khartoum skrev 2010-03-22 09:13:03 följande:
Tack snälla för dina svar! Om man har sädesslagsallergi så har man alltid värdet 0 på transglutaminans, men kan ha påverkad tarm alltså? Vad bra att du liter på dagiset, men kanske skall du kolla upp där maten görs? Kontakta dem och be att få komma? Det hjälper ju inte att dagis är noggranna om ett centralkök slarvar. Jag skall göra som du säger och berätta för doktorn om hennes hysteriska reaktioner. Jag har flera exempel; bla hon fick tag på ett tuggummi och det var jättegott - och hela dagen blev förstörd. Hon verkar vara extremt känslig och nu som sgat så undrar jag om hennes reaktioner också kan ha med sköldkörtelbvärdet att göra? Det skall sätta sig på humöret också... Vilken tur att du fick diagnos! Och som sagt, du har helt rätt - självklart är det viktigt att det blir rätt. Det är ju en livslång, kronisk sjukdom. Tack för att du delar med dig, för genom dina vuxna berättelser och ögon så förstår jag så mycket mer än av min egen älskade unge som bara vrålar i 15 minuter och är arg över ALLT. Ni andra förresten - upplever ni att era barn lättare lir sjuka? Att immunförsvaret är dåligt?
Ja, om jag har förstått det rätt så ska inte det visa förhöjda värden på transglutaminans om man bara har sädesslagsallergi. Däremot kan ju tarmen bli påverkad, men om jag har förstått det rätt så ser läkarna skillnad på "glutentarm" och "påverkad/inflammerad tarm". Jag TROR inte att tarmen blir lika påverkad av allergi som av gluten. Jag tror bara det är gluten som kan göra tarmen "slät och få flimmerhåren att försvinna", men jag är osäker. Fråga läkaren när du pratar med honom om han kan förklara bättre.
Men när min son var dålig av allergier så tog det ungefär 2 månader innan han blev bra i magen efter att vi tagit bort allt han inte tålde och då slutade han spy och tålde annan mat (som han egentligen tålde, men inte då han åt sädesslag.) Så hans tarmar var nog rätt påverkade även om de aldrig var nere och kollade.
Sen har jag hört tider mellan 6 månader till 2 år för en glutenintolerants tarm att bli återställd.
Så det är ju en viss skillnad!
Jag blir också rätt knasig när jag fått i mig gluten. Både ledsen, arg och ja, jag blir kass i två veckor, hängig, immunförsvaret blir kasst. Jag och sonen fick i oss vete/gluten i julas och vi var konstant förkylda i 2 månader efter det. Varken dottern eller maken var dåliga mer än någon vecka...
Så det sätter sig på många saker.
Jag har alltid varit sjuk, haft ont i kroppen, kännt mig dålig, fastän jag inte varit dålig "på pappret" och visst har jag fått öroninflammationer, luftrörskatarrer, halsfluss mm rätt många gånger i mitt liv.
Men trott mest att jag är väl sjuk av mig och jag mår väl dålig. Så här frisk som jag känner mig nu vet jag inte om jag varit så länge jag kan minnas. Jag och maken har varit tillsammans i 10 år och han säger också att jag alltid har haft något som gör ont, eller sjuk, huvudvärk, ont i magen, ja, typ allt.
Jag har ibland känt mig lite hypokondrisk, men jag vet ju att det inte har varit det för det har ju varit verklig smärta/sjukdom, men som inte har kunnats förklarats.
Nu mår jag verkligen toppen och det är en sån skillnad. Jag går inte runt med en mage som alltid gör ont t.ex. Jag har nog förträngt just den biten, för det var först när jag varit glutenfri ett tag som jag insåg att jag inte kände av min mage. Den bara var där.
Fick för femton år sedan Losec mot kraftig magkatarr (utan vidare undersökningar) och har sedan dess trott att jag spyr lätt, att jag mår illa, magen mm berott på att jag har "kass mage".
Angående humör, så har det också förändrats.
Jag blev arg och ledsen för "ingenting" tidigare. Nu är jag i och för sig gravid, så nu kan mitt tålamod tryta lite ibland, men det är jätte skillnad!