Inlägg från: beccagranen |Visa alla inlägg
  • beccagranen

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Kan någon förtydliga vad det innebär att "laga allt från grunden"?
    Förstår såpass långt att färdiga middagar/produkter från icas frys finns med på matsedeln. Men vart går gränsen? Vi köper mejeriprodukter och alla råvaror i mataffären. Men lagar maten från grunden av det produkter vi har hemma. Vissa undantag är ex. pasta, ketchup, sylt, kryddor.

  • beccagranen
    Michisen skrev 2010-03-27 20:44:09 följande:
    TS har ju förtydligat att det är okej med vissa halvfabrikat som mjöl, pasta etc.Dock är tydligen korv, färdiglagade köttbullar (som ju är helfabrikat egentligen då de går att käka kalla och bara behöver värmas, inte stekas), potatismospulver och så vidare de onda halvfabrikaten.Fast om du frågar mig vad jag tycker om att "laga mat från grunden" så vill jag nog påstå att vi i så fall snackar om artonhundratalsmatlagning. Innan konserver, ångpreparationer, frysar och annat fanns.Det finns mat att köpa i butikerna som fortfarande är grundmatlagning, det vill säga helt rena, opreparerade råvaror, men själv är jag rätt glad över att jag slipper köpa en halv ko och stycka hemma för årsbehovet av nötkött och så vidare. I min bok är det rent nödvändigt att faktiskt använda halvfabrikat och vissa helfabrikat, för jag orkar inte göra min egen yoghurt, ost, keso, mala eget kaffe, koka bönor, linser och annat själv etc.
    Jaha då är jag med. Ja här kör vi väl lite gammalmodig matlagning, aldrig helfabrikat. I viss mån halvfabrikat så som ex sylt. Hade jag haft mer tid och förvaring hade jag gärna lagat egen ketschup/sylt och inlagda gurkor etc. Men tyvärr så finns det inte så mycket tid för det i den stressiga vardagen.

    Jag har däremot väldigt svårt att tro att folk faktsikt lever dagligen på hel/halvfabrikat. Okej om man en dag fuskar till med snabbmat/färdigmat men varjedag? Det går ju lika enkelt och snabbt att laga egen mat.
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter