• TiLo

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    om man ska köpa tyg men inte riktigt vad vad man ska ha det till. Hur mycket rekomenderar ni att man köper då? Jag tänker då främst på typ klädtyger till barn och vuxna.

    Hur var det med ottobrees mönster är inte de väldigt vida? När jag mäter min 9 mån så har hon vidd som en 3 mån Och stuss mindre än en nyfödd. Men hon är inte mager det lovar jag Drömmer Bör man minska in på bredden då? I längd är hon strl 74.  Samma sak med 4 åringen som är typ 86-98 på vidderna men 110 på längden. Inte mager hon heller.

  • TiLo

    Har nu inhandlat ett mörkgrått velourtyg som ska bli mysbyxor åt mig, samt ett randigt tyg till en tröja. Allt som allt blev det 660 spänn med trådrullar och en bit resår. Det är då verkligen inte billigare att sy själv. Men det ska bli så kul att börja sy i morgon. Nu måste jag tyvärr laga mat åt mina hungriga ungar.

  • TiLo
    Ogabinne skrev 2010-11-08 12:16:42 följande:
    Tror endast reggade företagare får göra det men jag kan ha fel?
    jo du måste ha ett momsregistrerat företag för att få lyfta momsen. Mycket regler med det där.
  • TiLo

    Ni som syr och säljer vidare. Använder ni köpta mönster då eller egengjorda? Måste man uppge varifrån man köpt tyger eller mönster när man säljer?

  • TiLo

    har premiär sytt mitt första plagg på väldigt många år! Det blev en pyamas i flanell tyg från ohlssons. Möstret gjorde jag om från ottobres senaste tidning. Gillade inte den stora rumpöppningen utan gjorde hela bakstycken istället. Det var inte helt lätt att följa beskrivningen men jag klurade ihop den själv ändå. Känner mig nöjd. Dock blev den precis lagom till Liten som är 9 mån trots att jag gjorde strl 80. Enligt måtttabellen ska hon ha 75 som störst. Men så är det väl altid med nya mönster innan man har provsytt. Känner mig iaf nöjd med resultatet.


    Om någon mot förmodan skulle vara intresserad av en bild så finns det i min blogg. www.lantlivmedbarn.blogspot.com Det är ingen renoldad sömnadsblogg utan mest en vardagsblogg med allt möjligt onödigt vetande.

  • TiLo
    Fiffa5 skrev 2010-11-09 21:21:34 följande:
    Jättefin pyjamas!! Och modellen verkar nöjd!!
    Tack! Det första hon gjorde när hon fick den på sig var att skita ner den. Så nu ligger den i tvätten.
  • TiLo

    jag blir så förvirrad av alla termer på tyger. Vad är interlock tyg? Finns det inte sweartshirt tyg längre? vad är skillnad på jersey och singeljersey? Kan n¨gon vara snäll att sortera ut detta åt mig.

  • TiLo
    diggling skrev 2010-11-09 21:57:44 följande:
    Fin pyjamas! överlag är ju Ottobres mönster väldigt vida.

    "Trikå är samlingsnamnet för olika slags stickade tyger. Det som utmärker trikå är att det är töjbart både på längden och bredden.

    Det finns olika sätt att sticka trikåer på, de tre vanligste är singeljersey (kallas oftast enbart jersey), interlock samt ribbstickning (kallas även muddtrikå).

    Singeljersey har en tydlig avig och rät sida. Kanterna brukar rulla sig när man klippt i tyget. Det kan gå maskor i tyget (fast jag tycker inte det är så ofta det händer om tyget är av bra kvalitet). Bra på att behålla formen vid användning. Bra till plagg som ska tåla lite mer och hålla formen. t ex t-shirt, shorts, underkläder, klänningar

    Interlock har en avig och rättsida som är väldigt lika. Kanterna förblir släta när man klipper. Tyget har oftast ett bättre fall än singeljersey och ribb. Det går inte maskor i tyget. Får lättare noppor än singeljersey, men kan undvikas om man tvättar försiktigt (se mer nedan). Är mjukast att ha på sig av de tre sorterna. Håller formen bra. Bra till plagg som ska ha snyggt fall och vara mjuka och sköna. T ex eleganta t-shirts, shorts, klänningar, underkläder, pyjamas."
    tack nu ska jag skriva upp detta så jag slipper undra mer sen.
  • TiLo

    vad är skillnaden på overlock och coverpro? vad kostar dessa maskiner egentligen? Och om man bara syr för nöjesskull och till husbehov, behövs de då?

  • TiLo
    plura skrev 2010-11-11 16:05:06 följande:
    Jag är ju inget proffs i ämnet,men en overlock klipper tyget samtidigt som den syr ihop tyget -se sidosömmen på insidan av en tröja ex.
    En coverlock gör täcksömmar -som fållen, eller halsmudden på en tröja.
    Aha då förstår jag. Tack!
    En sån där coverlock skulle jag nog vilja ha.
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd