• jessie79

    Stänga av respirator...? Vem bestämmer?

    I våras när min morfar hade fått hjärnblödning och låg i resp fick min mamma ta beslutet.
    De röntgade hjärnan på honom flera ggr och när ingen aktivitet fanns kvar i hjärnan så pratade vi med läkarna o de sa att han inte skulle få ett värdigt liv om vi höll honom vid liv. Han skulle inte klara sig utan resp.
    Vi pratade med läkaren på fm och beslutade vi den skulle stängas av på em samma dag så det gick ganska så fort, men ett väldigt jobbigt beslut. Vi fick vara hos honom när de stängde av o han fick ta sina sista andetag själv utan apparater o till slut så orkade inte hjärtat mer. Sen gjorde de honom fin o vi fick titta på honom o ta ett sista farväl o vara med honom hur länge vi ville.

    Det var min mamma som stod som närmast anhörig eftersom min mormor låg i resp på ett annat sjukhus efter en stor operation. Tyvärr så hann hon ej ta ett sista farväl av sin make utan vi fick komma med dödsbudet när hon vaknat upp några dagar senare.
    Tyvärr så kunde hon inte flyttas till samma sjukhus så hon kunde få se honom då hon var så dålig själv. Efter 8 dagar så somnade även mormor in.

    Ursäkta att det blev långt. Hoppas jag hjälpt dig lite iaf.

  • jessie79

    Ja det kan gå snabbt men vi kände att det fanns ju inget mer o göra så det var det bästa.
    ja det är skönt att det gick så pass kort tid tills dess att de möttes igen, det var ju mormor som var den svaga så undrar hur länge hon hade orkat själv. De blev ju trots allt bara 72 år båda två. Känns som lite för ungt...

    Ok, så det va cancer, men det lät som det gått väldigt fort eftersom personen i fråga va på benen dagen innan. Men det är ju närmsta anhörig som tar beslutet. Hoppas det gått till på rätt sätt iaf.

Svar på tråden Stänga av respirator...? Vem bestämmer?