Inlägg från: Egensinnig |Visa alla inlägg
  • Egensinnig

    Tårttråden del 17

    Smurfan 81 skrev 2010-09-25 17:13:42 följande:
    Spraya dummien med vanligt vatten, sen på med SP. jag tycker detn lätt spricker över kanten eftersom frigoliten är så hård så jag brukar täcka 2 gånger.
    Kanten är det bra om man slipar ner med en vanlig kökssvamp, den ruggliga sidan. Runda den fint och jämnt med svampen så spricker inte SP:n. Fick tipset på Tårtdecor då jag skulle göra min första dummy-tårta.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    logicalmind skrev 2010-09-27 17:28:07 följande:
    hmm gjorde sp nu, svart! blev riktigt kladdig. kommer de kladdiga bli med hanterbart sen när den legat nån dag?
    annars blir de ju bara pannkaka av allt ! =(
    Bara knåda i mer florsocker till sdu har en konsistens som känns lättjobbad. Men låt den gärna vila över natten först.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    guppyn skrev 2010-09-27 18:40:52 följande:
    Hej! Ni som är så duktiga på att göra olika figurer i mp och sp, hur har ni lärt er det? Eller kan ni bara Har sett lite videos på youtube men finns det någon bok man kan skaffa?
    Jag gillar Maisie Parish, har Marzipan Magic av henne tex, köpt på Adlibris.
    Och dessa:
    http://www.creativecelebrationcakes.co.uk/page27.htm
    http://www.creativecelebrationcakes.co.uk/page50.htm

    Annars tar jag en bild på något jag gillar och försöker efterlikna det så gott det går. Använder alltid sp/gp 50/50 och har kokosfett på händerna. Sätter ihop kroppsdelarna med 2 spagetti som stöd
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    h80 skrev 2010-09-28 18:01:35 följande:
    jag ska göra en tårta till Alva, vi ska ju ha kalas på söndag (mitt i flytten) så jag vill göra allt klart imorgon. Tänkte göra en vanlig rund tårta med 3 ballonger som dekorationer, "i" ballongerna ska jag göra bilder av bamse, findus o heffaklumpen. Jag har allt utom nått svart att göra konturerna med. Finns det nått att köpa på ICA tro?
    Innan jag hade svart pastafärg brukade jag smälta lite lakritsflakes el lakritsgodis i alkohol - funkar inte att färga SP med men det går måla med det i alla fall!
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    h80 skrev 2010-09-28 18:21:15 följande:
    ah, vad för alkohol? hur mycket? vad målar du med?
    Vilken som hest - vodka, rom gin el va ddu har. Kanske en tsk sprit och så mycket lakrits att det blir svart. Målar med en liten pensel
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    logicalmind skrev 2010-09-28 18:28:49 följande:
    kan man blanda ut gele(?) färger med nå annat än alkohol om man ska måla med pensel?
    Pressad citron( färsk el på flaska)  - kanske tom går med vatten men det har jag inte testat
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    mysb0ll skrev 2010-09-30 11:21:26 följande:
    Jag ska göra en våningstårta med chokladbotten täckt med sugarpaste med smak av vit choklad. Jag vill ha tre eller fyra fyllningar då botten ska vara 10 cm tjock. Hittils har jag bestämy mig för vitchokladmousse och hallonmousse så jag letar efter ytterligare fyllningar som passar till detta?
    Mango/passion är ljuvligt gott till det - gjorde en sådan bröllopstårta för ett tag sedan och den blev 11 cm hög m 3 lager fyllning per våning
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Atamon skrev 2010-09-30 22:53:31 följande:
    Känner att jag behöver lite tips så jag hoppas att det går bra att jag frågar här.
    Jag ska göra en födelsedagstårta i helgen där jag tänkt mig fyllningar av lakritsfluff och citron. Vad tror ni blir bäst,  citronmousse eller lemoncurd+ grädde?  jag känner mig lite tveksam till lemoncurd+grädde, inte för att det inte är gott för det är det garanterat! Tungan ute  utan mer för att den inte ska bli så fast att det inte går bra att ha som fyllning. Jag känner mig rädd för att grädden ska liksom bli tunn när jag blandar i lemoncurden...

