• jour65

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Hej, jag fick remiss via vårdcentralen, 15 gånger till att börja med. Terapeuten är helt underbar. Eftersom jag har en duktig och medkännande hjärtläkare så föreslog han själv att vi skulle börja med en trepartssittning hos honom, där han fick förklara exakt vad jag lider av (eftersom jag har en konstaterad arytmi som diagnosticerats via en särskild undersökning som jag gått in närmare på tidigare). Han sammanfattade det med att alla människor har extraslag, en del har rusningar, men att jag har mer av båda ovan nämnda än normalbefolkningen - samt att man in nuläget bedömer prognosen som god, dvs att jag förväntas leva lika länge som någon annan. Terapeuten antecknade och ställde frågor. Och nu har jag träffat henne två gånger ensam på hennes mottagning. 
    Gymnastik i hjärtgrupp har också funkat bra för mig, det hjälpte mig att släppa rädslan för att röra mig. Samtidigt finns en fara med hjärtgrupper, eftersom det mest går riktigt hjärtsjuka människor där och man lätt identifierar sig med dem.

    Några av mina tips.

    Önskar er (och mig själv ) så lite strul i bröstet som möjligt, och så stora färdigheter det går att få för att hantera detta.    
     
        

  • jour65

    Kanya; när jag läste av första gången stod det flera olika grejer i rader på skärmen, VT, förmaksflimmer etc. Men sedan fanns det en annan kolumn där det stod 0 på dessa, jag fick vara med och titta rätt länge på skärmen och sköterskan förklarade. Kan det vara nåt sånt? Om du fortfarande är orolig tycker jag att du ska ringa doktorn igen. Även om det skulle vara en kort VT behöver det inte vara farligt. 

    Lycka till! 

  • jour65

    Fy, en riktigt jobbig period nu. Smärtsamma ves smäller i bröstet då fort jag försöker prata, andas djupt eller när när jag ska somna. Har förvärrats rejält senaste veckan :( Länge sedan det var så här besvärligt. Blir illamående av arytmin. Men måste väl vänta ut skovet (hoppas verkligen att det bara är ett skov, har ju haft liknande perioder förut). Just nu skulle jag ge vad som helst för att "bara" ha fladdrande sves o förmaksrusningar. De här vesen är olidliga o jag blir lika deppig varje gång de kommer i mängder under en längre tid. Suck.

  • jour65

    Linda71: jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Skoven kommer plötsligt utan att man riktigt fattar varför. Nu senast tror jag kanske att stress låg bakom, men vet inte. För mig kan det också komma skuar när jag reser mig o ska gå någonstans, när jag ska somna, en syund efter att jag vaknat, när jag varvar ner efter en lugn promenad, you name it. Jag förstår så väl hu läskigt det känns för dig. Jag har både ves o sves, ibland enstaka, ibland i korta rusningar. Just nu är det vesen som satt fart rejält. Får också värk i bröstet av dem, du är inte rnsam om det kan vara till någon tröst. Det är lite olika hur jag hanterat skoven, den här gången har jag mest legat i soffan senaste veckorna. Vesen sätter fart så fort jag pratar eller skrattar, så det blir inte så mycket av det just nu. Hur gick det, tog du ngt ekg? Kramar o förhoppningar om bättring!

  • jour65

    Linda: glad för din skull o håller tummarna för att det håller i sig. Hur länge pågick skovet? Jag är inne på min 14:e skovdag nu, ledsamt. Marcus: hur länge brukar dina skov hålla i sig? Revealdosan har mest visat på förmaksrusningar, ektopisk förmakstakykardi, som jag redan visste att jag hade. De här vesen är ingen ide att trycka på knappen för eftersom dosan bara registrerar 6,5 minuter åt gången. Men det är ju vesen som är det riktiga helvetet, rusningarna kan jag stå ut med. Vid en tryckning registrerade tre ves efter varandra o jag var säker på att det var vt. Men vid analysen var läkarna osäkra på om det i stället var nåt som kallas typ svt med abberrant överledning. Det där med trötthet känner jag inte igen, däremot att det gör ont i bröstet, liksom "smäller", när det är ves o inte ves som pågår. O jag tappar andan. Jag har haft några mysko rusningar när jag glömt aktivatorn till dosan hemma, så jag vet inte vad det var. Kollapsade också under ett lätt motionspass nyligen o då tryckte jag. Men den gången var det tydligen nåt tekniskt fel på avläsningen. Kram till alla

  • jour65

    Linda: min hjärtläkare är arytmispecialist, men han är svår att få tag i o under det senaste skovet lyckades jag bara få en hälsning om att öka på selokendosen, vilket inte hjäpte. Jag gick tillbaka i dos o nu har det lugnat sig lite, men tror det beror på att jag knappt rör mig. Tassar bara runt försiktigt eller ligger på soffan. Är nu inne på dag 15 i skovet. Marcus: skönt att alla undersökningar varit utan anmärkning. Jag har dessvärre haft en del konstigheter på ekg, dels har man sett tecken på ärr i förmaken, dels har jag haft kopplade ves på arbets-ekg samt tecken på kärlkramp. Men läkarna ger ändå lugnande besked. Fast när det hoppar o rusat dom värst är det svårt att ta till sig.

  • jour65

    Hej Martini, jag tror inte att du behöver vara orolig. Jag hade extremt mycket. Extraslag när jag var gravid, särskilt på slutet. Fick förklaringen (av läkarna) att det kunde ha att göra med hormonomställningen o framför allt att hjärtat får jobba lite extra när blodet ska räcka till en ny liten varelse också. Har man benägenhet för extraslag kan det bli värre när man är gravid. Jag blev mycket bättre när min son var född o hoppas att det blir så för dig också. Lycka till!

  • jour65

    Hej finskaflikkan, hur har det gått för dig? Nu har jag inte varit inne på ett tag så du kanske redan har skrivit nåt om det. Bodilb: har du pratat med ngn läkare om din hjärtklappning? Jag tror inte att det är ngn fara, jag hade mängder med extraslag när jag var gravid o även under förlossningen. Hjärtat fixade det också. Linda71: tambocor har varit på tal i mitt fall också, men det blev inte så. Berätta gärna hur/om det funkar i det fall det blir aktuellt för dig. Kram så länge!

  • jour65

    Hej finskaflikkan, mitt ekg är inte heller normalt (för det mests). Några gånger har det stått " Obs! Tecken på ischemisk hjärtsjukdom", plus även ospecifika st-/t-vågsförändringar. Det är datorns tolkning av Ekg-remsan o den behöver tolkas av läkare också. Hoppas allt går bra hos kardiologen (om du fick remiss dit). Marcus: det är ganska lugnt i bröstet nu, och revealen har inte visat på något farligt, mest EAT-rusningar från förmaket o extraslag. Däremot har jag tryck över bröstet i bland som jag inte vet om det är ångest eller kärlkramp. Det är i alla fall inte arytmi, det har revealen gett svar på.

  • jour65

    Finskaflikkan, jag tror att du behöver ta det lugnare. Lagom med motion är bra. Att du hade en rusning av extraslag behöver inte betyda någon fara, jag har rusningar varje dag. För min del har jag peppar peppar börjat vänja mig vid hjärtstrulet. Det har kommit i skymundan sedan jag fått symtom på en annan mkt allvarlig sjukdom som inte alls hat med hjärtat att göra. Det känns hemskt. I november var jag frisk förutom extraslag, nu väntar jag på ett besked som kan vända upp o ner på tillvaron helt. Vill inte skriva mer om det i tråden/kram

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12