• fruis

    Vad tycker du om svensk grundskola?

    Tycker också att vuxennärvaron är för låg. Sedan är den nuvarande pedagogiska inriktningen inte optimal för alla men så var det även förr. Alla kan inte lära sig utifrån samma modell.

    Det som är bra med det svenska skolsystemet (och ni ska veta att Sverige uppmärksammas internationellt för detta!) är valfriheten där man utan att betala kan välja bland många olika pedagogiska inriktningar och olika verksamhetsfokus för att få något som passar det egna barnet bäst. Det är unikt med ett så liberalt skolsystem och jag vill absolut att det inte ska försvinna. Det enda man måste lösa är hur man ser till att de elever som behöver extra resurser kan få det även om de väljer mindre skolor. Idag har mindre, privata skolor varken råd eller lust att ge den hjälp som en elev med särskilda behov kan behöva.

  • fruis
    Tuffen skrev 2010-04-05 21:08:56 följande:
    Men det är ju bara förunnat storstäder. Här finns det 3 f-6-skolor, och kommunen väljer självt vilken barnet ska gå på (strikt utifrån bostadsadress). Det skiljer lite mellan skolorna, mest vad gäller utemiljö och lugn/ro. Jag skulle önska att skolorna här profilerade sig och att man som förälder sedan fick välja skola. Men här gäller 'kommunen bestämmer enväldigt' och ALLA barn ska vara lika. Tråkigt.
    Det är ju fritt fram även på mindre orter att starta friskolor och det är väl också relativt fritt för rektorer inom den kommunala skolan att profilera skolan på olika sätt. De kan ju inte välja pedagogik helt fritt men profilera sig kan man ju på andra sätt också. Sedan är det klart att utbudet blir större ju större ort men å andra sidan börjar ju då avstånd att spela en väldig roll.
Svar på tråden Vad tycker du om svensk grundskola?