• Glittrax

    Äggallergitråden

    Hej. vill fråga nån här som kanske vet?

    Misstänker nån form av allergi hos min dotter på snart 2,5 år. hon har böjveckseksem som blossar upp ibland och väldigt torr i huden.

    För några dagar sen skulle vi baka en chokladkaka och dottern doppade genast händerna i äggen i bunken och smaskade.. märkte inget då men så fick hon slickepotten och när jag skulle tvätta henne runt munnen har hon stora blåsor runt munnen och även röda fläckar på halsen.. hon klagade  även på ont i magen. baddade med en kall handduk och blåsorna försvann men hon var rödblossig runt munnen. Det röda runt halsen försvann på en gång.

    Ringde sjukvårdsrådgivningen men eftersom det lugnat ner sig och det inte var nåt akut så fick jag ingen hjälp men nu undrar jag, vart ringer jag och ber att få ett allergitest? Bvc först? förmodar ju att man ska ha en remiss?

    Eftersom både jag och sambon är allergiska mot nötter, stenfrukter, pälsdjur och annat, men inte ägg, (dock uteslöt jag det då jag själv var liten just på grund av böjveckseksem) så är det ju inte konstigt OM hon skulle vara allergisk med, men kan man vara allergisk mot rått ägg men tåla kokt och lagat? osv.. funderar även om det var kakaon hon reagerade på, en helt ny sort som vi aldrig använt tidigare.. som jag slängt för att inte göra nån miss igen.. hon har ju smakat av smet när man bakat tidigare men inte märkt nåt då.

    nån med tips?

  • Glittrax

    Hej på er! skriver här istället, har redan skrivit i allergitråden, men har nyss fått veta att dottern på 2,5 är äggallergisk, dock ska vi på utredning, hoppas på att det blir fort.

    Vad görs på en sån utredning, mer än att man presicerad vad man är allergisk mot med pricktest?

  • Glittrax

    föressten nån som vet om köttbullarna på ikea innehåller ägg?

  • Glittrax
    Kavat skrev 2010-05-19 12:04:05 följande:
    Glittrax, välkommen hit med! Ikeas köttbullar innehåller ägg! Men de ska tydligen ha utan om man efterfrågar. Man kan gå in på deras hemsida och vidare in på "ditt" Ikea och vidare till restaurangen och sen så finns innehållsförteckningar på maten. Vi har bara haft "vanliga" allergiutredningar eftersom barnen har många allergier. Alltså pricktest och eller RAST.RAST är blodprov som man får en "siffra" på allergin.Pricktest så prickar de huden med ägg och kollar hur stor reaktion (kvaddel) som blir. Inga test är ju helt tillförlitliga eller talar hela sanningen. Så ett värde på RAST kan vara 6 utan att man får andnöd, medans ett barn som har 3 kanske får andnöd. Men man får ändå en liten hum om hur allvarlig reaktion det kan bli.
    jo, det är ju bara att fråga vart man än är om äggfri mat, jag tål själv inte nötter så det får jag göra hela tiden

    RAST är det det som gjordes på vc tror du?
  • Glittrax

    Nån vars barn haft problem med hård mage? det har min dotter haft sen hon var jätteliten...  men först nu då vid 2,5 år så konstateras äggallergi, man funderar ju för nu har vi varit utan ägg en vecka... och hon bajsar VARJE DAG! förrut var det 1-2 ggr i veckan... sammanträffande eller?

  • Glittrax

    Måste få fråga, vad är No egg för nåt? vart köper man det? vi längtar efter pannkaka här hemma!!!

  • Glittrax

    Saffe: tack för svaret!

    Nu har vi varit på barnkliniken med vår dotter för att utreda hennes äggallergi. Fick veta att hon har en väldigt liten allergi,bara 0,59 i allergivärde och alltså i 1a allergigraden av 6 möjliga.Nån som förstod det där.. ?

     Men nu undrar vi lite över detta att inget fler prov togs på sjukhuset, hon har bara fått lämna blodprov på vc och sen fick vi remiss till sjukhuset... där fick vi veta att inget fler prov behövde tas utan hon ska smått börja äta ägg igen, dock bara tillagat i ugn, inte pannkaka, omelett osv....

    Vi fick inte ens träffa dietist utan läkaren gick iväg och rådfrågade med henne och så kom hon tillbaka och berättade hur vi skulle gå till väga med introduceringen... känns nu lite läskigt att göra detta test hemma... iof så har hon bara reagerat på rått ägg vid bakning men sen vi tog bort ägg helt så har hon inte varit minsta hård i magen så vi får se hur det artar sig med det, tom de på dagis har tyckt att det varit så skönt att hon kunnat bajsa utan att gråta varenda gång!
     Är det nån som har barn med samma dilemma?

  • Glittrax

    För att förklara bättre så har hon fått hemska utslag i ansikte, mun och hals vid bakning med rått ägg

Svar på tråden Äggallergitråden