Inlägg från: vargaa |Visa alla inlägg
  • vargaa

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    abuelita skrev 2010-04-19 09:10:22 följande:
    Monsterpannkaka, och andra som ska föda i Västerås, läs kommentarerna till det här drygt ett år gamla blogginlägget om avnavling !  Bl.a. följande:   ” Jag sa att jag skrivit att jag vill avnavla sent i mitt förlossningsbrev… då avbröt hon och sa att ”det kunde jag minsann stryka på engång för ALDRIG att de skulle göra något sådant, det kunde jag GLÖMMA!!”… Så jag har nu strukit det i mitt brev och får acceptera hur de gör sitt jobb. "
    Om jag fått det bemötandet hade jag nog vänt på klacken och sagt att då föder jag hellre hemma än på deras klinik.
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-01 11:13:51 följande:
    Det var den säkert..Men jag tänkte på en speciell, där en kvinna står på alla fyra lutad mot sin säng eller dylikt, hemma i deras sovrum. Man ser inte hela henne, utan endast underkroppen och hennes partner står på knä och baddr henne med handdukar. En tredje part finns där för att ta foton och se till så att allt filmas och sen kommer hon in och stör när bebis kommit ut för att suga rent svalget med sånt där läskig gummi-blupp. ;)Men jag fick sån bra känsla av den videon.. den kändes så lugn, så avslappnad. Precis så som jag önskar att min förlossning kan få bli - rent känslomässigt-.Ja.. 40+5.. man börjar ju längta! Det står ju liksom still här? Alltså.. nä.. jag börjar tappa tålamodet :)
    Jag är bf+6 idag. :) Här händer det lite iaf. Har haft värkar sen inatt men de har avtagit lite nu på dan och jag kan hantera dem utan problem. Jag får komma in på förlossningen men avvaktar. Bla tack vare denna tråd känner jag mig inte det minsta orolig över att inte hinna in. Även om planen är att göra det såklart. Vi får se när det sätter igång på riktigt för mig.

    Snart kommer det nog igång för dig med.
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    Nej det hoppas inte jag heller. Men värkarna är glesa nu så det är nog en stund kvar. Såhär lätt är det nog inte att föda barn... :p

    Tack för lyckönskningarna, hoppas att det blir en bebis i helgen. :)


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    Hej!

    Nu har jag fött en flicka på akademiska sjukhuset i uppsala och tänkte berätta om deras bemötande ang avnavling etc.

    För det första gick processen sakta, jag fick sova en natt och under måndagen ökade hennes hjärtljud så de misstänkte att hon bajsat i fostervattnet. De ville ta hål på hinnorna men avvaktade när jag bad dem. De visade stor förståelse men till slut kom vi överens om att göra det och mkt riktigt hade hon bajsat. Hjärtljuden gick ner och mina värkar blev mer effektiva.

    Pga att min bm fastnade hos en kvinna som hade bebis påväg ut och dåliga uskor, så märkte man inte att det började ta fart hos mig och vi blev rädda och kände oss övergivna. Därmed började jag hetsa med lustgasen och kände att jag ville krysta.

    Mitt i dimmorna såg jag en svart man, en annan bm som skulle hoppa in. Jag var redan rädd och trött, spände mig enormt, men han hjälpte mig. Jag bad om eda och ha sa att det är för sent, det är dags att krysta snart. "Men det är bra för du kan föda naturligt, jag har läst ditt brev och du kommer att få det som du vill ha det".

    Jag var trött och inte fick ordentligt med syre så efter en lång stund av försök att få mig att slappna av och andas bättre sa han att "jag vet att du inte vill ha värkstimulerande men jag tror att det skulle hjälpa dig att orka krysta ordentligt". Jag gick till slut med på det och det gav effekt. Jag fick mer kraft i krystningarna det kände jag.

    Till slut sa han åt mig att sluta med lustgasen så att jag skulle vara med när mitt barn föddes och jag kände att de bytte ut den mot syre. Han ga mig akupressur och sa att jag hade skrivit ett jättebra brev. Att jag verkade påläst och hade bra önskemål, och att han själv jobbade så också om han fick välja.

    Till slut fick han mig att slappna av och hon kom ut. Jag fick henne direkt till mig och han sa "ni får torka av henne själva precis som du skrivit" och jag blev så glad att han noterat en sån liten sak som det. Han frågade om de fick ta ph-prov under tiden hon var hos mig och et fick de. Efter en stund visade han oss navelstängen och sa att "ser ni att den slutat pulserat nu, den är helt vit och slapp". Sen såg han till ett flertal ggr att jag var helt med på det innan han lät min sambo klippa.

    De visade mig sen en spruta och fågade om de fick ge mig livmodersammandragande. Jag sa nej och de accepterade det. Samma med k-vitamin men det fik de ge.

    Hon ammade snart och moderkakan kom ut snabbt därpå. Allt såg bra ut och livmodern drog ihop sig som dn skulle utan problem. Bm berättade att efter som att hon föddes med ansiktet upåt så krävde hon lite mer plats och därför var det lite extra trångt för henne att komma ut. Men det gick ju till slut ändå. :)

    Jag är förvånad över att han bemötte mina önskemål så bra och jag kände att även om jag svimmat så hade han gjort som jag önskade. En otroligt bra barnmorska ochjag fick allt det jag hoppats på. Att jag sen behövde lite hjälp på traven är en del av naturens gång. Men ingenting gjordes mot min vilja eller omotiverat som jag upplevde det.


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Petrellie skrev 2010-05-05 16:04:56 följande:
    Tack snälla Moster Ia för ditt långa svar! Jag har fött båda mina tidigare barn på BF+3 så det kan ju stämma för mig att man ofta bär sina barn lika länge. Jag hoppas och tror att jag inte ska behöva gå flera veckor över tiden med detta barn men eftersom jag fått höra flera gånger att just nr 3 kan bete sig lite annorlunda och oförutsägbart både under graviditet och förlossning vill jag vara förberedd på alla alternativ.Vargaa! Stort grattis till din lilla tjej och vad skönt att du känner dig nöjd med din förlossning trots att den inte blev helt okomplicerad. Sedan måste jag säga att jag blev alldeles fnissig av den här meningen "Mitt i dimmorna såg jag en svart man, en annan bm som skulle hoppa in." Det tog några rader till innan jag förstod att det faktiskt var så det var och inte någon lustgasframkallad illusion. Han verkade i alla fall toppen!
    Tack alla. Haha, ja han är nog den enda manliga bm på akademiska och dessutom svart - dvs afrikan. Vi hade fått information om det på föräldrautbildningen för en del kan ju reagera förvånat mitt i en förlossning och både jag och sambon hoppades att han skulle vara vår bm i krystarbetet för det sägs att han har magiska händer och är otroligt bra. Jag kan bara instämma. Dessutom var det ett bra stöd för min sambo med en man.

    Men det var verkligen suddigt, hade precis dragit i mig för mkt lustgas så allt var dimma och så dök han upp mitt framför ögonen. :p Då tänkte jag att "ja, jag kanske överlever trots allt", och ungefär så tänkte min sambo också.
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    Nu är jag här igen. Har lite frågor som jag tänkte att ni kanske kan svara på.

    För det första undrar jag vilka rättgheter jag har på förlossningen/bb? Har jag rätt att gå när jag vill? Har jag rätt att neka mitt barn eventuell behandling som personalen anser är nödvändig? Har jag rätt att skicka  ut all personal ur salen vid utdrivningsskedet för att få föda själv?

    Jag hade gärna fött hemma om det inte vore för att jag är orolig över vad som händer om barnet inte mår bra när det kommer. Jag har ca 30-40 minuter till närmaste sjukhus. När min dotter föddes hade hon bajsat i fostervattnet vilket man misstänkte pga att hennes hjärtljud. Därför tog man hål på hinnorna (vilket jag annars inte tillåtit) och det visade sig stämma, hjärtljuden blev normala när de tagit hål på hinnorna och allt gick bra. Detta verkar väldigt vanligt och jag undrar vad det beror på och hur farligt det är? Om jag föder hemma utan utrustning och personal, utsätter jag mitt barn för en stor risk om detta skulle inträffa?

    Tack för att ni håller liv i den här tråden!


    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    abuelita skrev 2011-06-22 20:24:43 följande:
     Välkommen tillbaks  till tråden, Vargaa!  Jaså det är  dags igen    

     ja det är klart man är orolig för vad som händer om barnet inte mår bra när det föds.  Själv skulle jag  vara mest oroligt för att personalen inte ska förstå att navelsträngen då  måste få vara intakt , eftersom moderkakan är den   viktigaste livräddaren. 
    Förstår att du inte gärna föder hemma när du har så långt till sjukhuset.      Men då  är det  å andra sidan risk att man inte   hinner  fram innan barnet är fött  (det  kan gå rätt fort när det är tätt mellan första och andra barnet).

    Att  det är vanligt att  ett påverkat barn mår bättre när man tar hål på hinnorna  var  nytt för mig.  Hmm, intressant.   Förstår dock inte hur det fungerar. 

      Vården är ju en sevice för allmänheten och alltså inget tvång.  De  har inte rätt att göra något mot ens vilja, så länge man inte är omyndigförklarad. . Ändå är detta  väldigt vanligt inom förlossningsvården.  Alltså att de gör saker utan att fråga om lov.   Om man  är påäst och säger ifrån så  slipper man förstås  undan  (åtminstone i de flesta fall) 

    När jag födde barn var det fortfarande rutin att droppa lapis i barnets ögon  och man fick ingen information om att man kunde avsäga sig det.  Men jag hade turen att ha en väninnan som  upplyste mig om detta,. Båda föräldrarna var då  tvugna att skriva under ett papper och  befria personalen från ansvar om barnet skulle få gonorre i ögonen (tror åtminstone att det var det det handlade om) .  Men någon gång i början på 80-talet slutade  man ge lapis på rutin till alla barn,  efter att en barnmorska råkade få det i sina egna ögon  och kände hur fruktansvärt det sved.  

    Om jehovas vittnen vägrar att  deras barn ska få blodtransfusion  blir föräldrarna  tillfälligt fråntagna vårdnaden , enligt  lagen om vård av unga  (så var det åtminstone när jag jobbade inom neonatalvården på 80-talet)  .  Så om du vägrar låta  dem göra något  visst med ditt barn får de i nog i så fall tillämpa den lagen, och då  måste de förstås kunna bevisa att  barnet annars utsätts för livsfara.  
    Jag tror  det   stämmer  det som Linda Karlström skriver i  sin blogg Obesprutat,  i Alternativjouralen,  som jag länkat till i  trådpresentationen. Förutom där  det  kan bevisas  att barent  annars utsätts för livsfara .  

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "
    Tack! Ja det är det, fast det är så tidigt så ingen vet utom jag o gubben än. ;)
    Denna gång känner jag mig mycket mer trygg i vad jag vill och hur jag ska få det. Denna gång kommer jag att välja att åka till BB stockholm om det finns plats.

    Det kanske inte stämmer att det hjälper att ta hål på hinnorna om barnet bajsat i vattnet alltså? De försökte övertala mig länge innan jag gav med mig och det som fick mig att gå med på det var att de sa att de misstänkte att hon bajsat i vattnet och de var oroliga för hur hon mådde. När de tagit hål stämde det att hon bajsat litegrann och de sa sen att hon verkade må bra igen. Det kan alltså ha berott på något annat att hon blev bättre?

    Jag tänkte inte på att det kan gå fortare när det är tätt mellan barnen. Med dottern tog det ganska lång tid. Det skulle inte göra mig något om jag tvingades föda hemma. Jag vill föda hemma men är rädd att själv ta beslutet OM det sen skulle leda till en akut situation. Men om ödet får bestämma.... Om jag misstänkte att jag inte skulle hinna in så skulle jag inte åka.

    BelAir1 - Tja, det kanske du har rätt till. Personligen kan jag tycka att man ska få känna efter själv. Precis som jag efter födseln vill vara ifred med mitt barn även om jag vistas på ett sjukhus. Men det är ju klart att det kanske blir lite kluvet samtidigt. Är mest nyfiken på vad som är ok och inte. Så att man vet vad man kan kräva och inte. Jag antar att detta handlar om att jag saknar förtroende för sjukhuspersonalen och är övertygad om  att jag kommer att få slåss för alla mina önskemål samtidigt som jag ska hantera min förlossning. Genast blir man lite paranoid och vill säkra upp sig från alla håll och kanter för att ha en nödutgång när man väl ligger där.
    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    En fråga ang oralt k-vitamin. När jag sa det på förlossningen sa de att det kan man inte alls få, det hade de aldrig hört talas om. Därför blev jag osäker och tillät sprutan. Det kommer jag inte att göra nästa gång, min undring är: vart får man tag på det och är det ens nödvändigt att ge det?


    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Legewiel skrev 2011-06-23 16:23:22 följande:
    På vårt sjukhus sa de att de nu för tiden lika ofta ger oralt K-vitamin som injektion, man behöver bara be om det. Så att du fått höra annorlunda låter jättekonstigt, det ska verkligen inte vara några problem för sjukhuset att skaffa fram detta! Nödvändigt eller ej tar jag inte ställning till, men jag visste att jag inte ville utsätta min nyfödda för några injektioner överhuvudtaget, det räckte som argument för mig.
    Okej. Ja denna gång kommer jag att vara på ett annat sjukhus så vi får se vad dom säger. Men jag är helt säker på att jag inte kommer att tillåta att de injecerar k-vitamin. Har de inget annat alternativ blir bebis utan.
    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    abuelita skrev 2011-06-26 12:06:12 följande:
     
    Så här skrev sign BebbansMammor ( # 1441  sid 144 )

    "Hej,
    kan tillägga ang. K-vitamin att om man vill ha detta men inte vill att ens nyfödda bebis ska stickas med spruta så kan bebisen få K-vitamin oralt.
    Det kan bli en del suck och stön från sjukvården över att detta då måste specialbeställas (ja, oj vad jobbigt!) så säg till i god tid innan. Vi har sett till att det står både i journal och förlossningsbrev.
    Jag bryr mig inte  om de stönar, så länge som de inte gör massa obehagliga ingrepp på vår nyfödda lilla bebis."
    Tack för tips! Då ska jag ta upp det med mvc innan så att det står i journalen, och även fråga på det bb jag väljer om det. Bör man ge k-vitamin eller är det något man egentligen kan strunta i?
    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    Det kanske redan finns svar på min fråga i tråden men jag frågar ändå. Ang k-vitamin. Jag har bf snart och denna gång vill jag ge k-vitamin som oral lösning. Men vart får jag tag på det. Enligt mvc måste man ha recept och det får jag ju inte innan bebisen är född. Och hon vissye inte vart jag skulle vända mig. På förlossningen vet de inte heller vart man vänder sig, jag frågade förra gången. Hur tidigt måste man ge k-vitamin? Och hur får jag det utskrivet? Tycker att barnläkaren på bb borde kunna skriva ut åt en när man kommer dit.


    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa

    Nu har vi fått en fin liten son och jag tänkte tipsa om ngt som jag inte tänkte på innan ang k-vitaminet. Jag valde att ge honom det då ingen kunde hjälpa mig med hur jag skulle få tag i det som oral lösning. Men jag sa att de fick ge honom det medan han låg hos mig och ammade vilket kändes mycket bättre än att de skulle ge det till honom liggandes ensam och utsatt på en bänk.

    Så det kanske kan vara ngt att tänka på för den som velar över k-vitaminsprutan pga själva situationen. :)

    Men över till en fråga.

    Min sons navelsträng pulserade väldigt länge efter att han var född och först 25 min efter att han kom ut fick de klampa - för vi ville att den skulle pulsera klart. Hans navelsträng var dessutom kort så han nådde inte att amma utan jg hade honom på magen. Det gjorde mig ingenting men jag kände lite press på slutet då de sa att om inte moderkakan kommit ut efter 30 min så skulle de försöka få ut den på ngt sätt, vilket jag vägrade. Samtidigt var jag inte redo att krysta än, ville få upp sonen på bröstet först och "landa", men fick lov att göra det ändå för att annars tänkte de börja trycka på magen. Har man rätt att neka sån behandlig? Jag hade inte tagit ngt livmodersammandragande medel då jag ville stimulera mitt eget oxytocin genom att amma.


    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    abuelita skrev 2012-02-27 17:53:28 följande:
    Grattis  till sonen Vargaa {#emotions_dlg.flower}    Vad roligt att du nu fått ditt andra barn sedan vi först träffades i någon av mina trådar om avnavling    

    Jättebra tips att   amma medan injectionen ges . 

    Glädjande att navelsträngen ändå fick vara ifred så länge. Tänk att det blev en så kort navelsträng den här gången. Visst  var väl första barnets  väldigt lång, med knut på? 

      Men tråkigt att de inte  kunde låta moderkakan vara ifred åtminstone en timme, som bl.a. Michel Odent rekommenderar (se Putting an end to woman´s global slaughter: Bleeding to death)

    Hoppas att någon barnmorska eller annan sjukvårdspersonal kan svara på om  man har rätt att neka sån behandling (själv tror jag att man har rätt till det).. Det är nämligen många barnmorskor som har ögonen på den här tråden nu.  Och om de är riktiga barnmorskor,  alltså såna som Michel Odent menar  med  The Art of Midwifery ,  så registrerar de sig  förstås  som medlemmar här (de som inte redan gjort det)  och bidrar med sina  värdefulla kunskaper.          
    Tack för svaret. :) Det stämmer att jag hamnade i din tråd när jag väntade dottern, men hon hade inte ovanligt lång navelsträng så det är nog ngn annan du tänker på ang det. :) Men hon nådde att amma.

    Ja jag kände att jag inte alls ville börja krysta än efter 30 minuter, så det kändes väldigt onaturligt att trycka på. Fick krysta flera ggr och dessutom ville bm hjälpa till genom att dra i navelsträngen vilket inte kändes okej. Men hellre det än att de skulle börja hänga på mig när jag helst bara ville vara ifred med mitt barn. Med dottern kom det naturligt att jag ville krysta och då kom moderkakan direkt.
    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Nyårsmamma skrev 2012-02-27 19:20:59 följande:

    Man har rätt att avstå/avbryta varje föreslagen eller påbörjad behandling oavsett konsekvenserna, inklusive att man själv avlider och/eller att fostret avlider. Enligt hälso- och sjukvårdslagen. Tvångsvård får bara utövas inom psykiatrin – och förlossningsvård sorterar inte under psykiatri som alla vet :)


    Okej! SOm sagt har man ju kanske "accepterat" behandling när man uppsöker sjukhus. Men för min del ville jag föda på sjukhus endast för att vara säker på att mitt barn skulle kunna få akut vård om något gått fel/varit fel vid födseln. I övrigt hade jag ingen önskan om vård och ville helst föda hemma. Känns konstigt att man måste välja att gå med på vad som helst eller inte få någon hjälp alls. Men när man ligger där och dom säger att "efter 30 minuter gör vi ngt för det är vår rutin" så vet man inte om man kan säga nej eller inte. För det lät på henne som att det inte var diskuterbart. :/ Hade jag vetat att jag hade rätt att säga nej ändå så hade jag gjort det. För det kändes inte bra att behöva tvingas till det på det sättet.

    Tack! :) En stor eloge till alla ni som håller denna tråd vid liv! Det kändes toppen att det givk att hitta er inför min andra förlossning då jag fick väldigt mycket klokt härifrån inför min första.
    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över