Eftersom jag är ett prismedvetet miljöfreak återbrukar jag det som går att återbruka.
Miljö och sparande är för mig sedan väldigt länge ett måste och en dygd.
♥ Om du odlar och frösår är tomma creme fraiche och kesoburkar, begagnade plastglas och de tråg med eller utan lock som du köper cocktailtomater, frukt och sallad i utmärkta att använda som odlingskärl och drivhus. En urdiskad plastburk behöver bara ett dräneringshål som lätt fixas med en vas sax eller med en bra kniv och du har en jättebra kruka! De stora plasttråg som frusna kräftor säljs i, vissa stabila tråg som färs och kött ligger i, tomma kakburkar, glassburkar och andra plastkärl utan hål som vissa varor säljs i, fungerar utmärkt som blomlådor/fat åt dina småkrukor med frösådd.
♥ Tomma ursköljda mjölk- och youghurtförpackningar som klipps av på mitten är jättebra att odla i om man har brist på krukor. Gör några dräneringshål och växterna kommer att trivas utmärkt!
♥ Spruckna hinkar kan man ta bort botten på och odla tex mynta i. Då får man inte mynta i hela trädgårdslandet.
♥ Tomma toa- och hushållsrullar fungerar som små minidrivhus åt tjuvade skott från tomatplantorna och gör att purjon trivs och inte blir så mörkt grön längst ner. Det är bara att trä rullen över den lilla plantan när man skolar om purjon eller tomatplantorna.
♥ Toa- och hushållsrullar som du inte använder är jättebra attt riva ner i komposten för att balansera det ofta alltför blöta innehållet.
♥ Att sopsortera och kompostera sparar både allas vår miljö och kostnaderna för sophämtning och jordförbättringsmedel på balkongen och i trädgården.
Vissa proffsodlare har helt slutat att gödsla och använder i stället täckodling och kompost med utmärkt resultat!
♥ Kaffesump runt plantorna håller inkräktare borta.
♥ Många är tricken för att till nästan ingen kostnad alls bli nästan självförsörjande i fråga om både rumsväxter, perenner, ettåringar och grönsaker. Låt några fina exemplar av grödan gå i frö och samla in. Byt med grannen eller vännen och ta skott som ger nya fina plantor av både kryddor, rumsväxter, prydnadsträd, bärbuskar och andra växter.
♥ Gamla glasspinnar är utmärkta att använda som markörer att skriva på och markera rader. När de gjort sitt blir de utmärkt material i komposten eller myllas ner i jorden.
-----------------------------------------------------------------------------
♥ Den sista svårhyvlade ostkanten tar man bort det hårda och otrevliga vaxet på och river ner innan den blir för hård. En burk i frysen med riven ost är användbart till mycket.
♥ Mat som passerat bäst före datum, håller ofta betydligt längre än datummärkningen vill påskina. Ägg är för det mesta helt okej i ytterligare ett par veckor, en charkvara är helt okej så länge den inte luktar eller smakar surt.
Färskvaror går ofta att testa; mjölk testas bäst i litet varmt kaffe. Är den sur och dålig skär det sig direkt när du häller mjölken i kaffet.
Gryner och mjöl håller sig väldigt länge om de har varit rätt förpackade och i rätt temperatur.
Kryddor smakar ingenting när det är dags att kompostera dem.
En matrest som kyls ner och ställs i kylskåp i lämpligt kärl, håller sig i någon dag till flera veckor. Sachertårta är tex extremt hållbar.
Rotfrukter håller sig under en låååååång tid om du har tillgång till en jordkällare eller ett skafferi.
♥ De flesta matbutiker säljer då och då ut mat med kort datum till kraftigt reducerat pris. Även utgående sortiment kan man ofta fynda till vrakpris. Passa på och hamstra och frys in!
♥ Kokspadet till grönsakerna eller köttet blir en underbar bas till en sås, soppa eller gryta. Kasta inte om det smakar bra, om än inte jättemycket. Det blir mycket godare med lite mer kryddor när du kokar soppa eller gör en sås eller en gryta av det. Spadet håller sig i upp till en vecka i en burk i kylen eller i flera månader i frysen.
♥ Om du brukar använda tomatpuré är det ekonomiskt klokt att köpa en stooor burk och sedan frysa in i istärningslåda eller i barnmatsburkar av glas. Det går utmärkt att skrapa fram lagom behovsmängd med en bra vass kniv.
-------------------------------------------------------------------------------------------
♥ Gamla jeans som inte fungerar som hela byxor längre går att göra mycket snyggt och roligt av.
På 70-talet gjorde man jeanskjolar som ofta var lapp bredvid lapp. Även västar, jackor och kappor av återbukade jeans var modernt då. På senare tid är det kanske mer accessoarer så som väskor, trasmattor, jeansryor, virkade mattor av gamla jeanstrasor, och naturligt slitna men förstärkta jeans som är helt rätt i tiden.
♥ Begagnatmarknaden har fullständigt exploderat, så Blocket, Tradera och andra auktions-, sälj- och köpsajter är en guldgruva för både säljare och köpare.
♥ Om du söker en specifik vara som finns i butik på sta´n, kolla på nätet om du inte tjänar på att beställa den från en pålitlig sajt. Glöm inte fraktavgiften och eventuella andra avgifter. Handlar man för över en viss gräns är det ofta fraktfritt.
♥ Bästa tiden att köpa jul-, påsk- och annat högtidsbundet pynt, är när högtiden är över och det som inte blivit sålt vräks ut. Vilka fynd jag har gjort!
♥ Skidor är oftast billigast på sommaren, cyklar ska man kolla priset på under vintern och så vidare. Tänk tvärt om för att spara pengar!
♥ Inte många infödda svenskar är vanan vid att pruta. Det mesta går att pruta på; en ny bil, boräntan, TV:n, taxiresan, klippningen, den ledsna blomman, den kantstötta boken osv.
♥ Att hålla koll på elpriset, försäkringskostnaderna, kostnaden för telefon, bredband och tv-kanalerna är ett bra sätt att spara pengar på. Kräver dock att man engagerar sig och uppdaterar sig med jämna mellanrum.
-----------------------------------------------------------------------------
- Vet ni varför fransmännen lagar så god mat?
- Neej?
- De diskar aldrig sina grytor!