• Shira
    Äldre 26 Mar 20:00
    36867 visningar
    177 svar
    177
    36867

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Äldre 26 Mar 20:05
    #1

     Kycklingsoppa (Saras)


     


    3 filé
    1 äpple
    1 lök
    1 tsk curry
    800 g passerade tomater
    1 dl vatten
    2,5 dl matlagningsgrädde
    2 grönsaksbuljongtärningar
    1 krm socker
    0,5 tsk salt
    0,5 dl persilja


     


    Fräs kyckling, äpple, curry.


    Koka allt några minuter


    Smaksätt med socker, persilja, ev. Salt.

  • Äldre 26 Mar 20:06
    #2

     


    Gulashsoppa


     


    2 röda paprikor


    1 lök


     


    Mixa.


     


    4 potatisar i tärningar


    400 g köttfärs


    1 msk tomatpuré


    1 msk paprikapulver


    1 vitlöksklyfta


    1 köttbuljongtärning


    örtkryddor


    aivar/chilisås


    salt peppar


     


    Servera med gräddfil/yoghurt


     

  • Shira
    Äldre 26 Mar 20:12
    #3

    Heja heja! Mera!

  • Äldre 26 Mar 20:20
    #4

    Oj, jag får inte glömma det bästa tipset. Laga mer mat än man äter upp. Så har man egna halvfabrikat i frysen. Ta fram en burk kycklinggryta/köttfärssås/kalops ur frysen på morgonen, koka ris/potatis/pasta när man kommer hem!

  • Äldre 26 Mar 20:21
    #5

     


    Bjudfisk


     


    400 g vit fisk


    1 lök


    2 tomater


    1 dl creme fraich


    1 msk citron


    1 ägg


    0,5 dl persilja


    (2 tsk dijonsenap)


     


     


    Salt och peppar på fisken. På med röran.


    250* 20-30 minuter.

  • Äldre 26 Mar 20:22
    #6

     


    Saras lax


     


    400 g lax


    8-10 coctailtomater


    1 vitlök


    2,5 dl grädde


    150 g fetaost


    salt, peppar, oregano


     


    Koka grädde, vitlök, salt, peppar. Lägg i laxen, sjud. Feta, oregano, tomater.


     


    Till pasta.

  • Äldre 26 Mar 20:22
    #7

     


    Pizzafisk


     


    400 g vit fisk


     


    150 g krossade tomater


    75 g purjolök


    1 tsk oregano


    0,70 tsk salt


     


    Fisk i form. Sås på.


     


    1 dl creme fraich


    0,3 dl chilisås


    1 msk maizena


    0,3 tsk salt


    1 krm peppar


     


    Häll på. Riven ost.


     


    200* ca 20 minuter?

  • kvinna­n47
    Äldre 26 Mar 20:23
    #8

    Måste bara få säga att jag är vansinnigt bortskämd när det gäller mat och äter aldrig halvfabrikat mer än korv som jag köper färdigt, det är min mammas fel som skämt bort oss barn .

  • Äldre 26 Mar 20:23
    #9

     


    Biffstroganof


     


    400 g lövbiff


    2 lök


    1 tsk salt


    1 krm peppar


    2 dl buljong


    1 dl creme fraich


    2 msk tomatpuré


    1 msk ketchup


    1 msk senap


    1 näve saltgurka (hackade)


    persilja

  • Michis­en
    Äldre 26 Mar 20:23
    #10

    Hohoho... Skulle det inte vara halvfabrikatsfritt?
    Sluta upp med att skriva recept som använder buljongtärningar, för jag förmodar att ni inte kokat ihop buljongtärningarna själva?

    Ajvar relish är också ett halvfabrikat... Och mjöl.

    Ber om ursäkt ifall jag verkar ondsint och så vidare, men sanningen är den att även de som påstår att de lagar mat från grunden väldigt sällan gör exempelvis egen pasta från grunden.


Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter