Inlägg från: Egensinnig |Visa alla inlägg
  • Egensinnig

    Tårttråden del 17

    snuttgurkan skrev 2010-08-05 23:50:34 följande:
    AKUT!!!
    Finns det nån, inte allt för långt från Falun som har rosa kavlingsmarsipan att sälja mig ett paket???
    Kakburken hade makulerat min order och jag ska leverera tårtan på lördag =(
    panik alltså!
    Om du inte får tag på någon kan du göra MMF och blanda med vanlig marsipan från mataffären. Om du inte har pastafärg så kan du ta i röd karamellfärg när du gör MMF:en. Då får du en smidig massa som är lätt att kavla o täcka med och smakar marsipan! Jag blandar ofta på det viset.
    Blanda 50/50 el annars kanske 65% MMF och 35% marsipan.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Längtandsfull skrev 2010-08-06 12:17:05 följande:

    är det någon som vet vad dom använder på konditorier att täcka tårtor med..
    Har för mig att när vi beställde tårtor av en som vi känner på ett baggeri så var den täckt medmarsipan..

    Skulle egentligen vilja göra vanliga marsipantårtor men tycker den är såå mycket svårare att jobba med och lägga på utan att spricka än vad SP är.

    sen så går den inte att färga och skall man ha extra vit så kostar den så mycket.


    Konditorierna har med största sannolikhet kavlingsmarsipan. Alltså lite finare kvalitet än den vi kan köpa på mataffären och som också säljs på tårtshopparna. Du kan ju blanda SP el MMF med 50% marsipan. Då får du marsipansmak men konsistensen blir som SP. Det är bara att knåda ordentligt, först ser det ut som det iten ska blanda sig men det blir jättebra efter lite bearbetning.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Lenilus skrev 2010-08-06 22:54:05 följande:

    I mitt kök verkar det som att sommarväder inte alls är bra för Ballinas, har haft priblem hela sommaren. Önskar man hade ett helt kylrum :)
    Ja, smoothern fastnar också... den är skitjobbig, men som sagt, nu körde jag både Ballinas och Bakels och det blev bra. Ska fortsätta med det ett tag för att vara på den säkra sidan. Resultat ska strax laddas upp i bildtråden :)
    Till modellering använder jag dock inte Ballinas eftersom den aldrig stelnar. En del blommor går ju bra, men inte figurer och annat som behöver vara hårda.


    Precis samma här - tror det är den höga luftfuktigheten. På vintern har jag inga problem alls men nu har det varit så skört, spruckit o klibbat. Ska definitivt köpa hem lite Bakels då
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Lenilus skrev 2010-08-06 23:39:48 följande:
    Ja, de behöver längre tid. De jag numera använder till våningstårtor tar oäääändlig tid, men de är jättebra tycker jag, stabilare än vanliga.
    Lenilus - skulle jag kunna få det receptet igen? Tror du la ut det i tråden men att jag glömde kopiera ner det.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    h80 skrev 2010-08-07 18:06:51 följande:
    åh, håller på att göra hallonmouse o inser att vi inte har några ägg. Gör detta receptet: 

    Hallonmouse: 4 gelatinblad, 200g frysta hallon, 1 dl socker, 2 dl vispgrädde, 3 äggvitor, 3 msk socker. Kan man hoppa över äggvitorna tror ni o vad händer då?


    Ja det borde inte vara några problem - jag hade tagit 3 dl grädde istället för att kompensera den minskade mängden vätska. Eller så blandar du hallonen med marsanpulver och blandar sedan med vispad grädde för en enklare variant av "mousse"
    MissMurrig skrev 2010-08-07 17:14:51 följande:
    Hej i bakstugan! Jag har ett recept på en chokladkolabotten som det ska vara crème fraiche  i, men har glömt o köpa det, måste ju inte baka idag men vill... Kan man byta ut det mot yogurt eller gräddfil tro? Det är Turksik yogurt jag har hemma... Annars blir det väl att jag får baka imorn, orkar inte gå och handla mer idag...
    Japp det går bra - lite lägre fetthalt så du kan ev ta lite mer smör/olja och lite mindre mängd yoghurt - men totalt samma mängd/volym tillsammans
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Längtandsfull skrev 2010-08-07 19:16:21 följande:
    Idag har vi varit på Ica Maxi och köpt tårtkartonger. Men skulle nog vilja ha en mellanstorlek också
    Men jag skall vara nöjd. Nu har jag ju iallafall kartonger och behöver inte oroa mig hur jag skall frakta tårtor mer.

    Finns bilder på dom i min blogg.
    Var det i Kungälv? I så fall inne i butiken eller i cafeét i entren? ( i fall jag åker dit...)
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    h80 skrev 2010-08-08 08:12:41 följande:
    ännu en fråga från en nybörjare.....................vad är naturell färskost?
    Ibland avses Philadelphia ( cream cheese) och ibland kvarg/kesella
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    h80 skrev 2010-08-08 09:09:01 följande:
    aha, tack! Jag ska ha till chocolate frosting, då borde de vara philadelphia eller hur
    Japp då är det Philadelphia
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    amanda333 skrev 2010-08-09 01:29:43 följande:
    Någon som har ett förslag på vad fyllningen - "Ricotta/Limetta -mousse" går ihop med för annan fyllning?
    Borde passa bra med vanlij, hallon el blåbär tex.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    kajsad skrev 2010-08-09 23:02:46 följande:
    Har sällan glasscreme i mina tårtor av någon anledning, men så tänkte jag ha det nu till helgen. Går det att spackla med också tro? Eller är det nåt i vaniljkrämen som inte ska komma i kontakt med spn? Obestämd
    Enda gångerna jag haft problem m svettning el läckage har varit när jag spacklat med glasscreme så jag undviker det nu.
    Matilda, Matilda........
Svar på tråden Tårttråden del 17