Inlägg från: Mandragora |Visa alla inlägg
  • Mandragora

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Hej tråden! Jag har bara åtta dagar kvar till beräknad förlossning. Jag är gravid med mitt första barn och har hela tiden varit inställd på att föda utan medicinsk smärtlindring.

    Först var maken och jag inne på profylax men någon sådan kurs fanns inte i närheten. Jag har inte varit särskilt intresserad av att läsa om graviditeten i sig, jag har mått fantastiskt bra hela vägen med undantag för lite foglossning i blygdbenet nu på sistone, men däremot har jag slukat massor med litteratur som berör förlossningen. Om jag skall rekommendera ett par böcker är det "Att föda" av Gudrun Abascal samt "Föda utan rädsla" av Susanna Heli som andra också har tipsat om. Just den sista känns som en rejäl handbok i dyktekniken och den har även min make läst - första gången som jag kom i kontakt med dyktekniken klickade det direkt.

    Jag har också uppfattat det som att det är oerhört provocerande att önska sig en förlossning utan medicinsk smärtlindring. Var och en måste ju tro på vad som känns rätt för sig själv. Jag tar knappt alvedon i normala fall, varken röker eller dricker, tvättar inte håret med schampo - därmed känns en naturlig förlossning ganska självklar.

    Varken maken eller jag har körkort så jag är mest orolig för färden in till BB. Det hade underlättat något att faktiskt veta när bäbisen bestämmer sig för att komma till världen.


    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    malush skrev 2010-02-16 00:18:43 följande:
    Hej Mandragora Då har du inte långt kvar - gud vad underbart! Roligt att läsa om dina tankar. Jag känner också att dyktekniken låter så "rätt", men ska som sagt läsa mycket mer om allt innan det är dags för mig. Hoppas du sparar denna tråden och berättar allt sen om hur det gick
    Ja det skall jag göra. Jag är ju själv himla nyfiken på vad som väntar.

    Att ständigt påminna sig själv om att det här är bland det mest naturliga man kan göra, att kroppen faktiskt är skapt för att bära och föda barn, tror jag gör mycket. Att smärtan är ett bevis på att varje värk är ett steg närmare barnet.

    En annan grej som jag har "kommit på" är detta. Om en värk varar i 60 sekunder är det ju egentligen bara några sekunder där på mitten, runt halva tiden, som är värst. Resten består ju av en ökning mot den där toppen och när den har inträffat planar smärtan ut igen. Så varje gång som jag tänker på värkar halverar jag dem. Hoppas att det fungerar i verkligheten också.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    malush skrev 2010-02-16 12:50:00 följande:
    Ja det skadar ju inte att testa jag känner mig liiiite skeptisk inför den vanliga föräldrautbildningen man kan gå på via MVC.. hört rätt skumma grejjer om den.. (visserligen är det "min" bm som håller i den här och hon är helt underbar, så man vet ju inte)
    Vi hoppade av vår föräldrakurs på MVC. Den var fördummande och löjlig.

    Vi var tre par samt en barnmorska, som jag vet har hållt i kursen i åtminstone ett par år, som var trevande och försiktig och puffade inte alls för samtal / diskussion i gruppen. Hon nämde bara positiva saker och berörde ingenting som eventuellt skulle kunna skrämma upp oss eller vara negativt. Stön.

    Vi gick alltså på en träff av tre. Första och enda gången för oss handlade om allmän information och en så kallad normal förlossning (träff två skulle handla om kejsarsnitt och träff tre om tiden då barnet är fött). Jag och en annan tjej var de som hon "hoppade på" med dumma frågor. Hon undrade till exempel hur jag hade tänkt kring förlossningen. Jag sade som det var - ingen medicinsk smärtlindring. Hon höjde på ögonbrynen och sade med skepsis att då väljer jag ju även bort lustgas. Sedan rabblade hon upp massa trams som jag skulle gå miste om istället för att bjuda upp till ett samtal kring hur alla andra har tänkt. Det var alltså inga ord om det positiva som massage, bad och andra saker medför.

    Och så tyckte hon att min make var "lite väl orolig" då han ställde frågan, mest för att ingen sade någonting under det pinsamma mötet, om hur barnet påverkas under förlossningen av diverse medel. Han borde istället förstå att ingenting görs för att skada mor eller barn menade hon...
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    malush skrev 2010-02-16 21:53:35 följande:
    Gud vad spännande Måste verkligen fixa den boken snart!
    Gör det! Kolla på ditt bibliotek om inget annat (vi lånade den).
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Vad glad jag är över den här positiva tråden!

    Trots att det bara är en vecka kvar till BF känner jag mig lugn. Jag är ganska inställd på att förlossningen lär ske några dagar efter BF-datumet och att jag kommer att känna mig himla trygg när det väl är dags.

    Jag har en fråga till er, om det finns några vill säga, som har upplevt OERHÖRDA SMÄRTOR i samband med andra saker (alltså inte i samband med förlossningar). Går det att jämföra? Hur uppfattade ni känslorna under förlossningen?

    Som liten drabbades jag nämligen av blindtarmsinflammation och så småningom brast den. Jag hade infernaliska smärtor i kroppen som växte och växte och upplevelsen pågick under ett dygn ungefär. Där fanns ingen chans till återhämtning. Där fanns heller ingen förståelse inför vad som hände och därmed spände jag mig ännu mera. Jag var livrädd. Alltså har det blivit som så att jag genom dyktekniken och kunskapen om förlossningen liksom jämför dessa två med varandra. Självklart är det helt olika smärtor och händelser men ändå. Jag är ganska säker på att jag inte kommer att tro att jag skall gå sönder eller dö på grund av vad som sker när jag föder barn oavsett hur det kommer att kännas.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora

    Jag läser och blir inspirerad ... suger åt mig som en svamp.

    Gick in i vecka 40 i dag och har 6 dagar kvar till BF. Det känns som att det bara är maken och jag som är lugna och njuter av graviditetens sista dagar (eller veckor).


    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    malush skrev 2010-02-17 21:17:59 följande:
    Gud vad skönt att ni är lugna och njuter! Verkar vara många som blir lite smått hysteriska i slutet (eller t.o.m innan) för att det inte händer något
    Ja och det är synd. Överallt läser jag om kvinnor som "går över tiden" vilket i själva verket innebär att de har passerat dagen för BF med några dagar eller någon vecka.

    Det heter ju beräknad förlossning. Inte bestämd födelsedag. {#lang_emotions_yell}

    Och alla dessa gravida som försöker pressa fram någonting genom att dricka alkohol eller ricinolja eller ränna timmar i varuhus och allt vad de hittar på. Jag förstår det inte.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Tonx skrev 2010-02-17 22:35:25 följande:
    Haha, jag brukar allmänt kallas glädjedödare i såna trådar som handlar om att få igång förlossningen. Jag säger alltid "Lägg dig ner och vila, hormonet som startar förlossningen utsöndras lättast i vila blabla" Då brukar folk bli sura.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Mountains skrev 2010-02-20 11:00:40 följande:
    HAr nu varit och lånat två böcker som verkar bra. "Rädd att föda" av Susanna HEli och en annan som jag tror heter att möta förlosningssmärta av Gudrun Abascal. Nu vill jag bar att dottern ska leka själv en stund så att jag får mysa med mina böcker:) Någon som läst böckerna och har något att säga om dem?  
    Jag har läst dem - om du menar Att föda av Gudrun Abascal samt Föda utan rädsla av Susanna Heli.

    Det är de böcker som har gett mig mest. Gudrun beskriver noga hur förloppet går till och vad som sker i kroppen. Susanna ger en oerhört bra introduktion till dyktekniken.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Kryssarinnan skrev 2010-02-20 13:17:49 följande:
    Bara en reflektion... varför döpte hon boken till något så negativt??? Himla dumt. Bättre med t.ex. "Våga föda". Så etsar sig inte frasen "rädd att föda" in i hjärnan.
    Det var en felskrivning av Mountains.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Mountains skrev 2010-02-20 20:09:09 följande:
    Är det ingen här som funderar på hur det blir om man ändå tar någon medicinsksmärtlindring?
    Även om jag verkligen hoppas på en förlossning utan medicinsk smärtlindring är jag inte helt främmande för att kunna ändra mig. Det beror ju på omständigheterna. Jag vet ingenting om att föda barn eller när bäbisen behagar att komma. Om jag inte har sovit på länge, är trött och utmattad och orkeslös, ja då kommer jag kanske att ta någonting ändå.

    Jag är dock envis som synden i normala fall så jag hoppas att det håller även på BB.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Blå82 skrev 2010-02-26 14:32:51 följande:
    Har slarvläst de senaste sidorna i tråden, kanske finns svaret på mina frågor där... Jag funderar nu mycket på min sambos roll under förlossningen. Jag vill att han förbereder sig och vet sin roll, typ att påminnna mig om att slappna av och peppa mig och så. Han är även diplomerad massör och har underbara stora varma händer så jag skulle vilja att han lär sig olika sätt att beröra mig. Finns sådana tips i t ex Föda utan rädsla eller Att möta förlossningssmärtan, eller andra böcker??
    Japp. I Föda utan rädsla finns ett kapitel just för medföljaren.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    Abrakadabra skrev 2010-02-26 14:56:57 följande:
    Även "innan du föder" av Anna Wilsby, som jag läser just nu, innehåller ett avsnitt direkt riktat till partnern, med bl.a. tips på massagetekniker.
    Just det! Det är väl bilder till övningarna också? Skaka äpplen klarade jag inte av. Jag tjöt av skratt varenda gång. Vid förlossningen är det säkert en himla bra teknik.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    HannaVirrpanna skrev 2010-03-03 11:00:18 följande:
    Kom just hem från en föräldragrupp och BM tog upp smärtlindring. Jag hade ingen aning om att man måste hålla på med TENS och akupunktur några veckor innan BF. Det var ju tur jag fick reda på det :) Ska beställa hem TENS så kroppen får öva :) Tänkte om andra trodde som jag så vet ni nu att ni måste "vänja" kroppen innan det är dags, så det hjälper bra :)
    Vi deltog bara på en träff av tre på vår föräldrakurs (sedan hoppade vi av för kursen och barnmorskan var himla korkad) och då pratade barnmorskan om bland annat smärtlindring. Hon menade också att man måste öva med TENS innan och att det skulle man göra med sina förvärkar. Jag vet flera som har använt TENS på förlossningen utan att ha övat det minsta. Eftersom jag inte är intresserad av någon medicinsk smärtlindring var hon på mig om detta och då undrade jag hur jag skulle kunna ha någon glädje av TENS eftersom jag inte har haft en enda förvärk. Alltså hade jag en smärtlindringsmetod mindre att välja på enligt henne...
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    HannaVirrpanna skrev 2010-03-03 14:20:59 följande:
    Men va konstigt att dom säger så olika!

    [...]

    Är alla barnmorskor virriga? Man blir ju förvirrad av allt alla säger för alla säger olika....
    Själv har jag haft fyra olika barnmorskor (samt träffat hon som höll i kursen) och jag är gravid med mitt första barn...

    Något som jag insåg ganska fort är att flera inte har någon koll på "senaste nytt" och så ger de olika bud på vad som gäller. Jag tror helt enkelt att flera yttrar sig om saker som de har färgat med sina personliga åsikter genom åren.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    HannaVirrpanna skrev 2010-03-03 15:16:07 följande:
    Ja det verkar inte bättre... Jag tycker att det är viktigt att dom ska kunna ge senaste nyheterna och faktiskt läsa på, men det verkar inte finnas så många "eldsjälar" som iaf jag trodde. Dom kanske jobbar på förlossningen? Hoppas det iaf! Min BM är dock en bra BM, vi har inte diskuterat hur vi ska ha det med smärtlindring osv än men det kommer väl, och då får man väl se om hon stöttar eller om hon inte tror att jag klarar mina planer eller vad man ska säga! :)
    Min barnmorska är också himla bra! Jag är själanöjd med henne men det tog ett tag att hitta rätt (jag har bytt och grejat).
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    SchumiFerrari skrev 2010-03-03 16:51:19 följande:
    måste fråga vem du har? Ang TENS så har jag inte hört att man måste öva...I helsingborg fick man låna på sjukhuset tidigare men nu måste man hyra själv..
    Jag har Maria Björkman numera. Hon känns helt rätt och med henne klickade det direkt! Vem har du?

    Angående uttalandet om att öva var det Karin (vet inte vad hon heter i efternamn) som sade det. Det var hon som höll i kursen...
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
  • Mandragora
    SchumiFerrari skrev 2010-03-03 17:09:19 följande:
    Jag hade Eva-Lena Henningson med store och Cecila Norrman med lille. Cecilia BRA Eva.Lena Not so good...
    Jag har bara hört gott om Cecilia. När jag bytte var det just hon och Maria som kvinnan i luren verkligen kunde rekommendera.

    Från början hade jag Lena Bengtsson.
    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring