• Snutten

    Allergitråden

    Förresten det där med maten är också svårt. I en period i höstas då Siri fick i sig en del som inte tål då de inte städade tillräkligt på dagis tappade hon aptiten och slutade äta. Så som K Kavat skriver så kan de få dålig matlust om de får i sig för mycket som de inte tål. Siri levde på nyposoppa och vällig i flera månader när hon var ca 1,5 år. Det gick över. Men hon är fortfarande periodare och äter bra i vissa perioder och sämre i andra. På bvc sa de att vi INTE skulle ge henne välling istället men det var det enda hon tog så det fick hon, iallafall två flaskor om dagen. Nu äter hon vanlig mat. Lägg bara upp lite på tallriken av sådant hon gillar kanske lite frukt eller grönsaker. Några makaroner och någon korvbit? Vi har upptäkt att Siri älskar kokt potatis med smör på och det är ju nyttigt och energirikt.

  • Snutten

    Anledningen till att de blir mer sjuka om de får i sig sådant de inte tål är att immunförsvaret är upptaget med att ta hand om allergenerna och inte orkar med baciller och virus också.

  • Snutten
    Prince or Princess skrev 2010-02-24 21:58:13 följande:
    Ja vi har det precis så nu!! äter superdåligt och jag har försökt göra mat som nåt mysigt och om hon ätit riktigt dåligt har vi satt oss i soffan med en flaska välling efter maten, så att inte hela matgrejen skall pajja igen (var ännu värre förut!) och så hon får nåt i sig (man ser hennes skelett överallt :(  )men detta fick vi inte göra för dietisten, känns som om hon håller på att tyna bort :´( blir bara tunnare och tunnare :( (har precis kollat gluten och det var det inte tack o lov)vi ger nästan bara det hon gillar, men försöker variera det så gott det går med alla allergier. pasta, ris, bröd, smör, kyckling, avokado, vindruvor älskar hon! så nåt får hon vid varje måltid, men hon äter så himla lite! öser fett över maten.potatis avskyr hon, kliar sig på tungan om det är "ren" potatis, däremot burken med majs-potatispuré som jag ibland serverar till, tillexempel till köttbullar som "mos" älskar hon (ibland)  har hittat en korv som kanske kanske funkar, var bara koriander i den som hon ev inte tål, håll tummarna att den funkar, hon har fått idag till middag!!Tack vad ni är gulliga här! Känns otroligt mycket lättare när man får lite stöd! :)
    NU ahr jag inte riktigt kol på om hon klarar sädesslag. Men om hon gör det så brukar ju de flesta barn gilla smörgåsrån och då kan man ju smöra på med ordentligt med smör.

    Ge henne välling efter maten, om hon vill ha det. Siri har druckit massor med välling. Både natt och dagtid. Ni får hitta något som passar för er.

    Kalvsylta gillar många barn, den kan man också ha lite flytande margarin på Man kan mixa avocado med handmixern supernyttigt!
  • Snutten

    Precis som blå myran säger så kan man ge av sådant de inte tål så länge de inte reagerar men som sagt är det grymt svårt att balansera det.

    Siri har haft en del eksem i asiktet under vintern. Som små små blåsor runt munne och ögonen. Nu är de försvunna. Det enda jag kan komma som hon inte har ätit det senaste som hon brukar äta är vindruvor. Undrar just om det beror på det. Får väl testa och ge henne det igen. Suck! I så fall återstår det i princip "bara" bananer.

    Förresten: vad jag förstår brukar man klara välkokta morötter men Siri fick en liten bit väldigt välkokt morot häromdagen och blev ganska snabbt prickig i ansiktet. Hur funkar det för er?

  • Snutten

    Miralicia: det är ju jag med eller ja numera är jag bm. Men här i Gbg var inte farmakologi tentan så svår, iallafall inte för 8 år sedan.

    Lycka till!

  • Snutten
    Kavat skrev 2010-02-25 13:30:14 följande:
    Sonen tål, kors i taket, de flesta grönsaker, frukter och bär (förutom baljväxterna). Men dotterns lista på vad hon kan äta är kort. Hon tål banan, mango, vindruvor, hallon, blåbär och björnbär. Men hon kan äta tomat och morot helt utan problem. Även paprika har vi inte märkt reaktioner på, men hon äter inte rå paprika för hon säger att det inte är gott. Men klarar tillagad.Vindruvor besprutas ju en del sägs det, kan det vara något sådant annars? tål hon ekologiska russin?Lök klagade dottern på ibland, men tål det vad vi vet? Maken klarar däremot inte lök så bra, så vi har det inte hemma i maten så ofta.Ooooo, kom just på en sak angående dagismaten och att hon luktar apa och fiser och har ont i magen.. Kan ju vara lök och inte gluten!!! Även om det har sammanfallit med pasta många gånger... Vi har ju i stort sett helt tagit bort det här hemma. Bara jag som gärna äter rödlök i sallad osv.
    Russin verkar funka, eller ja det äter hon en del av. Jag tycker att listan med frukt och grönt som hon klarar bara minskar hela tiden.

    Siri får röda flammig utslag över hela kroppen av typ en msk rårivna morötter. Och som sagt kokta verkar inte funka heller.
  • Snutten
    Blå Flygare skrev 2010-02-25 22:13:05 följande:
    Jag tål inte morötter, men det har blivit lite bättre så jag numera kan äta små mängder kokt morot. Ugnsbakat kan jag äta mycket av. Men jag reagerar mer på hudkontakt än av att äta Nån gång smörjde jag mig med morotsolja och det tokkliade så jag fick skrubba bort det (det var innan jag fattade att jag inte tålde morot, jag kunde äta råa morötter då och reflekterade inte över att det kliade i munnen). Skala morötter är ingen hit, och det kliar t.o.m. om jag får Albins puréer på handen.
    Ok, men då inbillar jag mig iallafall inte. Tycker nämligen att jag läser överallt att "alla" klarar kokta. Men när jag tänker efter så var faktisk den som hon fick smaka på sist ungsbakad. Får väl låta bli ett tag och så testa igen sedan, efter björkpollen perioden.

    Jag pratade med en sjuksköterska på avdelningen där de ska göra fiskprovokationen. Hon var SÅ himla snorkig. "Jaha, så hon har bara reagerat med andnöd EN gång. Det är väl inte så farligt." Öhhhh, jag har iallafall inte lust att testa hemma. Jag frågade också om Siri kunde få smaka på en bit fisk om hon inte reagerade luftburet och då sa hon att hon var tvungen att fråga allergimottagningen först. "vi kan ju inte hålla på och provocera hur som helst bara för att du vill det" Nähä men det är ju därför vi ska till er. Suck
  • Snutten

    Mela78: När Siri började dagis sa de att visst det fixar vi. Naiv som jag var trodde jag på dem! Det blev katastrof. Siri var konstant sjuk och var på dagis 20 dagar den första terminen. De behandlade mig som helt hysterisk. Tillslut lyckades vi få igenom att de städade på dagitid utöver kvällsstädningen på dagis. Då började hon må bättre. Siri reagerar inte på dammet eller så utan på att ca 20 st 1-5 åringar kladdar med maten och det blir för mycket kladd som hon får i sig. I höstas slutade de städa och hon blev ganska snabbt dålig igen, hon fyller 4 i juni. Stå på dig om du känner att de nonchalerar dig! Samtidigt är det väl så att man måste ge dem en chans, men vänta inte för länge med att påpeka brister om det finns några.

  • Snutten
    lillasysteryster skrev 2010-02-26 15:44:02 följande:
    Då är det med andra ord bra med matsal. Ännu nåt bra med förskolan där jag jobbar
    varför då?
  • Snutten
    lillasysteryster skrev 2010-02-26 16:12:37 följande:
    Så attmann bara har mat i ett rum och övrig lek sker i ett annat då blir det ju inte rester på bord o golv där man leker
    Men det blir ju kladd när de går från bordet till badrummet osv. Jaja, hur som helst så funkar det med extra städning efter frukost och lunch
Svar på tråden Allergitråden