• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • blehnda

    Vilda: jag har precis så som du beskriver. fast jag behöver inte vara på jobbet för att ligga högre. det räcker att jag är hemmifrån så ligger jag stadig över mina normala värden och har välldigt svårt för att få ner dem. kroppen är knepig vettu!

  • Vilda Tiger
    blehnda skrev 2010-03-03 14:37:03 följande:
    Vilda: jag har precis så som du beskriver. fast jag behöver inte vara på jobbet för att ligga högre. det räcker att jag är hemmifrån så ligger jag stadig över mina normala värden och har välldigt svårt för att få ner dem. kroppen är knepig vettu!
    Låg det till grund för din sjukskrivning? Jag vet att du har skrivit om det här förut men jag behöver fräscha upp minnet. Jag ska till bm imorgon och diskutera saken.
  • Vilda Tiger

    Blehnda
    Ville läkaren ha kurvor som "bevis" för att du ligger högre då du är hemifrån då han sjukskrev dig? Och var det inte du som inte fick igenom sjukskrivningen hos fk? Eller blandar jag ihop det nu?

  • ebyl

    Fiyali: Alltså jag har inte känslan av att "ha något" där nere.. Utan mer en tryckande känsla neråt, å om jag ska bli väldigt privat så känner jag typ ingenting av sex. Pga vadderingen..roligt roligt! Men min kompis som är gravid fick framfall för någon vecka sedan, å hon kände att "typ insidan magen ramlade ner i puppan" som hon uttryckte det... Så hon försöker att inte anstränga sig eller lyfta tungt. När hon var hos läkaren fick hon väldigt dåligt med råd å tips om hur hon skulle bete sig å vad det innebar. Rätt dåligt kan man tycka!
    Hoppas det inte är det du råkat ut för!!

    Wille: Grattis till lilla flickan! Mys på nu!!


    Babyno2: Jag tror att jag tog ut semester när jag var mammaledig sist. Se bara till att inte få semester för de dagar du är mammaledig! Så du inte råkar få ut för mycket pengar...

  • Fiyali

    Usch vad jobbigt för henne! Nej jag tror inte det är det faktiskt, det har inte känts alls idag, och idag har jag varit ute och promenerat en del, trillar den fram, så borde den ju bli där?
    Aja, egenläkare som man är ska jag faktiskt söka lite info om det!
    Hoppas hon får en bättre läkare sen, så hon kan få lite ordentliga råd!
    Jag är ju svullen där "nere" så det kan ju ha varit någon friktions grej också som kändes kanske?
    Att inte "känna" så bra där nere hör tyvärr diabetesen till, så skulle det inte bli bättre sen så hör av dig till en läkare angående just det, för så där har jag det i "vanliga" fall också ibland...


    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • blehnda

    Vilda: jag har en glucos sensor kopplad till pumpen så mitt blodsocker syns varje sekund i pumpen, bara att tanka in allt i datorn och se dyngs kurvor sen och de är de kurorna som doktorn baserade sitt beslut på, jag har inte önskat sjukskrivning alls utan det är doktorn som har propsat på det för min och bebisens hälsas skull. och jag fick igenom min sjukskrivning.

    Idag har vi varit hos bm. mätte magen som hade sf mått 25(är i v. 26 i morgon) och så mätte hon en massa kroppsdelar på bebisen under ul. jag hamnade precis på övre kurvan på pappret sen när allt var inskrivet och bebisen väger troligtvis ca: 1000 g, alltså en stor liten sak=)

    Men med tanke på att jag och min man var ganska stora när vi föddes( vi är båda långa) och att alla våra syskon också var ganska långa och stora så ligger det liksom i våran gemensamma genbank att få en ganska stor bebis. hon var inte speciellt förvånad men jag fick en liten klump i magen när jag såg att den var så stor. hoppas ju inte på en 5 kg bebis direkt.

    Men allt såg jätte bra ut och hjärtat bankade på med fyra kammare i ca 144 slag per minut. vi frågade även om hon kunde se könet men det var ganska svårt för den låg med ryggen för. men med det vi kunde se så såg det ut att vara en flicka. men som sagt var det ganska svårt att se med säkerhet.

    Nu ska jag dit på bm besök varannan vecka för vanlig mätning av magen och lite koller och sånt, och så ska vi på TUL var fjärde vecka. Så nu kommer det hända lite mer saker=)

    Och så ska jag förmodligen börja gå på mammavattengympa, känner mig så slapp och fet nu för tiden + att jag har fått jätte ont i ryggen den senaste veckan så jag måste nog träna lite. så det ska bli intressant att se vad det är för något!

    Babyno2: SNÄLLA kan inte du också följa med på vattengympan?! vore så himla kul att se ett bekant ansikte bland alla främlingar! snälla snälla snälla!!!

  • Sinnika

    Idag känns det som om något är på g! Har haft tätare sammandragningar och lite molande mensvärk större delen av dagen. Men vet ju att man kan ha det i flera veckor innan förlossningen startar... Hoppas väl mest att det ska kicka igång nu (är i v. 38+3) för annars blir jag igångsatt nu den 12:e! Bebisen ligger lite i underkant, -12%, så det är inte pga. bebisens storlek utan för att det är praxis här att diabetiker inte får gå över tiden. Och igångsättning vill vi ju alla slippa...


    Annars har jag fått börja sänka doserna nu mot slutet, känns helmysko! Är så van att trycka i mig nästan 40 ie inför en lunch, minns knappt hur det var att klara sig på bara 7 ie som icke-gravid!
  • Fiyali
    Sinnika skrev 2010-03-03 19:28:01 följande:
    Idag känns det som om något är på g! Har haft tätare sammandragningar och lite molande mensvärk större delen av dagen. Men vet ju att man kan ha det i flera veckor innan förlossningen startar... Hoppas väl mest att det ska kicka igång nu (är i v. 38+3) för annars blir jag igångsatt nu den 12:e! Bebisen ligger lite i underkant, -12%, så det är inte pga. bebisens storlek utan för att det är praxis här att diabetiker inte får gå över tiden. Och igångsättning vill vi ju alla slippa... Annars har jag fått börja sänka doserna nu mot slutet, känns helmysko! Är så van att trycka i mig nästan 40 ie inför en lunch, minns knappt hur det var att klara sig på bara 7 ie som icke-gravid!
    Åh! Håller tummarna för dig att du antingen känner av mer nu, eller rentav har åkt in, eller kanske till och med är klar!? :)

    Ebyl:
    Nu har jag sökt en massa fakta och pratat med "nätgynekologer". Tydligen är det så att under graviditet är livmodern tung och ligamenten uttöjda, så det är "vanligt" att livmodern tynger ner som vid framfall. Särskillt om man är omföderska. Detta brukar dock rätta till sig efter förlossningen, och under graviditet är det inget man kan göra åt det.
    Så det är nog därför din vän inte fick så mycket hjälp, eftersom man inte "konstaterar medecinskt framfall" under graviditet, eftersom det vanligtvis löser sig själv sen :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
  • Maddie72

    Hej på er!

    Skrev nog här för nån vecka sedan. Nu har jag fått ett positivt gravtest och svävar på moln just nu. Är så glad men klart finns oron där. BF 9 november enl familjeliv men andra sidor är det 10 nov, så vi får väl se.

    Jag följer gärna med er tråd och stöter och blöter lite funderingar. Jag har typ 1-diabetes sedan 1984 och det har väl som för alla varit upp och ner det där med hur bra man sköter sig. Jag fick rådet av min diabläkare att ligga bra i minst ett halvår innan vi försökte bli gravida. Hmmm... 1 månad blev det. Hoppas att allt ska gå bra ändå. Vid förra barnet var det så även då och han mådde prima hela graviditeten. Oskar vägde vid födseln 4770g och 56 cm lång. Det var mkt bebis i magen på slutet kan jag säga.

    Nej ska fortsätta med mitt jobb, arbetar hemifrån idag. Ha en bra dag!!

  • Fiyali
    Maddie72 skrev 2010-03-04 09:32:31 följande:
    Hej på er! Skrev nog här för nån vecka sedan. Nu har jag fått ett positivt gravtest och svävar på moln just nu. Är så glad men klart finns oron där. BF 9 november enl familjeliv men andra sidor är det 10 nov, så vi får väl se. Jag följer gärna med er tråd och stöter och blöter lite funderingar. Jag har typ 1-diabetes sedan 1984 och det har väl som för alla varit upp och ner det där med hur bra man sköter sig. Jag fick rådet av min diabläkare att ligga bra i minst ett halvår innan vi försökte bli gravida. Hmmm... 1 månad blev det. Hoppas att allt ska gå bra ändå. Vid förra barnet var det så även då och han mådde prima hela graviditeten. Oskar vägde vid födseln 4770g och 56 cm lång. Det var mkt bebis i magen på slutet kan jag säga. Nej ska fortsätta med mitt jobb, arbetar hemifrån idag. Ha en bra dag!!
    Oh vad roligt! Grattis!
    Att du får olika uträkningar beror på att vissa räknar en gravidtet från 0,0 dvs 0 veckor och 0 dagar till 39 veckor och 6 dagar och andra räknar från 1 dag till 40 veckor och noll dagar:)
    De brukar ha en riktlinje att man ska ligga på ett hba1c under 8 innan man blir gravid, men även om man inte gör det så handlar det om små små procent, det finns exakt info i ett tidigare inlägg ca 4 sidor bak nu tror jag om du är nyfiken :)
    ...ibland räcker det inte med att man gör sitt bästa, ibland måste man göra det som krävs...
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare