Inlägg från: Southern Belle |Visa alla inlägg
  • Southern Belle

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Krake skrev 2010-02-16 14:00:56 följande:
    Hej alla! Det här är en jättebra tråd. Känns bra att läsa era tankar och erfarenheter. Undrar om det är någon här som testat/tänkt på/hört talas om att sjunga, eller jag vet inte hur jag ska översätta det från tyska, 'tönen'? Det är jättevanligt i Tyskland, tydligen, att följa värkarna med ett aaaaaAAAAaaaaa eller mmmmMMMMmmmm. BM kan hjälpa till och sjunga med. I den tyska förlossningsbok jag läst står det t o m att man ska åka in/ringa BM när man känner 'behov av att sjunga med värken med ett öppet AAAAA', inget om så-och-så många sekunder och minuter. Kanske hjälper det att, som Mandragora var inne på, att hänga med i värktoppar och dalar? Partnern kan ju även hjälpa till och vara delaktig i detta.
    Susanna Heli skriver i sin bok "Föda utan rädsla" om att ljuda under värkarna. Det låter bekant med det du beskriver.

    Att ljuda, om man känner för att göra det, kan vara befriande och hjälper en att slappna av och våga släppa ut barnet.

    Gör det som faller dig in och som känns bekvämt! Det handlar om att lyssna på kroppen och följa den!

    Lycka till!
  • Southern Belle
    Bubbelgummet skrev 2010-02-16 23:01:44 följande:
    Hej!Har bara läst TS. Jag har fött ett barn, hade ingen medicinsk smärtlindring. Jag kanske har ett ganska ointressant råd om man vill förbereda sig men för mig så fungerade det som redan hände i kroppen, allt var så starkt att det var bara att hänga med . Det enda vi jobbade på, mannen och jag, var att hålla panna och mun avslappnade och komma ihåg ATT andas, inte jättemycket HUR mer än att försöka hålla ansiktet avslappnat. För mig hjälpte det. Jag hade en väldigt intensiv fl med värkar utan paus under ett par timmar men tiden försvann och det upplevdes som om allt gick fortare än det gjorde. Det jag också fick stor hjälp av var att krama makens hand och att en snäll uska baddade mitt ansikte med handdukar doppade i svalt vatten, det var alldeles underbart skönt. Lycka till allihop, för er som ska föda för första gången - GRATTIS, det är så häftigt härligt underbart!!
    Inte alls ointressant utan just tvärtom! Det är just så det borde få vara för alla! Att man känner sig så trygg att man vågar lyssna på kroppen och följa med i dess arbete. Att acceptera smärtan och arbeta med den och inte emot. Att våga slappna av, att våga andas och våga föda!

    Att förbereda sig handlar inte enbart om att läsa en massa böcker utan att ta vara på de tankar och känslor som kommer inifrån! Hur känner jag inför smärtan? Känner jag tillit till min kropp?

    Idag lever vi moderna människor mer genom våra huvuden än genom våra kroppar. Vi vill ha kontroll. Vi är vana vid att smärta betyder fara. När vi föder behöver vi tillåta oss själva att släppa kontrollen och låta våra kroppar arbeta. Vi är gjorda för att föda - vi är gjorda för att bara hänga med!

    "When you change the way you view birth, the way you birth will change."
    Marie F. Mongan
  • Southern Belle
    malush skrev 2010-02-16 23:27:07 följande:
    Southern BelleVad jag förstår så är du doula? Du verkar kunnig inom detta (kollade din blogg också ) så får fråga dig - om man inte är rädd för förlossningssmärtan utan accepterar den och arbetar med den..kan man väl göra stor skillnad? Är förlossningssmärta någonsin farlig/negativ eller kan man HELT släppa tanken på fara i samband med förlossningssmärtan? (Den vetskapen hade nämligen fått i alla fall mig att känna en enorm trygghet)
    Fråga gärna! Jag började följa den här tråden eftersom jag är så oerhört fascinerad av förlossningar och kvinnans kraft att föda! 

