Ari Gold skrev 2010-03-28 18:32:02 följande:
Nej det är inte löjligt. Det är viktigt att vidga debatten i en smal tråd.Att laga mat från grunden är inte ett självändamål, utan ska liksom allt annat tänkas igenom och motiveras. Det blir så lätt bara ytterligare en tävling i "duktigaste morsan" annars.Man KAN inte dela upp mat i "mat från grunden" =nyttigt och "hel/halvfabrikat"=onyttigt. Det går att laga ensidig mat på dåliga basvaror från grunden och det går att laga bra mat med nyttiga tillsatsfria halvfabrikat. Att börja läsa innehållsförteckningen och fundera kring den mat man äter tror jag ger mycket mer än att bara utgå från att halvfabrikat är onyttigt.Det kan vara så oerhört stor skillnad på produkter som utger sig för att vara ungefär samma sak. Santa Maria ekologisk tacokrydda innehåller till exempel en blandning av olika torkade och malda kryddor, medan den "vanliga" taco spice mix från samma företag innehåller druvsocker som huvudingrediens följt av bland annat modifierad stärkelse och flera andra klandervärda tillsatser utöver kryddorna.Det är sålede STOR skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Att köpa en påse med fem kryddor blandade till en tacomix kan jag inte se som så mycket sämre än att köpa fem kryddburkar och blanda själv. Men att köpa en påse innehållande 30% socker + modifierad stärkelse mm. ser jag som rent förkastligt.Graden av halvfabrikat är MINDRE viktigt än VAD produjkterna innehåller, så det är synd om fokus hamnar bara på att "göra själv".
Oj, det har jag aldrig tänkt på det där med tacomixen! Skall absolut köpa eko nästa gång
Jag tycker absolut inte att det skall vara ett självändamål att laga mat "från grunden" bara för att vara den duktigasta mamman, vilket man lätt kan få en känsla av här på FL. Främsta orsaken till att jag startade tråden är nog för att få lite mer konkret visat vad det där med "från grunden" egentligen är. Söker man tex på "halvfabrikat" här på FL får man upp massa trådar där folk förfasar sig över halvfabrikaten och säger att de minsan aaalltid lagar all mat från grunden och varför gör inte alla det? det är ju så mycket enklare och nyttigare. Sen får man inte detta särskilt mycket mer utvecklat. Bara att de hatar äckliga halvfabrikat och aldrig skulle servera sina barn det. Den som serverar fiskpinnar och korv är en dålig mamma och barnen kommer bli överviktiga och sjuka. Punkt. Därför ville jag nu få fram lite konkreta recept som visar vad de egentligen lagar när de lagar mat "från grunden". Alltså, jag lagar ju också mat "från grunden" (hur man nu skall definiera det) eller efter recept i kokböcker då, typ, och när jag läser recepten i tråden inser jag att jag nog lagar mer "från grunden" än jag trodde. När jag hör uttrycket "laga mat från grunden" ser jag egentligen framför mig hur man står och kokar köttben för att utvinna egen buljong (öööh...gör man så??), har kött från egenskjuten älg i frysen och gör väldigt avancerade kok av olika slag. Vad jag förstår av tråden finns det de som faktiskt gör sånt, men de flesta knappast.
Men jag kan känna att när tiden är knapp är det väldigt lätt att ta till frysköttbullar och korv. Många recept man hittar i kokböcker tar ju också massor av tid. Därför kan det vara intressant att få exempel på alternativ som verkligen funkar för stressade småbarnsföräldrar.