• Shira

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jag har på senaste tiden upptäckt att det finns väldigt många trådar om mat just nu. Och många som både föraktar och förkastar allt vad halv- och helfabrikat heter. Som med stor frenesi förespråkar att laga all mat från grunden och hur enkelt och snabbt det går. Som lägger massor av tid på att tala om hur äckligt, hälsovådligt och näringsfattigt korv, mamma scan, fiskpinnar, makaroner och risifrutti (!) är.

    Här kommer en utmaning till er! Lägg lite av er energi på att skriva ner ett komplett recept på en typisk snabblagad, god och och nyttig "från grunden-maträtt" som ni lagar till era förskolebarn en vanlig vardagskväll efter jobbet. Så kan vi stackars halvfabrikatsmammor med allt svartare samveten få lite konkret vägledning.

    OBS! Detta är inte menat som kritik mot er som faktiskt är duktiga matmammor, utan en önskan om kreativ och handfast hjälp, som jag har mer nytta av än "halvfabrikatet är grunden till allt ont, shame on you som serverar ditt barn korv"

    Hoppas på bra respons!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-26 22:13
    Vill förtydliga att halvfabrikat av typen mjöl inte är det som avses här. Jag förstår att de som säger sig hata halvfabrikat knappast mjölkar eller slaktar sin egen ko heller. Vet faktiskt inte var gränsen skall anses gå...antar att de flesta med halvfabrikat menar typ korv och pulversåser och sånt...eller?
  • Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
  • Shira
    kvinnan47 skrev 2010-03-26 20:23:09 följande:
    Måste bara få säga att jag är vansinnigt bortskämd när det gäller mat och äter aldrig halvfabrikat mer än korv som jag köper färdigt, det är min mammas fel som skämt bort oss barn .
    Recept??!!
  • Shira
    pigglet skrev 2010-03-26 21:05:18 följande:
    Shira - vad gillar ni för typ av mat? Lax är ju väldigt tacksamt, om man gillar det.
    Jag är tyvärr allergisk mot fisk och skaldjur så det blir det inte så ofta. Vi är nog pastatypen men nya infallsvinklar mottages tacksamt.
  • Shira

    Självklart förväntar jag mig inte egenmalt mjöl och egenslaktat kött. Jag tror de flesta förstår vad det är som avses, eller är det bara ett uttryck man slänger sig med för att verka duktig? "jag lagar all mat från grunden" För skall man tro anti korv-trådarna är ni måånga här som gör det. Bidra med era recept här!

  • Shira

    Sällan har en tråd där recept efterlyses varit så välbesökt. Hurra hurra!

  • Shira

    Hittade en definition på hel- och halvfabrikat som jag tycker stämmer rätt bra på vad man i allmänhet tänker på, dvs inte mjöl och sånt:

    Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor.

  • Shira
    Muskot skrev 2010-03-28 10:35:32 följande:
    Definitionen som Shira hittade stämmer bra med vad jag tänker på som hel- och halvfabrikat.Skulle gissa att det var ungefär så TS tänkte också.
    Eftersom det ÄR jag som är ts, så ja! Jag är väldigt positivt överraskad av all respons och alla bra recepttips. Skall göra en veckomatsedel till nästa vecka i kväll tror jag!
  • Shira
    Ari Gold skrev 2010-03-28 18:32:02 följande:
    Nej det är inte löjligt. Det är viktigt att vidga debatten i en smal tråd.Att laga mat från grunden är inte ett självändamål, utan ska liksom allt annat tänkas igenom och motiveras. Det blir så lätt bara ytterligare en tävling i "duktigaste morsan" annars.Man KAN inte dela upp mat i "mat från grunden" =nyttigt och "hel/halvfabrikat"=onyttigt. Det går att laga ensidig mat på dåliga basvaror från grunden och det går att laga bra mat med nyttiga tillsatsfria halvfabrikat. Att börja läsa innehållsförteckningen och fundera kring den mat man äter tror jag ger mycket mer än att bara utgå från att halvfabrikat är onyttigt.Det kan vara så oerhört stor skillnad på produkter som utger sig för att vara ungefär samma sak. Santa Maria ekologisk tacokrydda innehåller till exempel en blandning av olika torkade och malda kryddor, medan den "vanliga" taco spice mix från samma företag innehåller druvsocker som huvudingrediens följt av bland annat modifierad stärkelse och flera andra klandervärda tillsatser utöver kryddorna.Det är sålede STOR skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Att köpa en påse med fem kryddor blandade till en tacomix kan jag inte se som så mycket sämre än att köpa fem kryddburkar och blanda själv. Men att köpa en påse innehållande 30% socker + modifierad stärkelse mm. ser jag som rent förkastligt.Graden av halvfabrikat är MINDRE viktigt än VAD produjkterna innehåller, så det är synd om fokus hamnar bara på att "göra själv".
    Oj, det har jag aldrig tänkt på det där med tacomixen! Skall absolut köpa eko nästa gång

    Jag tycker absolut inte att det skall vara ett självändamål att laga mat "från grunden" bara för att vara den duktigasta mamman, vilket man lätt kan få en känsla av här på FL. Främsta orsaken till att jag startade tråden är nog för att få lite mer konkret visat vad det där med "från grunden" egentligen är. Söker man tex på "halvfabrikat" här på FL får man upp massa trådar där folk förfasar sig över halvfabrikaten och säger att de minsan aaalltid lagar all mat från grunden och varför gör inte alla det? det är ju så mycket enklare och nyttigare. Sen får man inte detta särskilt mycket mer utvecklat. Bara att de hatar äckliga halvfabrikat och aldrig skulle servera sina barn det. Den som serverar fiskpinnar och korv är en dålig mamma och barnen kommer bli överviktiga och sjuka. Punkt. Därför ville jag nu få fram lite konkreta recept som visar vad de egentligen lagar när de lagar mat "från grunden". Alltså, jag lagar ju också mat "från grunden" (hur man nu skall definiera det) eller efter recept i kokböcker då, typ, och när jag läser recepten i tråden inser jag att jag nog lagar mer "från grunden" än jag trodde. När jag hör uttrycket "laga mat från grunden" ser jag egentligen framför mig hur man står och kokar köttben för att utvinna egen buljong (öööh...gör man så??), har kött från egenskjuten älg i frysen och gör väldigt avancerade kok av olika slag. Vad jag förstår av tråden finns det de som faktiskt gör sånt, men de flesta knappast.

    Men jag kan känna att när tiden är knapp är det väldigt lätt att ta till frysköttbullar och korv. Många recept man hittar i kokböcker tar ju också massor av tid. Därför kan det vara intressant att få exempel på alternativ som verkligen funkar för stressade småbarnsföräldrar.
  • Shira
    Maj Lis skrev 2010-03-28 22:35:03 följande:
    ja men halvfabrikat är ju halvfabrikat.. varför då inte skriva hel bara sen tyckte jag bara att en viss person är så dum med sina kommentarer att jag inte kunde låta bli
    Därför att om man söker på ordet halvfabrikat på FL får man upp rader av trådar där folk dissar hel- och halvfabrikat av typen fiskpinnar, färdiga köttbullar, pulversåser och korv. När jag skrev halvfabrikat syftade jag väl på vad man i allmänhet kallar halvfabrikat, sen kanske det inte är helt korrekt. Jag har dock klistrat in en definition som stämmer rätt bra med vad jag menar längre upp i tråden om du letar lite bakåt. Jag hade iofs kunnat rikta min tråd till "alla er som anser er laga all mat från grunden och som anser er bojkotta allt vad hel/halvfabrikat heter" , men jag tycker det låter lite otrevligt i tonen. Dessutom verkar åsikterna om vad som eg är hel- respektive halvfabrikat gå isär på flera håll, så jag vet inte riktigt var man skall dra gränsen.
  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:03:42 följande:
    Nä, man skulle ju kunna dra gränsen vid de korrekta definitionerna, men då blir ju de som anser sig laga all mat från grunden stötta, eftersom de då inser att de använder halvfabrikat.
    Här kommer åter en definition på den typ av halvfabrikat jag syftar på (eller som jag antar att man syftar på i de trådar som inspirerade mig till denna tråd skall jag kanske säga):

    http://www.skolmatensvanner.se/fraga081125.php

    Sen visst, det kanske inte är helt korrekt, men det stämmer nog rätt bra med vad som i folkmun benämns halvfabrikat tycker jag. Förresten, jag hittar inget recept från dig i tråden? Det är recept jag efterfrågar, inte definitionen på halvfabrikat om man läser noga. Eller lagar du ingen mat från grunden??
  • Shira

    Sorry då läste jag lite slarvigt som missade dina recept. Är lite trött såhär dags. Men det skulle ju bli så långsökt och virrigt att rikta tråden till "alla er som bojkottar helfabrikat och dåliga halvfabrikat och som nästan lagar mat från grunden fast ni allt som oftast använder er av bra halvfabrikat" :-/ Förresten tror jag förvirringen kring vad som eg är halvfabrikat har hjälpt till att göra tråden så välbesökt, så då får man väl stå ut med att det slinker med lite halvfabrikat här och där i recepten.

  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:23:44 följande:
    Klicka på "visa endast" efter mitt namn så ser du bara mina inlägg om du vill dubbelkolla. Vill du ha tips på lättlagad mat som visserligen innehåller halvfabrikat så kan jag varmt rekommendera ica.se och deras receptbank. Man kan söka fram recept som tar max 20 minuter att tillaga! Och så en tidigare tråd i samma ämne: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m50683450-1.html
    Jag har såklart inte läst hela tråden du länkade till, men det var en typisk sån där tråd som jag blev inspirerad av. I vart och vartannat inlägg sägs att man aaaldrig använder halvfabrikat och att det är såå äckligt. I resten av inläggen verkar det debatteras vad halvfabrikat eg. är. Orkade inte ta reda på vad man till slut kom fram till.

    Jag tänkte att det var smidigt att ha den här tråden som receptbank, men det börjar bli mer diskussion än recept nu tror jag. (vad hade jag väntat mig på FL??) Men jag är nöjd ändå, som sagt, sällan en tråd som efterfrågar recept fått så många svar!!!

  • Shira
    Michisen skrev 2010-03-28 23:35:51 följande:
    Ja, det är nog en rätt typisk tråd, noterade direkt att jag är en sån där "Pain-in-the-ass"-människa som direkt hugger på att folk inte kan definitionen på helfabrikat och halvfabrikat.Enklast om man vill ha bra recept tror jag är att fråga: "Snabba, lättlagade recept utan onödiga tillsatser?"Där kan vi nog alla enas om vad som är onödiga tillsatser, liksom?
    Fast en del av meningen med tråden är ju att rikta sig till just de som skriver i den där typen av trådar och ta reda på vad de eg lagar för mat, eftersom man efter att ha läst att typ 90% av FL:s medlemmar lagar all mat från grunden känner sig som värdens mest oansvariga mamma när man serverar sina barn korv och makaroner. Sen tror jag kanske att definitionen på hel- och halvfabrikat är lite föråldrad och har börjat komma på glid, på sikt kanske det kommer stå något annat i ordboken? Nä nu skall jag sova! Gonatt!! 
  • Shira

    Puffar lite för fler bra recept. Halvfabrikatsfrågan är förhoppningsvis utredd nu...?

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter