• Kavat

    Mjölkallergitråden - bebisar

    lightfish skrev 2010-02-23 08:46:59 följande:
    Eftersom jag är allergisk mot soja och man ändå inte rekommenderar att man ska byta ut mjölkproteinprodukter mot sojaprodukter när barnet är så litet (W var 5 månader) så hade W redan fått en rejäl dos havre via bröstmjölk och vi har även kontrollerat med pricktest att han inte reagerar. Han visade sin äggallergi tidigt och den kom via bröstmjölk medan mjölkproteinallergin visade sig efter 3 försök att ge bröstmjölkersättning med mjölkprotein.... Vi hann även göra pricktest och blodprov som inte visade något, gav honom bröstmjölksersättning baserad på mjölk (en gång efter pricktest och två ggr före) och vips, 4 veckor senare var mjölkproteinallergin ett faktum... Visst, har man känslighet medfött som ditt barn hade från dig så är det givet att stora mängder kan trigga det men rent medicinskt, vad jag vet, så finns det inga belägg för att någon som inte har överkänslighet/allergi i nära familj skulle få en allergi/överkänslighet av överkonsumtion....
    Men sojaaallergi ökade när de införde sojaersättningar till mjöllkallergiska. När de tog bort sojan och ersatte med havre har havreallergin ökat.
    Jag hör om fler och fler som reagerar på havre i trådrna och de flesta är även allergiska mot mjölk och/eller ägg, soja. De flesta kommer även på allergierna mellan 6 månader till 3 år. även om det såklart varierar.

    Pricktest visade inget på  min sons veteallergi trots att han reagerar på kontakt med vete och fick havre och veteallergin konstaterad på pathtest/lapptest. Sonen var 9 månader när hans vete och havreallergi konstaterades. Äggallergin konstaterades samt mjölk och soja togs bort han var 6 månader. Att det dröjde så länge var för ingen trodde på oss, att han var allergisk så vi fick ingen hjälp tyvärr.

    Egentligen har inte en glutenintolerans något alls med allergier att göra heller, för det är två helt olika saker som händer i kroppen. Sen hänger det ändå ihop på något mystiskt sätt för det är många glutenintoleranta som får allergisa barn. Både allergier och glutenintolerans är ärftligt. Men man kan få det utan att veta om ärftligheten. Ingen i min närmaste släkt har glutenintolerans, men min pappas kusin har det. Min make hade äggallergi som är den enda konstaterade allergin i hela släkten och jag får två multiallergiska barn med en massa andra allergier än ägg. Så vad vi vet så har de inga anlag för något annat än just äggallergi. (Du kan kolla i min pres om du är nyfiken på vad de inte tål.)

    Det är även så att har man en allergi så är det vanligare att man utvecklar ytterligare allergier än att någon utan allergi får en allergi.

    Jag vill bara hjälpa till, tycker det är både onödigt och väldigt trist att få en massa allergier oavsett orsak. Det var inte alls meningen att du skulle ta illa upp på något sätt, om du gjorde det.
  • Kavat

    Missade lite. Hoppas att Miralicia eller någon kan styrka detta, men om jag minns rätt så är benägenheten till allergier ärftlig, men inte ärftligheten till en viss allergi. Alltså om mamman har mjölkproteinallergi kan ett barn få äggallergi och det andra barnet sojaallergi.

  • Kavat
    Kavat skrev 2010-02-23 10:10:55 följande:
    Missade lite. Hoppas att Miralicia eller någon kan styrka detta, men om jag minns rätt så är benägenheten till allergier ärftlig, men inte ärftligheten till en viss allergi. Alltså om mamman har mjölkproteinallergi kan ett barn få äggallergi och det andra barnet sojaallergi.
    www.matnyttig.se/tidigare-artiklar/17-allergi/23-veteallergi-och-glutenintolerans

    Här står om just veteallergi och glutenintolerans: "En av skillnaderna mellan de båda diagnoserna är ärftligheten. Allergi som sjukdom är visserligen ärftligt, men att någon blir allergisk mot just veteprotein går inte i arv. Det gör glutenintolerans."
  • Kavat
    LeiasMamma skrev 2010-02-23 10:16:06 följande:
    Åh tack!!! Vad glad jag blev att höra att sortimentet utökat sig....har saknat 8 mån gröt t.ex. Måste bara fråga er som är expertis.......är det vanligt att barnen blir mycket gasiga av den mjölkfria ersättningen???
    Jag har inte märkt det, men dricker hon bara ersättning? Alltså är du hundra på att det är just den som gör henne gasig? Kan det vara så att hon får i sig mycket luft av nappflaskan?

