Inlägg från: janniahlholm |Visa alla inlägg
  • janniahlholm

    Svenska dialekter!

    Tonx skrev 2010-02-11 02:24:19 följande:
    Haha, ja vi hoppar ju över endel bokstäver när vi pratar. Jag är från västernorrland och tycker inte vi har nån speciellt norrländsk dialekt men när man kommer neröver hör alla direkt att man är från norrland. Bron vet ja att man inte använder överallt. Alltså bron på huset, inte en bro över ett vattendrag. Elakt om nåt som smakar illa. Stångblå Kommer man härifrån så kan man använda blå till nästan allt istället för mycket, jätte osv. Blåsugen, blåtrött, blåfort, blåpackad, blåelak.
    vi säger också bron! :)
    här hemma pratas det dalmål ^^ så härligt, lätt min favoritdialekt! sen göteborska, ÄLSKAR det :) speciellt alla "la" dom säger :D de e la gött de! :D härligt :)

    tydligen inte många som säger mjölkliter? det verkar vara ett påfund som vi norröver har kommit på  :P till min stora förvåning! jag trodde alla sa så :)
  • janniahlholm
    Minifer skrev 2010-02-11 10:57:59 följande:
    ang norrländska har ni ju "som" överallt. "jag vet som int" "jag är som less" osv. Och "Jomenvisst"  och "jo" istället för ja och det klassisska indragna joet i en inandning. (har hela släkten i Norrland och bott där tre år, talar mer norrländska än skånska, hehe) Och ordet "hurves" har jag aldrig hört någon annanstans =) Ang skånska finns det mycket skånska som låter förjääävlig, men det skiljer sig väldigt mycket. Bonnaskånska gillar inte jag heller, blö! Men mjuk fin skånska, myyys!
    haha! ja, det där sk indragna jo:et antar jag att du menar när man drar in och låter typ "sscchhuuu" haha :D eller?
  • janniahlholm
    Shorona skrev 2010-02-12 13:25:13 följande:
    Jag bor i Eskilstuna och vi är väl kända för att ha en gnällig dialekt. Vad vet jag, jag hör ju den varje dag som man tänker ju inte på det! Typiskt Eskilstuna-ord är väl att man säger "na" istället för henne i tex "Jag ska hem till na senare". Jag är en riktig sucker för göteborska! Älskar den dialekten!
    na och an säger vi här i dalarna också :)
  • janniahlholm

    Är det inte ni smålänningar som säger "rullebör" eller någonting? fast uttalar det på småländska såklart.. eller är det i skåne?

    fick höra det när jag var på ridläger i vetlanda ;)

  • janniahlholm
    janniahlholm skrev 2010-02-13 11:16:15 följande:
    Är det inte ni smålänningar som säger "rullebör" eller någonting? fast uttalar det på småländska såklart.. eller är det i skåne? fick höra det när jag var på ridläger i vetlanda ;)
    rättning, mer specifikt så var jag faktiskt i vedbände.
Svar på tråden Svenska dialekter!