    Smärtan är inte farlig. Den är en naturlig del av födandet. Att acceptera den och våga slappna av och andas gör stor skillnad mot att spänna sig, försöka komma undan och kämpa emot. Prova själv nästa gång du slår lilltån i ett bordsben. Spänn dig, håll andan och tänk "aj, aj, aj" Känn efter i kroppen. Andas sedan ut och slappna av och känn skillnaden! (Nu kan man inte jämföra just den smärtan med att föda barn men att smärtupplevelsen minskar när man slappnar av gäller alla typer av smärta.)

    Du kan helt släppa tanken på fara! Smärtan kommer av att barnets huvud pressas ner mot livmodermunnen som då öppnar sig. På livmodermunnen sitter smärtreceptorer (olika många för olika kvinnor vilket gör att det kan göra olika ont att föda). Vissa känner även stark smärta i samband vid utdrivningen när slidöppningen tänjs ut. Det är en mer brinnande smärta som kommer av töjningen i vävnaderna. Slidan är dock "designad" för att klara av denna töjning och genom att våga slappna av och låta det ske hjälper man kroppen att föda.

    Om något problem inträffar hänger det inte ihop med förlossningsmärtan. Den finns där, lika intensiv, även under en "normal" förlossning.

    Lycka till!
  • Southern Belle

    En sak till! För att våga ge sig hän kan man behöva mycket stöd! Vissa kvinnor klarar det själva medan andra behöver bli påminda om att slappna av och andas vid varje värk. Hela förlossningen igenom. Att ha med sig en doula kan t ex vara ett alternativ! Om inte är det viktigt att ens partner har kunskap om hur han/hon kan vara ett bra stöd! Denne behöver veta vad just du vill ha! Han/hon behöver vara medveten om tecken på stress och rädsla så han/hon kan bryta onda spiraler och hjälpa dig att slappna av. Åter igen måste jag rekommendera Heli's Föda utan rädsla. Där får partnern många konkreta tips på vad han/hon kan göra!

    Ett annat väldigt bra material är "Att coacha! Till dig som ger stöd och trygghet under förlossningen". Det kan beställas från Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala och kostar 50 kr. Tel 018-10 23 70


  • Southern Belle
    Mandragora skrev 2010-02-17 00:10:32 följande:
    Vad glad jag är över den här positiva tråden! Trots att det bara är en vecka kvar till BF känner jag mig lugn. Jag är ganska inställd på att förlossningen lär ske några dagar efter BF-datumet och att jag kommer att känna mig himla trygg när det väl är dags.Jag har en fråga till er, om det finns några vill säga, som har upplevt OERHÖRDA SMÄRTOR i samband med andra saker (alltså inte i samband med förlossningar). Går det att jämföra? Hur uppfattade ni känslorna under förlossningen?Som liten drabbades jag nämligen av blindtarmsinflammation och så småningom brast den. Jag hade infernaliska smärtor i kroppen som växte och växte och upplevelsen pågick under ett dygn ungefär. Där fanns ingen chans till återhämtning. Där fanns heller ingen förståelse inför vad som hände och därmed spände jag mig ännu mera. Jag var livrädd. Alltså har det blivit som så att jag genom dyktekniken och kunskapen om förlossningen liksom jämför dessa två med varandra. Självklart är det helt olika smärtor och händelser men ändå. Jag är ganska säker på att jag inte kommer att tro att jag skall gå sönder eller dö på grund av vad som sker när jag föder barn oavsett hur det kommer att kännas.
    Mellan mitt andra och tredje barn fick jag problem med gallstenar. Jag hade flera jobbiga anfall som gjorde vidrigt ont. Efter titthålsoperationen tillstötte kompliktioner som gjorde att min bukhinna blev inflammerad. Under en veckas tid låg jag på sjukhus med våldsamma plågor. Jag fick morfinspruta efter morfinspruta men det hjälpte knappt. Det dröjde ytterligare flera veckor innan jag kunde gå upprätt och röra mig obehindrat pga smärtan. Det fanns inget som helst positivt med den smärtan. Det var en plåga och jag hade utan tvekan hellre fött barn varje dag istället!

