Inlägg från: Zelmilainen |Visa alla inlägg
  • Zelmilainen

    Tårttråden del 17

    smlh skrev 2012-08-17 16:51:48 följande:
    Vad roligt mitt inlägg blev :) tack för hjälpen!
    lycka till
    nehepp...
  • Zelmilainen
    ventilera mera skrev 2012-08-16 09:09:47 följande:

    .

    No Egg har jag använt en hel del och det är jättebra... men funkar bäst när man ska starta med "blanda socker+fett-kakor", dvs när man inte behöver vispa upp ägg och socker, för det blir inte lika fluffigt och det färdiga resultatet blir lite mer kompakt.

    Men jag har också fått ett recept på en äggfri tårtbotten här i tråden och den var väldigt bra... kan ju vara den som föreslås här ovanför, är inte säker för jag har tappat receptet.
    kan man ha mer potatismjöl än vetemjöl lr så för att göra att den kanske blir mer fluffig?
    tjejhalmstad skrev 2012-08-17 18:23:42 följande:
    Misslyckas hela tiden med tårtbottnarna. Hur gör ni och vad har ni för recept och form?

    Gjorde idag i en springform i 22 i omkrets. Gjorde på 4 ägg, 2dl socker, 1 dl mjöl, 1 dl potatismjöl, 1tsk bakpulver.  
    Smörjer formen och tar på krage med bakplåtspapper och tar sedan ströbröd.

    När den är klar i ugnen så sjunker den ihop på höjden en del och krymper fort runt kanterna. i botten skilljer det sen när jag skällpt upp den nästan 4 cm på hela tårtan än var formen är.
    Och den blir konformad tårtan.

    Skulle sen göra ovanvåningen och springformen då har 12 i omkrets och den blir hög och fin men då har jag fyllt formen väl men den sjunker ihop så mycket sen och blir liksom som ett krispigt/sockrigt täcke ovanpå som hänger från formen där uppe och när man sen då ska öppna formen eller börja skära loss den så är den liksom ihållig från "locket ovanpå" 1-2 cm tills sockerkakan börjar från den sockriga hinnn som blivit. Svårt att förklara plus att den krympt rejält i omkrets. Hade inte fått ut 3 fina delar av tårtorna. Den lilla formen gjorde jag dessutom 2 ggr. en gång med bakplåtspapper runt formen och andra gången utan för att se om det blev nån skillnad men det blev ungefär detsamma efteråt..

    Va görs för fel? Har provat ett liknande recept också då jag hade påökat lite mer ingredienser men de har varit likadant resultat förutom några ggr har jag fått en hög fin jämn tårta som jag fått ut minst 4 höga delar av tårtan. Har vispat socker och ägg länge och nu på senaste tid vänt ner mjölblandningen.

    Blir lite stressad inför nästa veckas bröllopstårtor..

    Snälla hjälp mig.

    Använde nu stora ägg och det kan ha betydelse? Vet att jag förr köpt på mig billiga ägg och de har varit imindre storlek. Har kanske använt dem i tårtan och att de då gjort att de blivit bättre resultat?                     
         
    jag gör recept efter tre lika principen, 4 lr 5 ägg till en form på 24 cm. från denna sida: lindarunn.se/2010/february/tartbotten.html du ska aldrig låta det sista av smeten hamna i mitten, då sjunker den ofta ihop i mitten. gör det det så rör försiktigt runt lite så att det sista hamnar nån annanstans.
     
    nehepp...
  • Zelmilainen

    nu har jag lagt upp bild i bildtråden på elektrikertårtan om nån är nyfiken


    nehepp...
  • Zelmilainen
    SockerStinn skrev 2012-08-17 23:42:08 följande:
    Tänkbara fel: 
    -gräddar i mitten istället för i botten.
    -Öppnar luckan flera gånger under gräddningen
    -Har i bakpulver för länge  innan kakan kommer i ugnen så effekten hinner ta slut, ät att blanda ut det i lite mjöl i sidan om och ha i det sist.
    -bakar för kort tid
    -vispar äggen för kort tid. 10 min behövs, titta på klockan!
    -vispar ner mjölet istället för att försiktigt vända ner det.
    -tar ur formen för tidigt, låt den stå en timme eller två innan du lossar på kanten

