Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita
    abuelita skrev 2010-03-18 12:40:15 följande:
    Här hittade jag en till bra artikel av Ulla Waldenström: "Gravid? Lyssna mer på dig själv"www.tryggabarn.nu/barn/Page14899.html

    Missa inte det här!

    Sex goda råd till dig som känner oro inför förlossningen


     *Kvinnokroppen - din kropp - är gjord för att föda barn, för moderskap. Lägg några minuter per dag åt att tänka positivt kring just detta. 
      

     *Lyssna inte bara på andra. Försök lyssna inåt, fundera över vad du själv tycker. 
      
     
    *Tillåt dig själv att njuta av att du är gravid. Klä av dig och ställ dig framför spegeln. Koncentrera dig på miraklet att du kan få ett barn att växa i din kropp. Har du den förmågan, så kommer du också att ha förmågan att föda fram barnet. 
      
     
    *Låt inte kontrollbehovet ta för mycket energi. All information du hittar, exempelvis på nätet, hjälper den eller spär den på din oro? Du kan läsa på i all oändlighet, men kommer aldrig att ha full kontroll när det väl gäller. 
      
     
    *Sätt ord på dina känslor. Prata med en klok person om din oro, så blir den lättare att hantera. Försök minnas tidigare tillfällen i livet då du klarat av smärta eller utmaningar.  
      
     
    *Om oro och rädsla känns överväldigande: Prata med din barnmorska, hon kan tipsa om särskilda mottagningar för förlossningsrädda, s k Aurorakliniker.

  • abuelita

    Jag vill ju inte vara någon glädjedödare, men tycker ändå det känns viktigt att visa det jag hittat på engelska om en svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över fölrlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?)  .  Den visar bl.a. att  om mamma fått lustgas under förlossningen var det 5 ½ ggr större risk att det barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med dess helsyskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln. (nitrious oxide är lustgas)

    "...In a well-designed case control study at the Karolinska Institute in Stockholm in 1990, researchers compared children exposed to pain-relieving drugs in labor with those who were not and discovered an increased risk of drug addiction later in life (Jacobson et al., 1990). In 1988 they showed that when nitrous oxide was given to the mother, the child was five and a half times more likely to become an amphetamine addict than a brother or sister born to the same parents. In their paper in the British Medical Journal (1990), patients who had died from opiate addiction were compared with brothers and sisters; the researchers found that if the mothers had been given opiates or barbiturates or larger doses of nitrous oxide the risk of opiate addiction to the child in later life was increased 4.7 times. In a further study, researchers discovered that the risk of drug addiction was related to the hospital in which they were born. In other words, the likelihood of a child developing drug addiction in later life depended on the labor ward policies of the hospital the mother chose for the birth, and I quote: "For the amphetamine addicts, hospital of birth was found to be an important risk factor even after controlling for residential area" (Nyberg, 1993). Jacobson and Nyberg's research suggests that the use of opiates, barbiturates and nitrous oxide in labor causes imprinting in the babies, and we are now reaping the whirlwind...."
    http://www.midwiferytoday.com/enews/enews0349.asp?q=maya


     

  • abuelita

    Såg nu att den svenska studien om lustgas publicerades i British Medical Journal i november 1990 och då bodde jag i England, så om det togs upp i svensk nyhetsmedia så  missade jag förstås  det, men  jag är säker på att jag inte skulle missat en sån sak om jag hade hade bott här då . http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067 

    Ecorelle. Roligt att höra att mvc-besöket gick över förväntan

  • abuelita
    Ecorelle skrev 2010-03-18 13:59:32 följande:
    Bra skrivet! Det här tycker jag sätter fingret på ett av dagens problem;"Förr fick vi bekräftelse på att barnet levde och mådde bra genom att uppmärksamt känna in de första fosterrörelserna. Numer får blivande föräldrar bekräftelse genom ultraljudsundersökning. Man har spekulerat i om detta gör att kvinnor idag inte får samma chans att utveckla lyhördheten, och därmed kanske också tilliten, till sin egen kropp. "Jag tror att många kvinnor inte vågar lyssna på sig själva och på sitt barn, både under graviditeten och under förlossningen. Många kan inte själv känna att allt står rätt till, utan det måste någon annan tala om för dem.Jag har pratat med en barnmorska som jobbat dels som "vanlig" barnmorska, dels som hembarnmorska och hon sa att blivande mammor som kom till henne blev både arga, upprörda och förvirrade när hon frågade dem hur barnet mådde. "Det är ju det som du ska tala om", brukade de säga.
    Kom nu att tänka på ett passande citat som jag hittade  nyligen:

    “I would be ashamed to admit to the Indians that where I come from the women do not feel themselves capable of raising children until they have read the instructions written by a strange man.” ~Jean Liedloff (author of 'The Continuum Concept')
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-18 10:47:05 följande:
    En tanke som slog mig när jag var på föräldrautbildningen sist. En tjej undrade till bm om man kunde använda spikmatta som gravid och det rådde lite tveksamheter kring det.Jag har själv ställt frågan nyligen till min mamma som är akupressör och hon sa att det inte är ngn fara, ffa inte så sent som i v 34. Att driva ut ett barn med hjälp av akupunkter är ganska svårt och sällan något som sker av misstag - men att man såklart inte ska riskera att stimulera punkter genom konstant tryck.Hon sa att spikmattans syfte var att sätta igång kroppens produktion att oxytocin.Vad är er åsikt här att använda spikmatta under graviditetens slut? Finns det en risk att man föder för tidigt?
    Här skriver Growingpeople om spikmatta under graviditeten:

    http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=26769
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-18 14:13:50 följande:
    Ja det gick faktiskt upp för mig på föräldragruppen sist att det verkar vara delvis så att mammorna kräver den behandlig de får... De kräver mer smärtlindring, de kräver att man skyndar på förlossningsprocessen. De kräver extra ultraljud och undersökningar. Jag velade själv litegrann i början att göra ett tidigt ul, tills jag tog upp det med min mamma och fick svaret att på hennes tid fanns minsann inga ultraljud och liknande och det föddes friska barn även då. Man kan inte ha kontroll över allt, kroppen vet för det mesta bäst själv.
    Så klokt sagt av din mamma

    Det är klart att man vill ha så mycket smärtlindring som möjligt när man varken vet att det kan leda till komplikationer eller  hur positivt kvinnor ofta upplever att det är att föda naturligt, eller hur man kan förbereda sig inför det. Och likadant med ultraljud, värkstimulerande dropp och allt annat som kan vara skadligt men som man måste ta reda på själv eftersom man inte får den informationen på mvc. 
    Därför kan det lätt verka som att det är kvinnorna själva som vill ha allt det där onaturliga, som Big Pharma tjänar storkovan på.
  • abuelita
    Lia och bäbisen skrev 2010-03-18 16:01:52 följande:
    Abuelita: Du är ingen glädjedödare (även om lustgasen är rätt kul) =), det är bara bra att få lite input. Sen är det, i min mening, alltid lättare att ta till sig saker som "barnet får en timmes sämre syretillförsel" eller liknanade, än en studie som den du hänvisade till av någon anledning! Men alla anledningar är bra anledningar! =)Men det känns ju som att om det är en svensk studie, som tom publicerats i brittisk läkartidning, så borde det ju vara rätt seriöst iaf...Once again, jag vill VETA sånt här, ska man verkligen behöva vara med i forum och liknande för att få info? Nääää, det är inte farligt osv osv.....jädra mvc och gravidböcker etc.

    Det gläder mig att du inte tycker jag är en glädjedödare utan att du istället VILL veta sånt här.
    Jag tror faktiskt att det är en riktigt seriös och gedigen studie. Såg att Marc Bygdeman   stod med där också, och han var på ”min tid” Sveriges mest ansedda  förlossningsläkare (professor i obstetrik och gynekologi)


    Ja lustgas är ju faktiskt riktigt lustigt   Det tyckte åtminstone de här landstingsanställda som festade loss på lustgas.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6252360.ab

  • abuelita
    Moja Lepa skrev 2010-03-18 19:53:32 följande:
    Hej Alla, har följt tråden intensivt nu i några månader och i måndags födde jag äntligen vår efterlängtade son. Körde med profylax oxh massage till 6 cm. Sedan stannade allt i 5 timmar med bara värkar och inget öppnande fick då lustgas för att hantera smärtan men all min energi försvann. Tackade nej till petidin och Fick efter diskussion med BM värkstimuli och då gick det fort. Under all aktivitet vid utdrivningsskedet lossnade droppet men då var det inte långt kvar och kroppen klarade de sista krystvärkarna själv. Fick upp honom direkt på bröstet och de avaktade länge tills bonding och moderkakan var "klar". Direkt efter de avnavlat släppte moderkakan och kom ut hel och fin. Pågrund av stora blödningar gav de mig livmodersammandragande men det var ju först efter allt var klart så då kände jag inte att det spelade någon roll. Han ammade direkt och ofta under första dygnet och vi kunde åka hem tidigt med en frisk son. Tack Abuelita för ditt arbete, denna tråd hjälpte mig verkligen och gjorde så att jag förstod allt som man pratade om inne på FL. Ska bara tillägga att detta var i Malmö och personalen var fantastisk, kände att de länge följde mina önskemål trots stor personalbrist och många födande kvinnor på samma gång så var de proffessionella trevliga och tillmötesgående. Framförallt kände jag mig trygg ;)
    Hej Moja Lepa! Jättegrattis till sonen och tack för att du delade med dig av din den positiva förlossnigsberättelse

    Glädjande att höra att du följt tråden så flitigt och att du har fått stor hjälp av den.
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-18 20:14:42 följande:
    Här sitter man med förvärkar och övar på att andas och så kom du med en positiv bild att se framför sig.. Perfekt!Vad exakt är peditin förresten?
    Oj då, sitter du med förvärkar. Är det på G tror du ?

    Petidin skulle jag faktiskt inte rekommendera eftersom det påverkar barnet rätt kraftigt. När jag jobbade på neo hade vi inte sällan barn där som mådde dåligt på grund av att de var påverkade av petidin.
     

    Niomånader tycker jag har bra information om det mesta, och här har de även info om petidin: 
    http://www.9manader.nu/gravid/forloss/smartlindr/petidin
Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.