• Grazila

    Cerclage?

    Hoppas78 skrev 2010-08-20 14:37:16 följande:
    Hejsan.

    Hoppas det ar battre med er an med mig.... Akte in till sjh for ca 10 dagar sen for att jag var orolig att jag lackte fostervatten, det kandes liksom sa "vatt". Har varit inne 3(!) ggr redan for samma sak, men det har alltid varit ok. Men inte denna gang.... det visade sig vara fostervatten. Blev inlagd i 2 dagar for observation, fick steroid sprutorna (heter de sa pa svenska?) och antibiotika. Livmodertappen ar stangd, sa cerklaget verkar iaf halla.

    Ar nu hemma, har avslutat min 10 dagars antibiotika kur, och haller tummarna att varken jag eller bebis far en infektion (da blir det kejsarsnitt direkt). Kollar tempen 5 ggr om dagen, och aker till sjh 2ggr i veckan. Ar i v 29+1 idag, hoppas sa himla mycket pa nagra veckor till!! Har nan varit med om detta? Hur lange gick ni i sa fall med lackande vatten?

    Fan, hade just borjat slappna av lite och tanka att "den har gangen gar det ju stralande".
    Usch vad tråkigt... men det är ju positivt att du iaf är så långt gången som du är. 
    När jag väntade min son gick vattnet v. 31+6. Låg inne 10 dagar och släpptes hem när läckaget avtog. Läckte dock hela tiden fram tills han föddes i v. 39, rejäla "slattar" flera gånger om dagen. Så man kan ju gå länge... kändes lite vanskligt ibland såklart och jag var livrädd för infektion.
  • Grazila
    giraffas skrev 2010-08-20 22:30:55 följande:
    Hej!!

    Är ny här. Och orkar inte gå tillbaka i tråden och läsa.

    För att göra min historia kort. Födde vår son i vecka 20 för 2 ½ år sen. Har inte lyckats bli gravid en enda gång. Trots älstickor; rosenrot, bisolvon mm. Har en son som är född i nov 2006. Föddes i v.38. Båda förlossningar har gått jätte fort. bara några timmar från första värken till de har kommit ut. Har börjat fundera på om jag kan han försvagade livmoderhals eller om jag ska kräva cerclage. Då jag öppnade mig helt oförklarligt med änglasonen. Nu har vi sökt hjälp men de är kötid på ca 3-4 månader. 

    Men i alla fall till min dumma fråga. Ni som vet att ni har försvagad livmoderhals och blivit rek att avstå från sex. När började ni med de? Körde ni med äl-stickor och höll sen upp till bim. Eller sexade ni på som vanligt fram tills testet visade positivt?  Tänkte bara om orgasamen kan orsaka ett väldigt tidigt missfall?

    Förlåt för min super knäppa fråga men börjar känna mig desperat. 
    Inte alls en knäpp fråga... undrar man så undrar man. Men nä, SÅ tidigt har inte sexet någon betydelse utan det är sedan cerklaget är satt som sex kommer att utgöra en risk, eller givetvis om man går utan cerklage med en svag cervix ska man ju i möjligaste mån undvika att trigga sammandragningar. Problematiken kan ju ta sig ganska individuella uttryck.
    Jag kan bara svara för mig själv här eg och mina sammandragningar av "ond karaktär" dyker upp runt v.10. Då har jag fått rådet att hoppa över samlag och orgasm. Sedan har cerklage satts runt v.14-15.

    Personligen TROR jag inte (och det är vad man för övrigt även kan läsa sig till) att så tidigt har sex och fysisk aktivitet ingen betydelse. Men däremot kan det ju vara så starkt kopplat till ditt psykiska välbefinnande att vara ytterst försiktig, då tycker jag helt enkelt att du ska göra som du känner. Men en läkare kommer med största sannolikhet inte säga att det har någon betydelse i det skedet.

    Kräva cerklage kommer du märka blir svårt då det finns en stark skepsis hos flertalet läkare kring huruvida metoden är effektiv och att som Magda påpekar ovan, den även är kopplad till vissa risker. Däremot tycker jag du ska begära en tät uppföljning av din framtida graviditet så det inte behöver gå illa igen. Då kan man sätta in åtgärder som vila eller slutligen ett akut cerklage.
    Hoppas du plussar snart och att det går bra denna gång!
  • Grazila

    Skickar massa styrka till er som har det betydligt värre än mig!
    Känner mig givmild idag, så jag skickar minsann till er andra också Skrattande
    Men du är för söt Solig
    Jag är bara en surmärr som tycker det är dags för förlossning, men tar tacksamt emot en sån där kram!

    Penny, tummar hålles stenhårt. Det ska gå bra. Är bara så! 

    Hur mår Thalis som varit tyst länge?!

    Tjockiskramar till den som behöver Hjärta 
  • Grazila
    Niinis skrev 2010-08-21 14:06:29 följande:
    Hej Magda och grattis till graviditeten!!! Tänkte bara säga några ord, har läst denna tråd då och då, och angående att man ska avvakta och så nu för din del när det gäller cerklage, måste bara säga att jag tycker det verkar lite konstigt. Så bra som det gick sist med cerklage, och så "dåligt" det gick utan cerklage, önskar bara att du ska slippa få akut cerklage som jag fick med ALina, det är så mycket mer riskabelt och komplicerat. Nästa gång vill jag och ska jag ha cerklage tidigt redan. Jag hade en normal tapp i v.13, och på nästa koll i v.16 hade jag endast 3mm kvar av tappen!! Alltså hade den förkortats 4cm på 3 v! Detta kom som en chock för mig, och tack och lov gick det väldigt bra, fast det såg ju dystert ut. Ville bara påpeka att OFTA börjar läkarna vela fram och tillbaka, vill att man ska avvakta osv, själv är jag väldigt skeptiskt mot det och tycker att för oss där cerklage funkat bör få det tidigt igen för att slippa eventuella för tidiga öppningar. Var bara tvungen att skriva detta. Skulle nog be en annan läkare om en åsikt också. LYCKA TILL NU MED BEBIS MAGDA OCH NI ALLA ANDRA!!Hjärta
    Måste bara säga: Agree 100%. Ville bara inte skriva det. Preventivt cerklage= minimal risk, enligt läkares utsago förväntar man sig sällan problem. Akut cerklage= stora risker.
  • Grazila

    Reflekterade över det Magda att du har väldigt lång tid mellan kontrollerna just under de veckor som grejer kan börja hända. Jag var ju ute för precis det här att de ville avvakta och hålla på. Fick 2-3 veckor mellan kontrolltiderna, men krävde tidigare för att jag inte litade på deras "omdöme". Fick då en kontroll efter 10 dagar, och när jag kom in på den kontrollen hade jag inte ens 1 mm tapp och öppnades under tiden jag var där. Hade jag inte varit där då hade det alltså gått åt h.
    Precis som Thalis skriver: minsta lilla du känner så åker du och kollar istället för att förlita dig på en tid flera veckor fram i tiden. Det luriga med insuff är ju bara att man kan öppna sig tyst också, vilket innebär att man verkligen måste uppmärksamma minsta lilla.

    Så detta är ju inte för att vara elak och oroa dig, utan för att göra dig uppmärksam på att det här är en trall som läkarna gärna kör och att vi helt enkelt måste ligga steget före dem liksom... Jag litar inte ett skit på sånt längre. Inget ska ju få hända dig och din krumelur i magen nu. {#emotions_dlg.flower} 

  • Grazila
    Thalis skrev 2010-08-21 15:10:58 följande:
    Hade inte lagt märke till att ni ska avvakta. Tänker precis som Niinis men jag tror att det kommer att gå bra ändå för er del. MEN vid minsta tryck eller obehag känsla så vet du ju vad du ska göra

    På tisdag ska jag på cerklagesamtal och jag fruktar att denna läkare ska säga till mig att avvakta(träffar en ny läkare), för hans skull hoppas jag att han bara talar om för mig när de planerar att sätta in cerklage. Fast jag tror att sjukhuset inte vågar annat med mig,jag har ju anmält sjukhuset för vad som hände med Adam.
    Du verkar ha en massa skinn på näsan, så det blir nog bra. Alltid lite jobbigt med nya läkare dock...
    Thalis skrev 2010-08-21 16:27:15 följande:
    Jag tycker att du ska fortsätta känna dig trygg,din läkare känner till dig historia bättre än oss. Vi är alla i tråden olika och har även olika starka/svaga livmoderhalsar. Vi kan ju bara prata för oss själva.......
    Väl talat! Men ändå, lyssna på kroppen före läkaren, för läkare tittar ofta mer på statistik och "rön" än på patientens individuella situation. De vill alltså testa och åter testa och göra så lite som det bara går, vilket ibland också är helt riktigt såklart! (Men igen, det är MIN erfarenhet efter en massa kämpande!)
  • Grazila
    MagdaA skrev 2010-08-24 16:43:29 följande:
    Thalis: skönt att besöket gick så bra ändå. Om du bara visste va avis jag är på dig nu!!! Även om det finns risker så vill jag också ha cerklage! NU!!! *suck* Gråter
    Riskerna med ett preventivt cerklage är minimala... Jag fattar verkligen inte att man här vill förhala, med din historia och när du dessutom har barn hemma. Det påverkar ju en familj otroligt mycket mer om du blir inlagd senare och kanske behöver sjukhusvård under en stor del av graviditeten. Själv kan jag leva nästan normalt med cerklage och jag har förstått att det gäller många fler än mig. Be din läkare ta hänsyn till helheten... Lycka till! Bra att du kommer iväg tidigare. Klokt att packa väska! Allt som kan underlätta Glad
  • Grazila
    Thalis skrev 2010-08-24 16:50:29 följande:
    Det kommer att gå bra för dig Magda!!! Jag förstår hur du känner dig,men det kommer att gå bra!

    Men vad är det för risker som din läkare talar om! All forskning jag läst och båda mina läkare säger att riskerna med cerklage är lägre än utan cerklage om man verkligen har det vi har.
    Vad det är för "risker" kan jag tala om... Det är lättaste sättet att motivera patienten att samarbeta, för att dubbelkolla och åter dubbelkolla om diagnosen är riktig :/ (Dvs att undvika sätta cerklage.) Jag har träffat riktigt bra läkare på området som alla är eniga om att riskerna med -perventivt- cerklage verkligen är minimala. I ett fåtal fall kan man trigga mf, men det är sällsynt. Och sättet att undvika det är att sätta cerklaget under den mest lugna tiden i graviditeten, dvs runt v.14-15. Men allt innan man börjat öppnas är givetvis bättre än ett akut, då fosterhinna i cervix i sig kan reta till värkstart.
  • Grazila
    PennyJenny skrev 2010-08-24 16:55:57 följande:
    Thalis. Skönt att du ska få ditt cerklage :)
    Hakar på här. Verkligen skönt att höra! {#emotions_dlg.flower}
  • Grazila
    MagdaA skrev 2010-08-24 17:10:14 följande:
    Thalis: tack för länken, men tyvärr är jag totalt värdelös på engelska så jag ger mig inte ens på ett försök att läsa den.

    jag orkar inte va så aktiv här i tråden just nu. för mig känns allt så neg, och att då läsa om andras "framgång" gör det bara ännu jobbigare. Jag vet att ni inte skriver för att jag ska ta det så, och eg borde jag glädjas med er, och stötta er. men jag orkar inte. jag kikar in och lämnar rapport efter läkarbesöket på torsdag. om det ser bra ut... om jag får komma hem. Thalis, om du vill kan du inboxa ditt mobnr så kan jag smsa dig om jag blir kvar, eller om nått annat händer.
    Ledsen du tar det så. Syftet är mer att peppa genom att dela erfarenheter då vi alla har en tuff historia... Lycka till anyways, kommer säkert gå bra. 
    Jag håller käft nu, tills bebbe ute, förhoppningsvis!

    Kramar 
Svar på tråden Cerclage?