• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • fruganL
    abuelita skrev 2009-10-11 11:33:27 följande:
    Det här kallar jag inte för ett tillfredställande svar.
    Tycker ingen av expertforumen innehåller tillfredsställande svar. Många ställer specifika frågor och får allmänna svar. Ungefär som horoskop i veckotidningar - de stämmer in på alla. Svaren på forumet stämmer in på många frågor. Precis som att experterna är livrädda att stöta sig med någon genom att svara för precist.
  • trållmor
    abuelita skrev 2009-10-10 08:13:53 följande:
    Något jag tycker vore väldigt intressant att får veta är  på vilka olika sätt ni som läser den här tråden gör för att sprida informationen vidare,  så att  andra blivande föräldrar också får veta det här.Tror det skulle kunna inspirera andra att göra likadant om ni berättar här  hur ni gör. 
    Jag pratar med alla som vill lyssna om sen avnavling. Frågar även de flesta jag möter inom vården nu iom graviditeten om sen avnavling, men de flesta har inget svar.

    Var till min bm i fredags och tog upp det om att hon hade fått veta att förlossningarna i Göteborg använder sig utav sen avnavling, och undrade hur hon hade fått tag i den informationen. "Av förlossningarna själva" svarade hon, men hon gick inte in på hur dvs muntligt via telefon, informationsblad, eller om det var via något studiebesök eller dyl. Jag sa till henne att det verkar iaf inte vara sant, och hon såg jättechockad ut! Så jag tänker nysta vidare...

    Kan ju säga att min bm överlag verkar inte ha så stort utbyte av att informera mig om rutiner odyl, utan verkar köra på efter nåt standardschema (vilket stör mig som f-n eftersom jag ändå har valt att gå privat)...
    Mattis -06, Aliina & Timon -07 + BF 18/12 -09
  • Anaiah
    fruganL skrev 2009-10-11 12:07:39 följande:
    Tycker ingen av expertforumen innehåller tillfredsställande svar. Många ställer specifika frågor och får allmänna svar. Ungefär som horoskop i veckotidningar - de stämmer in på alla. Svaren på forumet stämmer in på många frågor. Precis som att experterna är livrädda att stöta sig med någon genom att svara för precist.
    DET håller jag definitivt med om!
  • abuelita
    fruganL skrev 2009-10-11 12:07:39 följande:
    Tycker ingen av expertforumen innehåller tillfredsställande svar. Många ställer specifika frågor och får allmänna svar. Ungefär som horoskop i veckotidningar - de stämmer in på alla. Svaren på forumet stämmer in på många frågor. Precis som att experterna är livrädda att stöta sig med någon genom att svara för precist.
    Det är verkligen ILLA om experterna är livrädda att stöta sig med någon genom att svara för precist. Men jag tror faktiskt att det kan ligga något i det, vilket skulle förklara  varför det är så svårt att få rätt information om förlossningsrutiner som kan vara skadliga, och varför de inte tar upp det om man inte frågar.
  • abuelita
    trållmor skrev 2009-10-11 15:49:29 följande:
    Jag pratar med alla som vill lyssna om sen avnavling. Frågar även de flesta jag möter inom vården nu iom graviditeten om sen avnavling, men de flesta har inget svar.Var till min bm i fredags och tog upp det om att hon hade fått veta att förlossningarna i Göteborg använder sig utav sen avnavling, och undrade hur hon hade fått tag i den informationen. "Av förlossningarna själva" svarade hon, men hon gick inte in på hur dvs muntligt via telefon, informationsblad, eller om det var via något studiebesök eller dyl. Jag sa till henne att det verkar iaf inte vara sant, och hon såg jättechockad ut! Så jag tänker nysta vidare...Kan ju säga att min bm överlag verkar inte ha så stort utbyte av att informera mig om rutiner odyl, utan verkar köra på efter nåt standardschema (vilket stör mig som f-n eftersom jag ändå har valt att gå privat)...
    Det är verkligen bra att fråga alla man stöter på inom vården om avnavling. Man får hoppas att de som inte har något svar ser till att ta reda på fakta till nästa gång de får frågan.

    Förstår din besvikelse över att din bm inte verkar intresserad av att informera dig om rutiner o.dyl. ,  du som går privat dessutom.
    Jättebra att du tänker nysta vidare!

    Det är så otroligt märkligt allt det här, att nyfödda barn systematiskt berövas så stor mängd av sitt blod. Trots att WHO, IFOG och svenska riktlinjer rekommenderar annat. Och alla dessa  olika bud om avnavlingsrutinerna i Göterborg!   Känns ju nästan som man hamnat i en skräckfilm med  någon slags kuslig konspiration. Ja vad ska man egentligen tro?
  • abuelita
    Jazza skrev 2009-10-11 12:04:23 följande:
    Inte alls. Jag frågade dem genast: "Ni låter navelsträngen vara nu, va?" De svarade: Ja, självklart, vi har läst dina önskemål och skulle inte drömma om att inte lyssna på det" Så, det kändes jättebra.
    Sä jättekönt!

    Men det är ju inte klokt att man inte ska kunna lita på att alla bm är så här förstående!  Ja att man över huvud taget ska vara tvungen att särskilt säga till om att de inte får beröva barnet en massa blod.
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-10-12 10:12:18 följande:
    Titta på Eftertio i tv4 nu, de ska strax prata om smärtlindring vid förlossning.
    Jag börjar tro att jag har missuppfattat det här, de pratar ju bara om andra saker. Sorry om jag har lurat er att titta på tv i onödan. Jag sittter kvar en stund till ialla fall, för säkerhets skull.
  • abuelita

    Mycket intressant det där som Gudrun Abascal sa om att  de tjänar mer pengar på ett planerat kejsarsnitt än på en vaginalförlossning.

    Och apropå det Malou Von Sivers sa om att det står i bebeln  "Med smärta ska ni föda era barn";  när jag var på ISPPM´s förlossningskongress i Jerusalem 1989 berättade värden för kongressen i sitt öppningstal att han som representant för biblelns land ville passa på att tillrättalägga en allvarlig felöversättning i bibeln: Orden arbete och smärta på hebreiska är nästan likadana, och det ska stå "Med arbete ska ni föda era barn" , inte med smärta.

  • Ekorrfamiljen

    Hmm, då ska jag be att få en förlossning utan smärta, då är jag beredd att göra en hel del arbete för det.


    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Minivalpen Bf 091103
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)