Inlägg från: jazzkatten |Visa alla inlägg
  • jazzkatten

    Cerclage?

    jag fick satt cerklage akut i vecka 21, cervix var i princip utplånad (4mm) pga att jag hade för mycket fostervatten. Efter att de tömt ut ett par liter återhämtade sig livmoderhalsen till 17 mm på ett par dagar och då fick jag satt cerklaget. Hade strikt sängläge i ca 3 veckor men fick sedan rådet att leva ungefär som vanligt, då hade också livmoderhalsen gått upp till 25 mm minst. Nu är jag i vecka 38 och väntar otåligt på att det ska hända nåt


    Jag tyckte man fick ganska olika rekommendationer beroende på vilken läkare man pratade med. Vissa tyckte absolut sängläge eller mkt vila, andra menade att det inte finns några bevis för att sängläge hjälper och sa att så länge jag inte åkte puckelpist så kunde jag leva som vanligt. Jag blev sjukskriven resten av graviditeten trots att jag inte har ett tungt eller ansträngaden arbete.
  • jazzkatten

    elaisa: nej det tror jag inte att jag har, fast i sjukintyget står det cervixinsufficiens, men allt pekar ju på att det var den onormala fostervattenmängden som var problemet. 

  • jazzkatten

    grazila: ja man vet ju aldrig men jag hoppas att det inte är nåt återkommande utan att jag slipper problem vid eventuella kommande graviditeter! Läkaren som plockade bort det sa att det satt väldigt ytligt så han trodde inte att det hade någon större "mekanisk" effekt efter att cervix återhämtat sig (jag hade också att det öppnade sig inifrån tror jag, de pratade om funneling). Cerklaget plockades bort för 4 veckor sedan och ingen bebis i sikte än... tror faktiskt att jag kommer att gå över tiden

  • jazzkatten

    @grazila: jag tror inte det, åtminstone inte när de plockade bort cerklaget för 4 veckor sedan. Nu har jag iofs haft både förvärkar o slempropp och annat "trevligt" de senaste dagarna så kanske har det ändrat sig.


    @elaisa: det var som en vanlig gynundersökning, de stack in en lång pincett för att greppa om tråden, klippte av med en (lång) sax och drog sen ut tråden med pincetten. Gjorde inte ont alls som tur var, fast på vissa kan det tydligen göra det för de sa att jag kunde få lustgas ifall jag behövde, och instruerade mig att profylaxandas. Men på mig satt tråden väldigt ytlligt som sagt, så jag behövde inte nåt av det. 
  • jazzkatten

    Grazila: ja du säg det, jag har ju inte sett det själv utan det är läkarna som har sagt det. Tror de syftade på att livmoderhalsen var väldigt kort när det sattes så det fanns liksom inte så mycket att sy i... eller nåt. Jag fick gå upp meddetsamma, eller nästan iaf, tror de föreslog att jag skulle ligga kvar en halv minut eller nåt. 

  • jazzkatten

    jag fick det på rigshospitalet i köpenhamn, (blev skickad dit för en annan operation som bara kan göras på ett par ställen i skandinavien), o det var de danska läkarna som tog beslut om cerklage. Men jag har också fått intrycket av att det inte är särskilt vanligt förekommande i Sverige. Min svenska läkare sa nåt om att det är ovanligt nu för tiden, verkar som att det gjordes oftare förr....?

  • jazzkatten

    jag fick mitt satt i vecka 20+6 så det stämmer inte att v 19+4 är för sent. Då hade jag 17 mm cervix, den hade varit nere på 4 mm och vänt. Men jag har iofs hört att det vanligaste är att man sätter dem i förebyggande syfte (pga konstaterad cervixinsufficiens t ex) och då sätts de väl runt v 12-15 eller nåt.

  • jazzkatten

    härligt att det verkar gå bra för folk! Jag fick min lilla tös den 25 mars, i vecka 38+5, fyra veckor efter att cerklaget togs bort. Imorgon blir hon fyra veckor, tiden bara flyger iväg.


    lycka till alla ni andra!
Svar på tråden Cerclage?