• Erikspappa

    Svensk pappa mot utländsk mamma

    För snart två år sedan så träffade jag en afrikansk kvinna som läste sitt Masters program i Sverige. Låt oss kalla henne ”Blessing”.  Vi inledde en relation och efter några månader tog relationen slut då jag flyttade till en annan stad för avsluta min Kandidatexamen, eller snarare rann relationen ut i sanden.   Två månader senare ringer den här afrikanska kvinnan upp mig och är mycket arg på mig. Det visar sig att hon är gravid. Eftersom jag inte riktigt kan tro på detta (då hon ljugit om allvarliga saker förut) och jag lever i någon förnekelsevärld och är översköljd av jobb och slutfasen i mina kandidatexamen studier, så förkastar jag detta. Hon är också väldigt oprecis och hennes historia är inkonsekvent.


     


    Tiden går och jag hör ingenting ifrån henne, trots att jag försökte nå henne. Efter nästan nio månader ringer en socialarbetare upp mig och ber mig komma till hennes kontor. Det visar sig att Blessing var gravid och då får jag äntligen tag i Blessing.  Jag skriver på alla papper, men väntar med ansökan om delad vårdnad då jag vill att vi skriver på detta tillsammans. Jag och Blessing var överrens om delad vårdnad. Jag är villig att försöka på nytt, fixa en lägenhet (jag delar en lägenhet med några kompisar) åt oss och lösa våra issues. Så fort min sons mamma träffar mina föräldrar skulle de göra allt för att hjälpa oss. Mina föräldrar har (extremt) väldigt gott om pengar.


     


    Två veckor går och jag är med på sjukhuset när han födds. Han är världens underbaraste pojke.  Jag trodde han skulle komma ut som ”mörk”, eftersom hans mamma är Afrikan. Men, nej. Han ser nästan ut som mig och ser schematiskt sagt, väldigt svensk ut. Han är verkligen en underbar, blond och smart bebis. Han hade vitt babydun över hela kroppen. Jag älskar verkligen honom överallt annat.


     


    Mot slutet av sjukhusvistelsen så hamnar vi i konflikt då hon vill omskära pojken och den idiotiska sjuksköterskan ger henne mycket oakademisk och tramsig information.  Det visar sig också att Blessing inte har någonstans att bo. Hon bor inneboende i någon sämre bemedlad ghettoförort.  Efter graviditeten ger hon mig inget utrymme att få vara med de första dagarna.


     


    Det går kanske en månad (och vi talar varje dag med varandra och träffas några gånger) och jag vill att hon skall träffa mina äldre systrar först (som jag hade berättat för) för att sedan träffa mina föräldrar (som jag inte än har berättat för).   Hon vägrar inkonsekvent att träffa dem.  Jag ringer henne varje dag och så går det två veckor. Hon svarar inte på en vecka.  Jag försöker också påtala om att vi skall skriva på pappren om delad vårdnad. Hon lovar att ringa när det är dags att skriva på.


     


    När jag träffar henne tar upp den här omskärelsefrågan igen så berättar hon för mig att hon skärt om honom, men hon vägrade uppge vem eller vilka som har gjort det. Hon verkade också vara oförstående för min upprördhet.  Hon sa också att hon redan har fixat sina papper om vårdnaden och hon inte ”kände” för att ringa mig när dessa skulle skrivas under. Jag försöker ta en väldigt kulturrelativistisk position – men det gör mycket ont och mina (nu mera) Master studier drabbas. Den här terminen har varit en katastrof!


     


    När pojken är tre månader har hon namngett pojken.  Någon hon naturligtvis aldrig berättar för mig utan det är när jag besöker henne och min son som hon berättar för mig att hon gett namn till honom. Naturligtvis utan rådfråga mig. Jag måste alltså dra ur henne vad hon ”döpt” honom till, precis som jag fick dra ur henne att hon omskärt pojken (mot min vilja och i hemlighet). 

    Förutom mitt efternamn så har pojken bara afrikanska namn och till och med ett ”stamnamn”. Jag frågade henne varför hon gav mitt efternamn. Hon sa att det är en ”stor” heder i hennes kultur och att det ser bra ut i en afrikanska "communityn".  Jag höll på att ramla av stolen.  Nu har det gått 6 månader. Hon vägrar träffa mina syskon (vilket jag vill innan jag berättar för mina föräldrar) och jag ser bara min son någon gång i månaden, och varje gång får jag tajta.


     


    Jag har träffat hennes syster som bor i ett närliggande Europeiskt land. Detta gjorde första och enda gången under jullovet. Den här systern är också mycket arrogant och anklagade mig för att inte betala (det första hon gjorde) för min son när jag träffade henne för första gången dagen efter jul. Jag har betalat 1500 kronor varje månad sedan han föddes, även fast jag är obligerad att betala noll kronor.

    Sedan talade den här systern om för mig att jag inte ”respekterar” mannen i huset, eftersom jag ger mina tack till kvinnan, och den här svarta mannen aldrig är hemma när jag är där. Det är nog bara den här nigerianska familjen som min son och hans mamma bor oss – som intellektuellt förstår min upprördhet och hur jag försöker lösa de här problemen, men att det krävs också att min sons mamma vill vara med.


     


    När jag var där dagen efter jul så fick jag det berättat för mig (på skämt trodde jag först) att Blessing tänkte återvända till sitt hemland i Afrika.  Vi talade senast idag och hon verifierade att hon är villig att ”skriva av mig från faderskapet” och att hon (precis som jag) inte längre orkar bråka med mig (och jag med henne).

    Hur hon skall skriva av mig från faderskapet förefaller väldigt konstigt eftersom det krävs ett domstolsbeslut.  Om inte hennes situation löser sig till sommaren så funderar hon på att återvända. Där i hennes hemland kan hon få ett jobb på den bank hon arbetade tidigare på, hon har familj med bra ekonomiska villkor och hon får naturligtvis bidrag från mig/svenska staten, eftersom min son har ett svenskt medborgarskap.

    Hon vet nog innerst inne att hon är chanslös i Sverige. Vem vill anställa en 30-årig kvinna (Hon är äldre än mig också) som inte kan svenska, som är ensamstående förälder, som inte har ett icke-giltigt studentvisa och med en rätt så värdelös examen från ett afrikanskt Universitet.


     


    Jag försökte senast tala med henne idag. Men hon klarar uppenbarligen inte att diskutera svåra frågor som kräver svåra slutsatser. Däremot vägrar hon konsekvent att ge mig delad vårdnad. Trots att jag har mycket bättre ekonomiska förutsättningar än henne, att jag är villig att på allvar hjälpa henne och mer där till om hon ger mig kontroll över mitt barn.

    Det finns mycket mer att säga om detta och mer detaljer som retar mig till vansinne. Detta kan nog mest förklaras med kulturella skillnader.  Men hon säger ständigt saker som gör mig upprörd, så som att jag är en "man" och skall ta något 100 procent ansvar för henne och min son, utan för den skulle dela på vårdnaden. Min ena syster och hon kom överrens om att träffas, och Blessing lovade att träffas. Jag har inga problem att vara "kulturrelativist" i en akademisk miljö, men med min egen son och hans mamma. Aldrig någonsin!

    Ni får ursäkta för det sista här. Jag vill inte låta som någon med "Von Oben" attityd.

    För att ge ett exempel på hur "förvirrad" jag är. När jag träffade min sons mamma hade jag aldrig varit i en invandrartätt förort förutom kanske Skärholmen. De enda "invandrar" kompisar jag har är assimilerade, har medelklass bakgrund, delar 100 procent av mina åsikter kring tex. omskärelse osv. och det här beteendet som hon uppvisar har jag bara läst om på Universitet och i tidningen.

    Min ena syrra skall bjuda hem henne. Jag antar att Blessing kommer svimma. Hon bor i en extremt fin  lägenhet med sin pojkvän i centrala Stockholm. Även min syster bor mycket fint. Alla har "fina" jobb. Min syster är lika oförstående som jag, och då har hon bott i flera västeuropiska länder. Vilket förvisso inte är afrika.

    Som sagt. Som mina syskon säger. Istället för att slåss i rätten, måste vi visa vad vi har ett erbjuda. Jag, mina syskon och föräldrar kan erbjuda pojken en mycket bra  "övre" medelklass uppväxt. Detta vill jag verkligen ge honom.

  • Svar på tråden Svensk pappa mot utländsk mamma
  • AnnelieTyresö

    Usch å fy :S

    Va tycker hon om att sonen är vit?

  • LyckligtSlut
    Erikspappa skrev 2010-01-10 07:21:58 följande:
    Jag får träffa barnet. Men hon vägrar tala om barnets uppfostran, framtiden, namn, omskärelse eller något annat som de flesta skulle anse är viktigt. Enligt henne skall jag bara vara tacksam och vara där på de tider hon vill att jag skall vara där. Vad som är det mest frustrerande är naturligtvis att hon inte är villig att lära sig svenska och tänker uppfostra barnet i hennes traditioner, utan att jag skall ha möjlighet att påverka. Således skall jag vara där och träffa honom, men hon skall skall styra den relationen.  Hennes syster besökte tysk-afrikanska henne över jullovet och jag var där en dag. Den här systern ogllade att jag pratade svenska med min son. Denna inställning är också väldigt signifikant för min sons mamma. Eftersom tanken med hennes flytt till Sverige var studier och sedan London/återvända hem så är hon ytterst ovillig att rota sig i Sverige. Senaste gången jag talade med henne sa hon att hon funderande på att återvända hem - och ta med barnet. Jag förstår henne, jag tror inte hon har en framtid här i Sverige, men å andra sidan är jag mycket rädd för detta. Jag vill inte förlora honom. Nu tror jag som sagt den här konflikten är olöslig. För att kort återgå till den här frågan om omskärelse. Min åsikt är att det är ett brott som har utförds mot min son. Jag kommer naturligtvis berätta för honom när han blir äldre att jag motsatte mig det och att jag anser att dem som gör detta mot sina barn är värre än "pedofiler" - och att hans mamma hatar honom. Jag kan inte överge den här värderingen. Därför har jag tänkt på om det inte är bäst att jag bara överger det här. Innan han föddes påtalade jag flera gånger att den här otroliga kulturella skillnaden mellan oss kommer förstöra hans liv - och att det är bättre att hon inte namngav mig som pappan. Detta ville hon inte göra - och nu står vi här och hatar varandra , vilket kommer påverka vår son.
    Om man har barn med en i landet man bor i så brukar man enligt lag inte få ta med barnet och bara flytta till ett annat land. Även saker som omskärelse och kulturell delaktighet ska båda föräldrarna ha rätt att säga till om. Detta äräven DITT barn. Du ska inte vara någon lekfarbror. Hon får ta konsekvenserna av att hon skaffat barn med en svensk man precis som du tar konsekvenserna nu.

    Men du måste verkligen utöva din lagliga rätt. Släng dig på telefonen och ring soc även om det att du är rädd för att hon ska ta barnet och flytta till London!
  • hallencreutz89

    Vissa saker du namner verkar mest handla om kulturella skillnader. Nu vet jag inte vilket land hon ar ifran, men i manga lander sa har mamman huvudansvaret for barnet och ar aven den som fattar de flesta besluten om barnet nar det ar sa litet. Sen ar det vissa grejer som mest verkar som om hon ar lite sma-galen. I vilket fall som helst sa vill jag inte ta nagon direkt standpunkt har nar jag inte kanner till historien. Hade bara en fraga; om hon nu har sa daliga utsikter i sverige, varofr skulle hon da stanna? Kan tycka det verkar ratt logiskt att hon vill flytta hem om hon kan fa ett battre liv dar och det ar ju ratt svart att ha delad vardnad om hon bor i sitt hemland... Sa tror det kan bli ratt svart for dig o fa henne att stanna i sverige om du inte kan forsorja henne helt och hallet, och aven da ar det ratt tveksamt eftersom hon eventuellt vill vara nagorlunda sjalvstandig.   Forutom det far jag val bara uppmuntra dig att utnyttja dina rattigheter.
    Sen tror jag inte hon pa nagot satt ar dum, utan det dar med era diskussioner av saker handlar nog mest om att ni kommunicerar pa olika satt och kommer fran olika kulturer. Min man ar jattesmart, men ibland sa tycker jag att han inte verkar fatta nagot alls (oftast tycker han att jag verkar helt pantad ocksa i dessa diskussioner) och da handlar det oftast att vi kommunicerar pa for olika satt i vissa fragor, inte att nagon av oss ar dum eller korkad

  • Igelkotten

    Jag har förstår att du inte vill involvera dina föräldrar i den här soppan men helt ärligt kommer de inte bli jättebesvikna på dig när du berättar "att för två år sedan fick jag en son som jag aldig har berättat om"?!?!

    Du och jag är solklart olika varandra men mina föräldrar skulle bli förtvivlade över att få reda på att de hade ett barnbarn som de aldrig sett!!!! Det blir ju så konstigt att berätta för dem ju längre tiden går!

    Hur ställer du dig till att flytta till tex England då? Kanske kan ni båda hitta ett land där ni faktiskt vill bo?

    Att hon har en otroligt "ojämnställd" inställning till manligt och kvinnligt borde väl i realiteten hjälpa dig? Eftersom kvinnan är underställd mannen så borde det ju "hjälpa" dig att hon har dessa åsikter?!?

    Att du behandlar din sons mor med respekt har med personlig mognad att göra, jag hör i dina inlägg att du har en bit kvar där och det är helt ärligt inte alla som någonsin når dit men om du vill att din son ska kunna relatera till dig som sin far så måste du "förlåta" hans mor för hennes många fel och brister.

    Om du kontaktar socialen och kräver din rätt som förälder så kan hon inte få ut ett pass till din son utan ditt tillstånd. Speciellt om du anmäler att du anser att det är en stor risk.

  • Erikspappa
    Anonym skrev 2010-01-11 00:50:39 följande:
    Har du verkligen en examen i socialpsykologi? Jämställa manlig omskärelse med pedofili? Pinsamt av dig. Pedofilli är ett brott. kKvinnlig omskärelse är så mycket värre, det finns 2 former av kvinnlig omskärelse.Du borde börja jobba med dina värderingar till människor från Afrika för om du gillar det eller inte så har du en son med en kvinna från Afrika. Afrika är förresten en kontinent och inget land.Vad menar du när du säger att du inte behöver betala vårdnadsbidrag? Står du som pappa ska du göra har du dessutom gott om pengar borde du betala mer.
    Jag har också en fil. kand i statsvetenskap. Jag är "väldigt" välutbildad och läser just nu ett Masterprogram i statsvetenskap och det min vän,  är inte på något värdelöst litet regionalt universitet.

    Har du läst någonting av John Finnis? Har du koll på "natural law/rights"?  Jag antar att du argumenterar utifrån något så bekvämt som  följande: "Här i Sverige säger lagen". Visst är det så. I Sverige är det lagligt att omskära pojkar men inte tupera hundar. I Sverige är det förbjudet att ha sex med barn (även om man nu gifter sig med dem) I Saudi Arabien så har man ingen "lag" mot ålder för giftemål, det innebär att barnäktenskap (inklusive sex) förekommer. Sedan om "männen" är pedofiler eller inte, det är en annan femma. Lagen tillåter "Pedofili" indirekt. Nu argumenterar Saudier att bara "pedofili" är någonting som kan ske utanför "äktenskapet".

    I västvärlden definierar man ofta en pedofil (I lagen) som någon som är över 18 och har sex med någon under 12.

    Vad lagen säger och moralitet är inte samma sak. Även om det kan vara det. Men jag betvivlar att du har läst politisk teori.