    Omdu är osäker på äggens storlek så gör enl tre-lika (samma recept du har men med hänsyn till äggs olika storlekar) 
    jag gräddar i mitten av ugnen, har i bakpulvret samtidigt som allt mjöl, vispar ej ens äggen 5 min, vispar ner mjölet (dock på lägsta hastigheten) och har aldrig haft problemen som den andra tjejen beskriver.
    ventilera mera skrev 2012-08-17 23:04:03 följande:
    Det vet jag faktiskt inte, har inte prövat. Eftersom jag visste att det blir lite kompakt med NoEgg så efterlyste jag en äggfri botten här i tråden istället.
    synd att jag ej sparade ner den då, hehe
    tjejhalmstad skrev 2012-08-18 09:59:19 följande:
    Tack för era svar. Ja har provat med lika metoden idag och ska se hur det blir.

    Har även en annan fråga. Hur hade ni gjort med bröllops tårta till 26 personer? De ska inte ha någon dessert efter maten utan det blir tårtan bara.

    Ja ska göra en våningstårta med en form på minst 26cm och ovanvåningen blir en på 15cm, plus en till tårta på 26cm i formen. Va tror ni om det? De är storätare.

    Vill ju inte göra för lite till dem.

    Hade från börja tänkt göra i formen på 22cm men upptäckte ju att de krympte ner till 19cm när bottnen väl var färdig lika så min form på ovanvåningen som är en 11cm form. Så köpte nya istället så bottnarna blir större..

              
    det låter som du kommer göra alldeles för mkt tårta. använd tårtbitsuträknaren i ts så ser du lätt hur mkt det kommer att bli. jag brukar räkna 13-14 pers i en form på 24 cm i diameter och det brukar bli ganska lagom.
    smörblomman81 skrev 2012-08-18 10:53:06 följande:
    Jag har alltid i lite mer potatismjöl än vetemjöl och mina bottnar är väldigt omtyckta :D
    jag brukar ha i liiite mer potatismjöl än vetemjöl, men just när man bakar äggfritt om det hade haft betydelse att ha i mest potatismjöl och väldigt lite vetemjöl, hehe.  


     
    nehepp...
  • Zelmilainen
    eliten skrev 2012-08-18 14:15:26 följande:
    ventilera mera: jag har ett recept på en luftig och god mjölk och äggfri tårtbotten, det är dock med chokladsmak. Kan lägga upp senare om du vill ha.
    jag är oxå nyfiken, så jättegärna
    nehepp...
  • Zelmilainen
    eliten skrev 2012-08-18 18:14:33 följande:
    Nu har jag lagt upp receptet på bullmorsan.se ligger uppe som chokladmuffins för det var det jag använde det till sist men det blir mycket bra som tårtbotten!
    tack så jättemycket. nu ska jag spara ner det
    nehepp...
  • Zelmilainen
    busbajsen skrev 2012-08-19 21:40:10 följande:
    Någon tipsade för ett tag sedan om hur man enkelt göt bärmousser  med bär, grädde och marsan. Skulle gärna vilja ha det receptet. Hittar det inte någonstans.
    Kram
    passera bären, vispa ner några matskedar snabbmarsan, låt tjockna till. vispa grädde ganska hårt, rör ihop bären och grädden försiktigt  
    nehepp...
  • Zelmilainen
    Veliga Mamman skrev 2012-08-23 16:48:57 följande:
    Hej allihop 

    jag gjorde en frosting (eller vad det kallas) på smör, choklad, philadelfiaost och florsocker. Jag undrar nu om någon vet hur länge den håller sig i kylskåpet och om det går att frysa den?

    Jag hade tänkt använda den till en tårta på Lördag om det går...  

     
    jag har fryst sån frosting och sen använt igen, det fungerade bra har även haft den stå ca 2 dgr i kyl utan problem
    nehepp...
  • Zelmilainen
    Alfonsina skrev 2012-08-23 18:13:00 följande:
    Tror inte man får prata om sånt i tråden..?
    helt rätt. det blev en massa missförstånd när jag frågade om liknande saker tidigt i våras. inläggen kan tas bort, man kan få varningar osv.
    nehepp...
  • Zelmilainen
    tjejhalmstad skrev 2012-08-23 18:34:49 följande:
    ah okej det visste jag inte. Sorry.
    det står i ts
    nehepp...
Svar på tråden Tårttråden del 17