För oss som bakar
Millans hustru skrev 2011-05-14 22:47:41 följande:
åh kan jag få recept? har suirdegsgrund på vete o på råg i kylen...
Fördeg: 100 g vetesurdegsgrund, 150 g ljummet vatten och 150 vetemjöl. Låt stå till det bubblar ordentligt, ca 7-12 h
400 g surdegsgrund (vete använder jag) (Även kallat en fördeg)
520 g ljummet vatten
15 g strösocker
300 g vetemjöl (jag använder vanligt men ska tydligen vara bra med special men det har jag aldrig prövat)
250 g fint rågmjöl
250 g grovt rågmjöl
20 g salt
Blanda ihop till en deg, låt stå ca 1h. Knåda degen med mycket vetemjöl till nästan inte kladdig. Baka ut till valfri form (brukar bli 16 portionsbullar). Låt jäsa 5-7 timmar (kan variera beroende på rumstemperatur) men till nästan dubbelstorlek. Grädda på 200 grader till fin färg (portionsbullar ca 25 min)