    Jag vet att Afrika är en kontinent. Vad tror du om mig? Jag har all rätt att förkasta "afrikanska kulturer" precis som de har rätt att förkasta min. Men nu är inte den här debatten intellektuell eller akademisk. Den handlar om mitt liv, min sons liv och hans mammas liv.

    Jag är student (som jag har skrivit) och jag tjänar under 100 000 om året så därför går "staten" in för mig och betalar för mig. Jag står som pappa och jag har inte gott om pengar, däremot har jag föräldrar men mycket gott om pengar samt ett sparkonto som jag nästan har dränerat för att betala något så simpelt som hennes hyra. Jag skall betala runt 1200 i månaden (egentligen). Jag har betalat 1500-3000 i månaden sedan han föddes.

    Så om jag likställer "pedofili" med omskärelse på basis av rätten till sin egen kropp (autonomi) så är det min ensak och jag har de akademiska hjälpmedel för att klara av en sådan diskussion. Har du läst något av Platon eller aristoteles? Jag kan om jag vill argumentera utifrån "multikulturalism" (Charles Taylor, Habermas eller whatever) och säga att hon har "kränkt" min och min sons kulturella identitet. 

    Min poäng med att nämna omskärelsen och namnen är att jag upplever (UPPLEVER) det som en kränkning av mig och min son. Sedan om det är akademiskt riktigt eller inte, spelar egentligen roll. Sedan har jag visat på hur "svårt" hon har att förstå logik. Det innebär naturligtvis inte att jag i en akademisk debatt med någon "smartare" än henne skulle vinna. Men det visar på att jag är "smartare" än henne.
  • Erikspappa
    AnnelieTyresö skrev 2010-01-11 01:51:48 följande:
    Usch å fy :SVa tycker hon om att sonen är vit?
    Vad tror du? Hon är ju rasist så jag antar att hon förtränger det.
  • Erikspappa
    LyckligtSlut skrev 2010-01-11 02:03:38 följande:
    Om man har barn med en i landet man bor i så brukar man enligt lag inte få ta med barnet och bara flytta till ett annat land. Även saker som omskärelse och kulturell delaktighet ska båda föräldrarna ha rätt att säga till om. Detta äräven DITT barn. Du ska inte vara någon lekfarbror. Hon får ta konsekvenserna av att hon skaffat barn med en svensk man precis som du tar konsekvenserna nu.Men du måste verkligen utöva din lagliga rätt. Släng dig på telefonen och ring soc även om det att du är rädd för att hon ska ta barnet och flytta till London!
    Tack

    och jag skall använda mig av min lagliga rätt. Jag är inte så orolig att hon flyttar iväg men hon talade om att flytta efter sommaren - och då hem till västafrika. När jag dejtade henne hittade jag blanketter till Kanada och England. Så jag antar att hon någon gång planerar att flytta.
  • Erikspappa
    Igelkotten skrev 2010-01-11 03:29:52 följande:
    Jag har förstår att du inte vill involvera dina föräldrar i den här soppan men helt ärligt kommer de inte bli jättebesvikna på dig när du berättar "att för två år sedan fick jag en son som jag aldig har berättat om"?!?!Du och jag är solklart olika varandra men mina föräldrar skulle bli förtvivlade över att få reda på att de hade ett barnbarn som de aldrig sett!!!! Det blir ju så konstigt att berätta för dem ju längre tiden går!Hur ställer du dig till att flytta till tex England då? Kanske kan ni båda hitta ett land där ni faktiskt vill bo?Att hon har en otroligt "ojämnställd" inställning till manligt och kvinnligt borde väl i realiteten hjälpa dig? Eftersom kvinnan är underställd mannen så borde det ju "hjälpa" dig att hon har dessa åsikter?!?Att du behandlar din sons mor med respekt har med personlig mognad att göra, jag hör i dina inlägg att du har en bit kvar där och det är helt ärligt inte alla som någonsin når dit men om du vill att din son ska kunna relatera till dig som sin far så måste du "förlåta" hans mor för hennes många fel och brister.Om du kontaktar socialen och kräver din rätt som förälder så kan hon inte få ut ett pass till din son utan ditt tillstånd. Speciellt om du anmäler att du anser att det är en stor risk.
    Mina föräldrar kommer bli jättebesvikna på mig. Jag ville berätta samma dag som han föddes, men jag ville åtminstånde att hon skulle träffa mina syskon först och att vi skulle komma överrens om någonting. Nu skall hon träffa ena i helgen. Men som sagt, jag tar ledigt de sista 15 veckorna av den här terminen för att kunna vara med min son och ta tag i den här frågan.

    Hon har sagt England, Kanada och sitt hemland i Västafrika. Det är svårt att veta vad hon tänker och tycker eftersom hon inte "uttalar" det annat än (som någon skrev) att jag skall vara någon lekpappa någon gång i veckan och betala hennes utgifter. Senast i helgen så uttalade hon sig om att flytta till sitt hemland till sommaren om jag inte "become a man", men hon säger även andra saker, så det är svårt för mig att förstå.

    Det handlar snarare om värderingar snarare än realitet. Jag tänkte också att hennes värderingar skulle hjälpa mig, men icke. Eftersom hon är "ogift" med mig och anser mig "svag" så menar hon att hon skall bestämma. Det är otroligt svårt för mig att "förstå" det hon säger till mig, eftersom jag är präglad av en kultur och har andra glasögon på mig då det kommer till att analysera och lösa konfliikter.

    Jag är inte speciellt gammal. Jag är i mitten av de tjugo. Hon är ett par år äldre än mig. Jag var inte redo att bli pappa. Jag ångrar inte min son, men visst kom han till av en "olycklig" händelse. Men detta kommer jag naturligtvis aldrig säga till honom, eftersom han betyder otroligt mycket för mig.

    Jag är omogen. Men som jag skrev i första inlägget. Jag har inte fått vänja mig vid tanken att vara pappa. Jag har inte fått vara runt min son eller fatta beslut. Vår relation sedan han föddes har präglats av konflikter - eftersom hon är "ovillig" att disskutera någonting om honom med mig. Idag sa hon att han lärt sig krypa. Jag ringde henne 10 gånger (över en hel dag) för att få svar och hon var naturligtvis inte villig att berätta något om honom, jag var tvungen att dra ut saker och ting ur henne. Det går otroligt fort nu och jag vill vara delaktig i hans liv.

    Jag kan inte förlåta hans mor. Det skulle vara att avssäga mig en del av sig själv. Jag försökte få henne att gå med på ett samtal förra veckan (nu blir det nog av ändå), det vägrade hon, däremot var hon villig att som du också säger "respektera" varandra. Det var hennes förslag, detta innebär enligt hennes sätt att se på saken att jag skall vara en lekpappa en gång i månaden och betala hennes utgifter.

    När hon skar om pojken och döpte honom till afrikanska namn samt spottade mig i ansiktet gick hon förlångt. Jag har fått en mycket dålig sida och jag är rädd för att jag får en allt mer "rasistisk" sida. Jag kommer naturligtvis inte flytta utomlands med henne eller bygga på en relaiton.

    Jag skall återigen ringa socialen imorgon (igen). Jag hoppas verkligen att saker och ting löser sig.
  • hallencreutz89

    Som sagt vet inte vilket land hon komme rifran, men min man ar fran nigeria och han har ett barn sedan tidigare nar han var 17 ar och fortfarande bodd ei nigeri aoch hans flickvan rakade bli gravid. Han tyckte de skulel gifta sig men hon ville inte det for hon tyckte inte hans karriar gick sa bra som hon trott att den skulle. Iallafall sa ar det sa att dar sa har inte pappan nagon ratt till barnet om man inte ar gifta sa nar mamman senare dog sa blev det mammans syster som fick vardnaden om deras dotter eftersom de inte var gifta och sa ar det fortfarande. Sa pa sa satt sa kanske det inte ar sa konstigt att hon anser att hon far bestamma om namn och omskarelse sjalv. Sager darmed inte att det ar ratt, men det kan ju till viss del vara en forklaring till hennes beteende.

Svar på tråden Svensk pappa mot utländsk mamma