Inlägg från: khartoum |Visa alla inlägg
  • khartoum

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Kavat skrev 2010-03-22 22:11:14 följande:
    /.../ Angående humör, så har det också förändrats. Jag blev arg och ledsen för "ingenting" tidigare. Nu är jag i och för sig gravid, så nu kan mitt tålamod tryta lite ibland, men det är jätte skillnad!
    ÅHHHH GRATTIS!!!!!!! {#lang_emotions_heart}

    När är det dags?
  • khartoum
    mrseriksson skrev 2010-03-23 15:21:07 följande:
    Hej hej kahrtoum: Min son fick på sin årliga kontroll av astman reda på att han led av struma och även då att han hade celliaki.....vet ej om det finns något samband...men idag äter han levaxin (livet ut) och gluten fri kost.............. Hans halv lillasyster på snart 3 år har lämnat blodprov för hon klagar på sin onda mage..Så nu väntar vi på svar...hon skulle även gå på laktosfri kost i 2 veckor...hon klagar fortfarande över sin mage fast hon har gått på lakotosfritt i 1 vecka.....och idags läget har hon även feber och hosta/snorig......
    Tack för dina reflektioner. Jag skall fråga ordentligt när vi skall på en uppföljningkontroll igen. Jag tycker att hon är blek och ibland lite orolig, myror i byxorna, typ, men hon oroar sig då för hunden, för lillasyster, att posten har kommit osv. Inga stora grejer, men lite ångestlikt sådär.... nu undrar jag om det kan vara ett symptom på sköldkörtelvärdet?

    mÅR DIN SON BRA PÅ SIN MEDICIN? Och lillasyster, hur länge har hon haft ont? Hur är hennes avföring?

    ja, vi löser inget såhär och jag känner att jag ibland tar reda på för mycket, man nojar kanske i onödan?

    Förresten, allihop - ger ni era barn glass och i så fall vilken? Jag läste på oatley att deras glass skulle ha så låga nivåer gluten att de räknades som "säkra" för celiakipersoner.

    Kajsa K; 2 augusti - tänk vad spännande!! Själv fick jag vår yngsta för ganska precis ett år sedan, hon fyller ett år nu i april. Det är så stort och underbart att bli mamma, att jag nästan känner mig lite sorgsen nu när vi inte skall ha fler. Samtidigt skall jag erkänna att jag nu känner en viss lättnad också att lilltösen blir större och större, sover bättre på natten och så verkar hon frisk.

    Men det är ofattbart att jag vid denna tiden förra året väntade och väntade och undrade och undrade och bara ville att graviditeten skulle vara över. Ännu en gång - Grattis - och hoppas de nästkommande 18 veckorna går som på räls! {#lang_emotions_heart}
  • khartoum
    castte41 skrev 2010-03-31 20:07:34 följande:
    nån som vet om påskmust är ok att dricka för glutenintolleranta. Står att det innerhåller kornmalt.?
    Vi har inte gett det till vår flicka. Malt-whatever, reagerar hon på. Tyvärr finns det i många livsmedel har jag märkt.
  • khartoum
    miie skrev 2010-03-29 09:14:21 följande:
    Glass ja... bland annat har vi gett oatleys glass men även sia vanilj brukar funka för oss. Ja och så isglass förståss. Dock märkte vi att det fanns isglass med ett lager av något som också verkade vara isglass men som innehöll vete... *suck*... kommer dock inte ihåg vad det var för märke. Det var inte GB's glassar i alla fall. Och kulglass (ute) kan vara svårt har vi märkt...
    Tack! Vad bra att veta! Jag skall testa Oatley. Jippie! Maken köpte glutenfria glassrån häromveckan också, så nu kan hon också få strutglass som de andra barnen.
  • khartoum
    Wicked witch skrev 2010-04-01 07:57:05 följande:
    All påskmust ska vara ok enligt livsmedelsverket.
    Jag vet det, men eftersom vår dotter får ont i magen och den svullnar upp som en ballong så ger vi henne inte det. Det kan säkert skilja hur känslig man är. I vårt fall så utesluter jag inte att hon är överkänslig mot något annat men just nu vet vi inte om det är så.
  • khartoum

    Glad Påsk säger jag också!

    Testade Oatley vaniljglass igår och lilla frökens mage blev ballongsvullen och hon jämrade sig ett par timmar på kvällen.

  • khartoum
    Klaveret skrev 2010-06-13 21:07:19 följande:
    Hej celiakiföräldrar!
    Jag undrar hur ni tänker kring godis? Är ni nitiska och läser på alla lådor med lösgodis, eller tänker ni att mängden gluten är så liten att det inte spelar någon roll? 
    Jag är nitisk, men vår flicka är också otroligt känslig och får genast ont imagen även vid spår av gluten/sädesslag.

    Vi köper en grön påse med ekologiska syrliga godisar som säljs på Coop. Fröken tycker om godiset och det känns extra bra att det inte heller innehåller en massa syntetiska färgämnen etc.
  • khartoum
    Kavat skrev 2010-07-27 09:24:30 följande:
    Ring igen och skriv upp namn ordentligt på den du pratar med och tid när du ringt så att du kan återkomma. Hör du inte namnet ordentligt, fråga igen, så att du får det nerskrivet. Alltid bra att ha.

    Jag hade en urusel läkare som sket fullständigt i mig, så jag ringde runt själv och låg på för att få snabb hjälp. Var som sagt superkass. Jag blev sjuk när de skulle göra biopsin men hade då redan slutat äta gluten (blev lovad av de som skulle göra gastron att jag kunde sluta strax innan gastron) vilket innebar att det blev ytterligare väntetid (inte så bra att ha slutat äta gluten då kan jag säga, men jag klarade inte mer). Det visade sig tillslut att jag hade förändringar i alla fall.
    Så sen blev jag sakta bättre och bättre. Alla mina symptom förutom minnet var borta inom ett halvår ungefär. Men om du läser tidigare inlägg (någon vecka tillbaks) så var jag superdålig och hade nästan alla symtpom.
    Jag äter även laktosfritt, havrefritt och kan ej äta vetestärkelse. Jag är jätte känslig för jag har även hudceliaki som sätter sig med klåda/blåsor på huden.

    Men hon bör kunna sluta med gluten direkt efter gastron, men kolla med dem!

    Nu ca 1,5 år senare så ska de göra nya blodprov och se om transglutaminans-värdet gått ner. Jag tror i alla fall att det är det de ska göra, för jag har fått en kallelse till något prov och läkare... Informationen går inte riktigt igenom och läkaren är inte så bra kan man säga....
    Hej igen allihop! Long time no see. Denna sommar har vi varit hos svärföräldrarna i USA och det här med kosten har varit väldigt jobbigt! :(

    Men jag har en fråga till dig Kavat - innebär det att du blir dålig av vetestärkelse även när det är sk glutenfritt?

    Vår äldsta dotter bakade en glutenfri paj igår med den blåa boxen glutenfri mjöl som vi fått genom sjukvården. Pajen blev äldigt god, men lillfröken blev dålig. Igen.

    Det verkar som om hon inte klarar glutenfria produkter där man har vetestärkelse. rödet som vi köper ur frysdisken verkar i alla fall vara ok, men kakor eler som nu, pajen fungerar inte.

    På flyget hem så skrek hon i två timmar efter den glutenfria middagen hon serverades. Det var ris, en bit grillad kyckling och broccoli. Jag vågade inte ge henne såsen som kom i en kopp för sig.

    Jag provsmakade och det smakade väldigt gott, så efterhand så tror jag att de kanske kokat riset i buljong?? Det var sk vildris - om det spelar roll?

    Vi har fortfarande inte fått diagnos, de vet inte om det är intolerans eller allergi, men vi skall ta en ny biopsi i december. Hennes låga värde (32) tyckte ju inte läkaren talade för glutenintolerans, men hon blir ju riktigt dålig... Igår, efter pajen så blev magen som en hård ballong igen och hon klagade på "belly hurts".

    Btw, sommaren innebar at hon åt riskakor (glutenfritt fanns inte att uppbringa) och bara hemlagad basmat. Babygröt (rice cereal) fungerade, liksom naturell yoghurt och ost.Vi hade med sempers digestive kex (glutenfia) men de fick vi ge till de andra barnen, hon tålde dem inte. Restaurangbesök var ett kapitel för sig då kunskapen om gluten var obefintlig.

    Men det är kanske samma i Sverige? Vi har inte varit på restaurang sedan vi fick besked om att lägga om kosten i vintras. Vi fick också problem när vi skulle ha en bbq med familjen. Dottern fick egen kycklingbit och hotdogs som grillades på en sida den stora grillen, men annan mat låg på den andra sidan. Svågern använde samma grilltång till all mat (jag tänkte inte på det), och fröken blev dålig efter maten...
  • khartoum
    miie skrev 2010-08-19 12:44:17 följande:
    Klippt från celiaki.forum24.se/celiaki-about23.html

    5 dl Proteinfri mjölmix
    2 dl Salt
    2 msk Alun
    5 dl Kokande vatten
    1 ½ msk Olja
    Några droppar karamellfärg!

    Blanda mix, salt, alun i en bunke. Koka upp vattnet. Tillsätt karamellfärg och oljan i vattnet och rör om.

    Häll på vattnet över de torra ingredienserna och blanda och knåda ihop till en deg.

    Förvara degen i plastpåse i kylen 1:a dygnet och sedan med tättslutande lock.

    Lycka till och ha det så kul. Denna deg är bättre än den som köps i affären.
    Vad är alun? Kanske en dum fråga? Skäms
    Och proteinfritt mjöl? Går det bra med det som är för glutenintoleranta? (det står under 20 ppm gluten på paketet)
  • khartoum
    Teskedsmamman skrev 2010-08-21 12:05:00 följande:
    Alun är ett "konserveringsmedel" kan man säga, egentligen giftigt i större mängder men i leklera är det ok mängder. Det kan vara otroligt svårt att få tag i, sist jag skulle köpa det till kyrkans barntimmar så fick jag ta citronsyra istället för vårt apotek hade slutat sälja det...

    Ang din dotter låter det ju mer som veteproteinallergi än gluten, tycker jag.... Det går en tjej i barnverksamheten i kyrkan (har praktiserat där i 4 mån ) som är allergisk mot vete och hon kan inte äta glutenfritt, hon måste äta vetefritt.
    Nu tittade jag lite på din blogg och jag ser att vår flickas situation varit nästan identisk med ert barns. Hon hade också inflammationer på tarmen, men läkaren sade att det kanske skulle sett annorlunda ut på ett annat ställe.

    Blodprovet visade positivt på glutenintolerans och det skall ju vara 100% säkert om det är positivt och 95% säkert om det är negativit.

    Vad som säger emot vetestärkelseallergin är att hon gillar det glutenfria brödet och bullarna (också vetestärkelse) och klagar aldrig på magont efter dem.

    Enligt blodproven så är hon i alla fall inte allergisk mot laktos eller soja eller något sådant. I våras tog vi ett gentest och jag hoppas att vi får svar på det snart.

    När jag googlat så verkar symptomen på celiaki variera mellan allt från diarre till kräkningar till att man knappt känner av det, bara växer däligt.

    När vi lade om kosten gick hon snabbt upp i vikt och växte flera centimeter - kan det ha varit en reaktion på att det är gluten och/eller allergi? Kanske hämmas inte tillväxten på grund av allergi?

    oj vad många frågor... Iaf, är det inte typiskt, att det var jag som föreslog för läkaren att ta ytterligare test och hon då kom på att man kunde ta gentest. Varför tar man inte det som rutin?
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt