Inlägg från: Ari Gold |Visa alla inlägg
  • Ari Gold

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Som TS redan förstått och påpekat så är termen hel/halvfabrikat lite missvisande i sammanhanget. Jag använder mång halvfabrikat (köttfärs, falukorv och pasta till exempel) och ser inget fel i det.

    Använder även helfabrikat som tex ost och fil men försöker undvika andra som bröd, juice och sylt då de är enkla att göra själv.'

    Jag kan inte se skadan i halvfabrikat i sig. Det är tillsattserna i först hand jag ser problem med, och det hårda processandet av vissa varor som gör dem väldigt fattiga på både smak och näring.

    Att sluta köpa pulversås och börja göra sås baserade på färdig fond innebär inte en minskning av användandet av halvfabrikat, däremot kan man undvika vissa tillsattser som finns i pulversåsen men som man slipper i vissa typer av färdiga fonder (men det är inte alls en självklarthet, läsning av innehållsförteckningen krävs).

    Men det viktigaste är att inte tappa sitt självförtroende när det gäller matlagning vilket halvfabrikaten lätt kan bidra till. Lagar man en fiskgratäng med räkor tar det i princip ingen extra tid att fräsa upp räkskalen med lite selleri eller saffran till en egen fond. Men ofta kanske man ändå står där och sträcker sig efter skaldjursfondsflaskan i kylen av ren rutin... Vågar- och vet man att göra själv när man vill och orkar, då kan man med gott samvete välja att inte göra själv de gånger man inte idds göra det. 


  • Ari Gold

    Jag avänder sällarn recept, men tips på bra egenlagad vardagsmat tycker jag är: ärtsoppa, pyttipann, risgrynsgröt, lasagne, köttbullar, fisk med äggsås, grönsakssoppa, broccoligratäng, kyckling med currysås eller thaikyckling i kokosmjölk (krydda med tex röd finhackad chili, citrongräs och lite riven ingefära).

    I pyttipnna är det gott att ha rödbetorna direkt i. Skala, dela och koka dem lätt innan då de har längre tillagningstid än de andra grönsakerna i pytipannan. '

    Ärtsoppa coh kötbullar som har längre tillagningstid är bra att göra mycket på en gång och frysa.


  • Ari Gold
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 15:42:54 följande:
    Om man inte är helt dum i huvudet så förstår nog de flesta skillnaden på begreppet laga mat ifrån grunden och att klippa upp en findus pyttipanna och värma i micron.
    Fast problemet är väl att verkligheten inte är så svart/vit.

    I tråden har exempelvis  föreslagits en blandning av processad mjölkprodukt och färdig fond som alternativ till pulversås, vilken i princip har samma ingredienser fast i torkad form. Jag tycker inte det är fel, men det är knappast att laga en sås från grunden.

    Mammor har tillräckligt mycket krav på sig i vardagen. Jag tycker inte att "undvika färdigmat" ska bli ett nytt i raden av sådana krav. Den som blandar två halvfabrikat med varandra för att göra en sås är inte duktigare än den som blandar ett torkat halvfabrikatt med vatten.

    Istället för att ha "undvik färdigmat" som ett diffust mål tycker jag man måste tänka efter VARFÖR man vill undvika färdigmat eller andra produkter. Är det för att man vill  undvika tillsattser? För att höja matens kvalitet? För att lära sig mer om och få bättre självförtroende kring matlagniong? För att spara pengar? För att  man vill anamma en livsstil där man inte förminskas till enbart konsument?

    Det finns många goda skäl men vilka man personlighen har gör också skillnad i vad som är rätt val att göra. Det behöver inte vara samma för alla.

    Vill man undvika tillsatser kan det räcka gott och väl att byta från pulversåps till fond-och-cremefraische, medan det inte är tillräckligt om man vill öka sitt självförtroende inom matlagning.

    Vill man primärt undvika tillsattser kan man lugnt äta en hel del halvfabrikat om man läser innehållsförteckningen först. Ekologiska varor är oftast fria från onödiga tillsatser även om de är sammansatta av flera ingredienser. Vill man sänka sina matkostnader blir den typen av halvfabruikat däremot inte tillräckligt prisvärda.

    För min del finns det nog en klick av varje från dessa argument men jag är ändå en pragmatisk person och inte en fanatisk. Mitt livsmål är därmed att aldrig hamna i det ekorrhjul där man dagligen stressar hem sent med så hungriga barn att de inte kan vänta en halvtimma på maten. Det är helt enkelt inte det livet jag vill leva. Men jag har definitivt inget emot att slänga fram en ekologisk falukorv ur frysen de gånger de verkligen kniper, eller låta ungarna proppa sig fulla med tillsatser på mcdonalds heller för den delen. "Good Enough" räcker för mig.
  • Ari Gold
    Cloud Berry skrev 2010-03-28 17:38:19 följande:
    Jag tror nog att alla förstår skillnaden mellan att värma färdigmat och att laga mat från råvaror, det är löjligt att komma in med inlägg som att man måste var helt självförsörjande för att matlagningen ska räknas som lagad från grunden. Alla vet vad som menas därav mitt inlägg där.Jag har inte heller problem med att servera korv med hög kötthalt eller fiskpinnar ibland. Eller ta en sväng till Sibylla eller Max och svulla hamburgare. För min del handlar matlagning främst om näringsvärden.Rena proteiner i form av fisk, kött eller kyckling, kalciumrik dryck och mat, vitaminrika kolhydrater i form av potatis eller qunioa och antioxidantsprängfyllda grönsaker och frukter är grundkravet på maten jag vill ge mina barn. Jag undviker inte alla e-ämnen och är verkligen inte rädd för socker så jag tycker inte alls att jag är fanatisk i min syn på mat. Jag vill inte heller stå länge vid spisen så jag uppskattar snabblagad mat. Jag kan ge ungarna glass mitt i veckan och en korv med bröd från statoil när vi åker upp till släkten.
    Nej det är inte löjligt. Det är viktigt att vidga debatten i en smal tråd.

    Att laga mat från grunden är inte ett självändamål, utan ska liksom allt annat tänkas igenom och motiveras. Det blir så lätt bara ytterligare en tävling i "duktigaste morsan" annars.

    Man KAN inte dela upp mat i "mat från grunden" =nyttigt och "hel/halvfabrikat"=onyttigt. Det går att laga ensidig mat på dåliga basvaror från grunden och det går att laga bra mat med nyttiga tillsatsfria halvfabrikat. Att börja läsa innehållsförteckningen och fundera kring den mat man äter tror jag ger mycket mer än att bara utgå från att halvfabrikat är onyttigt.

    Det kan vara så oerhört stor skillnad på produkter som utger sig för att vara ungefär samma sak. Santa Maria ekologisk tacokrydda innehåller till exempel en blandning av olika torkade och malda kryddor, medan den "vanliga" taco spice mix från samma företag innehåller druvsocker som huvudingrediens följt av bland annat modifierad stärkelse och flera andra klandervärda tillsatser utöver kryddorna.

    Det är sålede STOR skillnad på halvfabrikat och halvfabrikat. Att köpa en påse med fem kryddor blandade till en tacomix kan jag inte se som så mycket sämre än att köpa fem kryddburkar och blanda själv. Men att köpa en påse innehållande 30% socker + modifierad stärkelse mm. ser jag som rent förkastligt.

    Graden av halvfabrikat är MINDRE viktigt än VAD produjkterna innehåller, så det är synd om fokus hamnar bara på att "göra själv".
  • Ari Gold
    Shira skrev 2010-03-28 19:28:03 följande:
    Oj, det har jag aldrig tänkt på det där med tacomixen! Skall absolut köpa eko nästa gång Jag tycker absolut inte att det skall vara ett självändamål att laga mat "från grunden" bara för att vara den duktigasta mamman, vilket man lätt kan få en känsla av här på FL. Främsta orsaken till att jag startade tråden är nog för att få lite mer konkret visat vad det där med "från grunden" egentligen är. Söker man tex på "halvfabrikat" här på FL får man upp massa trådar där folk förfasar sig över halvfabrikaten och säger att de minsan aaalltid lagar all mat från grunden och varför gör inte alla det? det är ju så mycket enklare och nyttigare. Sen får man inte detta särskilt mycket mer utvecklat. Bara att de hatar äckliga halvfabrikat och aldrig skulle servera sina barn det. Den som serverar fiskpinnar och korv är en dålig mamma och barnen kommer bli överviktiga och sjuka. Punkt. Därför ville jag nu få fram lite konkreta recept som visar vad de egentligen lagar när de lagar mat "från grunden". Alltså, jag lagar ju också mat "från grunden" (hur man nu skall definiera det) eller efter recept i kokböcker då, typ, och när jag läser recepten i tråden inser jag att jag nog lagar mer "från grunden" än jag trodde. När jag hör uttrycket "laga mat från grunden" ser jag egentligen framför mig hur man står och kokar köttben för att utvinna egen buljong (öööh...gör man så??), har kött från egenskjuten älg i frysen och gör väldigt avancerade kok av olika slag. Vad jag förstår av tråden finns det de som faktiskt gör sånt, men de flesta knappast.Men jag kan känna att när tiden är knapp är det väldigt lätt att ta till frysköttbullar och korv. Många recept man hittar i kokböcker tar ju också massor av tid. Därför kan det vara intressant att få exempel på alternativ som verkligen funkar för stressade småbarnsföräldrar.
    Jättebra initiativ med den här tråden och det är ju särskilt bra att den lyckats dyka lite djupare än  de trådar syftar till (har reagerat på samma sak). Många av de som skriver att de aalltid lgar mat från grunden använder nog ganska många halvfabrikat själva, det är jag övertygad om.

    Jag kokar köttben till buljong ibland (om jag gör köttsoppa tex) men känner inget behov av att vara moraliserande över färdiga fiskpinnar för det. Är mycket mer negativ till att folk promt ska köpa smaklösa, energilösa och miljöförstörande holländska växthustomater mitt i vintern i så fall, de är ju inte automatiskt bra bara för att de är en oprocessad råvara.

    Lär man sig läsa innehållsförteckningen kan man hitta bra halvfabrikat att ta till när det kniper, och laga mat från grunden när man orkar.
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter