Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Bäst är förstås  att försöka undvika komplikationer, så att barnet inte behöver någon akuthjälp när det föds.

    Att ligga på rygg och föda t.ex., är inte bra eftersom det skapar komplikationer.
    Här är en video om vikten av att föda i upprätt ställning.

    ">



    Resten av filmklippen i denna serie finns i 7:e tråden,  inlägg 995 och 996 sista sidan

    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576-94.html

  • abuelita

    Bondingen är som sagt lika livsviktig som sen avnavling. Men vet att chanserna för överlevnad  för prematurer och sjuka barn är betydligt större om de  får ständig kroppskontakt, med mamma och/eller pappa.. Och om barnet
    inte separeras från mamman under de första viktiga minuterna är chanserna  ännu större att klara sig från såväl fysiska som psykliska trauman.

    Här kommer några videos om bonding.


    ">




    ">




    ">

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-23 12:22:38 följande:
    Bondingen är som sagt lika livsviktig som sen avnavling. Men vet att chanserna för överlevnad  för prematurer och sjuka barn är betydligt större om de  får ständig kroppskontakt, med mamma och/eller pappa.. Och om barnetinte separeras från mamman under de första viktiga minuterna är chanserna  ännu större att klara sig från såväl fysiska som psykliska trauman.Här kommer några videos om bonding.
    ">

    " target="_blank">


    ">

    " target="_blank">


    ">

    " target="_blank">

    En mycket bra artikel på engelska av den franske förlossningsläkaren Michel Odent om den första timmen efter födseln.

    http://www.midwiferytoday.com/articles/firsthour.asp 
  • abuelita

    En video på italienska om avnavling. Det gör inget om man inte förstår italienska eftersom bilderna ändå visar det mesta.

    ">



    En video om vikten av att prematura barn blir sent avnavlade

    ">



    Föräldrarna till en hjärnskadad pojke har lagt ut den här videon på Youtube - Help Our Children Please!

    ">



    En lite udda video om stamcellsforskningens och de privata blodbanksföretagens skuld i att antalet fall av autism, ADHD m.m.  ökar .


    ">

  • abuelita

    På Göteborgssjukhusen, där alltså Nationella biobanken för navelsträngsblod ligger är det fortfarande omedelbar avklampning som gäller.  Där skyllar man på att pH-provet inte kan tas annars
     (trots att de flesta andra sjukhus tar det från pulserande navelsträng).

    Och på universitetssjukhusen och de sjukhus som ligger geografiskt nära dem, där det finns forskare som vill ha moderkakor med blod kvar i, navlar man av efter ca 30 sek. – 1 min..
    Där skyller man istället på gulsotsrisken (trots att det alltså inte finns några bevis för att sen avnavling skulle öka risken för behandlingskrävande gulsot)

    Artikeln med Nationella riktlinjerna avslutas så här:

    ”Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

    Ringer det någon klocka? Ja det är klart att det är likadant på de svenska sjukhus där man inte låter navelsträngen få pulsera färdigt.

  • abuelita
    Liten kom-ihåg-lista:

    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.

    * Det är inte sant att barnet måste hållas lägre eller i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna för att få i sig något blod.  Mamman  kan följa sin instinkt och ta det i famnen på en gång,  om hon önskar det. Får navelsträngen bara vara intakt  tills den slutat pulsera så får barnet i sig  den mäng blod- och i den takt som moder natur hade tänkt  sig.

    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut. Den ska vara vit, slapp och tömd på blod innan den klampas. Helst bör man vänta tills moderkakan kommit ut, och det är inte ens bråttom då.

    *Säkrast är kanske att i god tid innan barnet föds be personalen ta bort alla peanger och navelsklämmor från förlossningsrummet så att inga misstag sker.

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-23 12:11:42 följande:
    Bäst är förstås  att försöka undvika komplikationer, så att barnet inte behöver någon akuthjälp när det föds. Att ligga på rygg och föda t.ex., är inte bra eftersom det skapar komplikationer.Här är en video om vikten av att föda i upprätt ställning.
    ">

    " target="_blank">

    Resten av filmklippen i denna serie finns i 7:e tråden,  inlägg 995 och 996 sista sidanwww.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576-94.htm...
    En annan vanlig orsak till komplikationer som orskakar att barnet föds med syrebrist  är felaktigt använt värkstimulerande dropp.

    Läs tråden här på FL som handlar om just det.

    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html
  • abuelita

    Så där ja, nu tycker jag att jag har lyckats samla det viktigaste här på de första sidorna.
    Tack allesamman för att ni varit hänsynsfulla och väntat med kommentarer tills jag var färdig med det.

    Nu kan ni få börja kommentera om ni  vill

  • abuelita
    abuelita skrev 2009-09-23 11:11:52 följande:
    Sen avnavling går lika bra vid kejsarsnitt, om mamman är vaken. Så bry dig inte om ifall din bm  säger: "Men då måste vi ju skynda oss att sy ihop och kan därför inte vänta med avnavlingen!"  (det här har jag själv hört med egna öron flera gånger)  Man KAN faktiskt inte sy ihop innan moderkakan kommit ut, och så länge den är kvar bör man vänta med avnavlingen.
    Glömde; om det är blod kvar i moderkakan när den lyfts ut så kan man hålla den ovanför barnet en stund, så att det får till sig allt blodet innan avnavlingen.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)