• Muskot

    Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter

    Jättejättesnabbt på riktigt:

    Öppna en burk bönor (kidneybönor eller cannellini eller stora vita bönor, till exempel) och skölj dem i vatten i durkslag. Lägg i en skål. 

    Öppna en burk tonfisk och häll i skålen.

    Släng i nån sked vinäger eller citronsaft, ett par skedar olivolja, lite salt och peppar. Kanske lite hackad rödlök eller annan lök. Rör om.

    Färdigt! Det är väldigt mycket godare än det låter. Man kan köra med knaperstekt bacon istället för tonfisk om man vill, men det kanske gills som halvfabrikat Och tar lite längre tid. Har man lite tomater och sallad eller nåt annat kul hemma kan man blanda i det också. 

    Receptet är fritt efter Nigella Lawsons "Nigella Express" som innehåller en massa snabblagade grejer, fast en del av dem med mer eller mindre halvfabrikat. 

  • Muskot

    Och om nån säger att bönor och tonfisk på burk är halvfabrikat så må så vara, de kvalar i alla fall in i min laga-mat-från-grunden-kategori

  • Muskot
    Shira skrev 2010-03-27 08:13:03 följande:
    Hittade en definition på hel- och halvfabrikat som jag tycker stämmer rätt bra på vad man i allmänhet tänker på, dvs inte mjöl och sånt:Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor.
    Definitionen som Shira hittade stämmer bra med vad jag tänker på som hel- och halvfabrikat.

    Skulle gissa att det var ungefär så TS tänkte också.
  • Muskot
    Shira skrev 2010-03-28 10:39:47 följande:
    Eftersom det ÄR jag som är ts, så ja! Jag är väldigt positivt överraskad av all respons och alla bra recepttips. Skall göra en veckomatsedel till nästa vecka i kväll tror jag!
    Haha, sorry, det gick visst lite fort där
Svar på tråden Utmaning till er som "lagar all mat från grunden" och bojkottar allt vad halv/helfabrikat heter