    Att föda innebär ofta kraftig smärta men om man kan släppa rädslan är födandet en obeskrivligt häftig upplevelse! Att känna en ny liten människa glida ut i världen är obetalbart!
  • Southern Belle
    malush skrev 2010-02-17 00:13:51 följande:
    Om du menar mig så är det ju ändå 5 månader kvar Southern BelleTack för alla superbra tips!!Jag tror att min kille kommer vara världens bästa stöd. Han har full förståelse för att jag vill föda utan medicinsk smärtlindring och han har en fantastisk förmåga att "känna av" och ta bort smärta från mig, fysisk såväl som psykisk.
    Vad härligt! Jag önskar er en fantastisk upplevelse där ni får uppleva att ni föder ert barn tillsammans!
  • Southern Belle
    Kryssarinnan skrev 2010-02-17 08:43:06 följande:
    Jag tänkte ge ett tips till!Under profylaxkursen och på mvc-kursen fick vi lära oss att när man krystar så ska man inte skrika för då släpper man ut kraften genom munnen. Använd det tänket konstruktivt! När jag inte fick krysta - för att det gick fort och av sig självt, mina reflexer var bra och jag skulle slappna av snarare än trycka på - då släppte jag ut all luft och ljudade istället. Och jag tyckte att det funkade utmärkt både för att hålla nere krystandet och för att släppa ur sig en massa känslor som där och då var på sin höjdpunkt. Jag lät verkligen som draken Katla, och det känns både häftigt och nästan lite pinsamt så här i efterhand. Jag är glad att min man som sagt var beredd på det och tyckte att det var jättehäftigt att se min kropp arbeta så; naken och svettig och stönande och vrålande av styrka men inte av rädsla. Nästa gång jag föder barn ska jag släppa ut mer smärta och frustration ur munnen redan i tidigare stadier. Det är som en pysventil! Men vi moderna människor är nog lite återhållsamma tyvärr. Fast det är nog bättre att ljuda något i stil med "möööööö" eller "aaaarrgghh" istället för "aiiii aiiii" för jag tror inte att det är bra att höra sig själv skrija Aj av smärta, det kan nog förstörka känslan. Och tänk på avslappningen, så att inte det inte blir ett forcerat skrik och spänningar av det hela.
    Man ska inte skrika men man kan bröla med djupa strupljud. Det kan tom ge mer kraft åt krystandet. Testa själva! När man skriker med ljus röst känner man hur det "låser sig"  i nedre delen av magen medan djupa ljudanden med mörk röst "öppnar upp"!

    Om man vill använda ord är "Ja!" ett magiskt ord! Testa att säga "Nej!" högt och känn sedan skillnaden i buken när man istället säger "Ja!". Det öppnar upp precis som de mörka ljuden! Så rösten kan vara ett fantastiskt redskap! 
  • Southern Belle

    Vill bara tipsa om en sak! Jag har följt tråden och skrivit lite i början av den. Ser att det är många som gillar "Föda utan rädsla" av Susanna Heli som verkligen är en toppenbok! Finns det några Göteborgare här? Vet ni att ni i så fall kan träffa Susanna och höra henne berätta om sina verktyg på Födelsehuset den 22/4?

    http://www.fodelsehuset.se/program/torsdagar.htm

    Lycka till!


