• Mariohn

    Är satanism på förskolan ok?

    På förskolan här i området jobbar en jättetrevlig fritidspedagog. Hon är kristen och bär ett stort guldkors runt halsen. Hon pratar ofta med barnen om Gud och bönens makt och fäller kommentarer som "guds vilja är outgrundlig" och dylikt.
    Ovanför hennes skrivbord står det skrivet ett par bibelcitat.

    Jag kan inte låta bli att fundera på om det hade varit ok för föräldrar att lämna sina barn till en fritidspedagog som bar en satanistisk symbol runt halsen, sade saker som "satans väg är rätt väg" till ungarna och hade satanistiska citat ovanför skrivbordet.

    Varför är det ena ok medan det andra inte är det?

    (Alla som nu tror att satanism handlar om att offra barn, slakta djur och begå brott. Så är det inte. Det är en väldigt extrem grupp som sysslar med det och extrema grupper finns inom alla religioner och grupper. Satanismen uppmanar inte nödvändigtvis till något negativt utan handlar till stor del om den fria viljan och rätten att förfoga över sitt eget liv och göra sina egna val istället för att lyda Gud)

  • Svar på tråden Är satanism på förskolan ok?
  • princess edition

    orkar inte läsa alla svar, men vill gärna ge mitt... är sj'lv kristen och jobbar som förskollärare, men... att prata med barnen om den ena eller andra religionen som om det vore den rätta är fel. så får vi inte göra! jag kan visst prata med barnen om Gud, om de själva tar upp det, inte annars. och när jag gör det så är jag mycket noga med att påpeka, att såhär tror jag, men det finns många som tror annorlunda. är jag tillräckligt insatt för att kunna ge ett exempel från en annan religion som brukar jag försöka göra det.

  • astalacasta

    Jag skulle bli skogstokig om en anställd på mina barns förskola pratade med dem om "bönens makt" och att gud är god som om gud var en absolut sanning.

    Och jag skulle följdaktligen inte heller vilja att de hade en pedagog som propagerade för satanismen.

    Däremot skulle båda trosövertygelserna vara helt ok hos en i personalen som individ, om det handlade om en person som kunde prata om sin tro med barnen på ett sätt som var nyanserat och där det framgick att det var just en tro, men att många människor i världen tror helt andra saker. Dvs om personen kunde redogöra för olika trosåskådningar på ett öppet, nyanserat och objektivt sätt i sin roll som pedagog.

    För det ska pedagoger inom den svenska förskolan och skolan kunna enligt läroplanen nämligen

  • Lady Dahmer
    Free Spirit skrev 2010-05-09 20:58:28 följande:
    Akkurat som jeg trodde..opprør var jo det som ble Santans fall og han drar med seg menneskebarna i samme slengen, så godt han kan. Autorietet er et nei ord for lyster og bejær som vi må bære med oss til vår dauan dag, men blir også ens fall om en skal gå sin egen vei.Lyster er inte synd, men når en setter dem ut il livet..kan det gå riktig gale!
    men det är ju kristendomens syn på det hela. Eller -- vissa kristnas syn. Själv, när jag var kristen en gång i tiden, trodde jag aldrig på myten om lucifer.

    Satanismen handlar mycket om livsbejakning och ansvar.

    Bejaka dina lustar! Gör som du vill (men skada ingen)! Lev! njut! Känn ingen skuld eller skam över din sexualitet eller andra s.k negativa känslor för de är en del av din mänsklighet.

    Och ta personligt ansvar. Skyll inte på gud eller Djävulen när du begår misstag. Skyll inte på nån annan än dig själv.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • studentbruttan29

    Det är förbjudet för förskolor att göra så..jag vet då jag utbildar mig till just förskolelärare och jobbar då och då.

    Så nej..hon får absolut inte göra så och det är väldigt konstigt att detta får förekomma ÄVEN om hon menar väldigt väl.

  • RunningWithProblems

    Den viktigaste regeln inom satanism: Gör mot andra som dom gör mot dig.

  • studentbruttan29
    RunningWithProblems skrev 2010-05-09 21:09:01 följande:
    Den viktigaste regeln inom satanism: Gör mot andra som dom gör mot dig.
    Ajdå..låter tidskrävande på alla sätt o vis.  {#lang_emotions_tongue_out}
  • RunningWithProblems
    studentbruttan29 skrev 2010-05-09 21:16:30 följande:
    Ajdå..låter tidskrävande på alla sätt o vis. 
    Haha jaså :P
  • Free Spirit
    Lady Dahmer skrev 2010-05-09 21:06:25 följande:
    men det är ju kristendomens syn på det hela. Eller -- vissa kristnas syn. Själv, när jag var kristen en gång i tiden, trodde jag aldrig på myten om lucifer. Satanismen handlar mycket om livsbejakning och ansvar. Bejaka dina lustar! Gör som du vill (men skada ingen)! Lev! njut! Känn ingen skuld eller skam över din sexualitet eller andra s.k negativa känslor för de är en del av din mänsklighet. Och ta personligt ansvar. Skyll inte på gud eller Djävulen när du begår misstag. Skyll inte på nån annan än dig själv.
    Men som kristne så ser vi jo inte på Satan som en myte, men en realitet og en virkelig person.

    Du mener mer som Kardemomeby loven..gjør som du vil så lenge du inte skader noen, men så gløymer en at en kan skade noen, inkludert seg selv selv om det inte viser fysisk.

    Ens feile valg er jo inte alltid ens egen feil..om en er klar over kreftene som finst i verden så erkjenner en jo det. Kan gi deg en eksepmel:

    Hvor mange ganger har vi ikke hørt i media om personer som gjorde ting fordi dei hørte en stemme som sa gjør dit gjør datt og en ender opp med å ha drept sitt eget barn..Hvor mye tror du det var noe som den personen selv valgte å gjøre egentlig?

    Bare til ettertanke..
  • Cyano

    Håll borta religiösa symboler och budskap från förskolan och skolan, tycker jag.
    Förutom i religionsundervisningen förstås.

Svar på tråden Är satanism på förskolan ok?