• Paincake

    Vi som har prematura sammandragningar

    Hejhej!


    Jag sällar mig till skaran. Fick sammandragningar så fort jag var uppe och gick strax innan jul i v 28, på juldagen kom de med 10 minuters mellanrum och vi fick rådet att åka in för en snabb koll på förlossningen. Och där stannade jag i fyra dagar, fick massor av bricanylsprutor och blev till sist utskriven med bricanyltabletter. 
    Hade så kallad "funneling" på livmoderhalsen, dvs sammandragningarna påverkade inifrån, men jag var helt stängd och cervix var 30 mm lång. 
    Det lustiga är att mina sammandragningar inte gör ont för fem ören och de trycker heller inte neråt. Däremot känner jag att kroppen påverkas på annat sätt; jag kommer liksom automatiskt in i djupandning och får hjärtklappning strax innan de allra starkaste smdrg:arna.
    Har varit sjukskriven för foglossning sedan lucia och kommer vara sjukskriven fram till v 38, tror jag. Fick i alla fall förlängt sjukskrivningen en månad när jag var hos läkaren i onsdags.
    Så då ligger man här, framför tv:n med laptopen i knät och katten nere vid fötterna.
    Ser fram emot OS som börjar om en månad
  • Paincake

    Linelus, på sjukhuset gör de regelbundna ctg-övervakningar så att de ser att bebisen mår bra, sen håller de koll på dig, att du vilar och ligger jättestill, passar upp dig vid sängen med mat, dricka och fika. Det är rätt skönt, fast långtråkigt. Se till att ha böcker, korsordstidningar, nagelfil (själv hade jag med mig ett helt manikyrset, fast utan nagellack. har aldrig haft så fina naglar som efter sjukhusvistelsen ), handarbete eller annat du kan fördriva tiden med. 


    AsaLu, de har bara gjort en enda koll på cervix och det var på juldagen. Jag har ingen aning om den är påverkad eller inte. Trodde att läkaren skulle göra en i onsdags men de vill väl inte pilla i onödan ifall det skulle reta. Ska fråga min barnmorska på onsdag när jag ska dit nästa gång.
  • Paincake

    Har en liten fråga till er: 


    Har ni fått kortisonsprutor för bebisens lungors utveckling? jag fick det och tycker att bebisen hickar jättejätteofta, säkert ett par gånger per dag. Det är förmodligen jättevanligt, oavsett kortisonsprutorna, men undrar om det är vanligare om bebisen fått "tvångsutvecklats".
  • Paincake

    Även jag är riktigt tacksam över att ha soffläge hemma och inte på sjukhus. Min sambo har tagit ledigt den här veckan och går hemma och pysslar om mig, svärmor kommer nästa vecka och håller mig sällskap och jag har en hel del studentkompisar och andra dagslediga som gärna kommer och fikar bort en stund på dagarna eller lagar lunch åt mig


    Ska till BM imorn, får se vad som händer då. 
  • Paincake

    Det gick jättebra hos barnmorskan, alla värden var kanoners och jag behöver bara äta brivanyltabletter i två veckor till, lite drygt, sen är det fritt fram för bebisen att komma! Är då i v 35+0. Nu har den dessutom lagt sig med huvudet neråt, så då är det fritt fram


    Å andra sidan lär ju ungen säkert tvärvägra och det slutar med igångsättning i v 43...
  • Paincake

    Jag hejar på er tjejer, och särskilt ni som är inlagda! Jag kan ju snart inte räkna in mig i denna gruppen längre, v 35 + 0 närmar sig med stormsteg. Bara två veckor kvar idag


    Vet ni hur det funkar med framtida graviditeter? Kommer kroppen funka på samma sätt eller varierar det från grav till grav?
  • Paincake

    Här är allt fint, men som du säger, det är segt och lite deppigt att inte få göra något. Jag har numera nedräkning till v 35+0 då jag slipper ta bricanyltabletter längre. Jag får fruktansvärda biverkningar med rejäl hjärtklappning, hög puls och migrän som vägrar ge med sig. 


    Men nu är det bara 11 dagar kvar! Heja!
  • Paincake

    soder76: Märkligt, både när jag låg inne på Lunds Lasarett i julas och här i Linköping (jag hälsade på hos mina föräldrar när värkarna startade, därav Lundabesöket) har jag fått höra att v 35+0 är den "magiska gränsen". 


    Är just nu uppe i maxdos bricanyl och mår rätt kasst. Så fort tabletternas effekt avtar kommer sammandragningarna igång igen med mellan fem och tio minuters mellanrum. Samtidigt är det rätt skönt att ha bebisen inne i magen så länge det går så att den får växa till sig ordentligt. 
  • Paincake

    Ja, det ska nog gå fint det här. Redan när jag var inlagd fick jag veta att efter v 28 (eller vad det nu var) klarade sig 9 av 10 bebisar så jag har levt med gott hopp hela tiden


    Jag hejar på er andra och håller mina tummar för att allt ska gå bra för er!
    Förresten, är det någon som vet om ens graviditeter ser likadana ut? Alltså, om jag kommer få tidiga sammandragningar nästa gång också?
  • Paincake

    Gersemi, tack för svar! Jo, jag misstänker att det är ganska vanligt att få samma komplikationer nästa graviditet. Men då kan man vara lite mer förberedd i alla fall.

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar