• Äldre 2 Jan 20:02
  84941 visningar
  1316 svar
  1316
  84941

  Allergitråden

  Allergitråden


  VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

  Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
  www.allergimat.com och
  www.celiaki.se

  Astma-tråden:
  www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
  Mjölkallergi hos bebisar:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
  Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
  www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
  Äggallergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
  Sädesslagsallergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
  Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
  www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

  Den gamla allergitråden:
  www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

  Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
 • Svar på tråden Allergitråden
 • Äldre 17 Jan 13:20
  trållmor skrev 2010-01-17 13:05:12 följande:
  Precis vad jag kände när jag läste det du beskrev, just med tider och allt *Kramar*  Det var ju kokt ägg som jag åt den här gången, och gången innan var det stekt ägg (då upplevde jag att nässelutslagen kom snabbare ) men gallskriket senare. Är det samma sak med ägg som med mjölk, dvs totalt bort från menyn? Vilken ersättning gäller vid komjölksprotein- och äggallergi?
  Kokt ägg brukar ju vara tillagat längre än stekt ägg, och rått ägg reagerar man mer på än tillagat. Så tycker att det låter vettigt att reaktionen kom snabbare på stekt ägg.
  Det bör ju ha lite med tiden du åt och när du ammade också att göra. Vet faktiskt inte. Men jag tror nog att du rätt säkert har prickat rätt på ägg.

  Jag tog bort helt ur min kost och helt ur hemmet till och med. Lilleman var ju ett halvår och låg ju på golvet. Han hade 3 på RAST när vi testade  honom när han var 6 mån.

  När de är så små hade jag tagit bort det helt för er för att vara på den säkra sidan. Ägg kan ju ge andnöd och allvarligare reaktioner. Men det är nog något som du själv får ta beslut om.
  Ägg finns inte i någon modersmjölkersättning vad jag vet.
  Kolla äggtråden för mer tips (länk i trådstart). Varning för pasta osv.
 • Blå Flygar­e
  Äldre 17 Jan 16:33
  trållmor skrev 2010-01-17 13:05:12 följande:
  Precis vad jag kände när jag läste det du beskrev, just med tider och allt *Kramar*  Det var ju kokt ägg som jag åt den här gången, och gången innan var det stekt ägg (då upplevde jag att nässelutslagen kom snabbare ) men gallskriket senare. Är det samma sak med ägg som med mjölk, dvs totalt bort från menyn? Vilken ersättning gäller vid komjölksprotein- och äggallergi?
  Albin reagerar på ägg, mycket tydlig reaktion på stekt ägg. Men ugnsbakat reagerar han inte alls på så det tycker allergologen jag ska äta. Men vi ska inte ge honom något ägg att testa än ens ugnsbakat.
 • Äldre 17 Jan 17:19
  Blå Flygare skrev 2010-01-17 16:33:22 följande:
  Albin reagerar på ägg, mycket tydlig reaktion på stekt ägg. Men ugnsbakat reagerar han inte alls på så det tycker allergologen jag ska äta. Men vi ska inte ge honom något ägg att testa än ens ugnsbakat.
  Åååå, är ni äntligen friska? KRAM!
 • JPL
  Äldre 17 Jan 17:50
  mummy40 skrev 2010-01-16 11:09:53 följande:
  Så blev det bekräftat igår:Alexander har en kraftig majsallergi.Också.Fick träffa dietisten med en gång,men det gav inte så där väldigt mycket.Får orgran rispasta på livsmedelshänv,det var det enda,ngra recept på bröd m ris.Vi skall  även utesluta allt m majsstärkelse,maltodextrin osv 2 veckor för att se om/ hur det förbättras.hade ju varit bäst om han trots allt klarar majsstärkelse men ja,vi får se. stod på apoteket för att köpa vitaminer  t Alex, för att vitaminberika hemgjord gröt med-ngn som har andra tips om det förutom att berika med neocate då.,men det var inte så lätt.Av de expediten tog fram och kollade innehållet i ,så funkade ingen utifrån hans allergier nu.Alla inehåller antingen ngt m majs ,soja ,mannitol=vete ellr?,laktos ,osv.Dietisten pratade om vitaminer som prematurer får som hon skulle ta upp med läkaren.Än så är det väl ingen överhängande fara ,ammar ju än  men efter det... Mivitotal för barn vad tro ni om det? verkade funka när jag kollade innehållet  här på nätet.Vad ger ni för vitaminer som är utan allt?Har även mailat företaget som står bakom gimmefive vitaminerna. Jag mailade ju nutricia ang glukossirapen i neocate och den är majsbaserad ja... Detta vet ni säkert redan men jag har ju gjort tror det är miralicias kokosplättar som vi gillade skarpt,men dom har jag nu modifierat:risdryck istället för kokosmjölk,rismjöl+potatismjöl ist för majsstärkelse,och dom blev helt ok,A gillade dom o det är det viktigaste:)! JPL:tack för ditt tips på brödet-ska testas en dag:)! Jag tar tacksamt emot fler recept/tips på risbaserade bröd,kakor,tårta osv eller kan man bara byta ut mot rismjöl och potatisstärkelse i recepten med majsmjöl /majsstärkelse?   En annan fråga:Alex bajsar  mng ggr /dag,och det luktar väldigt surt-syrligt.Blir röd i rumpan av det.kan ibland vara väldigt gult till färgen .kan det bero på allergierna,dolomoitpulvret med magnesium som framförallt jag tar, eller vad? jag ger blåbär för att han är oftare lös än hård, men det hjälper inte på honom.Vad är bra vid lösmage förutom majs som han ju nu inte kan äta? Det jag tänker nu är att majs visade ju inget på RAST,men starkt på lapp, vad säger att han inte likaväl kan vara allergisk mot ris??grejen är,att vi lång tid innan lapptesterna både i höstas och nu,gjorde tester hemma som alla faktiskt gav utslag.Så jag kommer att göra ett lapptest på ris här hemma snart för att få vägledning på det med.
  <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

  När vi körde majsfritt så bakade jag på bara bovete och rismjöl dvs utan potatismjöl. Potatismjöl är ju bara ren stärkelse så de andra två borde ha högre näringsvärde. Men variation förnöjer å andra sidan. Bovete är nyttigt och ger ett bröd som uppfattas som grövre, potatismjölet bör göra det till ett vitare bröd.


  Poängen med formarna som jag nämnde i mitt recept är att degen ska vara lös så jag tycket att jag fick högre höjd på bullarna med dem. Man kan ju göra limpa i form också såklart.


  Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.


  Kung markatta har frasbröd på bara ris och vatten. Råris vill jag minnas och bra för att få i sig mer näring. Lätta att hitta i vilken ica butik som helst. Rätt liten förpackning av genomskinlig plast.


  Av Orgrans pastaspiraler äter vi den med ris och hirs (millet på engelska) eftersom det blir bättre näringsvärde än med bara ris.


  www.allergimat.se finns det gott om produkter och deras innehåll så man kan utnyttja dem för att kolla igenom sortimentet även om man inte handlar av dem. Är kosten för enahanda är det kul att beställa från www.goodstore.se ibland för att testa lite roliga grejer.

 • JPL
  Äldre 17 Jan 17:54
  EL I skrev 2010-01-17 10:11:15 följande:
  Måste fråga ni som haft barn med allergi, innan ni förstått vad det varit har de varit gnälliga HELA tiden då eller har det funnits tillfällen då de varit nöjda?? Min son är missnöjd HELA tiden när vi är själva, när vi  åker bil, vagn osv men är som en solstråle när det är andra barn runtomkring. Känns som om ingen tror mig när jga säger att han är en missnöjd kille haha Eller är det bara så han är? känns konstigt att han kan vara nöjd när han är "upptagen" om han t ex har ont, det kliar etc. Då tycker maan han borde vara sån jämt!? Det är ju 3 saker som jag fortfarande funderar på. 1. hans eksem som nu även kommit på händerna trots uteslutning av ägg. 2. hans rossel 3. hans missnöjdhet stora delar av dagarna. Kanske bara "sån han är" o att jag ska sluta fundera på om det kan vara nåt han inte tål. Eller kan det vara nåt som inte stämmer.
  Min äldste är sk high need också så det är "sån han är", dvs han var gnällig hela tiden om man inte underhöll honom. Därför missade vi hans allergier i över tre år (han hade inga eksem). De andra två har bara varit gnälliga på kvällarna och sovit dåligt. Vad det gäller gnällighet, alla har andra symtom också.
 • Äldre 17 Jan 18:07
  Kavat skrev 2010-01-17 11:01:28 följande:
  Underarmen är känslig och tunn hud på så det är ett bra ställe. Se bara till så att han inte slickar i sig. Det var en tjej för ett tag sedan som satte mjölk i mungipan men barnet slicka det i sig, så det blev inte så bra resultat.
  Mellan skulderbladen är också huden tunn, och svårare att nå med tungan
 • EL I
  Äldre 17 Jan 18:25
  JPL skrev 2010-01-17 17:54:47 följande:
  Min äldste är sk high need också så det är "sån han är", dvs han var gnällig hela tiden om man inte underhöll honom. Därför missade vi hans allergier i över tre år (han hade inga eksem). De andra två har bara varit gnälliga på kvällarna och sovit dåligt. Vad det gäller gnällighet, alla har andra symtom också.
  ja men det är ju det som är så svårt att veta. En del bara är ju "såna" (=gnälliga, behov av uppmärksamhet, extrem närhet mm) medan för andra är det ett bevis på att nåt är fel.
  Jag upplever vår son som väldigt GLAD i det stora hela men SÅÅÅÅÅ gnällig när det gäller att vara i famnen och att åka bil/vagn etc.

