• Snigel­84
    Ons 24 mar 2010 12:39
    79775 visningar
    14 svar

    Hur länge kan man ha kokta ägg i rumstemperatur?

    Hej!

    Glömde lägga in äggen jag kokade igår till kvällsmaten. Är dom okej att äta idag? De har alltså legat framme från kl 21 igår ungefär tills nu..

    Känns lite onödigt o slänga o koka nya, har det itne så fett med pengar.

    /Sara

Svar på tråden Hur länge kan man ha kokta ägg i rumstemperatur?
  • Ons 24 mar 2010 12:43
    #1

    Som de står på förpackningen, till bäst före datumet.

  • Ons 24 mar 2010 12:45
    #2

    Ja du kan äta dem.


     

  • Snigel­84
    Ons 24 mar 2010 12:46
    #3
    mamma1970 skrev 2010-03-24 12:43:48 följande:
    Som de står på förpackningen, till bäst före datumet.
     så du menar att jag kan äta dom i två veckor till??  Nja.. :P
  • Ons 24 mar 2010 12:48
    #4

    Kokta ägg har en sämre hållbarhet än okokta. Och hållbarheten försämras i rumstemp. Fast jag tror inet att det ska vara nån fara.

  • sirisd­otter
    Ons 24 mar 2010 12:49
    #5

    Om ni har normal motståndskraft borde ni kunna äta äggen.

    Men det var en skandal på Sabbatsbergs sjukhus på 80-talet.  Personalen hade inte kylt ner kokta ägg tillräckligt snabbt. Flera äldre, bl a min bästa väninnas mamma, tillfälligt inlagd för annan åkomma, avled.  Tror äggen serverades i spenatsoppa, kanske dagen därpå.  De avlidna hade nedsatt immunförsvar.

  • sirisd­otter
    Ons 24 mar 2010 12:51
    #6
    Hannah76 skrev 2010-03-24 12:48:22 följande:
    Kokta ägg har en sämre hållbarhet än okokta. Och hållbarheten försämras i rumstemp. Fast jag tror inet att det ska vara nån fara.
    Ja, det måste vara så - varför kan jag inte förklara.

    Råa ägg höll sig länge t ex i segelbåt utan kylskåp (förvarade längst ner i båten, i kölsvinet).
  • Snigel­84
    Ons 24 mar 2010 12:57
    #7

    Får väl se om magen protesterar sen då :P. Ska äta dom nu ahde jag tänkt.. 
    Tack för svaren...nu tar jag lunch! {#lang_emotions_smile}

  • Ons 24 mar 2010 13:05
    #8
    sirisdotter skrev 2010-03-24 12:49:32 följande:
    Om ni har normal motståndskraft borde ni kunna äta äggen.Men det var en skandal på Sabbatsbergs sjukhus på 80-talet.  Personalen hade inte kylt ner kokta ägg tillräckligt snabbt. Flera äldre, bl a min bästa väninnas mamma, tillfälligt inlagd för annan åkomma, avled.  Tror äggen serverades i spenatsoppa, kanske dagen därpå.  De avlidna hade nedsatt immunförsvar.
    Var spenatsoppan återuppvärmd?
    Spenatsoppa ska nämligen aldrig värmas igen, för då kan man bli dålig.

    Skulle personligen inte äta koka ägg som legat framme mer än ett par timmar, så är jag nog kanske lite väl försiktig med maten med.
    Mamma till Anton 080920
  • sirisd­otter
    Ons 24 mar 2010 13:13
    #9
    TheMother skrev 2010-03-24 13:05:15 följande:
    Var spenatsoppan återuppvärmd?Spenatsoppa ska nämligen aldrig värmas igen, för då kan man bli dålig.Skulle personligen inte äta koka ägg som legat framme mer än ett par timmar, så är jag nog kanske lite väl försiktig med maten med.
    Det var äggen som utpekades.  Nämnde spenatsoppan som förklaring till att äggen blev liggande (hård?)kokta.
  • sirisd­otter
    Ons 24 mar 2010 13:13
    #10
    Snigel84 skrev 2010-03-24 12:57:04 följande:
    Får väl se om magen protesterar sen då :P. Ska äta dom nu ahde jag tänkt..  Tack för svaren...nu tar jag lunch!
    Det går säkert bra!
  • Ons 24 mar 2010 13:16
    #11
    sirisdotter skrev 2010-03-24 12:51:15 följande:
    Ja, det måste vara så - varför kan jag inte förklara.Råa ägg höll sig länge t ex i segelbåt utan kylskåp (förvarade längst ner i båten, i kölsvinet).
    Att kokta ägg har sämre hållbarhet än råa lär bl.a. ha att göra med att en skyddande hinna runt ägget förstörs vid kokning. Av samma anledning bör man inte tvätta äggen innan förvaring. (Ägg som säljs som "tvättade ägg", har redan i produktionsledet tvättats på ett skonsamt sätt som inte lär försämra hållbarheten)
  • Lör 27 mar 2010 08:22
    #12

    Det datumet som står på äggförpackningen som bäst-före-datum är om äggen förvaras i rumstemperatur. Förvaras ägggen i kylskåp, som de flesta gör, så håller äggen en månad till (det togs även upp i TV i nåt program om mat, tror det var "Brunsås").

    Nu handlade ju denna tråden om kokta ägg, och där vet jag inte vad som sägs om hållbarheten. Men nog borde det vara helt okey med ett eller ett par dygn om nu okokta håller sig så länge.
    Smaka och lukta! Det avgör.

  • sirisd­otter
    Lör 27 mar 2010 10:00
    #13

    Hur gick det med TS mage?

  • Snigel­84
    Lör 27 mar 2010 10:42
    #14

    Det gick bra .

    Fast nu ligger jag med feber o halsont istället {#lang_emotions_yell}

Svar på tråden Hur länge kan man ha kokta ägg i rumstemperatur?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...