• Hjartesjalen

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12


    Jag startar en ny trad nu efterom del 11 gar ut om bara nagra dagar.
    Har fortsatter vi & skriva om extraslag & andra konstigheter som hander inne i brostet & som kanns svart att forsta sig pa.
    Hoppas bade gammla & nya hanger pa & e med!
    Har e gammla traden del 11.

    www.familjeliv.se/Forum-11-241/m48323521.html
  • Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12
  • jour65

    Det där med 24-h EKG är knepigt, det är ju ofta så att just den jäkla dagen man har apparaten går hjärtat som en klocka. Men det finns fler alternativ, jag har ibland haft EKG i sex dygn (en annan variant), och det finns sk tum-ekg som man kan ha i flera veckor och koppla in när man har symtom. Är det väldigt besvärligt kan man, som jag, få en dosa inopererad. Den sitter i tre år och jag aktiverar den för avläsning när jag har symtom. Tyvärr tror jag inte man får ut så mycket av dosan om man har extraslag, bara rusningar. Om jag förstått det rätt krävs det rätt många sladdar på bröstet för att se exakt varifrån exempelvis VES eller SVES kommer. DVS att med dosa eller övervakning med färre sladdar kan man se om det är VES eller SVES, men inte varifrån i hjärtat de kommer.
    Lycka till alla!

  • jour65

    Förresten Kanya: Har du varit på VC och fått något svar om deu kan få göra den icke invasiva elfysundersökningen?

  • jour65

    Hej, här var det lite tyst just nu och så är jag här igen
    Tänkte bara tipsa om att det finns en sajt som heter medhelp.org där kardiologer från en av världens främsta kardiologkliniker i cleveland svarar på frågor. Hittade nedanstående svar på en fråga från en trebarnsmamma som fått kraftigt ökade ves, hoppas det kan vara till nytta för någon:
    (PVC= VES, Potassium= kalium, Toprol tror jag är någon slags betablockerare)

     In general, an increase in PVC's frequency in patients previously stable is associated to a rise of catecholamines in the blood (stress hormones) or changes in electrolytes levels (drop in potassium or magnesium in the blood). A less common possibility could be the appearance of a new problem/arrhythmia. As you are already under treatment (Toprol) my recommendation would be to increase potassium/magnesium intake (potassium: bananas; magnesium: all nuts, artichokes, spinach, beans and tomato), and try to decrease your stress/anxiety if possible. If you feel under too much pressure, stressed or with anxiety, I would recommend seeing your physician to discuss about therapy (med and no med). Your doctor could also take an electrocardiogram to define if your symptoms are an increase of PVCs. As a last resource and if your symptom persist with the same intensity, you can consult an electrophysiologist to discuss about "burning" or ablating the spot in your ventricle that is producing the PVC.

    Kort sagt: stress kan öka extraslagen rejält och det är bra att käka livsmedel med mycket kalium och magnesium.

  • Kanya

    Jour65: VC remitterade mig till kardiolgen, med tanke på rusningen jag hade. Har tid hos kardio den 4:e Juni. Ska lämna blodprov på fastande mage 3-4 dagar innan, vet du vad man kollar efter då? Mer exakt alltså?

    Känns långt till den 4:e Juni, fast det ändå gick beundransvärt fort att få den tiden. Har haft en jättevidrig natt med många extraslag. Legat sömnlös.

  • jour65

    Kanya: Bra att du får komma till kardiolog! Låter som en supersnabb tid, det går fort fram till 4:e.

    Jag brukar få ta ett helt batteri blodprover när jag är på återbesök hos kardiologen, de kollar allt möjligt (typ leverprover, njurprover, blodvärde, kolesterol etc). Bland annat BNP (som mäter ev. hjärtsvikt) och Kalium (viktigt för hjärtrytmen).  Och jag får också ta dem några dagar innan. Kommer inte ihåg på rak arm vilket av proven som kräver att man ska vara fastande. Himla skönt att få en genomgång. Jobbigt att du inte kan sova. Tar du någon betablockerare?

  • Kanya

    Jour65: Okej tack för info. Ja jag äter 150 mg seloken. Hjälper föga.

  • Kanya

    Tänkte höra med er. En vännina med god insyn sa att hjärtat på sikt kan bli förstorat av för många extraslag. Aldrig hört det innan. Vad säger ni?

  • Marcus1977

    Det finns en viss sanning där ,ja. Har man rikliga mängder Ves finns det en viss risk,om än inte jättestor,att man på sikt utvecklar vänsterkammarhypertrofi. Det är en slags förtjockning av vänster kammares yttervägg. Vilket i sin tur påverkar tex pumpförmågan negativt. Samma typ av "skada" man kan se hos människor som har gått länge med obehandlat högt blodtryck. Men nu ska jag inte skrämmas,utan när jag säger på sikt,menar jag tiotals år. Och när jag säger rikliga mängder,så menar jag tusentals per dag hela tiden. Hoppas du fick lite svar på frågan. // Marcus

  • Kanya

    Okej. Tack Marcus. Nu kanske jag är helt ute och cyklar (nej det är jag inte för jag vågar inte anstränga mig i nuläget, haha) men är det inte just sånna förtjockningar i hjärtmuskulaturen som ger upphov till plötslig hjärtdöd hos elitidrottare? Jag kan ha helt fel, så no worries ni andra.

  • Marcus1977

    Den typen som ger elitidrottare(och andra också,för den delen) besvär,är ju i de allra flesta fall medfödda,och i vissa fall även ärftliga. Dessutom handlar de i större grad om kardiomyopatier,dvs att hjärtmuskeln i någon form "dör". Inte alls samma sak som en tex vänsterkammarhypertrofi,som drabbar många äldre tex. En sådan behöver inte innebära någon jätteallvarlig risk alls,utan yttrar sig som mer eller mindre allvarlig hjärtsvikt oftast. Dessutom är du elitidrottare får man ofta en förtjockad vänstervägg,då den delen av hjärtat får jobba hårdare vid belastning. Jag själv sysslade med elitidrott tidigare,och hade en så förtjockad vänstervägg att den gav stort utslag på ett viloekg,som jag gjorde i ett annat sammanhang,långt innan jag fick hjärtproblem. Fick göra ett ultraljud,som visade en jätte tjock vänstervägg,och en vilopuls på 36 slag/min. En något oerfaren läkare då ville lägga in en pacemaker(!),men fick bannor av sin handledare! Så med andra ord,finns det ven naturliga förtjockningar på hjärtat som tyder på att du kunnat belasta hjärtat oerhört. Vi får höras,Kanya! Hoppas du fått lite svar! // Marcus

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12