  • Southern Belle
    mammageno skrev 2010-04-11 21:33:08 följande:
    Hittade infot, jag skall verkligen se till att gå, kul! kollar almenackan...
    Vad roligt! Då ses vi kanske där! Jag är doula och tänker gå dit och lyssna på henne igen bara för att hon är så inspirerande!
  • Southern Belle
    mammageno skrev 2010-04-20 11:06:46 följande:
    Fyller på med lite mer reflektioner...lite blir som stödord men ja, det får bli så...från Gudrun A bok att möta förlossningsmärtan ( som är den BÄSTA!)Om att känna sig utsatt: det blir lite som att man är ett passivt objekt snarare som ett passivt subjkt, och saknar men dialog mister man känslan av delaktighet.Om ma då vill känna sig trygg är det viktigt att bm förmedlar kontroll och ger socialt stöd. Liksom utstrålar kompetens och trygghet.-Att hitta ORSAKEN till det negativa så ma kan gå in i en positivspiral är ju bättre än att blocka symtomen på negativa spiraler.- omdefinera din bild av hotfull smärta, hitta acceptans till allt!- i nuet träning: ta 3-5 värkar så här ta 3-5 så här, och KÄNN exakt hur det känns och hur du reagerar på saker, andning. fokusera på det. känn smärtan och se  den men fokusera inte bara på den, då blir den central. Var inte alert på smärtindikationer och reagera inte med annat än avspänning. Jämnför inte, lägg ingen värdering/känsla i det. tänk inte på framtiden. fokusera på pausen.- skriv upp vad du vill på en lista och vad du inte vill på en, stryk sedan över det du INTE kan påverka själv, och släpp det.- tänk över när känner jag mig panikslagen? hur brukar jag hantera det hur skal jag göra för att det skall lindras? Obs du behöver inte jobba i det gamla, utan ändra på det som kommer, (KBT)tänk på när du är glad/lycklig, hur är du då, vad kan få dig att hitta dit igen?- om din g:a fl spökar, och du inte kan släppa, ladda om den med förlåtelse och föklaringar som tar bort skuld och 'ägande. ge dig nya minnen, jag klarade just det iaf fokusera på det goda. Förståelse, acceptans och tolerans.-glöm inte att avintellektuallisera smärtan, låt inte det bli ett forskningsobjekt, din kropp.-kontroll delas upp i många grenar, men bla. omgivningskontroll, känslokontroll, personkontroll m.m vilke är din gren? (min är omgivning och person)-positiv tänkande ger positiva känslor, våga tro att det kommer gå bra, det hjälper, >40% är mental placebo. Det finns nocebo med och den kan vara så stark att den gör faktisk verksam medicin som förlorar effekten pga mental misstro.!!!-rädsla+ smärta= överjävligt, smärta+orädsla=POWER! från Cayenne- fl pall, helt max 30 min. för att inte svullna.-för mig hjälper tanken att jag måste vara lugn och avslappnad annars mår bebin inte bra, h*n behöver min styrka, så om inte annat så gör ajg det för bebin.-hitta styrka i motgångar och se en mening med allt.- insikt i våra begränsningar ger oss verktyg att utmana/puscha dem!YOGAN:ta chansen att öka din kroppsmedvetenhet= mindfullnessträning, se obalanser (jag upptäckte att jag var sned och olika stark)Lär dig kropps/energibesparing, ta i på "lat-sätt" avlasta osv.uthållighetsträningMINDFULLNESS:se och studera händelser och upplevelser, psykiska/fysiska utan värdringar och stora reaktioner i fl arbetet. låt ögonen och *lyssnandet få plats och ha närvaro i varje rörelse, tanke och ge tillåtelse till känslor men reagera inte. se inte på nuet som en del av framtiden, nuet påverkas inte.   Ja det var dagens skörd...
    Nu är jag här igen.. Hoppas ni inte har något emot det! Jag tycker om att följa er tråd eftersom ni är så engagerande i era kommande förlossningar och har en sådan fantastisk inställning! Som doula och förlossningspedagog är min önskan att få alla kvinnor att våga tro på den egna kroppens förmåga att föda och det är så inspirerande att läsa hur långt ni har kommit! Just det du skriver om placebo - och nocebo är SÅ SANT! Självklart kan oförutsedda saker inträffa och man kan inte bestämma hur saker och ting ska gå - men man kan bestämma sig för hur man ska må! Ju fler förlossningar jag deltar vid desto mer övertygad blir jag att inställningen betyder oerhört mycket till hur upplevelsen blir! Tankens kraft är enorm!

    Jag blir ledsen när jag hör om dem som upplever födandet som ett lidande - för det behöver inte alls vara så! Med mental förberedelse och kontinuerligt stöd under förlossningen skulle många, många gå stärkta ur upplevelsen! Tänk om alla fick uppleva den POWER som Cayenne pratar om!

    "When you change the way you view birth, the way you birth will change."
    Marie F. Mongan

    Lycka till, ni fantastiska kvinnor!
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring