• Annika652

    Tropikundersökning

    Hej
    Vi ska snart åka till Kina och hämta vårt andra barn. Idag ringde jag barnläkarmottagningen i vår kommun för att beställa tid till en tropikundersökning. Eftersom vi kommer hem mitt i semestertider tänkte jag att det vore nog bra att vara ute i god tid. Men då fick jag höra att vi inte alls skulle boka någon tid redan nu utan när vi kommit hem får vi ett hembesök av en BVC-sköterska och sen kommer vi få en tid till tropikundersökning.
    Men jag vill inte ha något hembesök (det räcker med socialens hembesök när vi är hemkomna) och jag har aldrig hört att det går till så här. Vi vill ha en grundlig undersökning snabbt och en snabb remiss till LKG-kliniken. Inte någon BVC-sköterska som ska hem och titta på oss.

    Är det någon mer kommun som gör så här?

    Hälsningar Annika

  • Svar på tråden Tropikundersökning
  • TinaE

    Låter skumt..Vi gjorde tropik först  ganska snabbt efter hemkomst för att snabbt få remiss till specialist.

  • Marie IE B

    Vi kom hem i oktober och fick uppgifterna att tropiken ska göra inom två veckor efter hemkomst. Vi bokade tiden innan vi åkte till Kina. BVC träffade vi inte förrän efter tropiken var gjord och vi fått provsvaren. Vi fick välja om vi ville ha hembesök av bvc eller om vi skulle träffas på vårdcentralen vilket vi valde. Socialen gjorde ingen hembesök förrän nu i april när det var dags för 6-månadersrapporten.

  • Längtande mamma

    BVC har skyldighet att erbjuda hembesök som första besöket på BVC till alla föräldrar med nyfödda eller nyfådda barn. Det handlar inget om att ni ska granskas utan om att det är bra att ni får kontakt med er BVC-sköterska så snart som möjligt och det är som nybliven förälder enklare att få besöket i hemmet med all information om BVC's basprogram, hur det är att leva med barn, barnsäkerhet, för nyfödda tas amning och annat upp, man väger barnet för att få en utgångsvikt (extra viktigt med nyfödda). Dessutom är det bra att ni får kontakt med er BVC så snart som möjligt för det är ju de som ska stötta er i ert nya föräldraskap.

    Dessutom är det praktiskt för BVC att komma hem till er innan tropikundersökningen är gjord eftersom man annars måste lägga besöket sist på dagen och städa allt i hela rummet extra noggrant innan man vet om barnet är bärare av multiresistenta bakterier (något som är vanligt bland nyhemkomna adoptivbarn).

    Jag var själv med på ett sådant besök hos en nybliven familj (nyfödd) och det var bara jättetrevligt och en möjlighet att ställa frågor till BVC-sköterskan om det man var osäker på i sin föräldraroll.

    Så jag tycker att det är jättebra att ni erbjuds kontakt på BVC så snabbt, på andra ställen vägrar de att ta emot en innan alla prover från hemkomstundersökningen är färdiga (något som de inte får göra), och dessutom verkar det som om ni behandlas som alla andra nyblivna föräldrar gör. Dvs besök med/hos BVC-sköterska inom 1 vecka efter hemkomst och dessutom ett hembesök!

    Grattis till att bo i en så bra landsända!


    Colombia-mamma-wannabe
  • Solvår H

    Fast Längtande mamma, det är TS andra barn och hon kanske inte behöver så mycket stötta i sin föräldraroll. Dessutom kanske hennes nya barn är tre år gammalt och frågan är om hennes BVC-sköterska ha erfarenhet av adoption av äldre barn eller adoption över huvudtaget. Vi har adopterat två gånger, "äldre" barn båda gångerna och BVC har faktiskt varit till mer besvär än hjälp då de haft noll koll på adoption, anknytning och annat.  
    Besök på BVC är frivilligt och därmed även hembesök av BVC. Jag hade också tackat nej.

    TS säg vänligt men bestämt att ni inte behöver BVC-besök och insistera på att få boka en tid för tropiken. Vid vår första adoption kom vi hem i semestertider och det var svårt att få tid så ligg på. Vår hemutredare kom också hem på besök när vi nyligen kommit hem och det är ok men annars vill man ju ha lite lugn och ro, i alla fall hemma, så att barnet kan finna sig til rätta.

  • Annika652

    Jag ringde faktiskt upp dem igen och vi kom överens om att vi inte behövde något hembesök. Skönt. Däremot ska vi till BVC först och sen göra "tropiken" med prover. Verkar omständigt men så är det tydligen.
    Och Längtande mamma; visst kan det vara bra om man får sitt första "lilla" barn, men mina erfarenheter av BVC är att de är väldigt okunniga på adoptivbarn och kände därför att jag inte hade något behov av dem i det här fallet. Jag vill egentligen bara ta proverna och få en remiss till LKG-teamet.

  • Längtande mamma

    Även de som är föräldrar sedan tidigare ska erbjudas hembesök av BVC, och det finns faktiskt saker att prata om som nybliven flerbarnsförälder.

    Jovisst kan jag förstå att det finns många BVC som inte har någon koll alls på det där med adoption, adoptivbarn och adoptivfamiljer. 

    Det var inte min mening att försöka pådyvla någon ett hembesök som man inte vill ha. Jag ville bara belysa att de inte ville göra hembesök av illvilja eller elakhet eller för att granska er som föräldrar, utan ni blev för en gång skull behandlade som alla andra familjer!

    Det "vanliga" med adoptivfamiljer är ju annars att man får hoppa in i BVC-programmet efter barnets ålder och inte efter "familjens ålder", och därmed kan missa en hel del stöd som man kan behöva som nybliven familj.

    Självklart får ni göra som ni vill och tacka nej, BVC är ett erbjudande (även om man blir anmäld till soc om man inte kommer på besöken) som alla andra och ni har valet att välja vad ni känner att ni vill ha hjälp med.  

    Jag ville bara belysa från en som faktiskt sitter på andra sidan och har BVC! 


    Colombia-mamma-wannabe
  • Solvår H

    Längtande mamma, jag förstod hur du menade men jag vet att många, många adoptivfamiljer, oss inberäknade, känner att BVC inte ger något alls då personalen helt enkelt har mindre kunskap än de nyblivna föräldrarna. Faktum är att jag fått rätt många klumpiga frågor och kommentarer från BVC-personal och undviker därför dem i största möjliga mån. De har absolut ingen anledning att komma hem till mig och göra något! När jag precis kommit hem med mitt adopterade barn måste hemmet vara tryggheten och det måste, i alla fall för ett äldre barn, i början vara tydligt vilka som bor där, dvs hör till familjen. Inga onödiga besök alltså. Och för mig är BVC helt klart ett onödigt besök.

    Om det är så att du jobbar på (eller utbildar dig till) BVC så kommer du ju bli en stor tillgång på ditt jobb eftersom du som a-mamma har en helt annan insikt i adoption än BVC-personal i allmänhet.

  • Längtande mamma

    Solvår H: jo, jag har funderat på att när jag själv har längre erfarenhet av båda världar så ska jag nog se till att utbilda andra i adoption, adoptivbarn och BVC. Samordande sköterska för BHV i vår kommun är en av dem som varit med och skrivit den nya handboken för BVC om adoptivbarn, så där finns ju resurser att slå sig ihop med!


    Colombia-mamma-wannabe
  • Solvår H
    Längtande mamma skrev 2010-06-02 20:11:42 följande:
    Solvår H: jo, jag har funderat på att när jag själv har längre erfarenhet av båda världar så ska jag nog se till att utbilda andra i adoption, adoptivbarn och BVC. Samordande sköterska för BHV i vår kommun är en av dem som varit med och skrivit den nya handboken för BVC om adoptivbarn, så där finns ju resurser att slå sig ihop med!
    Det låter toppen!
  • Maisie

    Vi ska få besök av bvc när vi kommer hem från Kina. Det tycker vi är bra eftersom vi tror att vi behöver hjälp men vårt barns kost så hon kanske har en möjlighet att ta komma ikapp vikt och längdmässigt (enligt kinesiska tillväxtkurvor inte svenska) och utvecklas som hon ska. Som förstagångsföräldrar så är maten det som gör oss osäkra och det tror vi bvc kan hjälpa oss med. Jag har stor barnvana men min erfarenhet av barn under året är minimal så vi tror att även en bvc-sköterska som inte är van vid adoptivbarn kan vara till nytta. 

  • Hej och Hopp

    Jag har haft turen att få en BVC-sköterska som visserligen inte kom hem till oss, men som fokuserat på anknytning, tipsat om öppen förskola för adopterade, anpassat programmet efter hemkomst istället för ålder o dyl.
    På hemkomstundersökningen däremot så fick jag en sköterskan som sa till mig att inte samsova - det skulle bli jobbigt när jag skulle börja jobba sen (?), att tänka på att inte bära henne för mycket - hon var ju inte nyfödd och liknande smarta saker. Vi hade då varit hemma i 3 dygn...
    Och då tycker man att de borde vara experter och insatta i dessa frågor på ett annat sätt än BVC

  • Solvår H
    en glad skrev 2010-06-02 22:59:47 följande:
    Bvc har riktlinjer för mottagande av adopterade barn (handbok finns på Growing people) och det finns även nationella riktlinjer för läkarundersökning av nyhemkomna adoptivbarn - det man förr kallad "tropikundersökningen" (länk www.socialstyrelsen.se/sosfs/1989-20 ) 
    Det låter ju jättefint men följs inte alls. Den BVC-personal jag träffat på har garanterat inte ens läst detta.
  • Annika652

    Idag ringde jag åter igen barnläkarmottagningen i min kommun och ville promt boka en tid tills vi kom hem. Och efter en del tjat så fick vi det. Men vi måste ha de 4 sista siffrorna i hans personnummer innan vi fick komma. Jag förklarade att förra gången vi adopterade så fick vårt barn tillfälliga siffror tills han fick sitt "riktiga" personnummer. Men det gick inte sa hon, det blir alldeles för krångligt i systemet.
    Vi skulle få en tid i augusti (eftersom vi måste vara säkra på att på de 4 sista siffrorna innan besöket). Men jag vill inte vänta en hel månad innan vi får tid till en läkarundersökning och läste även upp informationen från vår adoptionsorganisation där det står att tropikundersökningan bör göras inom två veckor. Det hjälpte inte så då ringde jag vår gannkommun istället. Och där var det inga problem att få en tid till första veckan hemma och heller inga problem att gå till doktorn med ett tillfälligt personnummer.
    Så olika det kan vara. Och då bor vi ändå i en stor kommun utanför Stockholm som borde ha en del erfarenhet av adoptivbarn.
    Mvh Envis adoptivförälder

  • saax

    Låter jättekonstigt!!

    Vi hade inga problem med att få läkarttid två dagar efter hemkomst och utan personnummer!!! Visserligen knorrade dom lite på labbet angående proverna, men det fungerade det med.

    Vårt problem är istället Försäkringskassan som inte kan hålla ordning på nåt. 1 månad efter hemkomst och barnbidrag + föräldrapenning har inte kommit igång!!!!! Fick hem ett brev om att jag skulle vara ute i god tid för att begära föräldrapenning pga att det nu är sommar och FK är tungt belastat, men om dom inte registrerat min son än kan jag ju inte begära FP???? Galet!!!

    Skönt att det verkar lösa sig för er!!

    Lycka till!!!!

  • Hej och Hopp

    Jag fick en tid väldigt snabbt och det funkade med tillfälligt persnr. Fick dock bara träffa sköterska som tog prover och skulle få vänta över 6 veckor på att få träffa läkare och få provsvaren.
    Jag ringde när vi varit hemma en månad och sa att jag åtminstone ville få reda på provsvaren, sa också något om rekommendationerna om snabb läkarundersökning vilket ledde till att jag fick reda på provsvaren via telefon.
    Visst är det konstigt att det inte finns fungerande rutiner - så ovanligt är det ju ändå inte med adoptioner - åtminstone inte i lite större städer...

  • en glad
    Hej och Hopp skrev 2010-06-07 23:20:24 följande:
    Jag fick en tid väldigt snabbt och det funkade med tillfälligt persnr. Fick dock bara träffa sköterska som tog prover och skulle få vänta över 6 veckor på att få träffa läkare och få provsvaren.
    Jag ringde när vi varit hemma en månad och sa att jag åtminstone ville få reda på provsvaren, sa också något om rekommendationerna om snabb läkarundersökning vilket ledde till att jag fick reda på provsvaren via telefon.
    Visst är det konstigt att det inte finns fungerande rutiner - så ovanligt är det ju ändå inte med adoptioner - åtminstone inte i lite större städer...
    Det finns rutiner - handlar mer om okunnighet (ointresse?) skulle jag vilja säga (jfr inlägg 12)
  • Selma1966

    Vi bokade tid för både bvc's hembesök och tropikundersökningen innan vi reste. När vi kom hem nu i juni försökte jag tidigarelägga båda tiderna gör vi kände behov av att faktiskt både få det överstökat och få svar på vissa frågor. BVC hjälpte oss då även att skynda på barnläkarna så de tog vissa tester dom de krävde personnummer för. Det tog lite tid för personnumret och vi behövde verkligen få remisser vidare av läkarna. BVC kom som en räddande ängel och skrämde igång tropikundersökningen och remisserna. Dessutom var hon jätterar och kunde svara på många oroliga frågor vi hade första veckorna. Plötsligt kände vi oss som bra föräldrar och oron lade sig

  • Maisie

    Jag ger mig väl om Helsingborg och ringer till Lund på måndag. Ska nog först prova att ringa vår bvcsköterska och se om hon kan vara till någon hjälp.

    För oss känns det extra viktigt eftersom det hämtats barn från vår dotters barnhem nyligen som hade giardia. Vi vill självklart att hon får medicin mot detta (om hon har det) så fort som möjligt och så vill vi inte själva få det. Naturligtvis kommer vi att använda handskar och handsprit så att vi förhoppningsvis slipper att drabbas.

  • mor till två kina tjejer

    Hej,
    vi besökte sjukvården akut dagen efter vi kom hem. Det fungerade utmärkt utan de fyra sista siffrorna. Vi fick ockå receptbelaggd medicin, dock inte till "nedsatt" pris. Tropikundersökningen gjordes flera månader efter vi kom hem.
    Personnummer fick vi på två dagar.

Svar på tråden Tropikundersökning