• pigglet

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

     Kycklingsoppa (Saras)


     


    3 filé
    1 äpple
    1 lök
    1 tsk curry
    800 g passerade tomater
    1 dl vatten
    2,5 dl matlagningsgrädde
    2 grönsaksbuljongtärningar
    1 krm socker
    0,5 tsk salt
    0,5 dl persilja


     


    Fräs kyckling, äpple, curry.


    Koka allt några minuter


    Smaksätt med socker, persilja, ev. Salt.

  • pigglet

     


    Gulashsoppa


     


    2 röda paprikor


    1 lök


     


    Mixa.


     


    4 potatisar i tärningar


    400 g köttfärs


    1 msk tomatpuré


    1 msk paprikapulver


    1 vitlöksklyfta


    1 köttbuljongtärning


    örtkryddor


    aivar/chilisås


    salt peppar


     


    Servera med gräddfil/yoghurt


     

  • pigglet

    Oj, jag får inte glömma det bästa tipset. Laga mer mat än man äter upp. Så har man egna halvfabrikat i frysen. Ta fram en burk kycklinggryta/köttfärssås/kalops ur frysen på morgonen, koka ris/potatis/pasta när man kommer hem!

  • pigglet

     


    Bjudfisk


     


    400 g vit fisk


    1 lök


    2 tomater


    1 dl creme fraich


    1 msk citron


    1 ägg


    0,5 dl persilja


    (2 tsk dijonsenap)


     


     


    Salt och peppar på fisken. På med röran.


    250* 20-30 minuter.

  • pigglet

     


    Saras lax


     


    400 g lax


    8-10 coctailtomater


    1 vitlök


    2,5 dl grädde


    150 g fetaost


    salt, peppar, oregano


     


    Koka grädde, vitlök, salt, peppar. Lägg i laxen, sjud. Feta, oregano, tomater.


     


    Till pasta.

  • pigglet

     


    Pizzafisk


     


    400 g vit fisk


     


    150 g krossade tomater


    75 g purjolök


    1 tsk oregano


    0,70 tsk salt


     


    Fisk i form. Sås på.


     


    1 dl creme fraich


    0,3 dl chilisås


    1 msk maizena


    0,3 tsk salt


    1 krm peppar


     


    Häll på. Riven ost.


     


    200* ca 20 minuter?

  • pigglet

     


    Biffstroganof


     


    400 g lövbiff


    2 lök


    1 tsk salt


    1 krm peppar


    2 dl buljong


    1 dl creme fraich


    2 msk tomatpuré


    1 msk ketchup


    1 msk senap


    1 näve saltgurka (hackade)


    persilja

  • pigglet

     


    Lax med cashewnöttäcke och lime


     


     


    4 laxfilé


     


    1 dl hackade cashewnötter, hackade


    4 msk sweet chilisås


    1 lime, rivet skal


    1 vitlök


     


    Blanda och bre på laxen.


    225* 12 minuter.


     


     


    Limesås:


    1,5 dl creme fraich


    1 lime, saften


    2 msk vitt vin


     


     


     


    Till potatis och kokta sockerärtor.


     

  • pigglet
    Michisen skrev 2010-03-26 20:23:42 följande:
    Hohoho... Skulle det inte vara halvfabrikatsfritt?Sluta upp med att skriva recept som använder buljongtärningar, för jag förmodar att ni inte kokat ihop buljongtärningarna själva?Ajvar relish är också ett halvfabrikat... Och mjöl.Ber om ursäkt ifall jag verkar ondsint och så vidare, men sanningen är den att även de som påstår att de lagar mat från grunden väldigt sällan gör exempelvis egen pasta från grunden.
    Ok, då är det bäst jag slutar... Får kolla recepten noggrannare - kanske jag har något med bara potatis?
  • pigglet

    Stekt fläsk med stuvade makaroner är en ny favorit här hemma!
    Du bara skivar/tärnar fläsket och steker. Salt, peppar efter smak.

    Koka makaroner, häll dem i durkslag. Smält smör, blanda i mjöl, späd med mjölk. Koka upp, salta, muskotnöt. Efter en stund blandar du i makaronerna.

    Klart på 10-15 minuter.

  • pigglet

    Koka grytbitar på helgen. Gärna saaaakta (i lergryta 4 timmar 125*, om man har en sådan). Frys in i "portionsburkar". Sedan kan man göra lite vad som helst av dem:

    2 dl grädde
    1 tsk soja
    0,5 dl lingonsylt
    1 köttbuljongtärning
    0,5 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    (blanda allt med köttet. 225* medans man kokar potatis)

    1 msk mjöl
    0,5 tsk salt
    1 lök
    1 morot
    1,5 dl vatten
    (koka ihop till en "fusk-kalops")

    Köttsoppa:
    Koka morötter, kålrot, palsternacka, purjolök, potatis... i buljong med köttet i små bitar.

    2 dl buljong
    liten burk ananas
    2 msk soja
    1-2 lök
    3 msk vinäger
    2 paprikor
    2 morötter i slantar
    tomatpuré
    salt, peppar

    Indisk gryta:
    Som "fusk-kalopsen", men utan morötter. Krydda med garam masala och spiskummin. Tillsätt kikärtor på slutet. Servera till couscous och yoghurt.

  • pigglet
    Carisma skrev 2010-03-26 21:30:13 följande:
    älsklingsbarn: Jag tackar i alla fall för dina recept. Tänkte försöka mig på både kycklingsoppan och bjudfisken. Nu till en i andras öron kanske dum fråga. Men har man rått ägg i röran när man skall göra "bjudfisken"?Jag är otroligt kinkig med mat så hoppas på fler recept i tråden så att jag kan variera min matlagning mer =)
    Ja, rått ägg är det som gäller.
  • pigglet
    Toppen9 skrev 2010-03-26 22:06:57 följande:
    Ler åt alla som skrivit "paserade/krossade tomater" i sina recept... Lär vara mycket, mycket konserveringsmedel i det
    Ler tillbaks - i  mina är det enbart tomater  ;)
  • pigglet

    Jo, potatismos är en ny favorit här hemma! SÅ enkelt... Ner med elvispen i de kokta potatisarna bara - salt, muskotnöt, smör, mjölk - klart. Tar kanske 3 minuter extra? Och barnen äter kanske 6 gånger så mycket som de gör om de får "vanlig" potatis   :)

  • pigglet

     


    Pizzafisk


     


    400 g vit fisk


     


    150 g krossade tomater


    75 g purjolök


    1 tsk oregano


    0,70 tsk salt


     


    Fisk i form. Sås på.


     


    1 dl creme fraich


    0,3 dl chilisås


    1 msk maizena


    0,3 tsk salt


    1 krm peppar


     


    Häll på. Riven ost.


     


    200* ca 20 minuter?


     

  • pigglet

     


    Pastasås


     


    1 burk tonfisk


    2 dl grädde


    1 dl mjölk


    3-4 msk tomatpuré


    0,5 tsk salt


    1 krm peppar


    1 tsk basilika


    2 dl riven ost


     


    Kokas upp.

  • pigglet

     


    Broccolisoppa


     


    1 purjolök fräses i kastrull i smör


     


    1 liter buljong. Blanda i lök, 2 dl makaroner och 3oo-400 g broccoli.


    Koka.


     


    Rör ner 1 dl grädde + riven ost.


     

  • pigglet

     


    Sambal-kotletter


     


     


    4-6 fläskkotletter


     


    3 dl grädde


    2 burkar creme fraich


    1 tsk sambal oelek


    1 dl soja


     


    Lägg kotletterna i form. Blanda övrigt, häll på.


    200* i en timme.


    Ok - inte jättesnabbt, men det klarar sig själv i ugnen i alla fall. Minimal arbetsinsats.

Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter