Inlägg från: Lia och bäbisen |Visa alla inlägg
  • Lia och bäbisen

    Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.

    Pratade med min sambos svägerska i går, hon har länge arbetat¨på BIBAi kristianstad med de premaura och andra "skadade barn.

    Nu vet jag inte exakt vad hennes arbetsuppifter där var, och hur insatt hon borde vara, men hon menade iaf att hon hade väldigt svårt att se att det var lämpligt att utföra HLR etc med intakt navelsträng då det kanske står 4 pers som har olika uppgifter etc.

    Samt nämnde hon att de tar viktiga prover på just de tidiga/dåliga barnen från just navelsträngen som ska tas omedelbart och som krävde  omedelbar klampning. Att de tar dessa prover i stumpen för att det är näst intill omöjligt att ta från nån annanstans på ett blått barn tex och var tvugna att tas direkt.

    Nu är hon en rätt överlägsen typ som jag har svårt att diskutera/argumentera mot, speciellt då det är HENNES jobb, så jag var rätt obekväm och lät det rinna ut i sanden. Men villle bara delge vad hon sa! Vad för prover etc har jag ingen aning om.

    Jag skriver rätt kortfattat och odetaljerat här för av nån anledning är tangentbordet helt STÖRT, bara på familjeliv, sen vi formaterade om datorn.Mycket märkligt. Hoppas ni hänger med på det jag skriver ändå =)

  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-02-28 21:54:32 följande:
    Det förvånar mig faktiskt inte ett dugg att hon svarade så, för ungefär likadant svarar alla som ännu inte har förstått hur farligt det är för medtagna -  och prematura barn att utsättas för denna kraftiga blodförlust och samtidigt berövas syreförsörjningen från moderkakan..Men eftersom det går att göra HLR med placentatransfusionen intakt på bl.a. Darlington Memorial Hospital i England så nog 17 ska det  gå att göra  det även här i Sverige , om bara viljan och förståelsen för detta finns. Men, om vi nu leker med tanken att  förlossningsskadorna  skulle minska drastiskt, eller t.o.m. försvinna  helt, när de inför HLR med intakt navelsträng, och  det då alltså skulle uppdagas  för  allmänheten att det i själva verket  hela tiden varit neonatalteamens   heroiska livräddningsinsatser som har orsakat att barn fått förlossningsskador, och kanske  t.o.m. dött..... då skulle ju glorian på de här glamorösa livräddarna  falla pladask.    En sån här glamorös och prestigefull stumpa,  som jag ganska nyligen  skickade bl.a. Iatrogenic Resuscitation till ( www.cordclamp.org/Iatrogenic%20Resuscitationx... ) ,  svarade faktiskt  - kors i taket!! -  men utan att visa  något som helst intresse, utan skrev bara att det här inte var vetenskapligt bevisat.  Joråsåatt Jag har också problem med tangentbordet här på FL, särskilt på min presentationssida. Det funkar t.ex. inte att klistra in kopierade texter, inte  här i inläggen heller, men jag har kommit på att det går om jag först lägger in texten i goolge translates textruta och sen kopierar den därifrån.
    Ja, ibland önskar jag att jag var en mycket bättre argumentatör, men det blir ÄNNU svårare då man inkräktar på nån annans område. JAg nämnde att det utfördes på ett sjukhus i england, men hon tyckte inte att det verkade vara en bra idé ändå. Hon sa också något om att barnet klarar sig bra utan det blodet och så vidare, kommer inte ihåg exakt vilka ord hon använde, men jag kände att jag gärna ville ifrågasätta det med syrebrister och hjärnskador, men att det inte var läge...som sagt, nedtryckt på två röda hade jag blivit.

    Däremot frågade jag hur det låg till med att sitta känguru på sjukhuset i kristianstad och det är de väldigt positiva till iaf. Alltid nåt ;)
    Fast nu vet jag ju iaf att de har sen avnavling på rutin så om allt går BRA så ska jag nog inte behöva tjata så mycket om den biten iaf, bara hålla koll så de väntar tills JAG tycker den ska klampas. Antar att de kör på 2-3 minuter annars...

    Sitter på jobbet nu och det är en fröjd att skriva. Fattar inte vad som har hnt med det leder till att jag knappt alls svarar på foruminlägg för det är sjukt jobbigt att skriva. Får trycka ner varenda tangent stenhårt och länge, och ändå skippar den vissa bokstäver osv. Mycket konstigt att det bara är på FL, och sen vi fixade till datorn.
  • Lia och bäbisen

    På tal om förvirrad/okunnig personal så vill jag bara berätta en sak som inte direkt har med våra ämnen här att göra.

    Jag är gravid i v 28 och har ätit full dos järn sedan v 13 så mitt hb har varit lågt sedan dess. Min barnmorska har tagit det på allvar (mer än min förra under den graviditeten) och sist tog hon många olika prover som skulle skickas iväg för att utesluta andra saker. Kanon!

    Två dagar (i fredags)senare ringer hon och säger att det bara var järnbrist och att jag ska äta 3 tabletter järn om dagen istället för o öka på lite extra.

    Idag ringer helt plötsligt någon från provtagningen, hade INGEN aning om att de skulle ringa, min BM har ju redan ringt!Berättar att alla prover ser bra ut och att jag kan helt sluta ta tabletterna! Huh?? Jag meddelar att hon nog ringt fel person..haha, men icke. Tydligen är det skillnad på blodvärdet och själva järnet i kroppen och DET var kanon!?!?! Om man hade ett värde under 20 skulle man ta tillskott, och mitt var 80...

    Hon menade på att jag inte ska ta dem i onödan och det håller jag ju med om (så naturligt som möjligt eller hur tjejer, haha) men jag känner mig förvirrad!!! Proppat i mig en relativt stor dos järn dagligen sedan v 13 och ska nu sluta helt!!

    Ska ringa BM imorron bara för o dubbelkolla, men jag känner nog mer förtroende för personen på provtagningen måste jag säga. Har aldrig ens hört om skilnad på järn i kroppen och hb!!

    Min BM är super "rar", men lite förvirrad. Jag skulle ju t.ex aldrig ta upp sånt som vi diskuerar här! Hon är verkligen gullig, men ändå! Förra graviditeten hade jag en SUPERförvirrad, haha. Grattis Linda! =)

  • Lia och bäbisen

    Jodå, man blir fortfarande hård i magen, eller ja, de flesta iaf.
    Min mage funkar rätt ok trots järn.

    Grattis Linda, jo jag menade grattis till mig för mina härliga lyckoträffar med allmänt förvirrade barnmorskor! =)Inget roligare än så! =)

  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-03-03 11:39:12 följande:
    Ja det var ju verkligen härliga lyckoträffar med två så förvirrade bm Jag reagerade eftersom jag själv heter Linda. Har fortfarande inte lyckats få in i mitt huvud att jag inte är ensam om att heta det När jag växte upp fanns det nästan inga andra Lindor i Sverige .
    Haha! =)
  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-03-03 11:39:12 följande:
    Ja det var ju verkligen härliga lyckoträffar med två så förvirrade bm Jag reagerade eftersom jag själv heter Linda. Har fortfarande inte lyckats få in i mitt huvud att jag inte är ensam om att heta det När jag växte upp fanns det nästan inga andra Lindor i Sverige .
    Haha! =)
  • Lia och bäbisen
    Pilla72 skrev 2010-03-03 09:34:41 följande:
    Min BM nämnde att man nu kommit fram till att man ska vara lite försiktig med järnet. Att man kunnat påvisa samband mellan stora mängder järn under graviditetet och koncentrationssvårigheter för barnet längre fram. Ska fråga igen nästa gång. Någon annan som känner igen det?
    Oj då, jag trodde också att det var nåt som kroppen inte borde kunna överdosera eftersom man tar det oralt så att säga...diskuterade faktiskt det med sambon i morse! Eller kanske kroppen absorberar järnet ändå då...

    Känns ju inte så kul om det är så, för jag tycker jag tryckt i mig väldiga mängder järn nu. Ringde precis min BM och hon sa att jags kulle lite på den sköterskan som ringde, tydlige ska hon vara duktig. Skönt o slippa ta tabletterna !=)
  • Lia och bäbisen

    Aja, men det låter ju ok ändå då, tack för er fina info tjejer!
    Då ska det inte vara några problems då med de tabletter jag tryckt i mig! =)

  • Lia och bäbisen
    Sometimes Always skrev 2010-03-03 22:13:12 följande:
    Jag äter Apoteket Kvinna - vilket tydligen ska ge ett allsidigt tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter i den mängd man behöver varje dag. Kändes dels bättre att få lite av varje - inklusive folsyra - än att trycka i sig extra mycket järn & massa annat stuff och dessutom smidigt att bara behöva äta ett piller.Jag har bra blodvärden & ingen hård mage (eller åt andra hållet heller) så det verkar fungera för mig iallafall.
    Ja, sådana vitaminer äter jag också, men det gjorde jag även innan jag blev gravid! =) Men vissa har ju bättre värden än andra, eller påverkas mindre. Bara o tacka o t emot, skönt att slippa magbekymmer men framför allt att komma ihåg att ta skiten!! =)
  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-03-08 10:07:03 följande:
    Hur är det i Sverige med amning på offentliga platser nu förtiden ? Är det helt accepterat? Facebook tar bort bilder på ammande mammor , men inte andra tuttbilder!!  Enligt Facebook är det tydligen obscent att amma Se Mothers International Lactation Campaign M.I.L.C. www.facebook.com/event.php?eid=323356259804&r...
    Haha, va? Tar de väck bilder på ammande kvinnor? What? MYCKET märkligt!!
    Personligen upplevde jag inte att någon blev stött av att jag ammade in public, och i vilket fall skulle jag skita i det.

    DÄREMOT kan jag tycka att man inte behöver "slänga fram bröstet" och greja en massa, utan att sköta det hela så smidigt det går. Behöver ju inte sitta med bröstet i vädret utan göra det man tänkt; amma.
  • Lia och bäbisen

    Det är rent ut sagt tramsigt. Inget hårt ord, men det är faktiskt avd det är. Tramsigt. Löjligt, larvigt. Det finns ju inget att ta på i det hela liksom, herregud! Topless på strand är det ingen som klagar över. Att folk som sitter och äter och kanske inte är vana vid/har svårt att äta då en kvinna sitter med en tutte i vädret/ inte är vana vid barn etc tycker det är lite jobbigt, fine, det kanske de inte kan hjälpa, med titta bort då!


    Eller kanske vi ska införa förbud mot amning och fram för mer ersättning, tjoho!! Eller skyltar på dörrarna på cafeet att amning är förbjuden, eller såklart att "amning kan pågå, ingång sker på egen risk", det hade varit nåt !=)

  • Lia och bäbisen
    Ecorelle skrev 2010-03-08 16:20:37 följande:
    Det finns ju faktiskt caféer och restauranger som fått Amningsvänliga skyltar, . Gäller väl kanske främst Stockholm, jag minns inte riktigt. Då vet kvinnorna att de inte blir påhoppade när de ammar därinne i alla fall. Men det är knäppt att det ska behövas, mammor som flaskmatar eller stoppar in nappen i sina barns munnar blir ju inte portförbjudna.  Bröst är alldeles för sexualiserade i Sverige!
    Ja, att det ens ska behövas alltså! Men visst är det bra ändå, för det är inte kul att känna sig obekväm. På ett sånt fik VET man att man kan slappna av och att även personalen är vänligt sinnade mot sällskap med barn över lag!
  • Lia och bäbisen
    vargaa skrev 2010-03-09 12:14:51 följande:
    Nämnde detta med avnavling till min bm igår när hon undrade vad jag skrivit om i förlossningsbrevet. Genast blev hennes min allvarlig och hon undrade vart jag fått den informationen ifrån. Lite paff av frågan kunde jag inte ge henne ngt bra svar - har ju fått olika länkar och studier via tråden.Hon sa iaf att på akademiska i uppsala så håller man barnet lågt en stund så att barnet får i sig blodet. Men med tanke på hennes inställning att "personalen vet vad som är bäst" så räcker inte det för att övertyga mig om att de låter barnet få ALLT blod. Så jag sa att jag vill att de väntar med att navla av tills moderakan kommit ut om inga problem tillstöter, och då hummade hon bara. Och när det kommer till värkstimulerande (livmodersammandragande gick vi inte in på, ska ta detta med henne i v 37 när vi ska prata om förlossningen) sa hon att personalen bedömmer vad som behövs och gör inegnting i onödan...Fick känslan av att hon menade att jag inte har så mkt att säga till om - är det så? :/ Har jag ingen rätt att avsäga mig medicinering?Kom även in på avnavling på föräldrakursen idag när vi pratade utan bm och sen nämndes det för den bm som höll i kursen. Hon verkade undra vad vi menade och jag sa då att det kanske är ngt vi ska ta sen när vi har träffen om förlossning och då sa hon "nä, avnavling har vi inte tänkt ta upp alls"... Jag tänkte att jaja, det kommer jag ta upp iaf och nu är du förberedd. ;) Även denna bm verkade negativt inställd till ämnet.Trist. Ju mer negativa och stela dom blir (dom vill ju inte ens prata om det), desto mer osäker blir man ju på om dom verkligen vet vad dom håller på med. Får se vad de säger på förlossningen.
    Något jag inte hade velat, om det inte var kris vill säga, är att de håller barnet lågt en stund INNAN jag får det. Jag vill ha barnet direkt och sen får blodflödet hellre ta en minut extra. Att de håller barnet lågt och ev mjölkar navelsträngen vill jag ska ske om det är bråttom iväg med barnet (fast det verkar de inte göra då på så många ställen ju). Så det kan du ju fundera på...att du vill ha barnet DIREKT till dig vill säga... Men usch så svårt det är när man känner sig tilltryckt med sina tankar och blir ifrågasatt, man tycker man kan det så bra innan men när man väl blir ifrågasatt så blir man ett stort frågetecken och undrar nästan själv vad man pysslar med!!! Eller ja, så känner jag iaf!
  • Lia och bäbisen
    Blgebo skrev 2010-03-16 07:18:21 följande:
    Barn är rätt blöta när de kommer ut, och kan bli nedkylda om man inte snabbt torkar av det värsta. Jag torkade av min dotter själv direkt jag fått upp henne på magen + att jag torkade under henne. Lägger man ett lakan/filt över när de är blöta, så blir det blött efter en stund, och sedan kyler det.
    Det kan alltså vara en idé att skriva nåt i stil med att "jag vill själv torka av barnet då jag fått det på bröstet" eller nåt...alltså att DE inte gör det, men ändå assisterar med en handduk att torka av med?
  • Lia och bäbisen
    abuelita skrev 2010-03-17 17:41:36 följande:
    Jag fick inte heller någon bild, så det gick tydligen inte på den tiden. Ja tekniken borde ha utvecklats.  Men om det har en inverkan på vänsterhändhet  så borde det vara tillräckligt för att man bör vara mer försiktig med användandet. För i så fall har det ju påverkat hjärnan. Och då kanske inte bara på vänsterhäntheten? Min dotter som föddes 82 är faktisk vänsterhänt....hmmmm.....men efter bara en undersökning  borde det väl knappast kunna vara det som är orsaken? 
    Min BM säger att statestik har visat att fler barn (pojkar tror jag det gällde) blir vänsterhänta av att lyssna på hjärtljuden för tidigt. Och hon sa samma sak "att de blir vänsterhänta gör ju inget, men om det påverkar det, så är ju frågan OM det påverkar nåt annat och isåfall vad". Men enligt henne gällde det iaf hjärtljuden, men så är hon också rätt förvirrad... =)
  • Lia och bäbisen
    elinville skrev 2010-03-17 21:02:08 följande:
    Det har säkert tagits upp redan men vill ändå dela med mig.Fick mitt andra barn 22/2 på CSK (Kristianstad) på BF+13 och hade sagt till min sambo under hela graviditeten att det enda han skulle ha koll på var att jag/vi ville ha sen avnavling.Nu gick det hela lite väl snabbt så vi hann knappt in innan gossen var född, och både jag och min sambo glömde helt bort sen avnavling. När jag låg och beskådade det lilla underverket och BM hade tagit sina prover från navelsträngen undrade jag vad tusan hon höll på med (jag är vääääldigt känslig i underlivet efter förlossning och navelsträngen som åkte fram och tillbaka var inte skönt ) varpå BM säger:"Jag bara ser till så er son får i sig så mkt blod som möjligt"Jag sken upp som en sol och skrek: "Tack snälla du! det var ju det enda önskemålet jag hade och jag har helt glömt bort att säga det!"Och då säger hon: "Det gör vi på alla nu för tiden om det är möjligt"Såå...i Kristianstad är det tydligen sen avnavling som gäller
    Men vad roligt att läsa! Jag ska föda på CSK i maj. Har mejlat dem och fått svaret att en avnavling numera är rutin, men ändå jättekul att läsa! Känns skönt! De "mjölkade" alltså strängen fast barnet låg på dig? Eller lät dem det ta sin egen tid? Vad hette din BM? Good to know....=) Tell me eeeeeverything!! =)
  • Lia och bäbisen

    Åh så roligt! Jag uppfattade det också som att hon var o grejade med stärngen mellan dina ben och att det var DÅ du undrade vad hon pysslade med, men det där lät ju toppen! Ska lägga hennes namn på minnet! =) Fantastiskt ju om de låter den pulsera kvar eftersom de flesta sjukhus verkar ha sen avnanvling, fast efter 2-3 minuter! Sketabra, så glad jag blir !=) Ska såklart hålla koll ändå, men känns bra att veta!

