• khartoum

    celiakimammor fortsätter ha trevligt

    Hej igen tjejer!

    Nu vet jag varken ut eller in. Enligt gastroskopin hade vår fröken 32 (?) och tarmen såg "inflammerad ut, men inte slät och utan ludd som vid glutenintolerans".

    Det gjorde att läkaren inte vill sätta diagnos, utan hon skall ta ett nytt prov i december i år och då borde "de inflammationer vi ser nu vara läkta eftersom hon får glutenfri kost".

    Jag stod på mig på återbesöket och bad att de skulle ta ytterligare blodprover eftersom jag är orolig för att hon har andra allergier eller andra besvär också. Hon mår mycket bättre utan gluten, men klagar på magont emelanåt och jag vet inte ritkigt vad det kan vara - omat har hon verkat reagera på.

    Doktorn var ganska nonchalant och tyckte inte att tomat var något att hänga upp sig på, hon kanske bara inte gillar tomat, föreslog hon..

    Tja, nu känner jag ju mitt barn och jag vet om hon inte tycker om något eller om hon äter en liten stund och sedan slutar. Så har det varit med tex krossade tomater.

    Iaf - flera prover togs, laktostest, järnvärde, blodplättar och ja.. rubbet. Allt visade sig vara tiptop, vilket iofs kändes skönt, men...

    hon hade höjde sköldkörtelvärden och ämnesomsättningsprovet såg därför lite sämre ut.

    Då sade jag till doktorn att det kanske pekar på att det är glutenintolerans osm hon lider av? Sköldkörtelproblem är ofta kopplade till immunförsvaret, precis som gluten och ja, man säger att det fins ett samband mellan reumatism och detta och gluten och ja.. Jag radde upp allt jag visste och doktorn mumlade (per telefon för det var så jag fick beskedet) att jo, "du har förstås rätt i att detta skule kunna vara en pusselbit till".

    Nu skall vi vänta yterligare tre månader för att ta ett nytt blodprov för vidare utredning. Vår flicka har också den sista tiden ätit mindre och mindre av sin potatis och när ni andra skrivit om generell stärkelseintolerans eller vad man kan kalla det så undrar jag?

    Idag gjorde jag ett fatalt misstag också, vilket fick konsekvenser. Vi blev bjudna på korv med bröd och mannen som delade ut korvarna erbjöd vår fröken en korv. Jag hann säga att hon inte kan äte brödet, och mannen gav henne korven utan bröd då den var sval nog. Efter fem minuter blev hon arg och skrek och fötterna var blöta och hon ville hem. Nåväl, fötterna var blöta när vi kom hem, men hon jämrade sig hela eftermiddagen. Nu på kvällen insåg jag att hon ju fått korven som legat ett par sekunder i brödet!!

    Usch vad eländig jag kände mig och jag undrar om det är så här för er andra också?

  • khartoum

    Jo, en sak till... Läkaren sade att de vid nästa gatstroskopi skall (förhoppningsvis) se att tarmen är läkt och fin och om den är det - så skall fröken få gluten i tre veckor och vi skall provocera fram en reaktion "för att på så sätt se om värdena blir högre".

    Jag får ångest bara av att tänka på det, för det känns inte rätt. I höstas var det fruktansvärt att ge henne mat som hon så tydligt visade att hon for illa av. Att provocera kommer att innebära mycket gluten på kort tid och när hon reagerar som hon gör på en korv som legat i ett korvbröd så kan man lätt föreställa sig resten... {#lang_emotions_cry}

    Hon har också i hela sitt treåriga liv självmant undvikit kanelbullar, smörgåsrån eller vitt bröd. Vi har aldrig rostebröd eller barkis hemma egentligen, men när vi haft det så har hon bara knappt rört smörgåsen.

    Jag sade till läkaren att värdet kanske är lågt eftersom hon inte fått mycket gluten i vanliga fall och det höll hon med om. Vid halloween gjorde maken och de andra syskonen en pumpapaj och vår dotter fick förstås det med och det var första gången jag fick se hennes hysteriska smärta. Hon var helt galen av ilska och skrek till klockan tre på natten! Magen var då som när man är höggravid, hård som en handboll och jättesvullen.

    Måste vi verkligen acceptera en sådan behandling bara för att få en diagnos? Jag tycker inte det känns rimligt och faktiskt känns det oetiskt att utsätta sitt barn för provokation... Läkaren menade att det "måste" göras eftersom man inte kan sätta diagnos på ett så vagt resultat. Är det så?

    Jag tycker hela bilden talar om att det är glutenintolerans så de första blodproven visade påverkan på både immunvärde och sädesslagsreaktion. Kan man ha intolerans och vara allergisk på samma gång?

    Sorry dessa långa poster, jag känner mig bara så förtvivlad! {#lang_emotions_cry}

  • khartoum
    Ahrodie skrev 2010-03-14 15:48:42 följande:
    LLIISSAA: Hos oss har det bara synts i blodprov, inget syntes på biopsin men dom sa då att det kan hända att just där dom tog så är tarmen inte skadad. Hennes fysiska och till viss mån psykiska reaktioner fick istället bli avgörande tillsammans med blodprov. Jobbigt för din dotter det låter ju som om det skulle kunna vara både det ena och det andra! Flera här i tråden har erfarenhet av olika intoleranser och allergier så kanske någon kan ge bra tips.
    Fick ni diagnos på blodprov och reaktioner? Får jag fråga vilket landsting ni tillhör (du kan pm:a om du inte vill lägga ut det här).

    LLIISSAA:

    Det låter onekligen som om hon har gluten/vete/sädeslags-reaktioner. Vad ledsamt att hon mår så dåligt!

    Men som Ahrodie skriver, det kan ju vara något helt annat också. Hoppas att ni får beskedet snart. Väntan är hemsk! Vi fick inte ens besked utan de hade glömt bort oss!! Jag ringde efter 8 veckor då de sade att de skulle återkomma inom 5-6 veckor, men inte ett ljud!

    Ursäkten var att de är överbelastade, men ändå... vad händer då med de barn som inte har föräldrar som ligger i utan väntar snällt?
  • khartoum
    Kavat skrev 2010-03-14 10:49:54 följande:
    Tack för ny tråd! Ahrodie, Väldigt intressant att läsa om utbrotten din dotter hade vid glutenintag i andra tråden. Vi misstänker ju att något är knas med dottern här, hon får helt hysteriska utbrott och har slutat äta en massa saker osv. Allt efter dagisstart. Här hemma äter vi i stort sett sädesslagsfritt nu i och med att varken jag eller sonen kan äta och han är känslig för kontakt. Testade henne för ett år sedan ungefär (men då åt hon ju knappt sädesslag, då jag fått min diagnos) Men på dagis får hon ju i sig nu. Sen vet man inte om det är en "fas" eller inte. Att det är mycket nytt osv. Eller åldern (snart 5) Jag vill verkligen inte att det ska vara celiaki på henne heller, men tyvärr finns det ju en viss risk med tanke på min diagnos.. När de ätit pasta på dagis så brukar hon komma hem och klaga av magont och hon fisarna luktar apa ett par dag. Sen äter ju inte vi lök heller här hemma (maken blir kass av det) så det kan ju vara sådant också. Men då borde hon inte blir så arg och ilsk!? Funderar på att ringa allergologen och snacka lite. Kanske borde man bombadera henne med pasta här hemma och se om det visar något på transglutaminans denna gång?  Men är det allergi, liksom lillebror, så är det hemskt att plåga henne i "onödan". Tog transglutaminans på henne för ungefär ett år sedan, precis efter min glutendiagnos, men då åt hon ju knappt sädesslag alls, ett par smörgåsar i veckan kanske.. Usch och fy, man vill ju bara att de ska må bra.
    Hade jag varit i dina kläder hade jag gett dagis egen mat en period för att se om dottern mår bättre.

    Eller om du kan komma ifrån jobbet ett par dagar för att vara med på dagis och observera hur de hanterar maten. Du behöver inte säga annat än att du vill vara med  i ditt barns vardag för att få större förståelse för dagiset.

    Det som gör mig bekymrad över våra små med dessa bekymmer är ju att en felaktig kost på sikt kan ge så farliga konsekvenser. Man säger ju att tarmcancer är överrepresenterat hos personer som lider av obehandlad celiaki. Igår på nyheterna sade dessutom att prognosen för tarmcancer är dyster. 50 procent klarar cancern, den andra hälften, ja... den avlider ju till följd av sjukdomen.

    När jag betänker det så blir jag än mer övertygad om att jag skall göra allt jag kan för att hjälpa mitt barn att få goda rutiner och matvanor så att hon, när hon är vuxen, kan värna sin hälsa på bästa sätt.

    När hon testades för ett år sedan, vad fick ni för diagnos då?
  • khartoum

    Nu är du säkert och badar, men jag passar på att fråga - fick du en celiakidiagnos pga ditt tillfrisknande och alla dina symptom sammantaget?

    Precis som för dig, så har vår flicka inte ätit massor av gluten under sin uppväxt. Vi fikar sällan och jag reder inte såser med mjöl och det bröd vi ätit (och äter) genom åren är mest rågkusar och annat riktigt mörkt osötat bröd.

    Jag funderar på om jag kan övertyga doktorn att detta värde kan räcka efterom skillnaden mellan då och nu är så stor? Men hon sade att man "ville veta säkert" och jag undrar vad de behöver veta mer? Är det allergi så är det väl inte trasglutaminansvärdet man ser väl? Eller hur ligger det till? Upplys en okunnig.

    Tack för ditt svar btw. Mycket uppskattat!! {#lang_emotions_flower}

  • khartoum

    Tack snälla för dina svar! Om man har sädesslagsallergi så har man alltid värdet 0 på transglutaminans, men kan ha påverkad tarm alltså?

    Vad bra att du liter på dagiset, men kanske skall du kolla upp där maten görs? Kontakta dem och be att få komma? Det hjälper ju inte att dagis är noggranna om ett centralkök slarvar.

    Jag skall göra som du säger och berätta för doktorn om hennes hysteriska reaktioner. Jag har flera exempel; bla hon fick tag på ett tuggummi och det var jättegott - och hela dagen blev förstörd.

    Hon verkar vara extremt känslig och nu som sgat så undrar jag om hennes reaktioner också kan ha med sköldkörtelbvärdet att göra? Det skall sätta sig på humöret också...

    Vilken tur att du fick diagnos! Och som sagt, du har helt rätt - självklart är det viktigt att det blir rätt. Det är ju en livslång, kronisk sjukdom.

    Tack för att du delar med dig, för genom dina vuxna berättelser och ögon så förstår jag så mycket mer än av min egen älskade unge som bara vrålar i 15 minuter och är arg över ALLT.

    Ni andra förresten - upplever ni att era barn lättare lir sjuka? Att immunförsvaret är dåligt?

  • khartoum

    Vår flicka hade som sagt värdet 32 på transglutaminansen och fick göra en biopsi den 15 december. Blodprovet togs i september så det var långa ledsamma månader och då skulle hon ha extra mycket gluten. Vi lagade pasta oftare än annars och jag gav henne lite extra bröd  och allt.

    Doktorn höll därför med om att värdet förmodligen var lågt och tarmen såg förhållandevis bra ut eftersom hon inte fått så mycket gluten i sina dagar.

    Din dotter, K Kavat, är hon sädesslagsallergiker? Eller har hon fått celiakidiagnos på sitt värde?

    Är det någon mer här förresten har en påverkad sköldkörtel? Usch, jag blev så himla ororlig och fantiserade genast om livslång medicinering med levaxin och vad är det i den medicinen etc...? Flytande alvedon blir vår flicka dålig av och just nu är hon dunderförkyld med feber och vilket "onda" skall man välja? Feber eller magen?

    {#lang_emotions_cry}

  • khartoum
    mammact skrev 2010-03-22 09:20:57 följande:
    Emma var alltid sjuk precis innan hon fick sin diagnos och cirka ett halvår efter, men nu är hon nästan aldrig sjuk.
    Åh vad skönt att höra!!! Underbara nyheter. Vad glad jag blev!
  • khartoum
    Ahrodie skrev 2010-03-22 21:52:29 följande:
    kahrtoum: Vi tillhör Stockholms läns landsting och vi ingår i Södersjukhusets celiakiprogram. Ja, baserat på hennes reaktion vid provokationen har hon diagnosen celiaki "just nu". "Just nu" därför att hon när hon blir tillräkligt gammal kommer att omprovoceras för att ordentligt sätta diagnosen. Anledningen till detta är ju att provokationen för oss slutade i 3 dygn på dropp med livlös unge. Allt rann ut.. mat, vätska och tarmslemhinna i en härlig blandning. Detta konstaterades också under den tiden vi låg inne och dom förstod på grund av utseendet och lukten att hennes tarm var rejält skadad och inte bara "lite maginfluensa". Därför vågar dom inte göra om det förrän hon är tillräckligt gammal för att kunna meddela sig och själv berätta hur det känns (Hon fyller 3 nu i april). På grund av reaktionen blev hon också satt på direkt gluten- och mjölkfri kost när vi lämnade sjukhuset och det tog lite tid innan vi kunde få biopsi tid. Enligt vår doktor kunde tarmen ha hämtat sig i dom övre regionerna. Vi var tillbaka på mottagningen i förra veckan och lite nya allergiprover togs samt att vi som sagt kom överens om att göra ett provocationsförsök igen om några år. Tills dess behandlas hon som celiaki och vi har det dietist och "mat-recept-på-apoteket" stöd som "celiakibarn" är berättigade. Vet inte om det besvarade något, hm... men ja hon har det som diagnos "tillsvidare" och baserat på reaktion och blodprov och INTE biopsin. Huruvida hon var sjukare innan diagnos är svårt att säga. Hon började dagis i augusti 2008 när hon var 16 månader och var ständigt dålig fram till tja.. sjukhusvistelsen i december 2008. Men det var ju också innan mjölk och gluten togs bort från hennes mat. Efter det har hon varit hur frisk som helst bortsett från vattkoppor . Hon har varit en av 2-3 barn på dagis som inte varit sjuk alls den här hösten-vinter-(våren?). Inte ens nu i förra veckan när storasyster fick en släng kräksjuka hände något med lillasyster. Doktor kan du få namn på om du vill, men det har ju bara betydelse om du tillhör samma landsting
    Vi tillhör inte Sthlm. Kanske tur, för jag blir arg när jag läser dina rader. Det känns oetiskt att utsätta barn för provokationer som om de vore försökskaniner på ett lab! {#lang_emotions_yell}

    Tack ändå för din berättelse, jag får lite att fundera på.. Vilket trasglutaminansvärde fick hon?