    Är det ett besvär så kanske du bör testa en annan ersättning och se om den funkar bättre. Nutramigen och Profylac är t.ex gjorda på olika saker i mjölken(vassle/ kasein) som har behandlats för att bebisar med mjölkallergi ska tåla dem. Men det finns naturligvis bebisar som reagerar på dem ändå, även om de flesta tål dem.  Nutra brukar vara lite stoppande, medans Profylac kan vara lite lösande. Så ska du testa så bör du testa en sort som är gjort på den andra sorten av vad du har (vassle/kasein).
  • Kavat
    Lalalong skrev 2010-02-23 19:48:39 följande:
    Hej på er! Hoppas det är OK att ställa lite frågor här... Har en flicka på 5 veckor (äter bara ersättning) som är missnöjd för det mesta. Hon kan skrika länge länge, och krånglar sig då väldigt mycket. Oro i hela kroppen lixom. Vi har gett henne Minifom, men det blev bara värre. Vi ger henne nu Sempers magdroppar, och det har blivit lite lite bättre. Ibland när hon äter så tar hon flaskan, suger några tag släpper sen och skriiiiiker, och börjar om. Så håller hon på till flaskan är slut... De senaste dagarna har hon börjat basja vatten! Vi byter uppemot 10 bajsblöjor om dagen och det ser bara ut som hon kissat, men att det är bajsfärgat. Och det luktar bebisbajs. Hon kräker också, men inga jättejätte mängder... bara ofta! Min man var på BVC i går, det var läkankontroll också och vi tog upp detta för jag blir lite orolig över mjölkallergi. Men hon hade gått upp 140 gram på en vecka så de trodde inte alls det. De tyckte det var lite bekymmersamt att hon var så pass lös trots att hon äter ersättning, men eftersom hon kissar (kissade på skötbordet där ) så är hon inte uttorkad så då var det inget att bry sig om. Är det verkligen så enkelt att man kan säga att eftersom hon går upp normalt är det inte mjölkallergi? Vad har ni för erfarenheter kring detta?
    Hej!
    Ååå, vad jag blir arg när jag hör vad du skriver. Tyvärr är BVC ibland helt inkompetenta när det gäller allergier. Det enda de går på är sina kurvor och om barnet går upp i vikt. Enligt dem hade min son inga allergier. Men när jag äntligen fick tummen ur att gå direkt till barnmottagningen så visade det sig att han vara allergisk mot mjölk, ägg, soja, vete och havre...

    Så med tanke på din beskrivning så hade jag gått och köpt en burk mjölkfri modersmjölkersättning på Apoteket och testat själv och sett om du märker någon förändring.
    Nutramigen är ofta lite stoppande medans Profylac är lite lösande, så i ert fall kanske Nutramigen är att föredra?! Det finns även andra sorter som smakar bättre, Althera är en sådan som är likvärdig med Nutramigen.

    Burkarna kostar ungefär 200:- så det är dyrt och egentligen så bör ni ge i 2 veckor för att mjölkproteinet ska ha försvunnit ur henne, men så fort ni märker en skillnad så ring och kräv ett recept på det. Då kostar 2 månaders ersättning 120:- så det är en stor skillnad om man får det på recept.
    Andra alternativet är att ringa direkt till en barnmottagning och be dem om hjälp istället. Men ofta behöver man ändå köpa första burken själv.
  • Kavat
    Emmis87 skrev 2010-02-23 18:45:53 följande:
    Fick reda på idag att mitt barn är allergisk mot mjölk. Han har en massa utslag i ansiktet samt på kroppen. Tänkte bara höra om någon annans barn haft det och hur lång tid det tog från och med den fick mjölkfri mat utslagen försvann?
    Det varierar. Vissa blir bättre inom ett par dagar, men mjölken är inte helt ur kroppen förän efter ca 4 veckor på mjölkfritt om mamman ammar eller på 2 veckor om man inte ammar.
    Sen kan man även behöva smörja bort eksemen med Mildison och annan salva. De bleknar ju efter ett tag men det kan ta tid.
  • Kavat
    Lalalong skrev 2010-02-23 21:10:44 följande:
    Tack för ditt svar! Men jösses... vad sa BVC sen då när du kunde visa på att han visst var allergisk?? Okej, Ja... jag får göra det! Hur länge räcker en burk om barnet äter ca 120 ml 6 ggr om dagen?
    Ja, de bara sa "jaha" typ. Men jag bytte "tant" ett par gånger också av andra anledningar. Men visst känns det oerhört jobbigt i efterhand att de inte trodde på mig och jag hoppas att de lärde sig något.

    Han hade ju många symptom till och från, men enligt BVC: barn skriker, barn bajsar 10-20 gånger per dygn och så bajset fräter hål ( i normal fallet så nej), prickar och torreksem, spydde otroliga mängder, sov aldrig om man inte bar runt på honom i stort sett, ständiga uppvak och ont i magen osv.
    Fick alltid kommentarer om att allt var normalt. Han gick ju upp i vikt.
  • Kavat
    Pokergirl skrev 2010-02-23 22:24:41 följande:
    Läser i tråden med stort intresse, vilken kunskap ni har och så mycket jag inte tänkt på. Har en fundering. Cornelia äter Nutramigen nu, men kräks något så helt otroligt mkt, mest troligt outvecklad magmun men i en annan tråd fick jag tipset om att testa annan ersättning och se om det är Nutran som spökar. Hur pass snabbt tror ni man skulle se effekt om man testade annan ersättning? Funderar på om jag skulle köpa en burk Profylac och se om hon kräks lika mkt men frågan är om det krävs mer än en burk.
    Här tog det två månader utan alla allergener innan sonen slutade spy och magen hade läkt ordentligt. Så det kan ta tid om det bara är allergi också.
    Om kräkningarna är pga vad hon äter, alltså nutran så hade jag tippat på att du märker skillnad på 3-4 dagar. Men för det första så finns det ju barn som inte tål någon utav sorterna och sen kan det ju vara så att hon inte varit mjölkfri tillräckligt länge? Och så då kombination med omogen magmun, men det känns som mycket "skylls" på det för att det ska ha något att säga och få tyst på föräldrarna.
    Vi fick också det som kommentar på sonens spyor...

    Hur är bajset? Normalt? Mår hon bra i övrigt?
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-02-24 16:42:45 följande:
    Om man smörjer på ett knappt synligt utslag ( endast hudfärgat lite torrt ) blir det då ilsket rött ?! Vi har nämligen börjat fundera om det är så att hon reagerar på mjölk eller kanske ägg via kontakt också. För det dyker upp röda torra utslag lite var stans på kroppen ibland. Sen försvinner de efter någon timme för att sedan dyka upp igen. Detta behöver såklart inte alls ha med allergi att göra men man börjar ju undra. De gångerna de kommer i ansiktet har jag ätit ägg bägge gångerna,.så här ser hon ut då Hon har ju varit så fin i hyn innan idag och nu har det även kommit lite på armarna och axlarna. Kan det bero på locobasen ?!
    Jag skulle ju gissa ägg när jag läser vad du skriver. Testade de ägg på pricktestet också?

    Ser ju onekligen inte så kul ut och ägg är väldigt vanligt att man har snabba reaktioner som t.ex andnöd, så var försiktig!!!
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-02-24 16:49:21 följande:
    Åh nej..det kanske är ägg ändå. Hade hållt i ett kokt ägg innan jag smörjde hennes armar! Och innan jag smörjde var det inte något rött alls..endast lite torrt! Eller kan det vara locobasen som gör hennes så här röd?! ( hon är dubbelt så röd i verkligheten än vad bilderna visar )
    Testa i kväll och smörj igen, med HELT rena händer utan mjölktvål eller ägg. Så får du se vad som händer.
Svar på tråden Mjölkallergitråden - bebisar