  Har testat att gnugga ägg på hans underarm nu som inte visar nåt (misstänkte att det inte skulle göra det heller) så ikväll fick han faktiskt pannkakor så får vi se...

  Tycker detta är så fruktansvärt svårt. känns som om de flesta säger "så har min också" eller "så är min med" när jag nämner nåt "symtom" så det känns som om jag inbillar mig eller är "fånig" men det känns som om det är NÅT som besvärar honom, frågan är bara vad?! Kanske är nåt helt annat än allergi..
 • JPL
  Äldre 17 Jan 18:41
  EL I skrev 2010-01-17 18:25:30 följande:
  ja men det är ju det som är så svårt att veta. En del bara är ju "såna" (=gnälliga, behov av uppmärksamhet, extrem närhet mm) medan för andra är det ett bevis på att nåt är fel. Jag upplever vår son som väldigt GLAD i det stora hela men SÅÅÅÅÅ gnällig när det gäller att vara i famnen och att åka bil/vagn etc. Har testat att gnugga ägg på hans underarm nu som inte visar nåt (misstänkte att det inte skulle göra det heller) så ikväll fick han faktiskt pannkakor så får vi se... Tycker detta är så fruktansvärt svårt. känns som om de flesta säger "så har min också" eller "så är min med" när jag nämner nåt "symtom" så det känns som om jag inbillar mig eller är "fånig" men det känns som om det är NÅT som besvärar honom, frågan är bara vad?! Kanske är nåt helt annat än allergi..
  det kanske bara är så han är eller något annat än allergi men jag önskar verkligen att jag hade testat mjölk- och äggfritt mycket tidigare. det finns mycket att vinna. är det inte det så är det ju bara att börja igen. mina visar inget på pricktest, och har aldrig gjort blodprov, men de är klart allergiska ändå.
 • mummy4­0
  Äldre 17 Jan 18:44

  JPLskrev:När vi körde majsfritt så bakade jag på bara bovete och rismjöl dvs utan potatismjöl. Potatismjöl är ju bara ren stärkelse så de andra två borde ha högre näringsvärde. Men variation förnöjer å andra sidan. Bovete är nyttigt och ger ett bröd som uppfattas som grövre, potatismjölet bör göra det till ett vitare bröd.


  Poängen med formarna som jag nämnde i mitt recept är att degen ska vara lös så jag tycket att jag fick högre höjd på bullarna med dem. Man kan ju göra limpa i form också såklart.


  Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.


  Kung markatta har frasbröd på bara ris och vatten. Råris vill jag minnas och bra för att få i sig mer näring. Lätta att hitta i vilken ica butik som helst. Rätt liten förpackning av genomskinlig plast.


  Av Orgrans pastaspiraler äter vi den med ris och hirs (millet på engelska) eftersom det blir bättre näringsvärde än med bara ris.


  www.allergimat.se finns det gott om produkter och deras innehåll så man kan utnyttja dem för att kolla igenom sortimentet även om man inte handlar av dem. Är kosten för enahanda är det kul att beställa från www.goodstore.se ibland för att testa lite roliga grejer.


   


  Hej JPL!


  Vår son är multiallergiker: Mjölkprotein, ägg ,alla sädesslag, soja och nu majs då.Därav undviker vi allt med vete.Jag hade fram tilll nu bakat en hel del på Lailas gula och gillade det mjölet,så nu blir det att ställa om sig igen.Jag känner att matvariationerna begränsas väldigt nu,-har du ytterligare tips om mat,recept,grötar osv tar jag tacksamt emot!

 • Äldre 17 Jan 18:45
  JPL skrev 2010-01-17 17:50:23 följande:
  Jag känner inte till er bakgrund men jag tänker att om barnet inte tål majs så kanske det kan vara läge att testa vetestärkelse. Tex att baka på Lailas blåa så att man inte ställer till det med tillsatserna i övriga glutenfria mjöäler.
  Lailas blå med vetestärkelse innehåller guar E412
Svar på tråden Allergitråden
Logga in
Bli medlem