    I vintras blev vår flicka sådär sjuk med en avföring som var som kiss och slem. Lyckligtvis klarade hon sig med vätskeersättning och blev bättre.

    Vad skönt att er dotter mår helt bra nu - du ger mig hopp!
  • khartoum
    Kavat skrev 2010-03-22 22:11:14 följande:
    Ja, om jag har förstått det rätt så ska inte det visa förhöjda värden på transglutaminans om man bara har sädesslagsallergi.  Däremot kan ju tarmen bli påverkad, men om jag har förstått det rätt så ser läkarna skillnad på "glutentarm" och "påverkad/inflammerad tarm". Jag TROR inte att tarmen blir lika påverkad av allergi som av gluten. Jag tror bara det är gluten som kan göra tarmen "slät och få flimmerhåren att försvinna", men jag är osäker. Fråga läkaren när du pratar med honom om han kan förklara bättre.  Men när min son var dålig av allergier så tog det ungefär 2 månader innan han blev bra i magen efter att vi tagit bort allt han inte tålde och då slutade han spy och tålde annan mat (som han egentligen tålde, men inte då han åt sädesslag.) Så hans tarmar var nog rätt påverkade även om de aldrig var nere och kollade. Sen har jag hört tider mellan 6 månader till 2 år för en glutenintolerants tarm att bli återställd. Så det är ju en viss skillnad! Jag blir också rätt knasig när jag fått i mig gluten. Både ledsen, arg och ja, jag blir kass i två veckor, hängig, immunförsvaret blir kasst. Jag och sonen fick i oss vete/gluten i julas och vi var konstant förkylda i 2 månader efter det. Varken dottern eller maken var dåliga mer än någon vecka... Så det sätter sig på många saker. Jag har alltid varit sjuk, haft ont i kroppen, kännt mig dålig, fastän jag inte varit dålig "på pappret" och visst har jag fått öroninflammationer, luftrörskatarrer, halsfluss mm rätt många gånger i mitt liv. Men trott mest att jag är väl sjuk av mig och jag mår väl dålig. Så här frisk som jag känner mig nu vet jag inte om jag varit så länge jag kan minnas. Jag och maken har varit tillsammans i 10 år och han säger också att jag alltid har haft något som gör ont, eller sjuk, huvudvärk, ont i magen, ja, typ allt. Jag har ibland känt mig lite hypokondrisk, men jag vet ju att det inte har varit det för det har ju varit verklig smärta/sjukdom, men som inte har kunnats förklarats.  Nu mår jag verkligen toppen och det är en sån skillnad. Jag går inte runt med en mage som alltid gör ont t.ex. Jag har nog förträngt just den biten, för det var först när jag varit glutenfri ett tag som jag insåg att jag inte kände av min mage. Den bara var där. Fick för femton år sedan Losec mot kraftig magkatarr (utan vidare undersökningar) och har sedan dess trott att jag spyr lätt, att jag mår illa, magen mm berott på att jag har "kass mage". Angående humör, så har det också förändrats. Jag blev arg och ledsen för "ingenting" tidigare. Nu är jag i och för sig gravid, så nu kan mitt tålamod tryta lite ibland, men det är jätte skillnad!
    Vad UNDERBART att du mår så mycket bättre! Men vad tragiskt att du behövt må så dåligt så länge. Stackars dig! Vår dotter är envis som en lus och har ett hiskeligt humör, men vi tror att det är kopplat till hennes besvär. Hon har varit mycket jämnare sedan vi uteslöt gluten och det märks att hon är mycket gladare. Korvbrödsincidenten och några andra små misstag när hon lyckats hitta något och stoppa i sig innan vi hunnit att ingripa, har på sått och vis visat precis det du beättar. Glutenintag betyder smärta, olust och ilska och en väldigt ledsen tjej. Celiaki eller allergi? Kan reaktionerna vara identiska tro?

    Jag funderar på vår dotters prov på gastroskopin. Vid biopsin visade det sig att hon har ludd, men inflammationer i tarmen. Den är alltså inte celiakislät. Doktorn var lite förbryllad över det.
Svar på tråden celiakimammor fortsätter ha trevligt