Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    emme 86 skrev 2010-03-15 22:06:43 följande:
    Tack så jättemycket för svaren, nu förstår jag mycket mer! Ska till barnmorskan imorgon och planera inför förlossningen så detta hjälpte mig att veta vad jag vill.Men varför tar man ett pH-prov? Vad är det bra för och är det något man borde låta dom ta?
    Så bra då, att det här var till hjälp

    I inlägg 1039  har jag skrivit om pH-provet.

    Och enligt George M Morley, en av de läkare i världen som  är mest insatta i det här, så har analysen av pH-provet absolut ingen betydelse för behandling eller livräddning av en nyfödd. Det är rent rättsmedicinska bevis för att förlossningspersonal och sjukhuset ska skyddas.  Provet tas för att bevisa att barnet mådde bra vid födelseögonblicket, för  att de ska slippa rättsliga påföljder om barnet dör eller får förlossningsskador.
    Och enligt David JR Hutchon, en annan av de läkare  i världen som verkligen kan det här, så har man ingen hjälp av pH-provet när man ska behandla ett barn som föds medtaget, eftersom provsvaret ändå inte är färdigt förrän efter tidigast 10 minuter, och vid det laget måste alla akuta åtgärder redan ha påbörjats.
  • abuelita

    Bara man är försiktig och baddar mjukt med mjuka handdukar, framför allt för att  fosterfettet inte ska försvinna.

    Här har jag översatt ett litet stycke om fosterfett från en sida om naturligt födande:
     
    ” Fosterfettet skyddar barnet från infektioner, skyddar huden från att blir torr, hjälper till att hålla värmen,  bevarar den välbekanta lukten från moderlivet,  och  bibehåller den sakrala kontakten  mellan mamma och barn. ”

    Och här är en DN-artikel från 2003 om fosterfett:
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fosterfett-ar-bakteriedodande-1.159240

  • abuelita
    Dipsy skrev 2010-03-16 11:28:38 följande:
    jag har funderat på detta med sen avnavling....alltså att man väntar med att klippa navelsträngen....nu står det säkert i tråden men om någon bara snabbt vill berätta för mig varför det är så viktigt...jag väntar nu mitt tredje barn och jag försöker tänka tillbax hur de andra förlossningarna var så vill jag minnas att de klippte relativt snabbt.....men det jag absolut minns var att bm försökte dra ut moderkakan med navelsträngen och det gjorde så h-vete ont....och det vill jag inte vara med om igen....försökte fråga min bm varför man vill ha en sen avnavling men hon ville eller kunde inte direkt svara på det....
    Hej Dipsy!  
    När navelsträngen klipps spelar mindre roll eftersom flödet i den då redan har stryps med peang (klampats).  Om den klampas direkt efter födseln blir upp till hälften av barnets blod kvar i moderkakan och  det går även miste om den naturliga syreförsöjningen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen från moderkakan.
    Dessutom går barnet miste om de viktiga stamcellerna i navelsträngsblodet (det blod som klampas kvar i moderkaka och navelsträng), som ska skydda mot sjukdomar under livet. Bl.a. innehåller det cancerbekämpande t-celler och dopaminproducerande celler (bl.a. personer med ADHD saknar dopaminproducerande celler). 

    Ja det gör ju så förbannat ont när bm försöker forcera ut moderkakan (minns själv att jag tyckte det gjorde ondare än själva förlossningen och upplevde det som ett övergrepp) , och det är dessutom farligt.  Har du läst inlägg 1043? 
    Jag rekommenderar verkligen att alla skriver in i sina förlossningsbrev, och även säger till muntligt, att  personalen inte ska röra vare sig navelsträng eller moderkaka förrrän tidigast efter en timme, och då inte störa med något annat heller om det inte är absolut nödvändigt, utan övervaka det hela med händerna på ryggen, i total tystnad, beredda att rycka in OM det skulle behövas, inte annars.. 
    En del svenska sjukhus har faktiskt förstått det här, bl.a. Nyköping som väntar 2 timmar innan de börjar försöka få ut moderkakan (om den då inte redan lossnat av sig själv, vilket det oftast har vid sen avnavling och ostört efterbördsskede) ,  då borde man kunna kräva det även på sjukhus där de  ännu inte har förstått hur viktigt det här är..
  • abuelita
    Uliise skrev 2010-03-16 11:54:30 följande:
    Varför är det inte bra att använda sig av livmodersammandragande medel för att få ut moderkakan?
    Hej Uliise!

    Enligt Michel Odent  (du kanske redan har läst om honom i inlägg 1043? ) så började man  med påskyndandet av moderkakans framfödande när det blev rutin att ge livmodersammandragande medel vid födseln.  Han menar att det i själva verket är  Syntocinonet (konstgjort oxytocin, alltså det som  ansvänds som livmodersammandragande medel)   som stänger livmoderhalsen  och  gör att moderkakan kan fastna. 
    Om man får den injektionen efter att moderkakan har fötts fram så ska det så vitt jag vet inte ha några negativa effekter.
    Om man blöder mer än normalt innan dess så ska man naturligtvis ta emot injetionen.
  • abuelita
    Ecorelle skrev 2010-03-16 12:24:13 följande:
    Så de tar ett prov på navelsträngen för att se om barnet har varit syresatt under hela förloppet? Har aldrig hört talas om det förut...
    Ja det tar provet för att se om barnet har syrebrist eller ej vid födelseögonblicket. Om man gör det från avklippt navelsträng så utsätter man barnet för en ännu värre syrebrist än det redan hade. Helt galet alltså. David JR Hutchon (som har infört HLR med intakt navelsträng på sitt Darlington Memorial Hospital i England) så är det detsamma som att knipsa ut en bit av hjärnan när barnet föds för att kolla om den då var normal eller ej, och alltså strunta i att provtagningen skadar hjärnan.

    Enligt flera av de läkare jag sedan snart 3 år mailväxlar med -  i England , Australien och USA -  så tas inte pH-provet för barnets skull, utan för personalens; Kan de bevisa med provsvaret att barnet mådde bra i födelseögonblicket så har de ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet  fått en skada ,eller t.o.m. dö.  Att skadan eller dödsfallet kanske i själva verket berodde på den kraftiga blodförlustern (om man tar provet från omedelbart klampad/ klippt  navelsträng) tas tydligen inte med i beaktning. 
    Vissa läkare och barnmorskor uppger att det tar provet för att de ska ha det som en "kvalitetssäkring av vården", medan andra uppger att det är för att rätt behandling  ska kunna sättas in om barnet föds medtaget. Men  enligt David Hutchon så är provsvaret inte färdigt förrän tidigast  efter 10 minuter, och vid det laget måste alla akuta åtgärder redan ha påbörjats.

    Och enligt Michel Odent, som förmodligen är världens mest erfarne obstetriker (började 1953 och är fortfarande verksam, och har dessutom erfarenhet av  både sjukhusförlossningar och hemmafödlsar)  så är det en farlig distraktion att klampa och klippa navelsträngen under den första timmen, och således även ta pH-prov (om de nu inte kan garantera att de gör det så diskret  att varken mamman eller barnet märker något).  
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-16 11:58:38 följande:
    Idag har jag varit på föräldrautb igen och denna gång handlade det om förlossningen. Vet inte om ni minns vad jag skrev förra veckan men tänkte iaf uppdatera med hur det gick idag, efter som att jag nu fick möjlighet att gå in djupare på dessa frågor med barnmorskan som håller i kursen. Vet inte om det hör hemma i tråden, men det kanske är intressant för nån annan som ska ha barn i samma län som jag.Till att börja med var det bm som tog initiativ själv att vända sig till mig idag och sa att jag ju hade frågor förra gången ang avnavling. Jag ställde först frågan vad de har för rutin på akademiska kring klampning och avnavling, om barnet får allt blod osv, och hon tyckte att jag verkade påläst. Hon sa sen att hon trodde att de klampar ganska omgående efter som att man måste göra det före barnets första andetag för att kunna göra ph-provet. Mjölkning trodde hon endast förekom på för tidigt födda eller hur det nu var.. Sen kom detta upp ang gulsot och jag sa då att jag inte sett ngn studie som styrker detta men tvärt om att det inte finns ngt samband. Hon blev fundersam och sa att detta ska hon kolla upp, och även hur de gör på akademiska, för det ville hon gärna veta mer om. Fick denna gång ett mkt positivt bemötande mao!Hon nämnde sen lite olika saker som jag inte behövde fråga, tex att man när man är helt öppen kan få lite avtrubbning av värkarbetet men att det är normalt och då ska man vila. Kändes bra att inställningen inte var att man ska börja med värkstimulerande på en gång.Sen sa ho att alla får livmodersammandragande medel och när jag frågade NÄR så sa hon att man ger det direkt när barnet kommit ut. Då frågade jag om man har rätt att avsäga sig det och fick svaret att man har alltid rätt att bestämma själv, de kan inte tvinga mig till något på förlossningen. Kändes väldigt, väldigt skönt att höra. Hon sa dock att det borde jag iaf skriva i fl-brevet och säga till om för ofta ger dom det på rutin. Vilket jag förstår.Vidare undrade jag om man då fick tid efter att barnet kommit, att knyta an och stimulera kroppens egen oxytocinutsöndring och det sa hon att man absolut fick, det ansåg hon var väldigt viktigt för barnet. Att man fick ligga hud mot hud och hon beskrev också hur barnet sökte efter bröstet - även om det kanske inte ammar direkt - och återigen hur viktigt det är att man får den tiden.Så kort och gott var jag väldigt nöjd med dagens svar och bemötande. Jag ska ändå ta upp det på förlossningsvisningen på måndag, och det tyckte hon var en bra ide, men hittills är jag nöjd och känner att jag har valmöjlighet.

    Där ser man vad bra det är att vara påläst, eftersom det märks när man pratar om ämnet . Kanonbra att du tog upp det här!!!

    Om det stämmer att de klampar direkt där på Akademiska så blir jag verkligen förbannad, eftersom det tyder på att det är  forskarna  som vill ha blodfyllda moderkakor . 
    Förlossningspersonalen borde verkligen ha lärt sig att ta pH-provet från pulserande navlesträng och dessutom borde de ha full koll på vad det är de utsätter både mamma och barn för när de klampar meddetsamma - att mamman riskerar post partum blödning och  att moderkakan fastnar, och barnet  utsätts bl.a. för  blodchok (blodchock hos vuxen uppstår när man förlorat 1 liter blod eller mer - ett 3 kilos barn vars navelsträng klampas direkt förlorar en blodmängd  motsvarande ca 2½ l för en vuxen!!!  )

    Här i Läkartidningens artikel om riktlinjer för avnavling, under Praktisk handläggning, står det beskrivet hur man tar pH-provet från pulserande navelsträng 
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 

    Och det är alltså det här som personalen på sjukhusen nära Nationella biobanken för navelsträngsblod, och på vissa universitetssjukhus,  "har så svårt att lära sig". Det krävs nämligen omedelbar klampning för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till biobanken, medan man på universitetssjukhusen brukar  nöja sig med klampning efter ca 30 sek-1 min, eftersom det tydligen räcker för forskarna. På univeritetssjukhusn bruklar man skylla på gulsotsrisken och på sjukhusen nära biobanken säger man antingen att pH-provet är för svårt att ta från pulserande navelsträng (bl.a. att personalen sticker sig i fingrarna)  eller att provsvaret blir säkrast om det tas från omedelbart klampad och klippt navelsträng.

    Skönt i alla fall att du fick veta att du har rätt att avsäga dig livmodersammandragande medel och tidig klamping. Men det är ju INTE KLOKT att man tvångsinjiceras och att barnet tvångsklampas om man inte begärt något annat, vilket man ju inte kan göra om man inte får veta  att det här görs utan att man blir tillfrågad och utan att man har en chans att i förväg sätta sig in i vad det här innebär. Därför är jag så glad att du tog upp detta när andra föräldrar var med, så att de också har chans nu att sätta sig in i saken.

    Du skulle kunna visa  barnmorskorna  nästa gång att  Halmstadstudien har kommit fram till att sen avnavling INTE ökar risken för behandlingskrävande gulsot:
    Sammanfattning
    Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder .  
     
    http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910

    (högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

  • abuelita

    Det här  som sign. Jazza skrev i inlägg 61 i förra tråden har jag lagt in flera gånger i den här tråden, men det är kanske dags  att lägga in det igen :

     
    ”Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det  ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. ” (det här var i Borås)

    och det här som Trållmor skrev i inlägg 880 i förra tråden är faktisk lika intressant :

    "En enda bm (som var där när vi kom dit) pratade lite ifrågasättande om sen avnavling, och försökte få oss att förstå att man inte kan arbeta efter den principen i alla lägen {#lang_emotions_undecided} Hon var inte med så länge heller under förlossningen, utan bara precis i början när de tog hål på hinnorna. Precis alla andra som vi kom i kontakt med sa att alla bm där ville arbeta efter "sen avnavlingsmetod" men att det var läkarna som stretade emot detta. Hon sa att när de pratar bm emellan så förstår alla att sen avnavling är att föredra för alla barnen, och inte bara för hudfärgen utan även för att de ska få i sig sitt blod och för ev sjukdomar " (det här var i Göteborg)

  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-16 14:46:58 följande:
    Stort tack för länkarna, vill läsa på ordentligt nu (och skriva ut ev källor och studier) inför måndag då vi ska besöka förlossningen och jag ska ställa frågor direkt till personalen där.Den bm som jag har på utbildningen har jobbat senaste åren på danderyd och inte på akademiska, men på henne lät det som att man i princip måste klampa innan första andetaget för att kunna ta ph-prov enl hennes erfarenhet och därmed klampar ganska omgående när bebisen är född. Jag funderar på att skriva i mitt fl-brev att man inte får ta ngt ph-prov alls om det är möjligt att ställa det kravet, så slipper jag oroa mig för att man ska prioritera fel saker på fl... :/ Ska iaf fråga på måndag när vi besöker förlossningen.De andra föräldrarna på kursen verkar inte ha en aning om detta, så jag hoppas att de tycker att det är en intressant diskussion. Änsålänge har vi inte tagit upp på kursen varför man vill ha sen avnavling, men om inte annat kommer jag att ta första bästa tillfälle att kortfattat dela med mig av den informationen jag har fått till de som är intresserade. Jag ville först och främst hinna få svar på mina frågor på kursen idag, gick över tiden ändå.. :p
    Kanonbra att du tänker läsa på ännu mer nu och även skriva ut ev källor. Alltid skönt att ha "ordentligt på fötterna"  när man diskuterar viktiga saker.

    Bra att du tänker ta upp det igen vid första bästa tillfälle och dela med dig av din information till de  föräldrar som är intresserade (tyvärr är det ju inte alla som är det).

    Ja pH-provet måste tydligen tas innan barnet tagit sitt första andetag, men det måste alltså inte tas från omedelbart klampad och klippt navelsträng, eftersom det går alldeles utmärkt att ta från pulserande navelsträng, vilket alltså rekommenderas i nationella riktlinjerna för avnavling. Och även WHO och IFOG (Intenational Federation of Obstetrics and Gynecology) rekommenderar sen avnavling, vilket "man tycker" att Akademiska sjukhuset i Uppsala borde känna till ..
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-16 11:58:38 följande:
     Mjölkning trodde hon endast förekom på för tidigt födda eller hur det nu var..

     Hon nämnde sen lite olika saker som jag inte behövde fråga, tex att man när man är helt öppen kan få lite avtrubbning av värkarbetet men att det är normalt och då ska man vila. Kändes bra att inställningen inte var att man ska börja med värkstimulerande på en gång. 

    Vidare undrade jag om man då fick tid efter att barnet kommit, att knyta an och stimulera kroppens egen oxytocinutsöndring och det sa hon att man absolut fick, det ansåg hon var väldigt viktigt för barnet. Att man fick ligga hud mot hud och hon beskrev också hur barnet sökte efter bröstet - även om det kanske inte ammar direkt - och återigen hur viktigt det är att man får den tiden. .
    Glömde kommentera de här sakerna i förra svaret:

    Mjölkning betyder alltså inte att barnet hålls lågt för att påskynda transfusionen om det av någon anledning blir bråttom med avnavlingen. utan mjölkning kan man göra samtidigt som barnet hålls lågt, om det anses extra bråttom eller om det är dålig pulsation i navelsträngen. Man drar då med fingrarna utmed navelsträngen i riktning mot barnet, för att påskynda transfusionen ytterligare. Bl.a. ska man göra det vid snitt när mamman är sövd eftersom det då inte finns pulsation i navelsträngen.  Man gör alltså ungefär likadant som när man drar i spenarna på en ko när man mjölkar henne (säger jag så självklart, eftersom jag lärde mig handmjölka när jag var liten)

    "avtrubbningen"  i värkarbetet som hon nämnde är alltså den s.k. "Vila-och-var-tacksam-fasen" (Rest-and-be-thankful-phase), då både mamma och barn vilar för att samla krafter inför utdrivningsskedet, och den pausen kan vara i upp till 2 timmar utan att det är något onormalt. Men vanligast är ca 10 minuter.

    Att hon sa att man får ligga hud-mot-hud med barnet behöver inte betyda att man får vara ifred. Utan de kan ändå vara där och peta och pilla och trycka på moderkakan och dra i navelsträngen och babbla och ha sig. Så det gäller att gardera sig från det om man vill ha ett helt ostört efterbördsskede.
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-16 15:23:00 följande:
    Kan det vara så att det är svårt att ta det ur navelsträngen innan bebisen tagit första andetaget? Dvs att barnet börjar andas så pass snabbt efter det att det fötts att man har svårt att hinna. För navelsträngen kommer väl ut efter barnet om man säger..Givetvis förändrar det ju ingenting. Barnets hälsa ska ju alltid gå före såna saker. Monsterpannkaka Håller med, den här tråden är verkligen den bästa jag läst. Är väldigt tacksam åt alla som engagerar sig för att låta oss okunniga/ovetandes få ta del av den här informationen. Stor eloge!
    På de sjukhus där det inte finns några forskare eller blodbanker som är ute efter moderkaksblodet är det tydligen inga problem för personalen att ta pH-provet från pulserande navelsträng (enligt personer som jobbar där). Så det kan inte vara där problemet ligger. 
    Navelsträngen kommer ut samtidigt som barnet, det är bara den delen närmast moderkakan som är kvar, och det är inte där man klampar och klipper.

    Jätteroligt att höra att  tråden är uppskattad {#lang_emotions_sunny}
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.