• 4mirakel

    Vi med blödarsjuka barn 10

    grodunge skrev 2010-01-14 19:49:47 följande:
    Jaha, idag kom samtalet vi bävat för...Antikroppar här med... Låg halt (än så länge?), blir en port a cath rätt snart och sen vet vi egentligen inte mer. Fram tills dess ska vi behandla 3 ggr per vecka (nu har vi bara kört 2 ggr per vecka pga stickproblemen).
    Åh nej :(( Jag blir så ledsen för er skull, det var verkligen tråkigt att höra. Jag vet hur ni känner er, men det är ju ingen tröst.
    Tänker på er!
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-17 21:37:42 följande:
    Jo, man kan bli oerhört irriterad eftersom allt tar som tid. Jag undrar hur lång tid allt hade tagit om det varit brådskande på allvar??? Samtidigt förstår jag ju att de blir osäkra och vill dubbelkolla. De skulle ju åka dit rejält om det visade sig bli fel på något vis. Men jisses vad trött jag är nu! Och det tog som vanligt 1,5 tim att få "ung-skrället" att sova.... :-/ Det känns verkligen som man inte har tid eller ork att oroa sig för vardagliga problem som tex HUR MAN FÅR BARN ATT SOMNA OCH SOVA HELA NATTEN. Något som jag skulle vilja ha svar på, men inte orkar ta tag i... Får väl bara hoppas att han lärt sig somna själv och sova länge när han blir tonåring åtminstone
    Åh vilken jobbig dag för er! Jag förstår verkligen att ni tyckte att det var urjobbigt med all väntan, men jag som sjuksköterska förstår faktiskt personalen också - vi FÅR inte lita på vad någon säger (inte ens superkunniga föräldrar), vi måste alltid dubbelkolla och ha en ordentlig ordination på det vi gör. Om vi skulle göra fel åker vi dit big time, och det är nog varje sjuksköterskas (och läkares) mardröm - att göra en felbehandling som leder till att någon kommer till skada. Men ni borde ju inte behöva vänta så länge för det, att få en ordination borde ju inte ta hur lång tid som helst.
    Jag förstår att ni har dubbla känslor inför porten. Även om anledningen är jättetråkig så kommer det ju att bli en lättnad för er när han väl har den!

    Ang. att sova på nätterna (för ja, vi har ju faktiskt helt "vardagliga" bekymmer också, så är det ju) så finns det en bok som heter något i stil med "somna utan gråt" eller något i den stilen. Jag har inte läst hela själv (bara bläddrat i den), men om man inte gillar hemska 5-minutersmetoder och liknande som går ut på att barnet gråter sig till sömns, så ska visst den boken vara alldeles fantastisk och "mjuk" i sitt sätt att få barnen att sova. Många har blivit hjälpta av den, så det kanske vore något?
  • 4mirakel
    MimmiBoss skrev 2010-01-19 15:38:25 följande:
    så nu är det dags igen..... det skiter sig och sonen är pterigen helt hysterisk och sönderstucken.... vi är mentalt dränerade och det blev ett snabbt samtal till K i malmö... nu blir det ett möte igen(!) på torsdag och vi alla (inkl. dom) måste väl anta att porten är det enda alternatvet nu....  och man är skitnervös och vet varken ut eller in... men vi kan inte ha det så här längre.. önskar gärna höra om hur porten fungerar den första tiden för er och ert barn och om ni har stött på ngr komplikationer och vad som hände då...
    Jag tror att porten blir jättebra för er! Så där kan ni ju inte ha det, det tar knäcken på både er och honom!
    Min sons port har fungerat superbra från dag 1. Vi har inte haft några problem alls med den - det brukar funka bra om man bara är supernoga med hygienen!
    De komplikationer som brukar kunna bli är infektioner av olika slag. De kommer sig nästan alltid av egna hud-bakterier, dvs att man inte har spritat huden tillräckligt innan man sticker. Jag spritar hans hud rejält (överdrivet) innan jag sticker, och vi har inte haft några problem med infektioner. Jag har dessutom "krävt" (nåja, bett om) sterila handskar trots att många kliniker endast använder rena handskar, och jag vet att jag vräker på mer sprit på huden än de gör på barnkliniken - men jag vill INTE vara med om några infektioner. Om det blir infektioner (kan i värsta fall leda till blodförgiftning) får man ofta ta bort porten eftersom det är svårt att bli av med en infektion där, och det vill jag inte vara med om. Men, sköter man den ordentligt (och det är INTE svårt!!) är det inga som helst problem.
    Det är synd att vi inte bor nära varandra, då kunde ni få komma och titta när jag ger honom injektionen i porten, det är inte svårt alls.
    Lycka till med mötet!
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-20 10:25:01 följande:
    Åh, jag får lite ont i magen när jag läser att det är så viktigt med hygienen och att det är lätt att få infektioner i porten. Min spontana tanke var " men herreguuud vi har ju typ mest stökigt och smutsigt av alla vi känner" (låter nog värre än vad det, men med slipdamm, övrigt byggskräp, husdjur med mera så har vi inte det mest kliniska hem som går att uppbåda). Det blir ju såklart bättre ju mer vi får ordning på hemma men det är låååångt kvar på vårt STORA renoveringsobjekt.... En kompis tyckte att "damm får man ju inte infektioner av" då måste ju miljön på dagis vara värre? Är det så att bakterier i livsmiljön kan ställa till det? Eller är det "bara" hudbakterierna som är farliga? Räcker det att tvätta sina händer och sprita sig på den som sticker och sedan badda huden vid själva porten? Nu känns port plötsligt jätteläskigt! En "öppen motorväg rätt in i blodet" för alla bakterier. Scary!! Och nästa tanke. Är det så att barnen med antikroppar inte bör vara på dagis? Känns läskigt att de liksom inte har det där skyddet som man räknat med att de skulle ha. Jag vill ju verkigen inte vara hemma i evigheter och sambon får förhoppningsvis nytt jobb snart i privat sektor (vi jobbar statligt båda två) och vill ju komma igång där ordentligt. Jag tror dessutom att V kommer bli väldigt svår att aktivera om han inte får busa runt med andra barn på dagarna. Hm, mycket funderingar nu...
    Nej nej, få inte ont i magen nu =) Här hemma är det hundhår (i mängder!) och damm mest överallt - det är inte farligt! Det är främst hudbakterierna som är dumma, och dem tar ni lätt som en plätt bort genom att tvätta huden över porten med sprit innan ni sticker. Sen tar ni på er sterila handskar så att ni inte råkar få med några av era egna hudbakterier (det vore ju lite onödigt när ni nu har tvättat bort hans egna liksom), och sen är det ingen fara alls =)
    Hemmet måste inte alls vara kliniskt, bara man spritar och spritar igen så är det lugnt. Det kommer gå jättebra, jag lovar!
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-20 11:56:57 följande:
    Hm, port känns fortfarande läskigt men för sonens skull blir det nog väldigt bra så slipper han alla kämpiga gånger då det inte funkar som det ska. Vi får säkert en bra utbildning på hur vi ska bete oss med hygien och sånt. Sterila handskar kanske är värt att kräva? Jag visste inte ens att såna fanns... Är det såna man har vid operationer?
    Sterila handskar används främst på sjukhuset vid olika ingrepp, de ligger förpackade en och en (för att inga bakterier som komma in i förpackningen) och vi får hämta kartonger med sådana på barnkliniken här. Det är säkert olika mellan olika landsting hur man får dem, men här hos oss kan de inte skrivas ut på "recept" (hjälpmedelskort) så vi får dem från sjukhuset. De har sagt till oss att det är okej att skippa sterila hanskar i hemmiljö och bara använda vanliga engångshandskar, men jag vill ha de sterila handskarna eftersom det känns bäst för mig, och det är ingen som har ifrågasatt det.
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-22 15:00:34 följande:
    Låter ändå som en bra lösning. Och ibland behöver man att någon annan fattar "själva beslutet" åt en. Vi kanske ses "där nere", vi väntar på op-tid och ska förhoppningsvis få en nästa vecka. Jag har tittat, klämt och känt på en port idag när vi var på barnkliniken. Kommer se otroligt märkligt ut med den på min lilla, spinkiga skrutt:-/
    Nu är inte min son direkt spinkig längre, men det var han när han fick porten och det såg ändå inte särskilt konstigt ut. Visst, den syns, men när han har kläder på sig ser man den inte. Om jag får din mailadress kan jag skicka några bilder på hur det ser ut om du vill :)
  • 4mirakel
    MimmiBoss skrev 2010-01-22 20:29:25 följande:
    ah.. det kanske vi gör... lycka till nästa vecka och hoppas att allt går vägen... visst känns porten stor när man ser den 'live' och precis som du så tänker man att hur kommer det se ut på min lilla spinkis... jag var bara rädd för att det skulle bli ett stort ärr.. (har sett en annan som av annan anledning har port och det barnet hade ett stort L på bröstkorgen.. det såg ut som en ficka med vit söm) men rolf försäkrade oss om att så kommer det inte att se ut...
    Min son har ett ärr precis ovanför porten, det är kanske 5 cm långt eller så, och ännu lite rosa men jag antar att det bleknar med tiden. Sen har han ett pyttelitet ärr på halsen ("plastslangen" från porten går upp mot halsen), men det är bara några mm och syns inte om man inte tittar väldigt noga. Jag kan maila några bilder till dig också om du vill :)
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-25 12:59:58 följande:
    Slänger in ett snabbt inlägg: Är det någon av er andra blödarsjukeföräldrar som lyckats få ersättning för barnets sjukdom av försäkringsbolag? Och som vill dela med sig av erfarenheter? Vi har en barnförsäkring som ska täcka vissa diagnoser som är undantagna annars (bla blödarsjuka), ersättningen är ett engångsbelopp (dvs ganska liten kostnad för försäkringsbolaget). Nu har de avslagit vår begäran om ersättning med hänvisning till att vår son fick en liten bula (ärtstor) när de tog PKU-provet redan på BB och att sjukdomen därför hade visat symptom redan då. Synpukter och reflektioner mottages tacksamt! Jag är SÅ arg så jag kokar över! Vi ska givetvis begära omprövning och sedan gå vidare med överklagan om det inte hjälper. Jag TÄNKER processa civilrättsligt om det krävs, kosta vad det kosta vill!!! Tur vi är byråkrater båda två och har en god vän som är jurist (visserligen inom helt andra områden, men liiite hjälp kanske vi kan få). /Grodunge, arg som ett bi!
    Jag förstår att du är arg! Dessa försäkringsbolag :(
    Vi har inte fått försäkra sonen öht (och jag har faktiskt inte orkat strida för det), han var dålig när han föddes och vårdades på neonatalintensiven, så försäkringsbolaget nekade vanlig barnförsäkring (vi kunde få beslutet omprövat om han vid 18mån-kontrollen på BVC var helt frisk och inte hade haft några problem sen födseln, men det blr ju inte aktuellt direkt). Han har någon liten olycksfallsförsäkring, men den kan vi väl egentligen lika gärna säga upp eftersom den inte gäller för något som har med hans blödarsjuka att göra, och vad som än händer så lär försäkringsbolaget hävda att det beror på blödarsjukan (större skador, längre vårdtic osv).
  • 4mirakel
    grodunge skrev 2010-01-26 18:51:54 följande:
    Hopp och förtvivlan, sorg och glädje, tvära kast osv... Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna rent känslomässigt. Idag fick vi samtal från "vår" läkare på koagulation i malmö. Vi har ju stått i princip "stand by" hela tiden ifall vi skulle få tid för operation så Vide skulle få sin port. Operation för port skjuts upp åtminstone 1 mån eftersom de senaste två proverna inte visat några antikroppar ALLS. Det har även tidigare varit så att halten växlat mellan 0.5, 0 och 1. För vissa med låga halter kan tydligen antikropparna försvinna nästan av sig självt, eller fortsätta att pendla upp och ner. Nu tror de att en operation skulle vara otaktiskt pga att kroppens immunförsvar triggas och att det i sin tur skulle kunna sätta igång antikroppsproduktionen igen. Så vi avvaktar med allt och fortsätter pendla till sjukhuset 3 ggr i veckan. Hm, goda nyheter såklart. Men inte tusan VÅGAR man vara glad på allvar...
    Jag förstår att det är svårt att våga vara glad på riktigt, men det låter ju ändå fantastiskt bra om antikropparna är borta! Jag håller alla tummar och tår för att det inte visar sig några fler antikroppar!!
  • 4mirakel
    Rintintin skrev 2010-01-28 19:35:18 följande:
    Z har ff inte återhämtat sig efte tisdagens vaccination... Vi gav honom benefix en kvart innan och har inte sett några symptom på muskelblödning. Men han kan fortfarande inte stödja på benet . Jag har ringt både koagulationsmottagningen och till informationen för vaccinationen. Koag trodde det var biverkningar av vaccinationen och iom att vi inte ser några blånader/svullnader tror vi det samma. Vårdguidens (är det kanske inte, men det var där jag hittade tfn.nr.) trodde det samma, men vågade så klart inte säga något. Dock är det så att andra vaccinationen kan ge betydligt kraftigare reaktioner än första... (han hade hög feber som gick ned först idag). Lillebror har inte haft några reaktioner alls! Konstigt.
    Stackaren, jag hoppas att det ger sig snabbt. Min son fick inte ta svininfluensavaccinet (för det är väl den han fått?) pga antikropparna, men han fick två intramuskulära vaccinationer (de vanliga 3- och 5-månadersvaccinationerna) innan vi visste att han var blödarsjuk och han fick inga problem av själva sticken.
Svar på tråden Vi med blödarsjuka barn 10