Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter
Som TS redan förstått och påpekat så är termen hel/halvfabrikat lite missvisande i sammanhanget. Jag använder mång halvfabrikat (köttfärs, falukorv och pasta till exempel) och ser inget fel i det.
Använder även helfabrikat som tex ost och fil men försöker undvika andra som bröd, juice och sylt då de är enkla att göra själv.'
Jag kan inte se skadan i halvfabrikat i sig. Det är tillsattserna i först hand jag ser problem med, och det hårda processandet av vissa varor som gör dem väldigt fattiga på både smak och näring.
Att sluta köpa pulversås och börja göra sås baserade på färdig fond innebär inte en minskning av användandet av halvfabrikat, däremot kan man undvika vissa tillsattser som finns i pulversåsen men som man slipper i vissa typer av färdiga fonder (men det är inte alls en självklarthet, läsning av innehållsförteckningen krävs).
Men det viktigaste är att inte tappa sitt självförtroende när det gäller matlagning vilket halvfabrikaten lätt kan bidra till. Lagar man en fiskgratäng med räkor tar det i princip ingen extra tid att fräsa upp räkskalen med lite selleri eller saffran till en egen fond. Men ofta kanske man ändå står där och sträcker sig efter skaldjursfondsflaskan i kylen av ren rutin... Vågar- och vet man att göra själv när man vill och orkar, då kan man med gott samvete välja att inte göra själv de gånger man inte idds göra det.