Inlägg från: en glad |Visa alla inlägg
  • en glad

    Napp?

    Ethi skrev : "Tills han var 10 månader, kubformad och precis som du beskriver fortfarande med ett stort sugbehov. Då tog han napp och vi tyckte det var bra."
    - Napp kan vara fantastiskt rogivande och tillfredsställa ett sugbehov som särskilt adopterade barn kanske inte fått förut eftersom barnen på barnhem ofta matas med mugg från mycket tidig ålder dvs de får inte "suga färdigt" .... Napp gör att barn med en viss oro på insidan kan komma till ro och slappna av ....

    "Jag tycker fortfarande att det var rätt beslut, även om det ÄR svårt för dem att sluta sen."
    - Nej då, om tiden är den rätta så slutar alla barn alldeles frivilligt med napp. Svårt blir det om föräldrarna bestämmer att det är dags att sluta och lurar barnen (som inte kan förstå vidden av det hela) att ge nappen till kattungarna på skansen eller till tomten!

    "Han hade napp tills han var 3,5 år och vi i samförstånd bytte napparna mot värsta playmobilpiratskeppet."
    - Och hade du väntat ngt år till så hade du sluppit investera i playmobil ... väldigt få skolbarn suger på napp frivilligt!

    "Det var ändå väldigt jobbigt för honom att sluta, han visste varför och förstod det men han tyckte ju bara så mycket om sina nappar. Det kändes hemskt, men samtidigt vet jag fortfarande inte hur vi hade löst det annars... "
    - Låtit det få ta sin tid tycker jag är det bästa .... vem är jag att bestämma när det är "färdignappat"? Hos oss har barnen slutat mellan 2 - 6 år, utan minsta tår eller muta! Men i samförstånd! Och ingen av dem som slutade sent har behövt tandställning. Förvisso "napphål" mellan käkarna men det har rättat till sig själv och resulterat i perfekta tandrader som tonåringar/vuxna!

    "För det har kommit väldigt mycket mer gott ur napparna än de varit svårt att sluta med, tycker jag fortfarande."
    Absolut - nappar är bara av godo!

  • en glad

    Ethi skrev : "I vårt fall var det tandläkaren som sa ifrån, att vi bara måste sluta med napp snart eftersom hans bett blivit så öppet och det blir mindre troligt att det rätta till sig av sig självt i takt med att barnet blir äldre."
    - Tandläkare uttalar sig sällan ur ett trygghets- och anknytningsperspektiv. De ser bara till tandraden och för mig (som har facit i hand) är det väldigt sekundärt!

    "Fast då var han ju bara 3,5 år. Var den där gränsen går visste ju inte vi på förhand... Och då hade vi redan från ca 3 år bantad ned nappanvändandet till att bara vara när han skulle sova (och så runt att han fick lillebror så fick han ha den så mycket han ville), och det var absolut inga problem."
    - Precis! Banta ner användandet är helt ok - det gjorde vi också! Men att sluta abrubt över dagen (natten) och med hjälp av något "lur" om kattungar eller tomten tycker jag närmast är ett övergrepp!

  • en glad
    Ethi skrev 2009-12-19 22:06:59 följande:
    en glad, jag har funderat på det du skrivit och vi har faktiskt gjort en förändring här nu. Sonen har sen han slutade med napparna somnat snuttandes på vällingflaskan istället (helt hårda är vi inte ), som är lätt och begriplig att man tar undan när det är slut. Tydligt, men hur bra är _det_ för tänderna i längden kan man ju tänka... Dessutom saknar han själva napparna bara som sådana, det märks. Han kan sitta och bara lukta på lillebrors nappar och tycker att de luktar sååå gott. Så, trots att det är över ett år sen som han slutade med sina nappar, så frågade jag idag om han ville dricka vällingen innan tandborstningen istället och sen få en egen, vanlig napp att suga på när han ska somna. När han somnat tar vi bort den precis som vi tagit bort vällingflaskan och lägger i hans översta byrålåda och så får han igen den nästa kväll när det är dags att sova. Han blev jätteglad! Och det känns bra i själen att han fått tillbaka en riktig napp att suga på bara vid insomningen, som ju då faktiskt inte är dålig för tänderna varken att den formar dem (eftersom han har den så kort tid) eller lägger välling på dem Jaja, vi borde ha kommit på det själva, istället för att det finns ett mellansteg mellan ha-nappen-hela-natten och att sluta cold turkey, men ibland tänker man inte så långt...
    Grattis till sonen som har en så klok mamma! Om 30 år kommer ni att skratta tillsammans över de här nappturerna - tro mig!
  • en glad
    Josefina skrev 2009-12-19 14:58:37 följande:
    En glad: Om det var en pik till lilla mej ang tomten ;) Vi varken sluta abrupt eller lura henne om tomten. Hon skrev en lista till tomten på vårkanten där hon skrev att hon önskade sig en chockrosa cykel mot att han fick hennes nappar i en prinsesslåda. ... och ja hon skulle oavsett ha fått en cykel... på den bestämda dagen la vi napparna i den fina lådan vi pysslat ihop, la den utanför dörren och så gick vi å åt middag.. plöstsligt ringde det på dörren och Hon rusa dit och öppna.. det ögonblicket är obetalbart... napparna borta och en cykel stod på utsidan med tillhörande hjälm. Så muta eller inte.. för henne va det ett självklart val att sluta m napp och allt enligt hennes egen takt och hon bestämde även vilken dag tomten skulle få komma :) Jag ser bara possitivt med muta i detta fall *S* Däremot är jag klart emot att sluta abrupt och bara ta bort den. Oavsett man är abarn, biobarn så är ju nappen en trygghetskälla.
    nej, det var ingen personlig pik - min erfarenhet är att "skicka/ge napparna till tomtens barn" är en av de vanligaste sluta-napp-strategierna?!!
  • en glad
    Smulan1973 skrev 2009-12-20 00:51:37 följande:
    Jag har tänkt en del på det här med napp eller inte till vår tjej. Hon kommer precis att ha hunnit fylla 4 år när vi hämtar henne och har förmodligen aldrig haft napp. Är det inte lite sent att börja med napp när man fyllt 4, eller har barn fortfarande sugbehov då? Någon som vet?
    Pröva! Man vet aldrig med adopterade barn ....
  • en glad

    Vimsa2 skrev : "Hon hade inte lärt sig att somna utan vällingen och det var det som var boven hos oss."
    - Fast vet du att det var just vällingen som var främsta behovet och inte behovet av att få suga på något? Prövade ni att introducera napp igen, eller gick ni direkt på vällingen.

    Personligen är jag nämligen betydligt mer skeptisk till välling som tröstare än till napp .... sedan att det finns barn som äter nattmål upp till två års ålder är jag inte heller främmande för (det har jag också varit med om, men det har ingenting med välling som tröst att göra)

Svar på tråden Napp?