  • Lia och bäbisen
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-18 10:56:51 följande:
    Hej hejHär är man borta i ett dygn och ni hinner skriva flera sidor! Det har ju tagit en halvtimme att läsa ikapp på allt (:Abuelita: Jag har tänk på det här med lustgas och att det säkert inte heller är speciellt bra för barnet men någon form av smärtlindring vill jag nog ha som "backup" och då tänker jag att lustgas är en av de sakerna jag kan tänka mig att prova. Det här med ultraljud är spännande! Jag har fuskat och gått på ett i vecka 12(var så orolig över ett itdigare missfall att jag behövde stilla nerverna) och sen det som man gör på rutin, men båda gångerna har bebis vänt sig bortåt från ultraljudsmaskinen. Han/Hon gillar det antagligen inte, och bara det säger väl en del?Dopplern har inte slagit mig att det kan vara värre än ul.. :/ måste kolla med BM på onsdag, ska till en helt ny i Västerås(har flyttat hit nu) och ska verkligen fråga om deras rutiner och annat.Det är så spännande i den här tråden! Du måste starta en ny så vi inte blir utan all information (:Det är hemskt mysigt att känna din omtanke i allting som du skriver och berättar, det blir sådär ompysslat och mysigt. Du är lite extra-barnmorska till mig, känner jag. Tack så hemskt mycket för det.
    AAAAHHHH! Skrev precis ett låååångt inlägg och så var jag tydligen inte inloggad....suuuuck.

    Angående lustgas i alla fall... Jag har letat och hittar ingen direkt info som säger att det ska vara farligt för barnet på något sätt. Det jag fann var att "effekten av lustgasen försvinner då barnet tagiot sina första 5-6 andetag". däremot stod det itne VILKA effekter det gällde... det skulle jag vilja veta, alltså HUR det påverkar barnet!

    För mamman är det väl "bara" att man blir groggy, lite förvirrad/bortaoch kanske inte är så "med" som man vill vara. Borde vara samma för barnet då väl? Lite snurrig o så...? För det finns väl inga direkta skador som lustgasen kan ge mamman vad jag vet? Någon?

    För är det itne på något sätt skadligt (om man inte räknar in ett lite snurrigt barn i en minut dit) så behöver man ju inte leka stålkvinna "bara för att" heller menar jag.... Fast sen är jag ju lite nyfiken på o se om jag fixar en förlossning helt utan medicinsk smärtlindring...men det peppar ju klart lite extra om man vet att man inte utsätter bebisen för, ja, vad det nu kan vara för biverkningar, i onödan...
  • Lia och bäbisen

    Abuelita: Du är ingen glädjedödare (även om lustgasen är rätt kul) =), det är bara bra att få lite input. Sen är det, i min mening, alltid lättare att ta till sig saker som "barnet får en timmes sämre syretillförsel" eller liknanade, än en studie som den du hänvisade till av någon anledning! Men alla anledningar är bra anledningar! =)

    Men det känns ju som att om det är en svensk studie, som tom publicerats i brittisk läkartidning, så borde det ju vara rätt seriöst iaf...

    Once again, jag vill VETA sånt här, ska man verkligen behöva vara med i forum och liknande för att få info? Nääää, det är inte farligt osv osv.....jädra mvc och gravidböcker etc.

  • Lia och bäbisen

    Monsterpannkaka: Vägde du BARA 1300 kg?? haha... =)

    Verkligen obehagligt med minnet av det där ljudet... usch.
    Kanske kan du får ner det på något kortfattat vis i stil med att du har haft stora anknytningsproblem med din familj som du känner dig säker på är kopplade till din första levnadstid i ditt biologiska hemland....och att du därför vill vara helt säker på att få bonda med ditt barn på ditt vis för att inte förstärka dessa minnen och inte riskera föra känslan vidare. Eller nåt?

Svar på tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp.