• Anonyhm

    Jag längtar till jul!!!

    Min kompis skickade följande länk till mig igårkväll och nu är det kört-

     
    ">



    Jag ÄLSKAR julen. På ett nästan lite sjukt vis. Jag älskar att pynta, jag älskar att spela julmusik, jag älskar att ha tomtar överallt, jag älskar hela julmystiken och december är en saga för mig. Förra julen var vår son 7 veckor gammal och allt var nytt och han bara sov. Denna julen kommer att vara den första julen med honom där han är uppe och glad och medveten. Och jaaa jag ska ljuga honom full av tomte. Jag är 26 år och tror fortfarande att världen är full av tomtenissar hela december. Det är mysigt

    Varje år den första advent gör vi samma sak. Går på julskyltning. Tre olika. I mannens hemstad, i min hemstad och i grannkommunen Efter det bär det av hemåt för att det ska städas ordentligt till julmusik på hög volym. Vi julpyntar tillsammans. Vi bråkar om ljus som inte fungerar, ljusstakar som inte passar julstjärnor, tomtar som inte kan sitta där fattar man väl osv. När kvällen kommer  kurar vi traditionsenligt upp oss i soffan med mängder av juleljus tända i hela huset och tittar på home alone, the santa claus, grinchen eller så kör vi sunes jul - maraton.   Allt med en mugg glögg eller ett glas iskall JULMUST i näven och pepparkakor på bordet. 

    Hemmet doftar apesin med kryddnejlika, pepparkakor och glögg. Vi känner oss som nyförälskade tonåringar och världen är underbar.

    Den andra advent bjuder vi hem alla våra närmsta vänner. Det är julgodisdax!  Vi dricker glögg och har julölsprovning medan vi kokar knäck, gör ischoklad och rischoklad i stora lass och sist men inte minst har vi pepparkakshusbyggningstävling parvis. Det är alltid en succé. Julmusiken dånar och gapflabben avlöser varandra medan pepparkakskåkarna klistras ihop och dekoreras. Som avslutning myser vi alla upp oss i vardagsrummet, tänder levande ljus överallt och garvar läppen av oss till tomten är far till alla barnen. En film jag stolt kan säga att jag sett 64 ggr.

    Jag längtar så fruktansvärt mycket till jul nu. Hur firar du din jul?  Vad har ni för traditioner och vanor kring denna magiska högtid?  

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 10:47
    jag är gift med tomten. Förra året började min man spara ut sitt skägg i slutet av maj månad. Enbart för att han skulle vara tomte till jul. Skägget skulle sedan blonderas vitt. Han hade i blonderingsmedel i både skägg och mustasch och satt och andades genom en lång papperstratt ut på balkongen.

    SÅ mycket går vi in för det!

  • Svar på tråden Jag längtar till jul!!!
  • nozpa
    Abbe83 skrev 2014-10-27 18:54:37 följande:
    Nån som har tips på vegetarisk julmat? Jag och min syster är vegetarianer och vill ha nåt nytt på julbordet i år. Jag brukar göra kikärtsbiffar med fetaost till julbordet men det är ju inte juligt. 
    fluu tror jag har det. Hon skrev ett inlägg längre upp med lite vegetariska rätter. Bara någon sida tillbaks.
  • Fino

    Jag ska fira jul i Chile i år, så idag har jag packat en resväska med julskum, en liten flaska julmust, polkagrisar etc etc. Kommer även bli två små burkar ansjovis innan resans avgång.
    Måste ju få med mig lite julkänsla hemifrån liksom, haha.

    Vad mer klarar man sig inte utan på julen? Som får plats i en resväska alltså..

    Har i alla fall tagit med mig 5 cd-skivor med klassiska jullåtar. Jag behöver gamla julsånger av Frank Sinatra, Mahalia Jackson, Bing Crosby m.fl.

  • Fino
    Abbe83 skrev 2014-10-27 18:54:37 följande:
    Nån som har tips på vegetarisk julmat? Jag och min syster är vegetarianer och vill ha nåt nytt på julbordet i år. Jag brukar göra kikärtsbiffar med fetaost till julbordet men det är ju inte juligt. 
    Jag brukar försöka göra mina egna julbullar (som köttbullar men gjorda på soja). För det mesta har jag hittat en formbar färs från Hälsans kök, men förra året blev det en mix av lite olika grejer, bl.a sojakorv, haha. Men gott blev det ändå.

    Jag vet inte var ni bor, men i Stockholm finns ju alltid Good Store. De har både vegetarisk julsk*nka och veg. julsylta.

    Janssons utan ansjovis
    Hemmagjord rödbetssallad (lyxigare än köpt)
    Fyllda ägghalvor, om ni äter ägg

    Min mamma gör alltid en potatissallad som för mig blivit väldigt julig, innehåller bl.a purjolök, rödlök, persilja, dill och kokt ägg. Sen kommer jag inte ihåg om hon använder majonäs eller gräddfil i den.

    Ica hade ett recept på vegetarisk revbensspjäll, kanske värt att kolla upp!

    Purjolökspaj gjorde min svägerskas mamma, mycket gott!

    Snart nog har ni era egna vegetariska julmatstraditioner ;)

    (Ursäkta, blev lite långt).
  • Abbe83
    Fino skrev 2014-10-27 19:49:14 följande:
    Jag brukar försöka göra mina egna julbullar (som köttbullar men gjorda på soja). För det mesta har jag hittat en formbar färs från Hälsans kök, men förra året blev det en mix av lite olika grejer, bl.a sojakorv, haha. Men gott blev det ändå.

    Jag vet inte var ni bor, men i Stockholm finns ju alltid Good Store. De har både vegetarisk julsk*nka och veg. julsylta.

    Janssons utan ansjovis
    Hemmagjord rödbetssallad (lyxigare än köpt)
    Fyllda ägghalvor, om ni äter ägg

    Min mamma gör alltid en potatissallad som för mig blivit väldigt julig, innehåller bl.a purjolök, rödlök, persilja, dill och kokt ägg. Sen kommer jag inte ihåg om hon använder majonäs eller gräddfil i den.

    Ica hade ett recept på vegetarisk revbensspjäll, kanske värt att kolla upp!

    Purjolökspaj gjorde min svägerskas mamma, mycket gott!

    Snart nog har ni era egna vegetariska julmatstraditioner ;)

    (Ursäkta, blev lite långt).
    Jag är sugen på att göra några julbullar, gjorde auberginebullar förra julen. Fundera på att göra nån paj, en jul gjorde jag paj med tomater och mozzarella. Men vill även ha nåt nytt på julbordet som vi inte haft innan. 

  • Fino
    Abbe83 skrev 2014-10-27 20:08:11 följande:
    Jag är sugen på att göra några julbullar, gjorde auberginebullar förra julen. Fundera på att göra nån paj, en jul gjorde jag paj med tomater och mozzarella. Men vill även ha nåt nytt på julbordet som vi inte haft innan. 
    Ett tips kan ju vara att försöka ta tillvara på typiska julkryddor, som t.ex saffran och kryddpeppar (kryddpeppar använder i alla fall min familj i traditionella julköttbullar).
    Jag brukar köpa cocktailkrovar, bara för att de ser ut som prinskorvar. Tror Astrid och aporna har prinsesskorvar också.

    Jag har också sett folk lägga in grönsaker som man lägger in sill. Men det var längesen nu, minns inte vad de använde.

    I Finland gör man också morotslåda till jul, det är ju vegetariskt.

    Min absoluta favorit på julafton är i alla fall engelsk fruktkaka (min egna hemmagjorda). Men det är ju till fikat efter maten..
  • fluu
    Abbe83 skrev 2014-10-27 18:54:37 följande:
    Nån som har tips på vegetarisk julmat? Jag och min syster är vegetarianer och vill ha nåt nytt på julbordet i år. Jag brukar göra kikärtsbiffar med fetaost till julbordet men det är ju inte juligt. 
    nozpa skrev 2014-10-27 19:38:41 följande:
    fluu tror jag har det. Hon skrev ett inlägg längre upp med lite vegetariska rätter. Bara någon sida tillbaks.
    Fluu has ;)

    I år gör jag som sagt:

    Griljerad kålrot
    Kikärtor i senapssås
    Krassesås
    Hovmästarsås
    Julsallad
    Grönkålssallad
    Äggröra med pepparrot

    Förr har jag gjort typ:
    Grönkålspaj
    Citrussallad
    Nötköttbullar
    Rödkålssallad
    Rotsakslåda
    Glöggmarinerad tofu
    Brysselkålssallad
    Saffranskokt rotselleri
    Picklade frukter och grönsaker
    Julig morotswok
    Julig omelett

    Sedan kan man ju piffa till klassiker också. Vet att många av mina vegovänner gör janssons med oliver i för att få den rätta sältan. Man kan ju byta ut ganska mycket mot olika ostar om man inte är allergisk som jag. Man kan göra vegosill på äggplanta osv.

    Vill du ha närmare beskrivning på något av ovanstående så hojta.

    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • pensé
    fluu skrev 2014-10-27 15:05:52 följande:
    Sure!

    3 1/2 dl strösocker
    4 msk honung
    4 mask vatten
    1 msk bakpulver.

    Klä en fyrkantig form 20x20 med bakplåtspapper. Mät upp socker, honung och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp på hög värme och rör då och då tills sockret smällt. Fortsätt koka på hög värme utan att rör tills sockermassan nått 148 grader. Dra av kastrullen från värmen och rör ner bakpulvret. Häll upp massan i formen. Låt svalna helt och bryt i bitar.
    Tack! Får se om jag vågar mig på det. Tycker allt som måste kollas temperatur på är lite meckigt :)
  • fluu

    Köttbullarna jag nämnde lät ju mindre juliga när jag skrev så.... Det är alltså köttbullar gjorda av nötter och inte av kossa

    Kom på en klassiker till som funkar: ägghalvor med något fluff i.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
Svar på tråden Jag längtar till jul!!!