    Jag ska ha sugarpaste på tårtan och hade tänkt spackla med lemoncurdgrädde men börjar tveka. Det hela kanske blir för syrligt? Jag såg ett recept där det också blandats i naturell färskost tillsammans med lemoncurd och grädde, kanske det gör att det hela blir fastare och så att inte citronsmaken tar över helt? Eller ska jag kanske bara ta en vanlig smörkräm och smaksätta med något?  Gah! alla dessa val och funderingar..   Jag behöver tips på vad som skulle kunna passa. 
    Lemon curdgrädden kan du stabilisera genom att ha i lite marsanpulver - annars blir den precis som du skriver för lös. Jag har gjort fluff på Fox citronkola till lakritsfluff annars - mums! Det lät intressant med färskost i också men den brukar också bli lös av syrliga ingredienser - berätta gärna hur det blev om du provar!

    Avråder bestämt från att spackla med syrliga saker som hallon o citron, det löser upp SP:n. Smörkräm är ju stabilast och det som ger bäst underlag för SP:n på alla sätt ( tycker jag som gör höga tårtor och våningstårtor). Bara vanlig grädde är det många som använder också.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Atamon skrev 2010-10-01 08:47:59 följande:
    hmm.. får kanske inhandla marsanpulver då. Hur mycket tror du ungefär behövs om man säger till 3 dl grädde? eller märker man det på konsistensen. Glasskräm? vad tror du om att spackla med det eller blandar jag in för många smaker om jag också har vanilj till? (fast så blir det ju med marsanen också - en extra smak)  Foxkola! mums, det var ju det som jag tänkte på för några veckor sedan men glömde bort. Nu hinner jag inte smälta så den kan kylas tillräckligt för jag ska lägga ihop bottnarna i eftermiddag. Okej, kanske bara ska ta grädde runtom, är personligen inte så förtjust i smörkräm. När jag gjorde tårtor förra gången så har jag nog för mig att jag spacklade en med hallonmousse men jag penslade såklart locket med olja Och så blev ju tårtan uppäten nästan med det samma så den fick väl aldrig någon chans att smälta   
    Snabbmarsanpulver är min räddning till fyllningar och frostings - har alltid ett paket hemma. Börja med en msk och ta sedan lite mer i steg tills du får en konsistens du gillar. Blir det för tjock kan du ta i lite ovispad grädde.
    Vanilj tycker jag ändå är såpass neutralt att det inte stör andra smaker.
    Det går spackla med glasskräm men jag tycker att det ibland vätskar sig i nedre kanten av tårtan så det är ingen favorit pga det.
    Matilda, Matilda........
  • Egensinnig
    Atamon skrev 2010-10-02 23:10:18 följande:
    Jag beslöt att inte ha färskost i lemoncurdgräddfyllningen, men i spacklingen (Philadelfiaost, smör och vitchoklad) och det blev jättegott. Annars gick det bra med lemoncurd/gräddfyllning och lakritsfluff (gjord på Käck/Kick). Hemgjord SP och Pingufigurer som dekorationer. Skulle haft med en igloo också men blev sjuk i går kväll och låg i feberfrossa hela natten - och jag som tänkt pyssla med detta då  
    Det hela blev lyckat, dottern som fyller ett år kände genast igen sin favoritfigur och blev överförtjust och alla tyckte tårtan var god. Dock tycker jag själv att den blivit lite varm så fyllningar och spackling hunnit smälta lite men det var det ingen annan som verkade märka (eller så tordes de inte säga något...)
    Tack för hjälpen!  
    Vad kul att det gick bra! Det spacklet kom jag på när jag hade brist på ingredienser en dag och är himla smidigt i konsistensen + gott tycker jag.
    Just lemoncurdgrädden håller sig inte stabil - därav marsanpulvret Den ser fast ut när man lägger i den och sedan liksom smälter den, tycker att även chokladfluff har en tendens att bli för mjuk. Men i en vanlig tårta spelar det inte så stor roll - men i tex en våningstårta till bröllop så måste man se till att fyllningarna är stabila om tårtan ska transporteras osv.
    Men frågar du mig och Missy Cat så tycker vi nästan alltid olika om hur saker ska göras - men då får ni lära er fler sätt att göra saker på
    Matilda, Matilda........
Svar på tråden Tårttråden del 17