparat, men kolla upp det för säkerhets skull.
  • Anaiah
    fruganL skrev 2009-10-08 10:13:46 följande:
    Är det alltid så? Jag tål inte morfin, blir mer illamående än gemene man. Jag vill under inga som helst omständigheter, någonsin, ha morfin (syntetisk eller riktig) i min kropp. Om EDA innehåller ett morfinpreparat så borde min fysiska reaktion vara den samma alltså? Och hur agerar de om jag bara skulle säga att morfin under alla omständigheter är big no no, skulle de lägga till EDA i icke-kategorin då? *nyfiken*
    Här finns lite information om ryggbedövningen: www.1177.se/allakapitel.asp&AllChap=True&PreView=
  • Anaiah
    Chaktio skrev 2009-10-08 10:40:03 följande:
    Vilken intressant information! Jag är nygravid och har således lååångt kvar innan det ens är dags att börja fundera så mycket över förlossning. Men jag har alltid föreställt mig att jag vill ha min förlossning så "naturlig" som möjligt. Liksom fruganL så är jag lite överkänslig mot morfin, och man vill ju inte direkt ligga och kräkas timmarna efter förlossningen... Hamnade i denna tråden eftersom jag någonstans hörde "sen avnavling" nämnas och jag hade ingen aning om vad det innebar! Nu vet jag ju, och det låter så fullständigt ologiskt att någon med denna info sedan kan ens överväga att använda sig av tidig avnavling (om de är läkare eller BM) eller låta sina barn avnavlas tidigt som förälder! Kommer nog att hinna läsa mycket om det här innan det är dags för mig och det är nog tur, så att jag hinner övertala sambon om fördelarna. Han har en tendens att lita väldigt hårt på läkarvetenskapen och anse att "om de gör på detta sätt finns det nog ett bra skäl". Finns det någon lista över vilka sjukhus som börjat använda sig av sen avnavling? Jag ska föda på ett litet sjukhus i södra norrland, frågan är om de är mer eller mindre konservativa?
    Grattis till graviditeten! Lättast är nog att ringa och fråga. Sen skulle jag rekommendera att du skrev in det i ditt förlossningsbrev också så att de på förhand vet vad du vill.
  • Chaktio
    Anaiah skrev 2009-10-08 11:04:25 följande:
    Grattis till graviditeten! Lättast är nog att ringa och fråga. Sen skulle jag rekommendera att du skrev in det i ditt förlossningsbrev också så att de på förhand vet vad du vill.
    Ja, jag tänker absolut skriva in det! Men det är ju bra att veta om man ska ställa in sig på att behöva bråka om det eller inte.
  • frecklefart90
    Chaktio skrev 2009-10-08 11:10:17 följande:
    Ja, jag tänker absolut skriva in det! Men det är ju bra att veta om man ska ställa in sig på att behöva bråka om det eller inte.
    Här i östersund väntar dom några minuter innan de klampar enligt barnmorskan på förlossningen som jag har pratat med iallafall.
    Men det är ju säkert olika beroende på vilken barnmorska man får.
  • Anaiah
    frecklefart90 skrev 2009-10-08 15:08:09 följande:
    Här i östersund väntar dom några minuter innan de klampar enligt barnmorskan på förlossningen som jag har pratat med iallafall. Men det är ju säkert olika beroende på vilken barnmorska man får.
    Precis, jag skulle inte lita blint på att de avnavlar sent bara för att de har den policyn på förlossningen, varje barnmorska är unik.
  • Jolfo

    Glömde skriva att jag lutar åt att min bebis får k-vitaminsprutan eftersom jag får fragminsprutor, hade jag inte haft dem hade jag valt bort k-vitamin.

  • Cocco
    Anaiah skrev 2009-10-07 14:54:24 följande:
    Tja kontrollen går ju från mamman till personalen ju mer bedövad man blir och det kan ju vara ett plus för arbetsorningen så att säga. Plus att man blir mer immobil med alla slangar och sladdar som man måste sitta fast i (om man ska ha EDA i alla fall) så man har en mamma mindre rännande i korridorerna (behändigt kanske). Jag vet inte, men jag kan känna en viss cynism inför all denna kemiska smärtlindring efter min egna första förlossning, som visserligen var förfärligt intensiv (och jag hade inte förberett mig tillräckligt och visste inte hur jag skulle slappna av), där förloppet gick väldigt bra fram tills EDAn lades. Då avstannade allt och de fick "uppa" det verkstimulerande hela tiden och det hela slutade ändå med sugklocka och bristningar. När jag läser om just omföderskor så verkar vi alla ha gemensamt att den första gången kändes ganska förfärlig, att all kontroll låg i andras händer och att man tackade ja till allt som gavs en och att alla inför den andra förlossningen läser på mer, tränar avslappning och är allmänt mer kräsen och medveten. På gott och ont för jag får lite dåligt samvete över att min förstfödda fick vara försökskanin för att jag skulle lära mig Trist känsla...
    Min kontroll över förlossningen ökades markant när jag fick EDA.
    Den är inte bara skit. Visserligen så fick jag hjälp av sugklocka men hellre det än som det var innan EDAn.
    Du vet om man svimmar av smärtan är man rätt väck!
    EDA är inte bara bra men den har absolut sina fördelar.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)